Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 13:59 781 1

Аржентина ще забави износа на пшеница на фона на сушата

  • аржентина-
  • суша-
  • пшеница-
  • изосител-
  • доставки

Правителството на Аржентина е готово да обяви мерки в следващите дни, за да позволи на износителите на пшеница да забавят договорените доставки

Аржентина ще забави износа на пшеница на фона на сушата - 1
Източник: Shutterstock

Правителството на Аржентина е готово да обяви мерки в следващите дни, за да позволи на износителите на пшеница да забавят договорените доставки, след като голяма суша удари реколтата, предизвиквайки безпокойство относно вътрешния пазар, предаде Ройтерс.

Източник от Камарата за износ на зърно в страната CEC, която представлява компаниите, препродаващи зърното, каза, че мерките ще бъдат обявени "през ​​следващите дни", за да позволят на фирмите да разсрочат договорения износ на пшеница, без да се сблъскват с глоба от 15 процента от властите.

Правителствен източник, който е пряко запознат с въпроса, коментира, че мерките за разрешаване на забавяне на доставките на пшеница са "вероятни", но те все още се проучват.

Коментарите са най-силната индикация досега, че Аржентина, един от най-големите износители на пшеница в света, ще се опита да забави износа на зърно на фона на суша, която заплашва да причини най-лошата реколта от близо десетилетие.

Източникът от CEC призова за бързо движение по плана. "Ако правителството ще го прави, нека го направи сега, защото трябва да говорим с клиенти в Индонезия, Мароко, Алжир, Египет, за да им кажем, че нашата пшеница е изгоряла и да предоговорим тези договори", допълни той.

Този ход може да нажежи допълнително световните цени, след като сухото време удари производителите в Съединените щати и нахлуването на Русия в Украйна почти спря доставките.

Правителството на Аржентина се срещна с мелничари и износители на пшеница през октомври, за да обсъдят опасенията относно засегнатата от суша реколта, като натискът от мелничарите да поддържат повече доставки за вътрешния пазар нараства.

Основната зърнена борса в Росарио намали прогнозата за реколтата от пшеница в Аржентина за 2022/23 г. до 13,7 милиона тона, което ще бъде най-ниската в национален мащаб от седем години и далеч под рекордните 23 милиона тона през 2021/22 г.

Производителите в страната вече официално са декларирали задгранични продажби на пшеница 2022/23 от 8,9 милиона тона, показват официални данни. Вътрешното потребление на пшеница в Аржентина от предходната реколта 2021/22 възлиза на 7,6 милиона тона.

Около 2 милиона тона пшеница са останали непродадени от 2021/22 г. Съществува ограничение за износ от 10 милиона тона за реколтата от пшеница за сезон 2022/23 г.

Диего Чифарели, ръководител на организацията за мелничарската промишленост на Аржентина FAIM, каза пред Ройтерс, че секторът е "загрижен" за доставките и потвърди разговорите с правителството относно потенциални забавяния на доставките.

Той обаче добави, че ако няма повече загуби на пшеница, търсенето може да бъде задоволено, въпреки че недостигът може да повиши цените.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоя

    2 0 Отговор
    Аржентинският е от Давос.
Новини по държави: