Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 10:58 1 140 20

Байдън осмя политическите си опоненти

  • джо байдън-
  • сенат-
  • сащ-
  • президент-
  • избори

Битката за контрол върху Сената остава силно оспорвана

Байдън осмя политическите си опоненти - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Наближаващите междинни избори за Конгрес в САЩ днес са сред основните теми в американския печат, пише БТА.

В. "Ню Йорк таймс" се спира на предизборната обиколка на Джо Байдън, която започна в Ню Мексико и включва Калифорния, Илинойс, Пенсилвания, Делауеър, Ню Йорк и Мериленд – "щати, в които президентът демократ с нисък рейтинг все още е добре дошъл". Вестникът определя част от изказванията на Байдън по различни икономически въпроси като "непълни или подвеждащи".

Цените на бензина например са се понижили, след като достигнаха своя връх миналото лято, но въпреки това остават значително по-високи, отколкото по времето, когато Байдън встъпи в длъжност. И все пак най-голямото предизвикателство пред президента в оставащите дни до вторник е да промени мнението на достатъчно американци, които не виждат икономиката в толкова добра светлина, смята изданието. Макар и да няма проблем с безработицата, тази година инфлацията достигна рекордно равнище за последните четири десетилетия, а това се отразява върху бюджетите на много домакинства.

В проведено неотдавна проучване на "Ню Йорк Таймс" и "Сиена Колидж 47" от респондентите посочват, че решението как ще гласуват зависи в най-голяма степен от икономически съображения. Ново проучване на Си Ен Ен показва, че според три четвърти от запитаните икономиката е в рецесия ръста от 2,6 процента за последното тримесечие.

"Байдън даде знак, че разбира песимизма на хората, като се опита да изтъкне тезата, че може да бъде много и по-зле, ако републиканците спечелят задаващите се избори и променят политиката му. Президентът отбеляза, че те вече се опитват да отменят опрощаването на студентските заеми по съдебен път и са предложили съкращения в сферата на социалното осигуряване и здравеопазването", допълва изданието. Байдън осмя политическите си опоненти, които по думите му "мрънкат" за подписаната от него минимална ставка на корпоративния данък и искат да я премахнат, за да намалят данъците за богатите. Президентът допълни, че републиканците ще отменят новия му закон за ограничаване на разходите за лекарства като инсулина.

"Това е безразсъдно и безотговорно", каза той. "Това значително ще повиши инфлацията и ще навреди сериозно на американците от работническата и средната класа", предупреди още Байдън, цитиран от "Ню Йорк таймс". Много демократи от месеци насам си мислят, че опонентите им ще вземат Камарата на представителите, а напоследък започнаха да изразяват все по-сериозни опасения, че гласоподавателите може да осигурят значително мнозинство на Републиканската партия, пише в днешния си брой в. "Вашингтон пост". Битката за контрол върху Сената остава силно оспорвана и двете партии наливат милиони долари в няколко щата с решаващо значение за вота, но дебатът в Камарата на представителите се е пренасочил единствено към въпроса колко голямо ще бъде новото мнозинство на Републиканската партия, отбелязва изданието. В момента демократите разполагат с 220 места и за да запазят контрола си, те трябва да спечелят поне 218.

Съюзниците на Байдън обаче са готови да превърнат дори и поражението в победа за президента, смята "Вашингтон пост". През 2010 г., когато държавен глава беше Барак Обама, демократите загубиха 63 места в Камарата на представителите, а през 2018 г. при управлението на Доналд Тръмп, Републиканската партия загуби 40 места. Сега обаче не се очаква партията на Байдън да претърпи чак такова поражение. Освен това демократите продължават да са уверени, че ще запазят контрола си върху Сената, където изборите исторически зависят в по-малка степен от вътрешнополитическа обстановка, отколкото ситуацията в Камарата на представителите, допълва "Вашингтон пост".

"Уолстрийт джърнъл" се спира върху речта, която Байдън произнесе в сряда вечерта и в която предупреди, че демокрацията е застрашена. Той каза, че има опасност от политическо насилие и направи връзка между неотдавнашното нападение срещу Пол Пелоси, съпруг на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, с щурма на Капитолия от шести януари миналата година. Байдън посочи, че Доналд Тръмп представлява заплаха.

"Когато г-н Байдън приключи, се зачудихме дали не е пропуснал нещо по невнимание. Как може президентска реч за демокрацията в опасност, особено шест дни преди изборния ден, да се съсредоточи само върху заплахата от една политическа партия? Може би някои страници са изпаднали по невнимание от речта, докато са били пренасяни в Овалния кабинет от началника на кабинета Рон Клейн", пита се "Уолстрийт джърнъл".

Според изданието Байдън е пропуснал да посочи в речта си, че Демократическа партия също е "допринесла за климата на политическо недоверие и враждебност", след като не е отчела работата на много държавни служители републиканци, създали "най-голямата пречка пред неверните твърдения на Тръмп за фалшифициране на изборите".

"Хилари Клинтън и много други твърдяха, че победата на Доналд Тръмп през 2016 г. е нелегитимна и е резултат от руско влияние. Някои служители на ФБР дори излъгаха пред съда, за да шпионират служител на кампанията на Тръмп. Това беше погрешно и тези лъжи улесниха Тръмп в използването на страховете от политизираната "дълбока държава", както я наричат "МАГА републиканците" (MAGA - Make America Great Again/ "Да направим Америка отново велика"), пише още американският вестник.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха

    33 2 Отговор
    а той е най-големият резил в историята
  • 2 Кирцата

    25 3 Отговор
    Смешника усмива

    Коментиран от #5

  • 3 надежи долемииии

    2 25 Отговор
    копейките стискат палци за психото тръмп 🤣
  • 4 Хаха

    31 2 Отговор
    По голям палячо има ли дядото с деменция
  • 5 смешник ама

    2 25 Отговор

    До коментар #2 от "Кирцата":

    разплака ботуксовото джудже , и то не от смях😄😂😂🤣

    Коментиран от #14

  • 6 Присмял се хърбел на щърбел

    31 2 Отговор
    Американският президент Джо Байдън по време на събитие във Флорида каза, че е разговарял с един от откривателите на хормона инсулин: „Той беше открит от човек, който специално подаде патент за него, така че лекарството да е достъпно за всички. Говорих с него…"

    Изобретатели на инсулина: Бантинг умира през 1941 г., а Маклауд през 1935 г. В същото време самият Байдън е роден през 1942 г. Главният американски шаман извършвал обред на обредите – призовавал духовете и разговарял с тях.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Това е положението

    28 2 Отговор
    Скоро ще го махнат и пратят на почивка! Човекът е напълно неадекватен!
    Републиканците печелят със сигурност и намаляват военната помощ за Украйна!
  • 10 и какво от това ?

    0 24 Отговор

    До коментар #6 от "Присмял се хърбел на щърбел":

    русия е пред pазпад не САЩ :)

    Коментиран от #15

  • 11 Бонев

    23 0 Отговор
    Мисля че има грешка в заглавието. Не осмя а разсмя. Лично аз страшно се кефя на този смешен човек.
  • 12 Смехоран

    14 0 Отговор
    Интересно дали в понеделник байДън ще се смее отново?
    Още по-голям смях ще падне в другия понеделник, когато приключва разследването срещу синът му Хънтър!
  • 13 Някой

    12 0 Отговор
    Изкуфял старец, дето се държи като клоун, може да разсмива. Но не може да осмива някого.
    На идващите избори, дори и машинациите на демократите не може да им помогне...
  • 14 Някой

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "смешник ама":

    Явно съм изпуснал нещо... Дай линк да видим как го е разплакал.
  • 15 Някой

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "и какво от това ?":

    По какво съдиш? По собствените ти желания, нямащи връзка с реалността?
  • 16 Бледоликият Вожд

    5 0 Отговор
    Че, какви опоненти могат да са ? Те не могат така звучно да п.... ъцкат.
  • 17 От страни

    4 0 Отговор
    То е грешно и да му се смееш. Ей, пуснете човка да си почива вече.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пенко

    1 0 Отговор
    ЧОВЕКОТ /ОТМЪЩАВАШ СИ НА УКРАЙНА / СЕ "ОСМЯ " - ПО СТАРЧЕСКИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?
  • 20 БПФ

    3 0 Отговор
    Какво - осмял, бе - като цял свят се смее и подиграва на тоя нещастен стар олигoфрен?