Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 17:35 1 844 5

Гарди Сугдуб: един остров, който скоро ще изчезне

  • гарди сугдуб-
  • глобално затопляне-
  • климат

Това е първият проект от този вид в Латинска Америка - преселването на цял остров

Гарди Сугдуб: един остров, който скоро ще изчезне - 1
Снимка: DW

Цялото население на панамския остров Гарди Сугдуб трябва да се премести, защото до 2050-а той ще потъне. Заради климатичните промени редица други острови ще последват съдбата му.

Щом излезе от вкъщи, Ерика вижда тюркоазено синьото море, а вълните блестят под слънчевите лъчи. Тя живее на малкия остров Гарди Сугдуб в колиба, чийто покрив е от палмови листа и стъбла на захарна тръстика.

Ерика е от индианското племе гуна. Неотдавна, когато над острова се изляла буря, колибата ѝ била наводнена. "Беше ужасно. Но, слава богу, спим в хамаци", разказва Ерика.

Вълните заливат острова редовно

Огромни вълни постоянно заливат острова, споделя Хавила Апресиадо. Жената е засегната, въпреки че живее в центъра на острова. "Наводнението стига и дотук. И се оказваме залети", разказва тя.

Ден по-късно водата обичайно се оттегля. "Домовете ни постоянно се повреждат и се налага да ги ремонтираме. Морското равнище расте, тъй като глетчерите се топят в резултат от промените в климата. Постоянно има наводнения, постройките се пълнят с вода. Това вече е станало нещо нормално."

Водата достига дома на Хавила средно по десет пъти в годината. Холът, огнищата, дървата за горене и околните пътечки са залети от вода.

Много острови ще потънат

Островът е само на 40 сантиметра от залива Гуна Яла. А постоянните наводнения са само предвестник на това, което очаква островитяните. Учените прогнозират потъване на острова до 2050 година. През следващите десетилетия морето може да погълне изцяло някои от 350-те малки острова пред бреговете на Панама. 50 от тях са обитаеми.

Затова жителите на Гарди Сугдуб трябва да се преселят. Решението е взето, в момента за тях на континента се гради селище, с което Хосе Батиста особено се гордее. Той е заместник-министър на строителството и териториалните въпроси. Преселването ще се осъществи следващата година, уверява Батиста.

Това е първият проект от този вид в Латинска Америка - преселването на цял остров. "Ако тази първа стъпка успее, можем да мислим и за следващите. Но най-голямото предизвикателство със сигурност е икономическият аспект. Само това първо преместване - на 300 къщи, ни струва 12 милиона долара", казва Батиста. А трябва да се мисли и за алтернативи, тъй като няма как да бъдат преселени семействата от всички 50 населени острова.

Проблеми с финансирането

На Гарди Сугдуб тези дни обсъждат, че строителството на новото селище на континента е замряло. Работата е спряна, тъй като липсват средства. При това положение преместването следващата година може и да се забави.

"Сигурно е само, че промените в климата ще продължат, а морското равнище ще продължи да се покачва постоянно, ако всички страни заедно не приложат по-амбициозни мерки от досегашните", казва Адриан. Той живее на един съседен малък остров, който също е застрашен от потъване. "Всяка година виждаме как морето поглъща още една част от нашия остров - като че ли иска да си го възвърне."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    13 1 Отговор
    300 къщи за 12млн.... по 40 000 усд за къща от палмови листа..... техните политици крадят повече и от нашите ;)

    Коментиран от #5

  • 2 ха ха

    9 0 Отговор
    През седемдесетте години на миналия век всеобщото мнение е било, че в началото на новия век ще замръзнем. Глобалното замръзване се провалило и пропагандата размаха глобалното затопляне. Ал Гор ни обещаваше до 2011 да няма лед на полюсите. Пропагандата на страха се стресна и започна да говори за климатични промени, колкото и идиотски да звучи. Представяте ли си климатът да не се променя?... На всичкото отгоре са решили да остъклят планетата с китайски панелки, които ние плащаме. Пропагандата пак рисува катринки небивалици - само 2 минути слънцегреене доставя толкова енергия на земята колкото човечеството използва за година! Абе, не ми става ясно, как така се взимаме толкова на сериозно, че влияем на климата, щом използваме само 2 минути енергия на слънцето... Ама, здраве да е - ще плащаме! Кой нема акъл има пари... кой нема пари ще бере студ докато му уври главата ;)
  • 3 СЗО

    5 0 Отговор
    Проблема на давещия се, е проблем на самия давещ се. Ако чакат на правителството, никога няма да стане тяхната работа.
  • 4 Мба

    2 0 Отговор
    Хем колиба , ама колиба с хол. Глупости на търкалета
  • 5 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    На Панама само името и е Панама,това е краварска колония заради канала построен от тях. Ти какво очакваш ние сме горе долу като тях роби в собсветената си държава