Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 18:00 793 2

Аржентинският президент отпътува за среща с новоизбрания бразилски президент Лула

  • аржентина-
  • бразилия-
  • аржентинският президент-
  • алберто фернандес-
  • луиз инасио лула да силва

Аржентинският президент Алберто Фернандес отпътува днес за Бразилия, за да се срещне с новоизбрания президент Луиз Инасио Лула да Силва

Аржентинският президент отпътува за среща с новоизбрания бразилски президент Лула  - 1
Снимка: БГНЕС

Аржентинският президент Алберто Фернандес отпътува днес за Бразилия, за да се срещне с новоизбрания президент Луиз Инасио Лула да Силва, който победи с малка преднина настоящия държавен глава Жаир Болсонаро на втория тур на президентските избори, предаде Ройтерс.

Перонистът Фернандес веднага приветства резултата от изборите, тъй като през последните четири години беше в обтегнати отношения с представителя на десницата Болсонаро. Победата на Лула би могла да доведе до засилване на връзките между двете съседни страни, след като новият президент положи клетва на церемония, насрочена за 1 януари.

"Аржентина и Бразилия представляват значителна част от южноамериканския брутен вътрешен продукт", заяви Фернандес по аржентинското "Радио 10", преди да замине за бразилската финансова столица Сао Пауло. Лула е "наистина уникален и впечатляващ лидер, преживял много трудни моменти", каза Фернандес, имайки предвид 19-те месеца, които Лула прекара в затвора по присъди за получаване на подкуп, отменени миналата година от бразилския Върховен съд.

Резултатът от изборите в най-голямата латиноамериканска държава означава, че левицата сега ще е на власт във всички големи икономики в региона след поредица от победи през последните години на избори - от Мексико до Аржентина. Победата на Лула консолидира новата "розова вълна" в Латинска Америка на фона на знакови изборни победи на левицата в Колумбия и Чили.

Новоизбраният президент обеща завръщане към стимулирания от държавата икономически растеж, както и към социалните политики, които помогнаха на милиони бразилци да се измъкнат от бедността по време на неговите два президентски мандата от 2003 г. до 2010 г. Той обеща също да се бори срещу унищожаването на Амазонската джунгла и да превърне Бразилия в лидер в световните дебати за климата.

Двата президентски мандата на Лула - бивш профсъюзен водач, роден в бедно семейство - бяха белязани от икономически възход и той напусна поста с рекордно висока популярност. След това обаче неговата Партия на трудещите се беше свързана с дълбока рецесия и корупционен скандал, заради който Лула лежа в затвора 19 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йоло Денев

    4 1 Отговор
    Луна президент!Най сетне!
  • 2 тая

    3 1 Отговор
    Русия ще спаси православното християнство.Бъдете сигурни в това.
Новини по държави: