Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 15:30 2 884 65

Сближаване! Байдън и Си Дзинпин обещаха да върнат отношенията САЩ - Китай в правия път

  • китай-
  • сащ-
  • си дзинпин-
  • джо байдън

Двамата проведоха първата си лична среща, откакто Байдън стана президент, на индонезийския остров Бали преди срещата на върха на Г-20, която ще бъде изпълнена с напрежение заради руската инвазия в Украйна

Сближаване! Байдън и Си Дзинпин обещаха да върнат отношенията САЩ - Китай в правия път - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнаха за дългоочаквани разговори в момент, когато отношенията между двете страни се намират на най-ниското си ниво от десетилетия заради разногласия по редица въпроси - от Тайван до търговията, съобщава "Ройтерс".

Двамата проведоха първата си лична среща, откакто Байдън стана президент, на индонезийския остров Бали преди срещата на върха на Г-20, която ще бъде изпълнена с напрежение заради руската инвазия в Украйна.

Си и Байдън се усмихнаха, докато се ръкуваха топло пред редица китайски и американски знамена в бална зала в луксозния хотел "Мулия" в залива Нуса Дуа на Бали.

Чудесно е да те видя, заяви американския президент на китайския си колега, докато го прегръщаше, след като по-рано съобщи пред репортери, че е поел ангажимент да поддържа отворени линиите за комуникация на лично и правителствено ниво.

"Като лидери на нашите две страни, според мен споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да управляват своите различия, да предотвратят конкуренцията да прерасне в конфликт и да намерят начин да работят заедно по належащи световни въпроси, които изискват взаимното ни сътрудничество", изтъкна той.

Байдън открои изменението на климата и продоволствената несигурност като проблеми, с които светът очаква двете страни да се справят.

Си отвърна, че отношенията между техните две страни не отговарят на световните очаквания.

"Така че трябва да начертаем правилния курс за отношенията между Китай и САЩ. Трябва да намерим правилната посока за двустранните отношения напред и да издигнем отношенията", настоя той.

Светът очаква, че Китай и Съединените щати ще се справят правилно с отношенията си, подчерта Си, добавяйки, че очаква с нетърпение да работи с Байдън, за да върне отношенията в правия път.

Очаква се основни теми на обсъждане да бъдат Тайван, Украйна и ядрените амбиции на Северна Корея - въпроси, които ще надвиснат и над Г-20, която се провежда без присъствието на руския президент Владимир Путин.

Руският външен министър Сергей Лавров ще представлява Путин на срещата на Г-20 - първата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари - след като Кремъл обяви, че Путин е твърде зает, за да присъства.

На срещата на върха в Камбоджа вчера Байдън подчерта, че Съединените щати ще се "конкурират енергично" с Китай, като същевременно поддържат комуникационните линии отворени, за да предотвратят конфликт.

Отношенията между Вашингтон и Пекин бяха разклатени през последните години заради нарастващото напрежение по въпроси, като Хонконг и Тайван, Южнокитайско море или търговските практики и ограничения на САЩ върху китайските технологии.

Американски служители обаче разкриха, че през последните два месеца двете страни са положили негласни усилия за възстановяване на връзките.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заявиа пред репортери в Бали по-рано, че срещата има за цел "да стабилизира отношенията между Съединените щати и Китай и да създаде по-сигурна атмосфера за американския бизнес".

По нейни думи Байдън е бил ясен с Китай относно опасенията за националната сигурност по отношение на ограниченията върху чувствителните американски технологии и е изразил загриженост относно надеждността на китайските вериги за доставка на някои стоки, като минерали.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мотиката

    38 43 Отговор
    Вова се тресе от яд в бункера

    Коментиран от #7, #9, #35

  • 2 Гоше

    10 44 Отговор
    Китай ще изяде и Сащ и Русия
  • 3 Край

    34 15 Отговор
    Просълзих се с напоителното, усмихнаха се топло, а не студено пред хилядите китайски и щатски знамена:))) Абе джурналя, вие сте изперкали:)))

    Коментиран от #10

  • 4 Бърз въпрос

    31 36 Отговор
    Оня Кремълския плъх къде е ? Защо го няма , да не го е хванала дезинтерия нещо ?
    Има едно хапче ,ло.пе.ди.ум
    Да вземе тройна доза .

    Коментиран от #49

  • 5 Пешо от блока

    37 27 Отговор
    Светът пак ще стане двуполюсен, но битката ще бъде икономическа, а не Студена война, но този път света ще се обедини около 2 супер сили САЩ и Китай. Ролята на Русия ще бъде на суровинен доставчик на едните или другите супер сили. Това е благодарение на вова бункерния.

    Коментиран от #15, #50

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 СССР

    32 26 Отговор

    До коментар #1 от "Мотиката":

    Дрогари и дрогарки каква я мислихме ние с дрогаря пoткин каква стана тя ... :( И китайците не ни бръснат за слива вече ... :( Срам и резил за дрогаря пoткин ...

    Коментиран от #12

  • 10 И аз се просълзих

    26 21 Отговор

    До коментар #3 от "Край":

    Като гледах Путлер нареден до прислугата на Аятолаха . Друго си е да си при иранците ,да се молиш за дронове .
  • 11 Анализатор

    24 23 Отговор
    Русия е извън борда....
    Удавници, а както знаете удавник за сламка се хваща.
    Та сега Пут.ин търси сламка...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Китай е следващата

    24 14 Отговор
    Мишена. Но не зная, там кой ще изиграе ролята на Украйна. Само който не е бил приятел със САЩ, не знае какво го очаква след "приятелството". То е като приятелство между боа и кокошка.
  • 14 Йордан Качев

    15 16 Отговор
    Ако Западът принуди Украйна да прави отстъпки в полза на Русия, ще е пагубно за самия Запад. Ще има огромни проблеми с пропагандното цунами, което ще развихрят руските тролове. Ще представят огромна победа за Русия срещу Запада, което ще активира движения за разруха на обществата
  • 15 Тц тц тц

    14 20 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо от блока":

    Не Пешко, не! САЩ и Европа си потъват свободно. Останахме сами срещу останалия свят-Африка, Азия, Латинска Америка, арабския свят се обединиха.

    Коментиран от #39

  • 16 Митко

    17 10 Отговор
    Ще бъде доста интересно, ако това доведе до друг момент от 1972 г., в който китайско-американските връзки са възстановени, за да се свали отново Русия.
  • 17 Христо Стоичков

    13 2 Отговор
    „Добра новина за всички, аз и Си говорихме и всичките ни различия бяха уредени, няма да има нахлуване в Тайван и никога няма да имаме война“ представете си
  • 18 192

    5 8 Отговор
    Мразещите Байдън ще видят това като слабост, но реалността е, че САЩ наистина не могат да кажат на Китай да се прецака и да бъде агресор
  • 19 Христо Стоичков

    11 17 Отговор
    Всичко, което Китай трябва да направи, за да спре да бъде пълен изгнаник в международната общност, е да нормализира отношенията с Тайван, да спре открито да потиска всичките им малцинства и да спре да прави острови и да ги милитаризира в Югоизточна Азия.

    Тези 3 неща биха били достатъчни светът да започне да се отнася по-приятелски към тях
  • 20 Румен

    8 3 Отговор
    Бих предпочел просто да бъда приятел с Китай, за да бъда честен, постоянно да си на ръба да влезеш във война с тях просто не е здравословно.
  • 21 Анализ

    15 8 Отговор
    Освен ако Китай не нахлуе в Тайван, не виждам как отношенията между САЩ и Китай напълно да се влошат. Разбира се, Китай има повече проблеми от потенциалната си агресия към Тайван, но все пак смятам, че това е най-големият проблем и ако се случи война през протока, това ще има огромни пагубни последици за цялото земно кълбо.

    Дадено е, че САЩ и Китай ще продължат да бъдат конкуренти, а не приятели, защото и двете искат статут на суперсила, и двете имат много различни и често противоречиви цели и ценности, но това не означава, че проблемите на Китай са просто продължение на съперничеството му срещу САЩ Възмутителното нарушаване на правата на човека, заплахата за нахлуване в Тайван, дипломацията на воините-вълци, кражбата на интелектуална собственост, дезинформацията, проникването в чужди общества все още са проблеми, независимо от позицията на САЩ или всяка вариация на каквото и да било.

    Това, че САЩ и Китай са съперници, не означава, че Китай не трябва да се променя. Ако Китай се откаже от военната си заплаха срещу Тайван, спре с глупостите за Вълчия воин, постепенно либерализира и спре да злоупотребява с несъгласните и се отърве от Си Дзинпин, това ще бъде от полза не само за САЩ, но и за самия Китай. За съжаление нищо от това не може да се случи, докато ККП е на власт, така че приятелската конкуренция може просто да не е възможна. В такъв случай САЩ трябва да носят голяма тояга и също да бъдат настоятелни.

    Коментиран от #28

  • 22 Възрожденец

    11 12 Отговор
    Ще обсъждат края на колониалното робство на територията на РФ и провеждане на референдуми за излизане от състава на РФ всички народи . Българите отдавна желаят това .
  • 23 Българин

    14 14 Отговор
    А джуджи ще остане сам... толкова му е акъла.
  • 24 Китай?

    1 4 Отговор
    Отговаря ли вече Китай на характеристиките на суперсила? Знам, че те бързо увеличават влиянието и силата си, но не знам дали са в точката, в която беше Съветският съюз
  • 25 Скептичен

    10 6 Отговор
    Нищо няма да се промени, крайният резултат ще бъде същият. Така че светът е по-добре да се подготви за това, което идва.
  • 26 Христо Стоичков

    4 1 Отговор
    част от мен всъщност иска да вярва, че лидерите на САЩ и Китай всъщност не искат да се бият помежду си, че те всъщност са ангажирани да работят заедно върху това, върху което могат да работят заедно.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Учуден

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Анализ":

    Голям си.... анализатор. Това, което си писал е все едно китайците да свалят гащите и се надупят. Няма как да стане. Американското влияние в света намалява и няма връщане назад.

    Коментиран от #33

  • 29 Анавв

    7 2 Отговор
    Американските интереси и китайското лицемерие е безгранично ! Фалш !???
  • 30 Ушанков

    4 8 Отговор
    Ако САЩ и Китай се разберат,Сибир ще стане Ню Чайна .
    Много интересно.

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Лаврентий Берия

    5 6 Отговор
    Е не?! Това може да докара стомашно и умствено разстройство на българските русофиле! А как е Путин, междувременно? О, той пък не отиде там. Защо ли?

    Коментиран от #37, #40

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 руссие

    0 0 Отговор
    сказоное Бали
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 трето по лов

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ушанков":

    Ако , но е невъзможно ..... Чувал ли си поговорката че два остри камъка брашно не мелят . Много повече им са различията от колкото приликите .
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ген лили пут атанасов

    0 0 Отговор
    От тебе се изплаши Страшников !
  • 39 Навалний

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тц тц тц":

    Забравил си Съветския съюз!
  • 40 ген лили пут атанасов

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Лаврентий Берия":

    38 към 32
  • 41 Мишел

    4 0 Отговор
    Около връщането на Тайван в Китай, затоплянето на отношенията САЩ -Китай върви към кипване.
  • 42 Дел4ева

    1 1 Отговор
    Пуснаха Алфа тв!!!!Сега ще разберем дали от първи октомври България ще остане без газ!!!

    Коментиран от #54

  • 43 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    Даааа а къде е путлер? Имал важна работа да плаче в бункера.
  • 44 българина

    4 2 Отговор
    Си казва на стареца това, което иска да чуе. Факти четете снн, прочетете синхуа... нищо не се е променило след тази среща. Китай си върна Макао и Хонг конг без бой, тайван няма да е по мирен път

    Коментиран от #46

  • 45 1944

    1 4 Отговор
    а блатния пълх си гризе черните нокти в самота. някъде под масква.
  • 46 1944

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "българина":

    щатите приеха специален закон и изнасят технологичните производства у дома. след година тайван няма да е интересен за никой.
  • 47 овчар

    7 2 Отговор
    Ооооо да, изведнъж Китай забравя за всичко, Пелоси, подкрепана на Сащ за Тайван, търговските санкци.......и хоп, всичко е простено и забравено.....
    Храна за рибките ....
  • 48 Страх и сополи

    2 2 Отговор
    Жужко ще го изкарат скоро от този бункер с главата назад
  • 49 Калпазанин

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бърз въпрос":

    Който се смеее последен най добре се смеел, трай малко и ти да не си седмаче, ще става все по интересно

    Коментиран от #55

  • 50 Рошко

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо от блока":

    А оня дето си писал "суровинен доставчик" ако реши да спре със износа и газ не му трябва да се топли па и има какво да си папка, какво ще стане с останалите от Марс ли ще си внасят ресурсите

    Коментиран от #58

  • 51 Сух

    1 1 Отговор
    Да! И Китай повярва..
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Госあ

    4 3 Отговор
    чифудски номера - първо удари под кръста и мърсотия и после хелоу май френд. Пред азиатците тия не вървят. Има една азиатска поговорка, че който ти навреди умишлено веднъж ще се опита да го направи отново.

    Коментиран от #57

  • 54 надел4ева

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Дел4ева":

    вмусто алф тв гледай босфор комеди
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Петканчо

    2 2 Отговор
    Не вярвам Китай да се доверчиви към краварчетата.

    Коментиран от #59

  • 57 гой не скимти

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Госあ":

    а квичи 😃
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 123ас

    3 2 Отговор
    това си е просто една лъскава оперативка, всички се смеят, шегуват се... и в мига в който си тръгват, маските падат и започват да си плюят в устите! Голямата битка на фащ е срещу Китай, още Тръмп започна да ги натиска, а китанците са си опасни.. смят ти се, а не знаеш какво ти мислят... а и дедото не знае на кой свят е...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Aлфа Bълкът

    1 6 Отговор
    Всъщност Китай няма къде да ходят, 80% от инвестициите идват от Запада и съюзниците му.
    Това, че Тесла, Айфон, Пума, Бош, Самсунг битова и електронна техника, всички марки които се произвеждат в Китай, да не ги прави китайски? Китай е единствено евтина работна ръка и са се договорили да използват суровини за производство налични в Китай.
    Китай си продават суровините на западните компании за производство и народа прибира една заплата! Печалбата пак е за Запада! Като се изтеглят компаниите за Китай остава само оризовата диета!
    Освен Хуивей някой да се сеща за някоя друга китайска марка? Купели част от пристанище в Германия, купели част от Волво, като останат пак на ориз ще продават!

    Коментиран от #64

  • 63 Ха-ха-ха...

    2 1 Отговор
    Ама Бай Дън знае ли?
    И бай Си еярва ли му?
  • 64 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Aлфа Bълкът":

    Къде живееш ве ? У гората ? Хахаха
  • 65 Сибир е китайски

    3 0 Отговор
    Мдааа....... Байдън просто е подсказал на Си Дзинпин , че изконните стари китайски територии на богатия на природни ресурси и залежи Сибир, насилствено отнети и окупирани сега от Русия, са много по перспективни и интересни за бъдещето развитие на китайско -американските отношения, отколкото сегашните китайските претенции към остров Тайван, който до 10 години няма да бъде в сферата на интереси нито на САЩ, нито на Китай....!!!