Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 18:00 2 066 5

Почина най-близката приятелка на Ане Франк

  • aleteia-
  • ане франк-
  • евреи-
  • нацисти-
  • германия-
  • приятелка

По време на Втората световна война тя се укрива от нацистите

Почина най-близката приятелка на Ане Франк - 1
Снимка: Shutterstock

Фондацията „Ане Франк“, която управлява къщата-музей на Ане Франк, обяви, че Хана Пик-Гослар, една от най-добрите приятелки на Ане Франк, е починала на 93 години. Не се дават подробности за причината за смъртта ѝ, предаде Aleteia.org.

В изявление фондацията отдаде почит на Пик-Гослар (който се споменава в дневника) за това, че е помогнала да се запази паметта на Ане жива с истории за тяхната младост. Пик-Гослар е израснала с Франк в Амстердам, след като и двете им семейства се преместват там от Германия, когато нацистката партия идва на власт. Те са живели в съседство в Амстердам и са ходели на училище заедно.

Ане Франк е еврейско момиче, родено в Германия и прекарало по-голямата част от живота си в Нидерландия. По време на Втората световна война то се укрива от нацистите със своето семейство в Амстердам и води дневник, публикуван след края на войната. Тя умира в концентрационния лагер Берген-Белзен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    9 6 Отговор
    Фалшивият дневник. Автентичен ли е дневникът на Ане Франк?
    Някои противници на Холокоста твърдят, че дневникът на Ане Франк е фалшификат. Според тях е дело на баща й, който искал да забогатее. Известният изследовател на легендите за масовото изтребление Дитлиб Фелдерер написва книга за дневника на Анна Франк, в която твърди, че това е фалшификат. Той се обръща към Отто Франк с молба да му бъде разрешено да анализира оригиналния ръкопис, но получава категоричен отказ

    Коментиран от #4

  • 2 Гошо

    8 6 Отговор
    Само дето тоя дневник е писан след войната от баща ѝ ,и Мейер Левин ,че даже и дело има между тях двамата 58 г ,а така нареченият" оригинал " никой не го е виждал от 47г насам Друг е въпроса какво пък тогава са показали

    Коментиран от #5

  • 3 Пешо

    1 2 Отговор
    Прочиташ ,Искрица живот" и си в час с горе долу за живота и.
  • 4 Злият ум

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    няма капацитета да си признае. Учудвам се, че такава пасмена може да вирее още в България.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.