Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 20:55 954 9

ФАО предупреждава: 35% повече прясна вода е необходима за изхранването на нарастващото население до 2050 г.

  • вода-
  • климат-
  • канализация-
  • организация по прехрана и земеделие

Както правителствата, така и другите заинтересовани страни са признали, че водата, канализацията, здравето, екосистемите, океанът, енергията, хранителните системи и храненето са взаимосвързани

ФАО предупреждава: 35% повече прясна вода е необходима за изхранването на нарастващото население до 2050 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Освен ако не намерим начини за устойчиво управление на водните ресурси на земята, ще имаме нужда от над една трета повече вода, за да произвеждаме допълнителната храна, необходима за нарастващото население на планетата до средата на века. Това беше посланието от Диалога за водата в Рим, проведен днес от Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) в навечерието на Конференцията на ООН за водата през следващата година, съобщи ФАО.

Диалогът има за цел да повиши осведомеността за ролята на водата за постигане на Целите за устойчиво развитие, създавайки по-дълбоки връзки между водния сектор и най-големия потребител на вода – селскостопанския сектор; разработване на иновативни решения и действия за бъдещето; и обсъждане на Националните пътни карти за водите или стратегическия подход на отделните държави за постигане на глобални ангажименти и Цели за устойчиво развитие на национално ниво.

"До 2050 г. глобалното производство на храни, фибри и фуражи ще трябва да се увеличи с 50 процента в сравнение с нивата от 2012 г., за да отговори на нарастващите изисквания. При обичайния сценарий това би означавало най-малко 35 процента допълнителни сладководни ресурси", каза генералният директор на ФАО Ку Донгю, обръщайки се към присъстващите на събитието. Той подчерта, че "интегрираното управление на водните ресурси е глобален приоритет за ФАО".

Водните ресурси са изправени пред безпрецедентен стрес

Изменението на климата излага ценните водни ресурси на света на безпрецедентен стрес. Според данни на ФАО в момента 2,3 милиарда души живеят в страни с недостиг на вода, от които повече от 733 милиона души – приблизително 10 процента от световното население – живеят в страни с висок и критичен недостиг на вода. Тази година видяхме въздействието на климата върху водата, както с рекордни наводнения, така и със суши в много страни и региони.

Селското стопанство разчита на водата и представлява 72 процента от глобалната консумация на прясна вода, наред с други икономически сектори, което го прави от решаващо значение за Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. Въпреки че има нарастващо осъзнаване на значението на водата за селското стопанство и устойчивото развитие, ФАО последователно твърди, че все още има нужда от по-ефективни, интегрирани и координирани действия, съчетани със силна политическа воля за признаване, оценяване и управление на водата в холистичен и интегриран начин за постигане на всички Цели за устойчиво развитие.

Имаше няколко важни събития в навечерието на Конференцията на ООН за водата през 2023 г., включително Деветия световен форум за водата, проведен през март 2022 г., Втората международна конференция на високо ниво за Международното десетилетие на водата за действие "Вода за устойчиво развитие 2018-2028 г." през юни 2022 г., Политическия форум на високо равнище и Женевския диалог за водата през юли 2022 г.

Римският диалог за водата е друга ключова среща, която допринася за този процес. Докато всички заинтересовани страни, включително правителства, международни организации, гражданско общество, частен сектор и академични среди, трябва да бъдат ангажирани в този процес, настоящата глобална криза с торовете и потенциална хранителна криза означават, че трябва да се обърне специално внимание на продоволствената сигурност и поминъка на бедни и уязвими хора, включително дребни фермери.

Както правителствата, така и другите заинтересовани страни са признали, че водата, канализацията, здравето, екосистемите, океанът, енергията, хранителните системи и храненето са взаимосвързани и че увеличаващите се загуби и уязвимости, причинени от суши, наводнения, циклони, крайбрежни вълни, покачване на морското равнище, проникване на соленост, кални свлачища и лавини, трябва спешно да се реагира.

Необходима е съгласуваност и интеграция

Необходима е силна, последователна и ясна интеграция и приоритизиране на водата в националните стратегии за устойчиво развитие, политики и инвестиционни планове, за да се разбере как водните ресурси могат да се използват в различните сектори за постигане на социалните, икономическите и екологичните цели на страните.

В този контекст, както е предложено от ФАО и одобрено в Декларацията от Душанбе, воден от държавите диалог за водите и национални пътни карти или стратегии за водата ще помогнат за укрепване на междусекторната координация за устойчиво управление на водните ресурси и ще ускорят прилагането на Дневен ред за 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прясна вода

    10 0 Отговор
    Нещо като прясно мляко 🤨
  • 2 Адам Хилтън

    13 0 Отговор
    Еми защо в цяла Европа спряха да се строят язовири след 1989-та? Даже на Запад?
  • 3 Хаха

    7 0 Отговор
    Повече вода ли искат?Т.е. наводнение?Не разбрах.
  • 4 Една трета вода?

    8 2 Отговор
    Или две трети население изчезва и работата се оправя!
  • 5 Хммм

    3 0 Отговор
    Нашия Боко това го каза още преди десетина години... Беше премиер де
    . Следващата война ще е за питейна вода.
  • 6 Баце

    11 0 Отговор
    За това всички минерални извори са "отдадени" на концесия за над 20, говори се за над 30 години, което дефакто си е безсрочно все на чужди компании, оптимистие му казват окупация, но като сложиш в кюпа златодобива, мините и в скоро време земята си е чисто робство!
  • 7 Котка ученият

    5 0 Отговор
    Всяка година виждаме сухото дъно на Рейн. Защо това трябва да тревожи Русия?
  • 8 83883

    5 0 Отговор
    Няма проблем нашите водно рязпределителни дружества са отдавна продадени на нестле
  • 9 Рошко

    3 0 Отговор
    Когато отсечете последното дърво и отровите и последната река, ще намерите на Марс. Няма по голям хищник от англоезичния идиот
Новини по държави: