Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 07:15 2 219 4

Земетресение с магнитуд 7 на Соломоновите острови

  • земетресение-
  • трус-
  • соломонови острови-
  • остров-
  • цунами

Първоначално бе обявено предупреждение за цунами

Земетресение с магнитуд 7 на Соломоновите острови - 1
Снимка: Shutterstock

Земетресение с магнитуд 7 бе регистрирано на Соломоновите острови днес, предадоха световните агенции, като се позоваха на Геоложкия институт на САЩ.

Ройтерс съобщи, че няма опасност от цунами. Силният трус станал на дълбочина от 13 километра, с епицентър на 16 километра югозападно от Маланго и на 56 километра от столицата Хониара. Геоложкият институт на САЩ дори първоначално бе оценил магнитуда му на 7,3.

След около половин час последва вторичен трус с магнитуд 6. Първоначално имаше предупреждение за вълни цунами в радиус от 300 километра от епицентъра на земетресението. Властите призоваха местните жители да се евакуират на по-голяма надморска височина, като предупредиха за възможни вълни, високи между един и три метра, предаде БТА.

След това метеорологичната агенция на Соломоновите острови обаче каза, че няма опасност от цунами. В същото време тя предупреди за необичайни морски течения в крайбрежни райони. Засега няма данни за пострадали хора и сериозни материални щети на Соломоновите острови. Трусът, който продължил двайсетина секунди, обаче довел до спиране на тока в някои квартали на Хониара и съборил предмети. Част от хората, които се евакуирали на по-голяма надморска височина, вече са се върнали в столицата. Вчера най-малко 162 души загинаха при земетресение с магнитуд 5,6 на индонезийския остров Ява.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    9 0 Отговор
    Колко ли българи знаят къде се намират Соломонови острови?

    Коментиран от #3

  • 2 Механик

    11 1 Отговор
    Ееее, добре че се върнах от там миналия петък!
    п.п.
    Абе, наред ли сте? На кой му пука за некви си острови, дето са на другия край на света?
    По-добре напишете нещо за зеления. Как печели войната или нещо подобно.
  • 3 БеГемот

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    В тихия океан са...там цар Соломон ходил да разпуска от евреите...
  • 4 Е- хо

    1 0 Отговор
    Не е нужно да знаеш, веднага можеш да разбереш. Четете новините за земетресения, наводнения и цунами и си помислете. Природата ни е дала всичко, но бързо може да си го вземе.