Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 18:25 6 281 177

Бавната смърт на руската авиация

  • русия-
  • гражданска авиация-
  • аерофлот

В бъдеще никой няма да финансира доставката на инвестиционни стоки за Русия, това означава, че в обозримо бъдеще няма да има и повече нови самолети

Бавната смърт на руската авиация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Почти всички пътнически самолети в Русия са модерни машини на Airbus и Boeing. Смяташе се, че след западните санкции цялата авиация на страната ще се срине, но това не стана. Как Русия се справя и докога ще издържи?

Противно на очакванията на много експерти, руската авиационна индустрия не се срина веднага, след като международните санкции влязоха в сила. С началото на руската война срещу Украйна Западът затвори въздушното си пространство за руски самолети. Много авиокомпании прекратиха сътрудничеството си с руските си партньори, а авиационните гиганти Airbus и Boeing спряха да доставят резервни части на Русия.

Мнозина бяха сигурни: руската авиация няма да оцелее и две седмици. Но повече от половин година по-късно прогнозите така и не се сбъднаха. За повечето пасажери, особено на вътрешните ролети в Русия, нищо особено не се е променило. Как е възможно?

“Изкормване” на приземени самолети

"Това се дължи на комбинация от причини", казва американският авиационен експерт Ричард Абулафия от консултантската фирма AeorDynamic Advisory. "Пропускливи санкции, съществуващи запаси от резервни части, креативни временни решения и изкормване на съществуващия самолетен парк."

Преди началото на войната в Украйна руските авиокомпании използваха над 800 самолета, почти всички – западно производство. Според обзор, публикуван от руската държавна авиокомпания "Аерофлот" през 2019 г., руските авиолинии са превозили общо над 120 милиона пътници. Повече от половината от тях са летели по международни маршрути. Но след началото на войната тези международни маршрути са почти напълно преустановени заради санкциите.

Според Абулафия загубата на почти 50% от чуждите дестинации представлява шанс за руските авиокомпании. Намаленото търсене им дава възможност да използват частите на много самолети, които по принуда остават на земята. "Сега техен приоритет е да поддържат вътрешните полети. А щом вече не се налага да се притесняват за обслужването на международните дестинации, могат да спестят много разходи. И да използват освободените ресурси и резервни части във вътрешни полети."

“Ние откраднахме тези самолети”

Авиокомпаниите от гражданската авиация на Русия използват почти изцяло модерни машини на Airbus и Boeing. Много от тях са купени на лизинг и принадлежат на чуждестранни инвеститори.

Това е резултат от Договора от Кейптаун от 2001 г., обяснява Абулафия. "Този договор позволява на инвеститорите да приемат, че всички участващи държави носят нисък кредитен риск." Затова и развиваща се страна като Русия успя да обнови стария си авиационен парк, датиращ от съветската ера. Със съвременните западни самолети в руската авиация бяха установени нови стандарти за безопасност и техническо обслужване. "Това доведе до огромен скок в безопасността и ефективността”, казва експертът.

С началото на войната в Украйна много инвеститори поискаха своите дадени на лизинг самолети обратно - над 500 превозни средства на стойност над 10 милиарда долара. Но през март президентът Владимир Путин подписа нов закон, който позволява тези самолети да бъдат пререгистрирани в Русия. "На практика ние откраднахме тези самолети", признава руският авиационен експерт Вадим Лукашевич и допълва: "Сега задачата ни е да крадем и резервни части. Само така гражданската авиация може да оцелее”.

Как се справя Иран?

Примерът на Иран представлява голяма надежда за руската авиация. Международно изолираната страна живее под санкции от десетилетия и е разработила различни методи за тяхното заобикаляне. Но техният пример не решава проблема. Иран използва самолети от 70-те и 80-те години, казва Ричард Абулафия. Те са по-малко зависими от полупроводници и софтуерни промени. “В техническо отношение е много по-лесно да се поддържат по-стари самолети", обяснява Абулафия. Но Русия използва много модерни самолети, които разчитат именно на модерни технологии. "Тези санкции са огромен проблем за руската авиация. А Русия не разполага с достатъчен собствен капацитет за производство на самолети за гражданската авиация."

В същото време западните производители изкъсо следят доставките на резервни части, което затруднява Русия да се снабдява от други държави, казва Абулафия. "Предполагам, че в един момент ще се види рязък спад. Защото получаването на части оттук и оттам, изкормването на работещи самолети може да помогне за шест до дванадесет месеца. След това не е ясно как ще се продължи."

Но за американския експерт по авиация Абулафия по-важно е нарушаването на Договора от Кейптаун. "В бъдеще никой няма да финансира доставката на инвестиционни стоки за Русия. Това означава, че в обозримо бъдеще няма да има и повече нови самолети.”


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФакЪт

    72 102 Отговор
    Всичко в ПрОсия се случва бавно и мъчително. Космическата им програма си отива бавно и мъчително! Авиационната индустрия си отиде бавно и мъчително! ПрОсия си отива бавно и мъчително!

    Коментиран от #27, #127

  • 2 българин

    53 87 Отговор
    278 загубени самальоти от рашитите в Украйна.
    СЛАВА!

    Коментиран от #30, #33

  • 3 РУСИЯ ТЕРОРИСТ И НАЦИСТ НОМЕР ЕДНО

    62 91 Отговор
    Върнете крадените самолети терористи мръсни !!!

    Коментиран от #12, #32

  • 4 фен

    102 42 Отговор
    Е да. Така е! Но все пак, руската авиация умира бавно! За разлика от германската тежка индустрия, която умира рязко, сега и веднага! Или бързо се мести в Китай и САЩ. BASF например....
  • 5 3862

    55 93 Отговор
    Чакайте,защо тези клошове не летят с ИЛ-овете ? Защо използват Еърбъс и Бойнг на гнилия запад ? Добре,че бяха Бойнг да им проектират и суперджета на пещерните колхози,че иначе сега и самолети нямаше да имат..

    Коментиран от #16

  • 6 Русофоб Антисемит

    56 74 Отговор
    Те елементарни накладки нямат да не говорим за сложни неща като навигация например. Северномонголската кочина доста дълго ще е в изолация абсолютно независимо от изхода на войната. Суровинния придатътък на света реши че е фактор😆😆😆По-голямо падение човешката история не помни.
  • 7 Хихихи..

    65 19 Отговор
    Аах,как ви се Искаа..
  • 8 Майна

    103 39 Отговор
    Най- проруския народ по официални проучвания е българския...!
    Никой не може да скъса връзката между българския и руски народи!
    Срамота за ония от парламента, медии, титулувани и други ,,същества,, ,тях историята ще ги помете

    Коментиран от #40, #120

  • 9 копейката

    20 46 Отговор
    Аз искам да ви вкарам при тези, които произвеждат коли,а карат западни коли, произвеждат самолети,а летят на западни самолети...

    Коментиран от #57

  • 10 Ф а к е л

    90 36 Отговор
    С пропагандата която ни заливат ф а к т и постигнаха само това ,че хората започнаха да подкрепят и заобичаха Русия още повече . Ефекта от жалката пропаганда май се оказа с обратен ефект.

    Коментиран от #15

  • 11 Майна

    53 17 Отговор
    Руските се преустроиха на база ,,военно положение,, ,така че нещо да каже ДВ за бойните самолети,а...?!

    Коментиран от #22

  • 12 Баце

    52 9 Отговор

    До коментар #3 от "РУСИЯ ТЕРОРИСТ И НАЦИСТ НОМЕР ЕДНО":

    Върнете откраднатите милиарди пирати алчни....
  • 13 Майна

    57 15 Отговор
    В момента всички производства в Германия напускат потъващия кораб...
    Шолц, ти не си ли германец?
  • 14 Имам въпрос

    81 33 Отговор
    Вие въобще добре ли сте? От другаде освен от русофобски сайтове информирате ли се? В момента ударно се строят високотехнологични заводи в Русия за компоненти собствено производство. Държавата прави многомилиардни поръчки за самолети изцяло произведени в Русия. И за много от тях има предплата за чужди страни. Това ли вие " смъртта" на руската авиация? Ще имате да вземате! Има бум на руското производство за сметка на вноса. За разлика от нас, които не можем нищо да произведем.

    Коментиран от #18, #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    60 20 Отговор

    До коментар #5 от "3862":

    На краварника космическите ракети защо летят със руски двигатели бе ? Май последните няколко опита бяпа провал и не можаха да литнат от краварника .

    Коментиран от #21, #42

  • 17 стоян георгиев

    17 56 Отговор
    Себедостатъчната путинландия краде самолети и ги разхлабя щото е неспособна да направи свой въпреки приказките за обратното.

    Коментиран от #49

  • 18 Майна

    24 7 Отговор

    До коментар #14 от "Имам въпрос":

    Ами РС не ни разрешава да изнасяме дори и да произведем нещо..
    Квото, трябва и да ни разрешат да произвеждаме..
    Абе кво да говорим, той остатъка от българите, който е в родината, както и всички ,които са в Западна Европа ВСИЧКО ЩЕ РАЗБЕРАТ..

    Коментиран от #20

  • 19 Смешници

    56 12 Отговор
    Дойче веле ,вие нямате ден за почивка на лъжите които пишете всеки ден Сега ще ме изтрият ,но за непросветените ; Само от Италия ,Германия и Франция Русия е вкарала 11 самолета ан24 с резервни самолетни части срещу петрол,ядрено гориво торове и стомана .Това и аз не го вярвах ,но когато ми показаха документи ,понеже бизнеса ми е свързан с петрол и се хванах за главата за лъжите по телевизии и вестници ,а отзад всичко си върви нормално с малки изключения ,че големите фирми играят под чуждо имена и с малки фирми и от всичко това печалбите им са паднали само с1.3 пъти.А вие си пишете глупост след глупост и пропаганда след пропаганда .И още една информация от последната седмица ,само моята фирма е разтоварила 2 танкери в Кадис (Испания ) от името на Роснефт ,но ако слушаш пресата в Испания ,те никога не са купували газ от Русия .

    Коментиран от #70

  • 20 Майна

    19 5 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    ЕС ,тоя телефон , краварски..
  • 21 стоян георгиев

    14 44 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Щото са евтини.руснака за да се покаже ги продаваше на загуба само и само и той да е в играта.сега сащ да са имали трудности в космическата си програма? Руските технологии са известни на запад щото тва са крадени неща от преди 60-70 години.
  • 22 Мдааа

    17 33 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    Гледаме, гледаме и бойните руски самолети! И само не мога да разбера, защо Русия купува дронове камикадзе, като руските военни самолети летят по същия начин!

    Коментиран от #36, #132

  • 23 звучи като

    39 9 Отговор
    Бавната смърт на бг авиация с молби за лизинг на стари самолети от холандия, патрулиращи испански изтребители тук и виртуални фърчила от сащ за евентуално 2027г за милиарди държавни заеми и схеми
  • 24 Котка ученият

    30 8 Отговор
    Тъй като вътрешният пазар е наситен с руски граждански самолети, цялото западно оборудване ще бъде изхвърлено обратно на Запада.
  • 25 Русофоб Антисемит

    16 37 Отговор

    До коментар #14 от "Имам въпрос":

    Я бе специалист ми кажи откъде ще вземат накладки и навигация? Простички неща, а? Двигателите им са в застой от 30 години. Това не е прат енд уитни или ролс ройс. При съвременните норми в целия проспериращ свят на орките им е забранено да кацат. До Африка могат да летят..... 😂😂😂Може би, не съм съвсем сигурен.

    Коментиран от #39, #45, #99

  • 26 Иркутск

    12 25 Отговор
    Какво значение има че умира важно е че всичко руско ще отиде в рая в.в. така съобщи на мужиците
  • 27 Смешник

    24 6 Отговор

    До коментар #1 от "ФакЪт":

    Това което пишеш за теб ли се отнася? Като виждам написаното ми става ясно че това нещо което имаш на раменете отдавна е празно и няма никой там .
  • 28 звучи като

    20 5 Отговор
    Бавната смърт на бг авиация с молби за лизинг на стари самолети от холандия, патрулиращи испански изтребители тук и виртуални фърчила от сащ за евентуално 2027г за милиарди държавни заеми и схеми
  • 29 Тия от зелето

    30 7 Отговор
    ...пак са в будна кома. Русия възобнови отдавна производството на широкофюзелажни пътнически самолети...дреме им.
  • 30 Някой

    19 7 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Това в УНИАН или в Бесарабско дело го чете? Щото, имам съмнения, че такава щуротия и те ще се посвенят да изплескат.
  • 31 В обозримо бъдеще никой няма да

    22 7 Отговор
    Чете ДВ, да не говорим да им вярва, ама те на те пишат ли, та пишат опашати лъжи! ДВ да ви няма прости некадърници!
  • 32 Някой

    28 8 Отговор

    До коментар #3 от "РУСИЯ ТЕРОРИСТ И НАЦИСТ НОМЕР ЕДНО":

    Върнете откраднатите 300 млрд евро, западнали крадци!

    Коментиран от #95

  • 33 Смешник

    28 8 Отговор

    До коментар #2 от "българин":

    Не са 278,27800 са.Престаеи си най мощните държави начело със Сащ обявиха над 14000 санкции срещу Русия и Русия продължава да е с най стабилната валута ,с препълнени магазини и с цени доста под българските ,някъде около цените в Турция спрямо заплатите им ,но ефекта в Европа го виждаме от санкциите които трябваше да фалират Русия според думите на байдъна за 3 месеца и рублата да стане 200/1 към долара.

    Коментиран от #37

  • 34 Русофоб Антисемит

    8 20 Отговор
    Ако можеха нещо да направят орките отдавна да го бяха направили. Аааааа, чакат указ на царя😆😆😆😆😆
  • 35 БазаДанни

    6 2 Отговор
    "над 500 превозни средства на стойност над 10 милиарда долара

    ...по 20 милиона парчето😀, искам и аз, завийте ми десетина моля.

    Boeing 747 (Цена: 352 милиона щатски долара)
    От първия си полет през 1969 година са продадени около 1400 броя на тогавашния най-голям пътнически самолет в света. През 2012 година са доставени общо 31 броя и 67 предстоят да бъдат произведени. Очаква се моделът 747-800 да вдъхне нов живот на серията.

    Boeing 787 (Цена: от 206 до 243 милиона щатски долара)
    Така изглежда бъдещето на компанията: "Dreamliner"-ът трябва да бъде новият стандарт за полети на дълги разстояния. Моделът обаче имаше проблеми в развитието, както и някои технически дефекти. Тази година са доставени 46 броя.

    Boeing 777 (Цена: от 258 до 295 милиона щатски долара)
    777 събира до 500 пътници за полети на дълги разстояния. 83 броя на "Worldliner"-а са доставени през 2012 година и предстои да бъдат произведени още 365.

    Boeing 737 (Цена: от 74 до 107 милиона щатски долара)
    737 си остава абсолютен бестселър. 415 броя са доставени през 2012 година и предстои още 3074 да бъдат произведени.

    Коментиран от #44, #54

  • 36 Не ги купува ...

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мдааа":

    ...умнико. Произвежда ги. Не знам дали си чувал за " Ланцет" , но може да си попопрочетещ.
  • 37 Русофоб Антисемит

    9 20 Отговор

    До коментар #33 от "Смешник":

    Ама те финландците спряха хартията а швейцарците машините...... Рубли нЕмаааааа. За какво работиш, не знам😄😄😄
  • 38 БЛАТЕН КЕНДЗЕФФ пРосии

    11 21 Отговор
    Русияните ЩЕЛИ да дялат вече дирижабли, по евтино било и самодостатъчно,започна ли са и да дялат торбички за еднократно изхождане наместо вътрешни тоалетни,гнилият запад треперил от завист!!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Анонимен

    8 15 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Ми, не сме най-проруския народ, лъжлив тролчо. Белорусите са.
    И то по общо впечатление - "официални" проучвания по въпроса няма и няма как да има.
  • 41 Сатана Z

    24 7 Отговор
    Поредната лъжа на фашистката журналистика.Преди два дена санкциите срещу подръжката,резервните части и всичко свързано с гражданската авиация на Русия бяха свалени по настояване на “Боинг”.Четете а не бълвахте дезинформация.
  • 42 Въпросче

    11 28 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Кое по-точно лети с руски двигатели,ще нещо не се сещам ? САЩ имат 32 двигателя за орбитални ракети,а Русия има 18.Досега руски двигатели(които дори са с американски патент и Русия няма право да използва) бяха слагани единствено на ракети Атлас и то заради спечелена обществена поръчка натискана именно от самата Русия заради евтино производство и безпаричие.САЩ единствено ги устройва цената и нищо друго.Въобще къде мешаш Русия в тая сфера като руснаците дори и ракети нямат.Знаеш ли,ще Русия дори не разполага с ракета с която може да изкара спътник до геостационарна орбита ?

    Коментиран от #47, #74, #102, #159

  • 43 ЦК на КПСС

    24 11 Отговор
    Айде успокойте се малко. Русия има повече модели самолети от колкото всички останали взети заедно и то преди ерата на чиповете. Кого се опитвате да лъжете, юношите който не могат да монтират и една щора ли

    Коментиран от #48

  • 44 Русофоб Антисемит

    4 14 Отговор

    До коментар #35 от "БазаДанни":

    Към базата данни. В мимента Андреас Боинг има 144000 доставчика от цял свят. Жокер, има българин измежду тях..... 😊🇺🇸🇺🇸🇺🇸
  • 45 Котка ученият

    25 9 Отговор

    До коментар #25 от "Русофоб Антисемит":

    Авиационни двигатели се създават и масово произвеждат в двигателостроителни заводи в Перм, Санкт Петербург, Самара, Москва, Рибинск, Воронеж, Омск и Уфа. Русия знае как да създаде най-добрите двигатели в света. Те са ефективни. икономичен, издръжлив и технически супер перфектен. Вие бързате и искате незабавни резултати. Това не е така в авиационната индустрия. Необходими са дълги периоди на тестване и сертифициране на двигателя. Някои типове и класове двигатели завършват сертифицирането, други са по средата на тестването. След две-три години всички западни граждански самолети ще бъдат забранени. Веднъж завинаги.

    Коментиран от #50

  • 46 стоян георгиев

    8 16 Отговор

    До коментар #39 от "Специалисти,":

    Хахахаха хохохохо.освен че фантазираш и нямаш представа как се организира производство в страна дето работниците пият а администрацията иска подкупи за всичко а а собствениците на бизнеса са милиционери.та викаш имало специалисти...муххаххахахаха хохохохохохохо

    Коментиран от #174

  • 47 стоян георгиев

    8 10 Отговор

    До коментар #42 от "Въпросче":

    Те имат спуснати лъжи.влезеш ли в конкретика с путлерас ,той те напсува и сменя Ника.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 хахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    пази си чушкопека, че и него ще откраднат....:))))

    Коментиран от #59

  • 50 Русофоб Антисемит

    10 12 Отговор

    До коментар #45 от "Котка ученият":

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂Верно ли бе???? Ама то и чиповете са ви спрени..... Ами управление🤔Ами хидравлика.... Мале мале. Висока технология, казваш? 😆😆😆Освен смях друго не предизвика с тъпия си коментар.

    Коментиран от #130

  • 51 Иванушка 🇷🇺

    13 11 Отговор
    могучая Алкохолная, втарая в мире, мухахаха
    Съдрани алкохолизшрани клошари кюмур ще кушате, нашите рублоподлоги тоже
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Токсик

    20 8 Отговор
    В Русия вече си произвеждат частите за Боинг и Еърбъс и казаха, че няма да признават авторското право за тях. Освен това в страната оперират доста самолети Сухой Супер джет , като тази година произвеждат нови 20 броя, както се очакват и новите МС21, за които подготвиха нов двигател. Има някакви неудобства като цяло, но руснаците умело ги преодоляват и скоро ще се справят. Така че и тук кухите евротлантици удариха на камък.

    Коментиран от #63

  • 54 БазаДанни

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "БазаДанни":

    Към март 2010, средната пазарна цена на един А380 е 375,3 млн. $ (около 261 млн.€) в зависимост от инсталираното оборудване. Към юли 2012 цената му е 390 млн. $
  • 55 А50

    12 10 Отговор
    Руската авиационна индустрия беше в застой заради корумпираните чиновници които пребираха пари под масата и купуваха западни самолети. Защо трябваш е да стане война за да бъдат изринати прозападните корумпета. Сега изцяло русофицират самолетите си Сухой100 и МС21 които ще влезат в серийно производство 2024г. и не са по лоши от А и Б. Също в производство се връща ТУ214.Не ги мислете руснаците, спете спокойно

    Коментиран от #153, #154

  • 56 Тиква

    6 8 Отговор
    Тия Зеляците пак започнаха! Ще мръзнете нали! Алал да Ви е. Ние също заради вас. Великата Европа…
  • 57 Верно ли

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "копейката":

    Eeee, друго си е да си висим тука и нищо да не произвеждаме, а да внасяме болкуците от цял свят, а? :)))) Умник бе!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 стоян георгиев

    10 10 Отговор

    До коментар #49 от "хахаха":

    Опеката с чушкопека е подобна на другите дето ви спускат нали бурят.само да ти кажа че малка и изостанала България е на светлинни години технически пред путлерландия,макар че имаме много лоши практики наследство от комунизма.затова бурят като дойдете в България с двете леви обувки гледате все едно сте на луната.

    Коментиран от #61

  • 60 Много мощни затова

    8 7 Отговор
    Да шляпат с гумените ботуши като по времето на цар Петър

    На тях всичко им е спряно тренажори курсове..до 1 година ще се опулят
  • 61 хахаха

    7 6 Отговор

    До коментар #59 от "стоян георгиев":

    вярно ли бе, калмик/или гълмук/? и колко светлинни години сте пред Русия в какво? в правенето на гумени галоши? :)))))

    Коментиран от #66, #71

  • 62 Котка ученият

    18 9 Отговор
    Русия отдавна и търпеливо се опитва да установи цивилизовани отношения със Запада. Русия поиска само едно: спазване на основите на нейната национална сигурност. Западът реши да отхвърли това искане и да нахлуе в територията на жизнените интереси на Русия. Сега се молете. Русия няма да пощади никого.

    Коментиран от #69

  • 63 Русофоб Антисемит

    9 11 Отговор

    До коментар #53 от "Токсик":

    😄😄😄Вероятно сертифицирани, а? С пореден номер и монтаж от оторизиран персонал?! 😄😄😄😄Ама руския тролетариат нищо не разбира от съвременна авиация. Вече се убедих. Имате право да използвате тези самолети само на територията на северномонголската кочина. Ще спонсорирам лично пътуването ти. Смееш ли да се качиш, дрОгарю?! 😁😁😁

    Коментиран от #67

  • 64 Taka така

    7 11 Отговор
    Тази статия само доказва колко са зле с мисленето западналите нации. Русия ще се справи както винаги до сега. Хората на бутилка водка поразяваха целите на стрелбите А вие си пишете това за което ви плащат разбира се. Скоро няма да има и с какво да ви плащат
  • 65 Павел

    7 9 Отговор
    В Русия има 20 дипломирани инженери по ракетни и самолетни двигатели, въобще не ги мислете. Могат да си произведат всичко каквото си поискат , включително и електрониката. Имат и собствени процесори.

    Коментиран от #72, #101

  • 66 стоян георгиев

    8 10 Отговор

    До коментар #61 от "хахаха":

    Инфраструктура сретлинни години,свободи светлинни години, достъп до образование светлинни години,храна,курорти,здравеопазване...квото се сетиш.дрехи коли обувки...дори циганите ни са в по- добра ситуация от огромни руски общности и народи.затова и руснаците бягат в България при възможност а ни един българин не е избягал в Русия.

    Коментиран от #77, #86

  • 67 Котка ученият

    11 9 Отговор

    До коментар #63 от "Русофоб Антисемит":

    Русия е една от най-развитите и образовани страни в света. В Русия са запазени всички постижения на образователната мисъл. Десетки големи университети подготвят първокласни инженери и конструктори, стотици индустриални училища и колежи обучават високопрофесионални работници. Руският бизнес е заинтересован от системно обучение на квалифицирани кадри и щедро финансира професионалното образование. Проспахте всичко, живеете със стари стереотипи, пропагандата ви проми мозъци и не получавате обективна информация. Времената се промениха, Русия се промени.

    Коментиран от #81, #103

  • 68 Вие сте бунаци

    7 6 Отговор
    Какво ви интересува какви самолети ще летят по вътрешни линии?Това е тяхна вътрешна работа. Вие там няма да летите!
  • 69 стоян георгиев

    7 12 Отговор

    До коментар #62 от "Котка ученият":

    Тва е лъжа.нали прочете всичко дето си писал е лъжа.напротив запада години наред си затваряше очите пред щуротиите на путлер само и само да има мир.с диктаторите обаче тоя подход е грешен.те разбират само от хаймарс.

    Коментиран от #80, #161

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Скъсан си другар

    8 9 Отговор

    До коментар #61 от "хахаха":

    Ей ватник освен крадените пари дето са събрани в Москва и Санкт Петербург останалата Русия е тоалетна външна при това..Русия е едно менте на държава със едно менте на армия и народ
  • 72 Павел

    5 5 Отговор

    До коментар #65 от "Павел":

    ....има 20 хиляди дипломирани ракетни инженери
  • 73 да ви имам безхаберието и злобата

    9 8 Отговор
    Вийте кучета !! Виете от злоба !!Но самолетостроенето в Русия е в ход т. е е възобновено и сега конкретни цифри не мога да назова но при желание има интернет и мога да говоря с повече подробности . Всъщност ето "Русия планира да отпусне 1,4 трилиона рубли (22,7 милиарда долара) " с разликата че вече ги е отпуснала и се строи !

    Коментиран от #79, #83, #175

  • 74 Рибар

    6 5 Отговор

    До коментар #42 от "Въпросче":

    В края на 1990-те правителството на САЩ е поискало компанията да закупи двигатели РД-180 за ракетите "Атлас"
    Споразумението между Москва и Вашингтон предвиждащо доставката за САЩ на 101 двигателя РД-180 на стойност около 1 млрд. долара, е сключено през 1997 г.
  • 75 Наблюдател

    10 8 Отговор
    Светът се опита да ги цивилизова според съществуващите правила. Да, ама не. Те са си решили, че тяхното джудже е най голямо и като са ходили на училище са учили уроци само по събиране. Държава която не е дала нищо на цивилизацията предявява претенции да ползва благинките. А, вие смятате ли че трудовия свят ще им направи такива подаръци? Ще има бой, бой и пак бой докато се цивилизоват. Другото са мечти на нашенските путинови памперси
  • 76 русия е

    10 7 Отговор
    самоунищожаваща се корумпирана престъпна изостанала диктаторска кочина
  • 77 хахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #66 от "стоян георгиев":

    туй в кой фантастичен роман го прочете? аз да не би да не живея в България, бе калмук? за какви пътища говориш? за какво образование и здравеопазване? да не си на гъби или лепило? :))))

    Коментиран от #82

  • 78 Урюрвкос

    2 6 Отговор
    Русия беше силно интегрирана в западния икономически механизъм, независимо от това че в много от случаите за нея това беше неизгодно тя продължи да участва в проектите. След 24фев разбра че WTO е куха лейка и започна да се чисти от кърлежи и паразити. Бъдещи проекти с нея само след оценка от експерти а не както досега корумпиран чиновник удря подписа и хазната олеква с милиарди.
  • 79 Верно бе тва е Русия все пак

    7 1 Отговор

    До коментар #73 от "да ви имам безхаберието и злобата":

    Да не стане като армата сармат и москвич кокош..ние тия много сме ги чували

    Само ми отговори цъка ли ти в главата колко години се разработва работещ самолет..след всяка катастрофа се прави анализ и ъпгрейд на модела

    Коментиран от #93, #122

  • 80 до гюрлюка

    5 7 Отговор

    До коментар #69 от "стоян георгиев":

    Диктатор като държава е САЩ а останалия запад сте му подлоги ! Манипулира се абсолютно всичко а в последно време се занимава и с тероризъм - взривяването на Северен поток .

    Коментиран от #85, #91

  • 81 Русофоб Антисемит

    9 7 Отговор

    До коментар #67 от "Котка ученият":

    Ама верно ли бе?! И чипове даже? 😂😂😂Последния процесор на епъл е с 40 млрд транзистора. Понеже китай (малката буква за червените комунисти не е случайна) нямат достъп до високи технологии хвърлиха око на Тайван. Вероятно не знаеш че до 1960г Тайван е представителя на китай в ООН. Абе червения тролетариат тотално е загубил връзка с действителността. Живейте си в 19 век, мен лично не ме вълнувате.
  • 82 стоян георгиев

    5 8 Отговор

    До коментар #77 от "хахаха":

    Еи за тия говоря дето са у нас ,направи сметка кви са в родината ти путлерасите.образованието ни е такова че нашите компютрджии са номер едно в света.пътщата ни са в пъти нали прочете бурят в пъти по хубави от руските и се подържат в пъти по добре здравеопазването ни пък няма сравнение бурят.тук на всеки 100 км имаш голяма и модерна болница ,а в бурятия такава нямаш на хиляди.та не се мотаи тук сбираи багажа и за бурятия при е много ибаво
    Там ви е мястото и там ще ви превъзпитат .

    Коментиран от #88

  • 83 Наблюдател

    10 4 Отговор

    До коментар #73 от "да ви имам безхаберието и злобата":

    Като всяко комунистическо нещо всичко е "ще" Знаете ли овце неграмотни колко време трае проектирането на един самолет.?Да не говорим че трябват традиции, технологии и трудова дисциплина. Айде, партийния секретар каза и ние му обещахме да стане. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. Така че все аборигени в технологично отношение. Така че возете се когато има полет на военнотранспортния ИЛ76. Провирайте между въжетата на парашутите и се радвайте. И без това като си купиш билет днес редът ти излиза след два месеца

    Коментиран от #104

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 хахаха

    9 7 Отговор

    До коментар #82 от "стоян георгиев":

    абе, гълмук, извади си главата от торбата с лепило и престани да фантазираш...по-мизерна държава в ЕС от България няма...една магистрала строите 100 години и доде стигнете края, почвате да ремонтирате началото...комплексарска нация...:))))

    Коментиран от #94

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Котка ученият

    7 7 Отговор
    Най-новите руски граждански самолети са перфектни, мощни и надеждни. Скоро ще ги видите на всички летища по света. Освен това, Русия възнамерява да избере част от световния пазар и да предложи най-добрите условия за продажба и обслужване. Много скоро.

    Коментиран от #105

  • 91 стоян георгиев

    6 4 Отговор

    До коментар #80 от "до гюрлюка":

    Хахаххаа хохохохо.така е сащ са диктатор а путлер е демократ.бялото е черно а черното зелено.та путлерасите затова сте бедни болни и прецакани.северен поток скоро ще се установи до най малката подробност кой го е взривил и бъди сигурен няма да са сащ.ще стане същото като с малаизииския самолет.после вие ще отричате бурят,но вашето мнение е без значение.

    Коментиран от #96

  • 92 Русофоб Антисемит

    6 3 Отговор

    До коментар #84 от "В този ред на мисли,":

    Американците и до днес са емигрантска държава. Държава, която купува умовете на света. Затова са и най-напред. Ако днес спрат технологиите за 7та генерация процесори на Тайван всичко се връща 5-6 години назад. Това движи света. Прогреса. А ти си мислиш, че суровинниая придатътък е фактор 😆😆😆 Апропо живял съм с рускиня 12 години.... Прекрасно знам какви боклуци са.

    Коментиран от #106

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 стоян георгиев

    7 7 Отговор

    До коментар #88 от "хахаха":

    Тук си прав мизерни сме спрямо ЕС,но спрямо Русия сме титани.а сме мизерни спрямо ЕС щото у нас е пълно с буряти като теб.

    Коментиран от #97, #109

  • 95 Запада

    5 4 Отговор

    До коментар #32 от "Някой":

    Като си платите репарациите на Украйна ще си получите парите.
  • 96 до гюрлюка

    3 2 Отговор

    До коментар #91 от "стоян георгиев":

    Стига с тоя Путин . Путин да не е вечен . Путин е от вашите , от вашето котило - олигарх и жид .
  • 97 хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #94 от "стоян георгиев":

    тъй ще да е...пълно с придошли буряти и местни гълмуци :)))))
  • 98 Русофоб Антисемит

    7 4 Отговор

    До коментар #89 от "А, и да добавя:":

    Игор Сикорски е украинец.....

    Коментиран от #107, #110

  • 99 Читател

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Русофоб Антисемит":

    Пиши обективни истини! Това което си написал е само наполовина истина, особено за двигателите. Просветни се малко, натрупа повече достоверна информация и ще разбереш, че сум прав. И още нещо тази информация не я търси във Факти.

    Коментиран от #108

  • 100 бай ОНЧО

    6 5 Отговор
    а бе не знам дали умира руската авиация но най добре е като си изработиш всичко сам
    аз съм се возил и на ту 134 и на 144 и на боинг 737 и на 747 и с едните и с другите съм стигал където е трябвало но Русия ще е по добре от нас след войната защото няма да има дългове и няма да е зависима от никой
  • 101 Наблюдател

    8 7 Отговор

    До коментар #65 от "Павел":

    Голям смях от хора дето и понятие си нямат от материята която коментират. Нещо не разбрах как се именува руския процесор и къде се влага.!0 години копираха 85-тицата на INTEL и когато стигнаха рандеман 5% и почнаха да го влагат в "отечествении" изделия , американците почнаха да го купуват че много се харчеше в музейните сбирки. Нещастници неграмотни и нашенските им памперси

    Коментиран от #126

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Европеец

    7 6 Отговор

    До коментар #67 от "Котка ученият":

    По големи небивалици не бях чел. Хора ходете редовно на медицински прегледи.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Русофоб Антисемит

    7 5 Отговор

    До коментар #90 от "Котка ученият":

    😄😄😄Руския тролетариат е дори още по-т@п отколкото го мислех. Имаш ли въобще представа как работи съвременната авиация? Няма нито едно летище, което да приземи руски самолет. Застраховката му отече! 😂😂😂 Смехурко. Руската кочинка дори пирони не произвежда, пари не знае как се печатат а ти ми говориш за самолети?! Ама верно ли бе?! 😁😁😁😁😁😁😁😁
  • 106 Котка ученият

    7 6 Отговор

    До коментар #92 от "Русофоб Антисемит":

    Принуден да ви разстрои. След Втората световна война Съединените щати произвеждат 49 процента от световния брутен продукт, а днес той е само 24 процента. И този дял непрекъснато намалява.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Русофоб Антисемит

    5 4 Отговор

    До коментар #99 от "Читател":

    От много години съм в бизнеса. Жокер и за теб. Под франкфурт има завод на ролс ройс. Единствения доставчик българин е същия такъв и на бойнг.... 😆Дали не знам какво говоря?!

    Коментиран от #111

  • 109 до гюрлюка

    6 5 Отговор

    До коментар #94 от "стоян георгиев":

    Не си прав ! Има мизерници и един от тях си ти , т.е благодарение на такива робски души като тебе сме на тоя хал . Плащаме самолетчета на хартия , изнасят ни златото , владеят енергийната ни система Тец и разпределителните грабители (посредници , като че ли не можем да сметнем 2 и 2 ) . Стига си умничил , о.с.р..а..х..т..е... нормалната държава 32 години подлоги !

    Коментиран от #117, #163

  • 110 Все едно

    2 6 Отговор

    До коментар #98 от "Русофоб Антисемит":

    Да ми кажеш, че не е българин а македонец..,Да ви имам познанията. Невежеството по- точно. Четете бре! Не вреди.

    Коментиран от #113

  • 111 хахаха

    4 5 Отговор

    До коментар #108 от "Русофоб Антисемит":

    и аз познавам един, дето чисти на конете, ама не съм чувал да е спечелил някое конно състезание ...:)))

    Коментиран от #115

  • 112 Русофоб Антисемит

    4 5 Отговор

    До коментар #107 от "Ъхъ":

    Аз съм четвърто поколени софиянец от банишора. Както искаш така го разбирай. И благодарение на правилната политика на българските правителства в момента съм гражданин на света. Ааааааа пропуснах факта, че бях враг на народа.😄😄😄

    Коментиран от #121

  • 113 Русофоб Антисемит

    6 3 Отговор

    До коментар #110 от "Все едно":

    Колкото вагона книги съм изчел на малкия пръст не можеш да ми стъпиш.

    Коментиран от #118, #119

  • 114 Наблюдател

    8 6 Отговор
    Никой уважава себе си експерт не е прогнозирал, че руската авиация ще спре след две седмици. Година е минималният срок. Сега руснаците правят технологичен канибализъм - от три машини лети само една а другите две се използват за части. Самолетите не летят в чужбина защото не са поддържани от обслужващия сервиз а в Русия летят по решение на властите.

    Коментиран от #125

  • 115 Русофоб Антисемит

    4 3 Отговор

    До коментар #111 от "хахаха":

    Така е.... Но е доста доходоносно да работиш с шампионите, нали?! Няма да ми стигне живота за да имам собствена марка. Така че е по-добре да се присламча към някой голям. Трохите от трапезата са огромни залци за мен.

    Коментиран от #116, #142

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 хахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #113 от "Русофоб Антисемит":

    комикси ли? като ти чета постовете, най-умната книга, която си прочел е комикс за том и джери....:)))
  • 119 Чел си

    3 6 Отговор

    До коментар #113 от "Русофоб Антисемит":

    Някое вагонче книги от някой детски влак- играчка дето ги подаряват на малчуганите за за Коледа да ги слагат в детската стая. Ясен си.
  • 120 ФакЪт

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Майна":

    Майна, от това което си написал трябва да те е срам! Посочи ми някоя друга държава да боготвори нечия чужда. Няма по-голямо падение от това да се хвалиш и да доказваш, че Русия ти е по-скъпа от България! Няма!

    Коментиран от #157

  • 121 Ъхъ

    6 4 Отговор

    До коментар #112 от "Русофоб Антисемит":

    четвърто поколение софиянец.....:))) демек, прадядо ти е ходил с едни потури години наред и се е къпал два пъти в годината - по Гергьовден и по Димитровден...:))) на твое място не бих се гордял...:))))
  • 122 А50

    6 8 Отговор

    До коментар #79 от "Верно бе тва е Русия все пак":

    Руснаците имат готови разработени самолети ТУ214, МС21, СУ100, ИЛ114, ИЛ96 и всички те са били повече или по-малко в застой заради прозападната либерална политика на Кремъл до този момент. Никой не е казал, че е лесно да се възтанови полузамрялата индустрия на граждански самолети, но за Русия не е невъзможно, има капацитет и ресурс и натрупани знания. МС21 и СУ100 са съвременни самолети, на котио в момента се заменят неруските компоненти с руски. Имат сертифициран двигател ПД14, с който ще бъде сертифициран скоро и МС21. Само пет държави в света могат да произвеждат реактивни двигатели и една от тях е Русия

    Коментиран от #143, #144

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Гост

    5 6 Отговор
    Прекалено много западни авиокомпании фалираха, че да говорите за смъртта на руският авио флот
  • 125 А50

    2 6 Отговор

    До коментар #114 от "Наблюдател":

    Големи експерти се извъдихте. Можеш ли да обясниш тогава как Иран, неавиационна държава, вече незнам си колко 30 и кусур години под санкции има самолети, подържа ги и лети. Ако руснаците бяха послушали иранците навремето сега щяха да са излезнали от дупката, но по-добре късно от колкото никога. Ти кажи ние какво бихме имали ако сме под санкции
  • 126 Павел

    2 6 Отговор

    До коментар #101 от "Наблюдател":

    На невежите атлантици все трябва да им се пояснява и обяснява. Руснаците имат няколко серийни производства процесори . Едни от тях са сериите Байкал и Елбрус, които са съизмерими по производителност с i-3/5/7 на Интел. Имат и по-мощни, но не се използват за широка употреба. Данни има в нета колкото искаш.

    Коментиран от #128

  • 127 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "ФакЪт":

    Нищо де. За това пък американската ще си отиде бързо.

    Коментиран от #129

  • 128 Дидо

    5 1 Отговор

    До коментар #126 от "Павел":

    Русфилольохман паднах от смях,да не пиеш оцет със нафта та дрънкаш такива небивалици ?????!!ХА ХА ХА ХА ХА
  • 129 ФакЪт

    6 1 Отговор

    До коментар #127 от "Гост":

    Ти се моли да не стане това(то няма и как да стане) защото как ще ходиш до МаЦква?

    Коментиран от #134

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Госあ

    2 7 Отговор
    По добри линии от Аерофлот не съм ползвал.

    Коментиран от #139

  • 132 Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "Мдааа":

    Иранските дронове са евтини и затова са удобни за камикадзе. Сега разбра ли?
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Гост

    0 4 Отговор

    До коментар #129 от "ФакЪт":

    Не ходя до Москва, Али.

    Коментиран от #136

  • 135 Гост

    0 5 Отговор

    До коментар #89 от "А, и да добавя:":

    Американците дължат всичките си технологии на емигрирали индийци, пакистанци, японци, китайци и поляци.

    Коментиран от #137

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 А.ГЪЛ ДЖУДЖАК НА ТОКЧЕТА

    3 1 Отговор
    Късият Путанин снощи е пристанал на Медведа официално,от охраната на росгвардия дето чуват джуджака сказаха че е било страшна оргия ,джуджи виел цяла нощ,а сутринта го боляло дъто и седял на овалната маса на една страна,ама пърхал нежно към по високото жуже Медведа,еххх любов руска !!!
  • 139 ФакЪт

    7 2 Отговор

    До коментар #131 от "Госあ":

    Още един неразбрал. Тук не става въпрос за авиолинии, тук става въпрос за авиационната индустрия! За това, че ПрОсия няма един собствен пътнически самолет собствено производство, дори за вътрешна употреба!
  • 140 Източна ромелия

    0 7 Отговор
    А нашата българска гражданска авиация къде е?

    Коментиран от #141

  • 141 ГакЪт

    10 0 Отговор

    До коментар #140 от "Източна ромелия":

    Ето го първосигналния русофил, настъпи го за Русия, той веднага ще оплюе България! Такива трябва да се разстрелват, докато не са вдигнали оръжие срещу България!!!
  • 142 Махни

    1 3 Отговор

    До коментар #115 от "Русофоб Антисемит":

    Антисемит защото ако те набарат ония с малките шапцици на главата ще ти се стъжни безпросветното ти живуркане. Те нямат никакво чувство за хумор когато става въпрос за антисемизъм.

    Коментиран от #149

  • 143 Ха ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #122 от "А50":

    Тя пРоссия и коли произвеждаше( Москвич) , а хамериката - кадилаци! Та такива и им самальотите.....

    Коментиран от #148

  • 144 Ха ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #122 от "А50":

    А, и още нещо, ако им бяха толкоз хубави самолетите, нямаше да купуват западни....

    Коментиран от #152

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 А50

    0 8 Отговор

    До коментар #143 от "Ха ха ха":

    Като гледам Детройт процъфтява с американските си коли. И колите им като самолетите, продават ги на колониите си. Ние как си платихме за непроизведени самолети

    Коментиран от #150, #151

  • 149 Русофоб Антисемит

    4 0 Отговор

    До коментар #142 от "Махни":

    Ха сега де?! 😆Даже и тия със смешните шапчици не могат да ме открият. Доколкото разбирам в момента ip то ми е виетнамско:) дори и не използвам чифутски банки. А накладките на f16 всъщност се правят от един бългсрин окомо Чикаго. Колко сте заблудени ччервените, просто не е за вярване.
  • 150 ФакЪт

    6 0 Отговор

    До коментар #148 от "А50":

    Не смятах ПрОсия за колония на САЩ, но щом си рекъл….
  • 151 Ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #148 от "А50":

    За това са поръчани вече над 120 броя от f16, а колко мига, и от кого са поръчани....
  • 152 А50

    0 7 Отговор

    До коментар #144 от "Ха ха ха":

    По-напред писах, че купуваха западни заради корумпираните си чиновници и либералната политика на Путин. Проблемите са в управлението не в техниката, инженерите и възможностите им. Стана война, че Путин да се отърве от прозападните корумпета, сега я си получат парите от западните банки я пият по една студена вода, това да е за урок и на нашите САЩки купои, какво ги чака. Предават родината ни за долари, които може и да не им се порадват. Купуват ги и с децата им като ги уреждат на добре платени длъжност в корпорации на запад, а сметката навсякъде се плаща от данъкоплатците. Безплатен обяд няма. Ти ако не си на грантове от Козяк сметай колко си заблуден да им крепиш мaкapите

    Коментиран от #155, #156

  • 153 ТаУмВзе

    10 0 Отговор

    До коментар #55 от "А50":

    Няма кой да ти плати за тия измислици кэдето ги бълващ, таварищ рублопикоч, любимата ти алкохолна дупка на която коленчиш е пред капитулация и разпад, стягай съдраната ватенка за кофите зимата, 2024 г в пияната кочина няма да има кюмур и картофи, ти за самолети бълнуваш, могуууучая
  • 154 Даже

    7 0 Отговор

    До коментар #55 от "А50":

    И ту144 почват да произвеждат даааа

    Коментиран от #173

  • 155 ФакЪт

    9 1 Отговор

    До коментар #152 от "А50":

    От Путин по корумпиран няма! Я ми кажи от къде са парите за двореца му Геленджик? От всички научно развойни дейности, за които е отпуснато пари! Затова няма и танк Армада, няма И Миг57, няма Черноморски флот а има яхти….
  • 156 Ха ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #152 от "А50":

    От данъкоплатците викаш, тя Норвегия е страната с най-високите данъци, но и с най-високия жизнен стандарт.... А ти си мечтай да продължиш да живееш в пропутинскя данъчен рай с 10 процента плосък данък и газещи в кал, ех русофилски мечти...
  • 157 Котка ученият

    3 9 Отговор

    До коментар #120 от "ФакЪт":

    Защитавайки честта и достойнството на Русия, вие косвено защитавате честта и достойнството на България. Няма да има Русия, ще изчезне една малка и слънчева страна на Балканите.

    Коментиран от #158, #160, #165

  • 158 ФакЪт

    8 2 Отговор

    До коментар #157 от "Котка ученият":

    Косвено не знам какво правите, но пряко и директно доказвате робската си същност и българофобията си!
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Котка ученият

    2 7 Отговор

    До коментар #69 от "стоян георгиев":

    Западът не можеше да не разбира, че Грузия и Украйна при никакви обстоятелства няма да станат членове на НАТО, но въпреки това се опитаха да нахлуят в зоната на изключителните интереси на Русия. Западът програмира войната и носи отговорност за живота на всяко убито дете в Донецк, Горловка, Сватово, Шебекино и Иловайск. Ни

    Коментиран от #164

  • 162 М3 голд

    2 4 Отговор
    Много дълга и безполезна статия. Ако Москва спре доставките на титан и редки елементи за тези авиогиганти, как мислите, те какво ще произвеждат? Сигурно ще дойде и този момент. Ще си купуват самолети от Китай. Техния последен самолет не могат да го пуснат в производство, понеже не са в състояние да го окомплектоват поради ембаргото.

    Коментиран от #166, #171

  • 163 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #109 от "до гюрлюка":

    Аз не избирам Борисов Доган и подобни лоши копия на путлер а ти и подобните буряти.само буряти може да набутвате подобни вече 30 години и да ревете че ви прецаквали.
  • 164 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #161 от "Котка ученият":

    Украина до пет години ще е в НАТО.финландия и Швеция до година.дреме му на запада за мнението на бурятите и милиционера с токчетата.
  • 165 Русофоб Антисемит

    3 1 Отговор

    До коментар #157 от "Котка ученият":

    Заслужаваш патрон.
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Рико

    1 2 Отговор

    До коментар #154 от "Даже":

    Те граждански самолет не могат да направят, ама бойните им самолети - безаналогови. Това е нарисувана държава - на една мукава са написали че са велики и всеки ден държат речи пред нея, а отзад блато.

    Коментиран от #177

  • 174 Тралала

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    Би трябвало да има огромна представа. Българин е все пак.
  • 175 Даа!

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "да ви имам безхаберието и злобата":

    Само ще доуточня.Посочената сума - над 1 трилион е вярна,и е директно насочена към КБ ( конструкторските бюра) ,и продружаващи производства.На практика от сега,предварително Държавата е поръчала и заплатила 500 машини.Както за вътрешен превоз,така и за международни превози.Това е най голямата държавна поръчка в световното самолетостроене към момента .И нека не гледаме на руската инженерна мисъл с присмех.Когато решат да работят истински,нямат равни.
  • 176 Знайко

    1 0 Отговор
    ...аз пък разбрах ,че Еърбъс спрели да правят самолети, защото не искат да купят руския титан ,който руснаците са готови да им продадат! Това чували си сте го?....че Аврора е изработена на 90 % от титан от Русия, който Русия е знаела за какво ще се ползва? Тоест Раша и Саша си цъкат, доакто ние с теб се чепкаме, кой бил по-хубав! Ще ти кажа кой ве- днес единия, утре другия, но никога няма да има трети...ама как само сме го измислили,а?А за чиповете от Тайван, които се правят там заради високата влажност и за които ти трябват доста инертни газове, чиито производител номер 1 е Русия??? Еми просто е - ще правиш чипове ,ако ти дадем газове, пък и да ти дадем газове и да ги направиш, големия Си трябва да ги пусне да минат,за да ги продадеш, така че май по-добре ...не се занимавай с тия чипове!
  • 177 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #173 от "Рико":

    За какво има е да правят граждански, нали има кой да ги прави? Хората си правят самолети,ракети,подводници...Виждам ,че си неук, но ще ти помогна...вземи напише Белия лебед ...трябва да ти излезе нещо с Ту, модернизирано, ядрени бойни глави и т.н.....ракетата дето го гони да го взриви,не може да го настигне....ай лягай си вече ,че стан късно!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания