Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 17:00 2 128 11

Как се печели от биогаз

  • климатични промени-
  • дания-
  • био-
  • биогаз-
  • крави-
  • природа-
  • слънчева енергия-
  • газ

Дания се интересува все по-малко от газовите доставки

Как се печели от биогаз - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кравите на Петер Хьой на датския остров Фюн дъвчат и преживят - допринасят за енергийния преход в Дания. Дядото на Хьой създава фермата през 30-те години на миналия век. Днес внукът печели не само от млякото на кравите, но и от техните изпражнения - продава ги на инсталация за биогаз.

"Сътрудничеството с инсталацията за биогаз започна преди около пет-седем години", казва животновъдът. "Инициативата дойде от фермерите тук в региона и от общината. Събрахме се и в крайна сметка много фермери пожелаха да участват в експлоатацията на съвместна инсталация."

По онова време е ясно, че си струва, тъй като през 2012-а година датското правителство взе решение да субсидира производството на биогаз. Затова веднъж седмично при Хьой пристига голяма цистерна. За няколко минути резервоарът се пълни с 38 000 литра суспензия, а така фермерът печели 6000 евро годишно. "Може да се каже, че инсталацията за биогаз е междинна станция между обора ми и склада ми за течен тор", обяснява Хьой. "Защото след това той се връща в резервоара ми."

Невероятните възможности на биогаза

Но преди това цистерната откарва товара си в инсталацията за биогаз: в резервоари, високи колкото небостъргачи, се преработват екскременти, тор, както и остатъци от храна. От екскрементите се отделят газове - особено метан. Операторите подават този газ директно към датската газова мрежа на място чрез собствен тръбопровод, обяснява Ларс Каперсен от "Nature Energy”: "Ние произвеждаме зелен газ в големи мащаби. Чрез тази инсталация можем да снабдяваме 20 000 домакинства с енергията, която произвеждаме от отпадъците." Биогазът вече представлява 40 процента от общия пазар, а след десет години се предвижда да покрие цялото търсене на газ. Тази цел е част от амбициозния план за климата на Дания: До 2050-а година страната иска да стане неутрална по отношение на климата и напълно да се откаже от изкопаемите горива.

"Необходимо е да се действа"

В университета в Одензе, третия по големина град в Дания, изследователи като Хенрик Венцел са оптимисти, че енергийният преход ще успее. "В Дания разчитаме на слънчевата и на вятърната енергия. Но как да произвеждаме електроенергия, когато не грее слънце и няма вятър? Отговорът: газови турбини, които работят с биогаз. Те са евтини и могат бързо да се включват и изключват."

Междувременно цистерната се е завърнала във фермата на Петер Хьой. Този път доставя ферментиралата субстанция от инсталацията за биогаз, която земеделският производител може да използва за наторяване по неутрален за климата начин. След процеса в завода торът вече не съдържа въглероден диоксид. Цикълът на биогаза има много предимства за фермера Хьой. "В бъдеще нашите продукти ще се оценяват по въздействието си върху климата. Затова е необходимо да действаме - не само заради природата, но и за да можем да продаваме продукти в бъдеще." Никоя държава не произвежда повече биогаз от Дания, казва Хьой с известна гордост. Така че другите страни има какво да научат от нея.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупаринов

    11 0 Отговор
    Тръц,тръц,тръц...
  • 2 Нямакъщавбарцел

    14 1 Отговор
    От всичко може да се печели, ако има субсидии
  • 3 Рошко

    6 0 Отговор
    Нещо свят но и от дойче зеле, апропо аз това го знам от мноооооого отдавна ама има едно голямо НО. Ще позволят ли петролните компании с техните ложи и "политици" това да се случи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гошо

    12 0 Отговор
    Германците с тоя биогаз я претоплят още от 70те години ,че и филмчета имаше , как някое си село се отоплявали с кравешки го.на
    Но като сполучливо и точно го е казал колегата в коментар 2 "От всичко може да се печели, ако има субсидии"
  • 6 Митьо чобана

    7 2 Отговор
    Хахаха.....Много печелил бре....цели 6000 еврака...ГОДИШНО или по 500 месечно....ами това е двудневната надница на тоя де му рине обора бре...

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Яни

    2 1 Отговор
    В БГ всички общени с пречиствателни станции печелят от биогаз и биотор,факт. Но в глобален мащаб ,хората от деситилетия го правят това.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А млякото и телетата

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Митьо чобана":

    ги дава без пари.
  • 11 Майка ви

    0 0 Отговор
    Никакви крави не ви трябват! Всички ще станете вегани! И ще пасете вместо кравите!:)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания