Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 09:56 4 312 4

Вдигат данъците на най-богатите

  • данъци-
  • колумбия-
  • южна америка-
  • данък-
  • пари-
  • богати-
  • бедни

Това няма да засегне 98 процента от населението

Конгресът (парламентът) на Колумбия одобри в четвъртък реформа, насочена към увеличаване на данъците за най-богатите в страната, както и за нейния петролен сектор. Това бяха част от предизборните обещания на новия ляв президент Густаво Петро, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Законопроектът, договорен между Сената и Камарата на представителите, беше одобрен от двете камари в сряда и четвъртък, каза министърът на вътрешните работи Алфонс Прада. Петро води кампания за повишаване на данъците за богатите, спиране на петролните проучвания и разпределяне на плодородна земя сред безимотни фермери. „За първи път от няколко десетилетия говорим за облагане на най-богатите слоеве от населението, за да финансираме разходите и инвестициите в полза на най-бедните хора в страната“, каза Петро след това по време на военна церемония. Конгресът показа, че е „в услуга на тези, които най-много се нуждаят от него“, изтъкна първият избран ляв президент на южноамериканската страна, който беше избран за поста през юни.

Прада написа в Туитър, че „правителството на промяната предлага на страната прогресивна и справедлива реформа, която ще ни отведе по пътя към пълен мир и справедливост“. Законът вече е „готов да бъде подписан“ от Петро, добави той. Законопроектът ще донесе 20 трилиона песо (4 милиарда долара) допълнителни приходи през 2023 г., които ще бъдат използвани за социални програми, и до 23 трилиона песо през 2026 г. Според плана тези, чийто месечен доход надхвърля 10 пъти минималната заплата, ще бъдат облагани с по-високи данъци. Това няма да засегне 98 процента от населението, казаха от финансовото министерство. Той допълнително налага нови данъци върху петролния, минния и енергийния сектор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех

    5 8 Отговор
    Доказано неработеща стратегия.Най богатите провто се изнасят
  • 2 Киро Канадеца

    8 2 Отговор
    Добре че тука не е така и аз и Бат Бойко ще сме на сигурно
  • 3 Соваж бейби

    13 0 Отговор
    Много правилно ,на беден човек освен душицата да му вземеш и съдереш кожата друго не можеш да му вземеш.Да взимат от богатите ,там е истината .
  • 4 Пенсионер

    4 0 Отговор
    Не ги мислете тях.Мислете как ще изкараме зимата ние,а иначе поговорката е да го...... бедните,богатите навсякъде са си добре