Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 12:30 14 596 34

WP: Защо Украйна иска, а Путин не си и помисля да предаде Херсон

  • укрйна-
  • война-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • херсон-
  • херсонска област

Русия не показа никакви признаци, че е готова да се откаже от Херсон, който има огромно стратегическо и политическо значение за Кремъл

WP: Защо Украйна иска, а Путин не си и помисля да предаде Херсон - 1
Снимка: БГНЕС

"Тук, в калния крайбрежен район Херсон, който стои като смачкана шапка на върха на окупирания от Русия Кримски полуостров, войниците се подготвят за това, което може да се превърне в най-голямата битка във войната на президента Владимир Путин в Украйна и може би най-добрият тест за това дали Москва в крайна сметка печели значителна територия от нашествието си или ще бъде принудена да се оттегли с празни ръце“, пише кореспондентът на Washington Post от бойното поле в Украйна.

Украински официални лица сигнализираха, че нападение срещу град Херсон - единствената регионална столица, която Русия успя да превземе от началото на инвазията си на 24 февруари - може да бъде неизбежна. Президентът Володимир Зеленски каза на украинците да "очакват добри новини“ от региона, а друг висш служител наскоро каза, че очаква да си върне града до края на годината.

Русия обаче не показа никакви признаци, че е готова да се откаже от града или от по-широкия регион Херсон, който има огромно стратегическо и политическо значение за Кремъл.

Украинските въоръжени сили заявиха миналата седмица, че Русия е прехвърлила допълнителни 1000 войници в района около град Херсон, чието население преди войната е около 300 000 души.

"Руснаците имат много добри, добре подготвени позиции в тази зона, така че е трудно да ги изтласкаме“, заяви командирът на украинско доброволческо формирование, който носи позивната Playboy. "Засега те остават на място.“

"Дори и да стреляте точно с артилерия, може да убиете някои руски войници, но други просто се връщат на тези позиции“, отбелязва още той. "За да продължим напред, имаме нужда от много танкове, [бронирани транспортни средства] и човешки ресурси.“

На фона на признаци в края на лятото, че Украйна планира голямо контранастъпление в Херсон, Русия премести военни части на юг, допринасяйки за бързия успех на друга украинска офанзива в района на Харков на североизток. Но натискът на Украйна на юг беше бавен и доведе до тежки жертви, отбелязва WP.

Регионът на Херсон формира последния важен компонент на "сухопътния мост“ от континентална Русия към Крим, за който Путин копнееше, откакто Москва го анексира през 2014 г. И невъзможността да се стигне до Крим по шосе беше основната причина, поради която Путин инвестира 4 милиарда долара за изграждането на Кримския мост през Керченския пролив.

През февруари, когато Путин нареди пълномащабно нахлуване, руските сили в Крим нахлуха в Южна Украйна през Херсон.

Сега градът остава единствената голяма опора на Москва от западната страна на река Днепър. Ако падне, украинските сили биха могли да продължат, потенциално обграждайки руските сили.

В началото на октомври украинските войски настъпваха към град Херсон от север и запад. Поставените от Русия местни власти казват, че са евакуирали около 70 000 цивилни и административни офиси на източната страна на Днепър преди очакваното украинско нападение.

Но вместо да изоставят града, руснаците изглежда укрепват позициите си и се подготвят за предстоящата голяма битка, въпреки че никой не знае дали ще се случи преди или след зимата.

С наближаването на сблъсъка условията в град Херсон продължават да се влошават. Хората, които са избягали от града, казват, че комуникационните линии почти са прекъснати. Дори руските SIM карти, които много жители на Херсон започнаха да използват в мобилните си телефони след нахлуването на руснаците в началото на март, често вече не работят.

"Не беше възможно да оцелеем в условията на окупацията“, каза Тетяна Картанович, 51, учителка, която избяга от град Херсон преди месец и сега е в Киев.

Първоначално окупацията е била организирана, каза Картанович. Имаше малко контролно-пропускателни пунктове и руските войници бяха относително професионални. Но с течение на времето руснаците започнаха да "тероризират“ хората, ровейки из колите им и принуждавайки мъже, момчета и понякога жени да се събличат, за да могат да проверят за татуировки, показващи симпатии към украинската армия.

Скоро Картанович започва да вижда как войници измъкват хора от обществения транспорт и ги отвеждат, каза тя.

Зеленски се зарече да освободи Херсон и след това да настъпи Крим, червена линия за Путин, който многократно предупреди срещу всякакви военни действия за връщане на полуострова.

Също така в Херсон се намира ключов канал от съветската епоха, който дълго време осигуряваше жизненоважни доставки на прясна вода за Крим. Украйна го блокира през 2014 г., което струва на Москва стотици милиони долари. Един от първите ходове на Русия след началото на инвазията през февруари беше да превземе канала и да поднови водните потоци.

Язовирът Каховка и водноелектрическата централа се превърнаха в ключова тема за разговори през последните седмици, като Зеленски твърди, че "руските терористи“ планират да ги унищожат. Руски официални лица обвиниха Украйна в заговор да направи същото, но нито една от страните не предостави доказателства.

Каквото и да предстои в Херсон, вероятно ще отнеме известно време, за да се разкрие.

Фронтовата линия не се е преместила много през последните три седмици, според половин дузина войници на Playboy. Доброволческият отряд е създаден в ранните дни на войната като екип за въздушно разузнаване, който използва различни видове дронове, за да идентифицира цели, които други украински сили да атакуват.

Проливните дъждове са затруднили движението на големи превозни средства, като бронетранспортьори и танкове, свидетелстват от формированието. Дори техните камиони със задвижване на четирите колела са покрити с кал. Но мъжете казват, че смятат, че ходът за превземане на град Херсон преди зимата все още е по-вероятен, отколкото не.

Източник: Washington Post / Focus


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    116 29 Отговор
    Те , наркоманите , по принцип живеят с идеята , че целият свят им е длъжен !!! Докато не ги хванат !!!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 хаос

    45 124 Отговор
    русия е бита карта вече,,, не е тема за коментари

    Коментиран от #4

  • 3 Путин загуби

    41 104 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Войната

    Коментиран от #14, #30

  • 4 Да вярно е!

    43 98 Отговор

    До коментар #2 от "хаос":

    Не ни занимавайте с жалка слаба бедна русийка

    Коментиран от #15, #25

  • 5 Руските -Олигарсите са най големите

    37 21 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Наркомани Знаеш какво е Римска вечер ? На яхтите ги правеха всяка вечер !

    Коментиран от #16

  • 6 Дрън-дрън

    79 25 Отговор
    Ще го превземат когато тати ми купи колело......а той обеща това преди 20 години.
  • 7 Адам Хилтън

    124 21 Отговор
    Когато в Детройт тръгнаха да спират водата на хората, ООН го обяви за нарушаване на правата на човека. Обаче когато Украйна спря водата на Крим, ООН си мълчаха.

    Коментиран от #31

  • 8 Хмхмхмхмхм

    18 78 Отговор
    Леле мале- не мога да повярвам- български политик да подкрепя държавния интерес на България- НАЙ- НАКРАЯ И ТОВА ДОЖИВЯХ...Разлом и обрат в НС! „Български възход“ вече подкрепят военната помощ за Украйна НА ЖИВО рУСКИТЕ КаВАли си ги знаем кои са- На обратния полюс в залата са БСП и „Възраждане“ с аргумент, че даването на военна помощ на практика ни въвлича пряко във войната- повтарят нонстоп руските опорни точки, а и ДВАМАТА ИМ ВОЖДА СА ЮРИСТИ. А сега нИнова, като уж ОТЛИЧНИЧКА НА ЮФ НА СУ/ чак ме е срам да го напиша- ако тя е юрист, аз съм трамвай/, ДА КАЖЕ- МЕЖДУНАРОДНИТЕ КОНВЕНЦИИ И ИЗТОЧНИЦИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО КАКВО КАЗВАТ ЗА ТОВА КАКВО Е ВОЙНА И КАКВО НЕ Е ВОЙНА... Да си каже директно, да не й задавам този въпрос в официалният сайт на партията им- ЩОТО НЯМАМ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ да го направя. Искам и да я питам- ти, като си ОТЛИЧНИЧКА НА ЮФ НА СУ, как така СЕ ПРАВИШ, ЧЕ НЕ ЗНАЕШ ЗА РЕЗОЛЮЦИЯ 3314 НА ООН ОТ 1974Г. И ЧЕ ТЯ Е ИЗТОЧНИК НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО,а ...Да взема юридическата тояга, че кого сваря...

    Коментиран от #24, #27

  • 9 Урюрвкос

    60 11 Отговор
    татуировките не показват симпатии към украинската армия а към ултра десни националистически военни формирования. Не слагайте знак равно между украинската армия и бандеровците от ОУН, десен сектор, азов, братя корчински, Misanthropic Division, Галичина, Уна-Унсо. Въпреки че тези отрепки съществуват под държавна закрила, украинската армия има други принципи и задачи.

    Коментиран от #32

  • 10 аналитик

    45 4 Отговор
    Интересува ме ,дали Доналд Кук ще идва и носи ли памперси??
  • 11 геноцид

    40 6 Отговор
    "принуждавайки мъже, момчета и понякога жени да се събличат, за да могат да проверят за татуировки, показващи симпатии към украинската армия." свастиките ли са тези символи !!!
  • 12 Жорето

    43 6 Отговор
    Детски приказки на WP , дано има и картинки за оцветяване , да е забавно за троловете им.
  • 13 геноцид

    59 3 Отговор
    "Украйна го блокира през 2014 г., което струва на Москва стотици милиони долари." по стар ционистки обичай , спираш водата на хората !!!!!!
  • 14 Зленски..

    19 7 Отговор

    До коментар #3 от "Путин загуби":

    Вече има еднопосочен билет за,,шота руставели,,13.
  • 15 Не е вярно..

    40 3 Отговор

    До коментар #4 от "Да вярно е!":

    Бандерците стигнаха до вълчак и лисичак-и затънаха в калта.
  • 16 табсо

    32 4 Отговор

    До коментар #5 от "Руските -Олигарсите са най големите":

    Знаеш ли какво е бендерски запой на яхта..ами те са като овцете един рипа и всичките по него..ама са забравили да си спуснат стълбата..
  • 17 някой

    37 1 Отговор
    Украинците се нуждаели от много танкове , и бронирани машини. Само така можели да търсят успех при Херсон. Щото тук едни експерти изразиха компетентно мнение , че танка е отживелица.
  • 18 Бъзиктар

    37 4 Отговор
    Тетяна на руски Татяна ли е?След македонския,украинския също ми стана любим.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ванко

    10 27 Отговор
    Скоро ще им свършат запасите на ватенките и ще започнат да се предават.
  • 21 Мемфис

    6 38 Отговор
    Скоро смелите украински герои ще теглят ножа на оялата се подла рускасвиня! Много преди Коледа!

    Коментиран от #23, #34

  • 22 Независим

    33 5 Отговор
    Коя западна държава ще се осмели сама да води война срещу Русия. Дори САЩ не смеят освен да бомбят шалвари с ракети. Обаче колективния запад на гърба на украинците се бият . До последния човек
  • 23 Украинка

    9 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мемфис":

    Ти сънува ли това.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Украинка

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да вярно е!":

    Ха ха ха голям смях
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дай Бън

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хмхмхмхмхм":

    Да яземеш меидичеката си тояга че да я намажеш със зехтин и ако не се сещаш ми пиши да ти кажа къде да сия завреш
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ха-ха

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Путин загуби":

    И кати се събуди, то било вече съмнало... По новото време
  • 31 Антифашист

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Адам Хилтън":

    Господаря на оон от Капитолия квото каже...
  • 32 Антифашист

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Урюрвкос":

    Принципите и задачите са им еднакви възраждане, укрепване и налагане на фашизъм в най чист вид в Украйна и европа
  • 33 Курш ум

    1 0 Отговор
    Само леквидиране на жужето зельончо ще тури ред и устойчиво мирно исъвместно съществуване
  • 34 Учи украински че укрите идат

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мемфис":

    Казва се смели украински херои.. от хероин
Новини по държави: