Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Ноември, 2022 14:04 6 618 32

Мъртъв град: какво остана от Славянск след атаките на Русия

  • военни престъпления-
  • славянск-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • руска армия-
  • владимир путин-
  • инвазия-
  • донецк

Руските войски многократно обстрелваха региона на Донецк с артилерия и ракети

Мъртъв град: какво остана от Славянск след атаките на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Славянск, в Източна Украйна. Някога тук са живели 100 000 души. В момента в града са останали не повече от 25 000. През 2014 градът доби печална известност - именно оттук започна войната на Русия срещу Украйна.

Още тогава, преди 8 години, жителите на Славянск узнаха какво означава руска окупация. Игор Гиркин, полковник от руското разузнаване и командир на проруските сепаратисти, се хвалел, че именно в Славянск е започнал да воюва срещу Украйна. Оттогава градът, намиращ се в Донбас, стана синоним на война и терор. Задържани от сепаратистите цивилни граждани са били изтезавани в мазета, някои от тях - и екзекутирани.

"Песимистичен сценарий"

Войната днес е много по-мащабна, но престъпленията остават същите. И все пак има една съществена разлика между 2014-та и днес. Украинската армия сега е в състояние да даде отпор. През септември руските войски бяха принудени да се изтеглят. Това вероятно е и единствената добра новина от Славянск от години насам.

"Подготвяме се за песимистичен сценарий", казва Вадим Лях, кмет на града. Днес Лях е принуден да се барикадира в административната си сграда. Чувалите с пясък и другата защита трябва да го предпазят от осколки и летящи парчета от снаряди. Той категорично изключва преговорите с Русия. Те само биха дали на врага възможност да си поеме дъх, казва кметът. "Русия иска цялата Украйна. Ето защо на първо време може да има само военно решение и чак след това преговори", категоричен е Лях.

Аварийни подслони и печки с дърва

Но всичко това в момента не е тема на разговори. От някогашните близо 100 000 жители на града днес са останали едва около една четвърт. В Славянск цари страховита тишина. Повечето прозорци в центъра на града пред кметството са заковани, магазините са затворени. Възрастни жени продават зеленчуци от градините си, но купувачи почти няма. Огромното мнозинство от хората са избягали отдавна от града. Въпреки че фронтът е на около 30 километра, от време на време градът все пак попада под обстрела на ракети.

"След подобни удари следват проблеми с електроснабдяването. И с водоснабдяването", описва ситуацията кметът Лях. Енергийната инфраструктура е сериозно повредена от тежките боеве. Сега общинските комунални служби се опитват да възстановят снабдяването. Въпреки това хората в Славянск се подготвят за тежка зима.

В болници, училища и детски градини се изграждат аварийни убежища, които да се отопляват. Тъй като не всички жители на града могат да стигнат до тях, през последните дни отец Петро Дудник е закупил голям брой печки с дърва. Всяка една струва около 150 евро. "Топлина във всяка къща" се казва проектът на свещеника, за който той събира дарения. Мини печките решават два проблема – дават топлина, а и възможност за готвене.

Живот в мазето

Любов също притежава такава печка и казва, че църквата на отец Дудник ѝ е помогнала много. Засега печката е поставена в двора пред малката ѝ къщичка. "Някога живеехме без всичко това", казва тя. "Но дървата ни трябват за отопление. Ако не се отопляваме, мама ще измръзне“, казва жената. Майката на Любов е 86-годишна жена на легло. Тя се нуждае от постоянни грижи, а от месеци вече е принудена да лежи в мазето на къщата.

Мазето едва побира спалните места за двете жени. Таваните са ниски, а стените - влажни. Майката на Любов почти не чува и вече не може да се движи самостоятелно. За да пести памперси, Любов я слага да лежи върху найлонови торбички. "Живеем от хуманитарна помощ и от пенсията, която получава баба", казва Любов. И се надява, че войната скоро ще свърши, но не се наема да прогнозира какво означава „скоро“.

Автор Ребека Барт


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъпо тъпо тъпо

    18 17 Отговор
    пи добре да гледам дисни канала
  • 2 Така де

    30 26 Отговор
    Руските мюсюлмански орди воюват срещу православните славянски украинци. Затова и ликвидираха Славянск.

    Коментиран от #6

  • 3 Последния Софиянец

    28 20 Отговор
    Днес цял ден укрите реват за мир.Вятъра зад океана се смени.

    Коментиран от #23

  • 4 Очакван край

    25 24 Отговор
    Тази дива империя на терора и господарството, трябва да бъде победена и обеззоръжена в най-кратки срокове. Руската федерация не съществува и няма от какво да се плашите. Народите трябва да получат своята свобода и независимост от руския империализъм и да вземат земите си обратно. Когато путинистите бъдат изкарани от Кремъл, ще паднат и техните подвалстни поданици на заплата в България и в други страни.

    Коментиран от #7, #14, #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ми не

    16 23 Отговор

    До коментар #2 от "Така де":

    Славянството е една измислица и политическа тъпотия на брътвежите на Екатерина вЕЛИКА за подчинение, управление и влияние над всички народи до които може да стигне.

    Коментиран от #18, #21, #24

  • 7 АЛООУ!

    25 27 Отговор

    До коментар #4 от "Очакван край":

    ДАН, СИ УЧИЛ КОЛЕЖ В САЩ, БЕ?! ЧЕ СИ ТОЛКОЗ ПРОЗЗЗД?!!! СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ! БОГ Е С РУСИЯ!!! СВЕТЪТ Е С РУСИЯ!!! ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!!!

    Коментиран от #30

  • 8 Ксаниба

    23 11 Отговор
    по време на изборите у фащ, имаше затишие на калинките ни, явно нямаха опорки. Ето, че с нова сила фекълмантрите се леет из ведро.
  • 9 Ксаниба

    19 8 Отговор
    по време на изборите у фащ, имаше затишие на калинките ни, явно нямаха опорки. Ето, че с нова сила фекълмантрите се леет из ведро.

    Коментиран от #11

  • 10 ОЛЯ1

    25 12 Отговор
    ФАКТИ МЕДИЯ ФИНАНСИРАНА ОТ ПОДРЪЖНИЦИ НА КОЗЯК 16!!!! СТАТИИ ИЗЦЯЛО ЦЕНЗУРИРАНИ И МАНИПУЛИРАНИ!!! УТРЕ АКО В ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАН СЕ ОБЪРНАТ НЕЩАТА, А ТОВА СКОРО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ЩЕ БЪДАТ ПЪРВИТЕ ВЪЗХВАЛЯВАЩИ РУСИЯ!!!! ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА!!!!
  • 11 Е естествено

    18 13 Отговор

    До коментар #9 от "Ксаниба":

    В твоята глава няма затишие , пълна каша ,русофилска .

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Стига с тая

    20 10 Отговор
    тъпа пропаганда. ОсРайнците стрелят по населени места и се крият зад цивилното население. Като видиш ционистише веле и ти светва колко е истЕна помията.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 И кой го избълва това?

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "Очакван край":

    СороспиЯнец, клиент козяшки. Казано ви е : - Още нищо не сте видели.
  • 16 Рошко

    9 8 Отговор
    Направо да се разплаче човек, за сведение и аз съм живял в такива условия и то без да има война, апропо самото име славянск какво би трябвало да означава не е като да, например нацистите или американците разрушиха славянск, за мен руснаци и украинци са едно. И главният виновник за това братоубийство е един, включително и такива като тази фалшива медия
  • 17 Сарана Z

    10 13 Отговор
    Всичко започна от СлавЯнск ,където през 2014 Игор Стрелков с шепа доброволци започна битката за независимост на Донбас.Тогава българските медии бяха на страната на жителите на Донецк и Луганск,които бяха подложени на геноцид от тра на АТО и Нациските батльони на Коломойски и Ахметов.
    Сега от СкавЯнск НАТО отново се обстрелва мирен Донецк където гинат жени,деца и старци.
    Няма да има милост за Украинските нацисти.
    Z
  • 18 Анонимен

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ми не":

    Не е измислица. Ти си измислен и с промишлено мозък.

    Коментиран от #25

  • 19 Българин

    7 3 Отговор
    В 21в. да се избиват хора във война е недопустимо.Когато става въпрос за война в Европа, когато загиват хора толкова близо до нас, това е абсурдно, безсмислено и пълно с много скръб и мъка.

    Коментиран от #22

  • 20 Урюрвкос

    5 7 Отговор
    срещу Славянск Украйна използваше авиация има много клипчета в тубата а за Гиркин още не бяха и чували в Русия
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Анонимен

    9 5 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Значи ако не е в Европа може. С какво европейците, каквито сме и ние са по-добри от останалите хора. Май расизмът не ти е чужд.
  • 23 Първия софиянец

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Преди мира укрите ще ликвидират Русия, пък тогаз!
  • 24 ГруЮ

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ми не":

    Славяни идва от Словени, а коренът на тази дума е “слово”. А тя се разбира по един и същи начин от всички славянски народи. И никак от французи, германци или англичани.

    Коментиран от #29

  • 25 ТЪПОРОДЕН

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Е абсолютно всеки русофилтак,световно известен Факт и временен срам за България !!!!
  • 26 Треската в чуждото

    6 2 Отговор
    Той и Детройт е мъртъв град.Капитализма мина като чума и унищожи всичко.При това в мирно време,и при това в уж най-силната икономика..И няма да е последния.

    Коментиран от #28

  • 27 Знайко

    3 2 Отговор
    Въпреки че фронтът е на около 30 километра, от време на време градът все пак попада под обстрела на ракети.!!!! Колко удобно сте пропуснали да кажете ,чии са тия ракети????Ребека- марш в Телавив, да видим там дали ще ти дадат демократична трибуна за лъжите ти!
  • 28 Знайко

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Треската в чуждото":

    Това , което стана в Детроит сега е актуално и във Филаделфия и Сиатъл. В средния запад същото споходи множество средно големи градове. Просто изчакайте пролетта и ще видите резултатите!
  • 29 Ха така

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "ГруЮ":

    Груьо какво ще кажеш германия да нападне австрия щото там живеят немци и говорят немски бе умник.Това ще бъде болшевишка справедливост.С русия трябва да се подходи както с германия и япония.Демилитаризация

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 апи ма за

    0 0 Отговор
    точно в славянск и крематорск , разпасоваха и доубиваха войничета и то от своите за органи! с това станаха известни тия градове!!!
  • 32 апи ма за

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ха така":

    абе ченгел, австрийците да не трепят германци, аде да почнат да видим германия как ще реагира
Новини по държави: