Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 11:56 2 856 22

Никой не знае къде е отведена американката, осъдена в Русия

  • бритни грайнър-
  • сащ-
  • затвор-
  • адвокати-
  • русия-
  • баскетбол-
  • човешки права-
  • наказателна колония

Двукратната олимпийска шампионка бе арестувана на 17 февруари

Никой не знае къде е отведена американката, осъдена в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър е била преместена миналата седмица от центъра за задържане край Москва в наказателна колония за изтърпяване на наказанието, предаде Ройтерс, позовавайки се на адвокатския ѝ екип, предаде БТА.

Двукратната олимпийска златна медалистка бе арестувана на 17 февруари, седмица преди Москва да изпрати войски в Украйна, на московско летище, след като в багажи ѝ бяха открити пълнители за електронни цигари с масло от канабис, които са забранени в Русия. На 4 август тя бе осъдена на девет години лишаване от свобода в наказателна колония за притежание и контрабанда на наркотици. Грайнър се призна за виновна, но заяви, че е внесла забраненото в Русия вещество по погрешка и не е искала да наруши закона.

Не е известно нито точното местонахождение на Грайнър, нито крайната ѝ дестинация, се казва в изявление на адвокатския екип. В съответствие с руските правни процедури адвокатите ѝ, както и посолството на САЩ, трябва да бъдат уведомени при окончателното ѝ пристигане. Получаването на уведомление ще отнеме до две седмици.

Белият дом заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън е наредил на администрацията си да "убеди руските ѝ похитители да подобрят отношението си към нея", както и условията, при които ще е принудена на излежава наказанието си. В края на юли Вашингтон предложи сделка за размяна на затворници с Русия, за да осигури освобождаването на Грайнър и на бившия американски морски пехотинец Пол Уилън, но Москва все още не е дала положителен отговор на предложението. През 2020 г. Уилън бе осъден на 16 години лишаване от свобода за шпионаж и изпратен в затвор. Той отрича да е извършвал подобен вид дейност.

"Въпреки липсата на добронамерени преговори от страна на руснаците правителството на САЩ продължава да следи какво става с това предложение и да предлага алтернативни начини за напредък с руснаците по всички налични канали", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. Влошаването на отношенията между Русия и Запада усложни преговорите за освобождаването на Грайнър, отбелязва Ройтерс.

"Основната ни грижа продължава да бъде здравето и благосъстоянието на Бритни Грайнър", заяви нейният мениджър Линдзи Колас. "Докато преминаваме през този доста трудна фаза, в която не знаем където точно е БГ и как се справя, молим обществеността да продължи да пише писма и да изразява любовта и грижите си за нея", използвайки инициалите на американската баскетболистка. Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан определи условията, на които е подложена Грайнър като "непоносими", а процесът срещу нея като поредната съдебна постановка.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тракиец🇩🇪🇮🇷🇺🇦🇮🇹🇯🇵🇧🇬

    50 14 Отговор
    Не ни занимавайте с не-гърка наркоманка много моля
  • 2 Буха ха

    21 9 Отговор
    Никой не знае защото лично Путин я е заключил в едно мазе и не пуска никой
  • 3 А сега де

    53 8 Отговор
    В Русия осъдена за търговия с наркотици лежи в затвора, в САЩ неудобни на правителството лежат без присъди в Гуантанамо.
  • 4 Сандо

    28 5 Отговор
    Не могат да и намерят подходящ нар,затова не е настанена някъде за постоянна.А и душицата има нужда от наркотична интоксикация,дано отново стане човек.Макар че с пристигането на евроатлантическите ценности в Русия пристигнаха и наркотиците и положението с тях,макар и не трагично,както на Запад,никак не е розово.

    Коментиран от #11

  • 5 фефеффефе

    34 1 Отговор
    за такива глупости ли се сетихте, че да върви пропагандата
  • 6 оня

    32 6 Отговор
    "Да бе мирно седяло, не би чудо видяло" Поговорка:)) Краварите си защитават наркоманите и убийците:))
  • 7 ТаУмВзе

    22 6 Отговор
    Влакчето за Сибир! Отворен лагер. Бухахахха

    Коментиран от #15

  • 8 УжасТ

    34 2 Отговор
    Путин вкарал наркотрафикантката в затвора, бива ли така:) Ако беше в България тая щеше да е депутат от листата на ДБ, редом с Емили тротинетката.
  • 9 Рошко

    14 2 Отговор
    Държат я в хилтън ол инклузив
  • 10 закривай

    7 21 Отговор
    Ако коментарите са на реални хора ,а не на бедняци тролове пишещи за стотини,горко и на България.

    Коментиран от #17, #22

  • 11 Запознат

    4 16 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Русия от доста време един най големите потребители на дрога!!
  • 12 Някоя си

    12 2 Отговор
    Е нема да ревнем за друсалчето..... Получила си гу е....
    Ако беше да е некъде в третия свят можеше и смъртна присъда да получи...
  • 13 Що за световна сила

    5 2 Отговор
    Която не може да защити гражданите си.
  • 14 Некой си

    18 0 Отговор
    "Руски похитители"???
    Ваксинираните десносектанти ще ни припомнят ли какво би се случило на тази невинна жертва на руския сатрап, ако я заловят да внася наркотици в съюзниците на САЩ - Тайван, Саудитска Арабия или Австралия?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дипломат Чукчев

    19 1 Отговор
    след като в багажи ѝ бяха открити пълнители за електронни цигари с масло от канабис, които са забранени в Русия.
    Питайте в Тайланд къде ги пращат.
  • 17 Коментатор от Брюксел

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "закривай":

    Истински сме, но сме в чужбина и там сме на служба, чудим се какво да правим и пишем щуротии, време да минава, стаж за пенсия, та така.
  • 18 Аз съм от ссср

    13 0 Отговор
    Във Сибир е ,и едва ли ще я видите повече.Защо трябва да занимавате хората със глупости,след като е нарушила закона трябва да си изтърпи наказанието.Американските граждани да не са нещо повече от другите.Това ли им е демокрацията на Америка!
  • 19 Бибитко

    15 0 Отговор
    В САЩ вече се гордеят, че била избрана за първи път в историята жена-лесбийка за губернатор. Моралната атрофия, която демократите стимулират по всякакъв начин, за да печелят електорална подкрепа, е придобила вече характера на пандемия. Ето такава е "демокрацията", която страната на свободата се стреми да налага със сила навсякъде по света, включително и у нас.
  • 20 Съдия

    17 0 Отговор
    Джейк Съливан определи условията, на които е подложена Грайнър като "непоносими", а процесът срещу нея като поредната съдебна постановка.

    Не знаят къде е но са сигурни че условията са непонусими.
    Вкарала си наркотици в Русия обаче видиш ли процесът бил съдебна постановка.

    Обаче трябва някак си да се оплюе Русия.
  • 21 негринчо

    6 0 Отговор
    търси, подскача пред коша някъде в Сибир
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания