Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 21:30 5 504 21

Какво е правил синът на руски олигарх в Норвегия

  • норвегия-
  • северен полюс-
  • русия-
  • шпицберген-
  • владимир якунин

Северният архипелаг Шпицберген, където е снимал Андрей Якунин, е от стратегическо значение за сигурността и икономиката на Осло

Какво е правил синът на руски олигарх в Норвегия - 1
Снимка: Shutterstock

Норвегия е много важен доставчик на газ за Европа. Страната въведе засилени мерки за сигурност, след като бяха арестувани седмина руснаци, правили снимки на забранени места. Един от тях е син на олигарх, близък до Путин.

47-годишният руски бизнесмен Андрей Якунин, син на руския олигарх Владимир Якунин, който е близък довереник на Путин и бивш служител на КГБ, се намира в норвежки затвор, където го очаква съдебен процес. Андрей, който има и руско, и британско гражданство, е бил задържан на 17 октомври в Хамерфест, Северна Норвегия. Яхтата, с която e пътувал, е задържана, а дронове и други негови електронни устройства са конфискувани. Междувременно му е повдигнато обвинение.

С дронове над Шпицберген

Прокуратурата го обвинява в нарушаване на член 4 от Закона за санкциите, който забранява на руски граждани да използват дронове в Норвегия. Якунин е признал, че е правил снимки с дронове около Шпицберген и край норвежкото крайбрежие. Якунин обяснил, че е търсил планински маршрути и подходящи места за правене на снимки сред природата. Като британски гражданин той не е действал незаконно, твърди адвокатът му Йенс Херстад. На борда на яхтата обаче е намерен и руският паспорт на Якунин.

Северният архипелаг Шпицберген, където е снимал Андрей Якунин, е от стратегическо значение за сигурността и икономиката на Норвегия. Русия претендира за правото на добив на полезни изкопаеми и добива там въглища. Норвегия пък е разположила множество сондажни платформи за нефт и газ край брега.

Напоследък често се наблюдават безпилотни летателни апарати над енергийната инфраструктура – например над газови и петролни платформи, както и над летища. Този факт, както и експлозиите по газопроводите "Северен поток" накараха Норвегия да засили мерките за сигурност. Военните са приведени в повишена бойна готовност, а премиерът Йонас Гар Стьоре твърди, че Русия извършва към все по-рискови разузнавателни дейности.

Арестуваният е бил критик на войната

Якунин е един от седмината руснаци, арестувани в Норвегия в рамките само на няколко дни. Всичките те са обвинени за правене на забранени снимки и употребата на дронове. Очаква се страната да експулсира друг заподозрян за шпионаж в полза на Русия, който има бразилско гражданство.

Арестуваният Андрей Якунин стана известен с критиките си срещу войната на Русия в Украйна. Въпреки това той се е облагодетелствал от „системата Путин“ чрез баща си Владимир, както показват проучванията на редица медии, включително руската платформа "The Insider". Разследващ екип на опозиционера Алексей Навални е разкрил как Якунин-баща е раздавал поръчки на сина си чрез мрежа от офшорни компании. Андрей Акунин има собствена компания, която се занимава основно с хотелиерски бизнес и има адресни регистрации в Лондон и Италия.

Бащата - Владимир Якунин - е известен най-вече като бивш ръководител на руската железопътна компания. В миналото е работил и за съветската КГБ и е бил близък съратник на Владимир Путин. Разследванията за предполагаемо присвояване на средства не доведоха до нищо, разчу се, че свидетели са били заплашвани.

Мрежа за влияние в Европа

Смята се, че ултраконсервативният хардлайнер Владимир Якунин е изградил мрежа за влияние в Западна Европа. В някои източноевропейски държави Якунин също е успял да намери проводници на влияние. В Чешката република той установява връзки с Милош Земан, който през 2013 г. стана президент на страната и последователно защитаваше проруски позиции.

От анексията на Крим през 2014 г. Якунин-баща е в санкционния списък на САЩ, но не и в този на ЕС. Синът му Андрей също не фигурира там.

Андрей Якунин ще бъде изправен пред съда на 29 ноември, съобщи норвежката медия NRK. В обвинителния акт се посочва, че между 3 август и 6 септември той е бил на Шпицберген и многократно е използвал дронове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    10 5 Отговор
    Брал е 🍌🍌🍌.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Честно казано

    9 9 Отговор
    Какво е правил синът на руски олигарх в Норвегия?Сигурно е озбоцкал малко прости-тутки

    Коментиран от #9

  • 5 БЛАГОДАРИМ НОРВЕГИЯ

    19 9 Отговор
    КАЧЕТЕ СИНЧЕТО НА ЕДИН АЙСБЕРГ И ДА ПЛАВА ПЛАВА......И БЯЛА МЕЧКА ДА СРЕЩНЕ😱......
  • 6 Баце

    22 10 Отговор
    Ама му вземахте паричките, с отвращение нали?
  • 7 Ужас

    18 10 Отговор
    Това сериозно ли е? Човека е летял с дрон? А може ли информация за някои от децата на “задокеанският елит”, че се сещам за няколко примера с криминално минало?
  • 8 Арестович

    4 7 Отговор
    Праил густо, като моите на слънчака
    Виел де бяхте? В норвегия, или зад??
  • 9 Несса Орлова

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "Честно казано":

    че в просия малко оври ли има , че ще ходи до Норвегия ?
  • 10 Пиночет

    11 10 Отговор
    С комуниста по комунистически, режеш му зелката и го питаш как е

    Коментиран от #13

  • 11 Уса

    23 6 Отговор
    Разкажете за сина на байдн в украйна по-интересно е и цяла америка го коментира скоро ще яде дървото
  • 12 чико

    5 6 Отговор
    ....Каквото си иска!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 9001

    10 10 Отговор
    Норвежците искат да гризнат дръвцето
  • 15 Ленин

    8 5 Отговор
    Амиии правил е швирки на 5 октави!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ссссс

    8 4 Отговор
    Много ми са страни тези уж запада е прогнил а те само на запад ходят карат западни коли обличат се с западни дрехи а видиш ли то там всичко загивало както през кумонизъмът нащо е най хубаво. Да ама Не.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 9689

    5 6 Отговор
    Ловът на вещици продължава.
  • 20 Никой

    4 4 Отговор
    Фактиии, може ли да ни занимавате какво става във нашата родина? Кво ни интересува кой къде от други държави прави. Искаме истински новини от нашата родина
  • 21 рон джереми

    2 1 Отговор
    Синът на олигарха си е шлайфал бастуна в Норвегия понеже не знае какво се прави с колеца
Новини по държави: