19 Май, 2023 11:20 5 736 4

Вълни цунами се образуваха след силно земетресение

  • цунами-
  • вануату-
  • земетресение-
  • тихия океан-
  • ленакел-
  • нова каледония

Геоложката служба на САЩ обяви, че земетресението е било на дълбочина 37 километра

Вълни цунами се образуваха след силно земетресение - 1
Снимка: Shutterstock

Земетресение с магнитуд 7,7 в Тихия океан, регистрирано днес, е предизвикало малки вълни цунами във Вануату, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами предаде, че край Ленакел, пристанищен град в островната държава, са измерени вълни с височина под половин метър. По-малки вълни са измерени и на други места край Вануату и остров Нова Каледония.

Властите във френската отвъдморска територия Нова Каледония разрешиха на евакуираните от крайбрежието граждани да се върнат по домовете си, след като предупреждението за опасност от цунами беше отменено, съобщава ТАСС. Националната служба на Вануату за борба с бедствията посъветва хората да се евакуират от крайбрежните райони на по-високи места. От службата заявиха, че хората трябва да слушат радиостанциите си за актуална информация и да предприемат други предпазни мерки.

Новозеландската национална агенция по извънредните ситуации обяви, че очаква в крайбрежните райони да се усети влиянието на силни и необичайни течения и да се появят вълни. Тихоокеанският център за предупреждение за цунами също така заяви, че са възможни вълни с малка височина във Фиджи, Кирибати, Папуа-Нова Гвинея, Гуам и други тихоокеански острови.

Геоложката служба на САЩ обяви, че земетресението, станало близо до островите Лоялти, е било на дълбочина 37 километра. Епицентърът е бил югозападно от Фиджи, северно от Нова Зеландия и източно от Австралия, където Коралово море се среща с Тихия океан. Районът е част от "Тихоокеанския огнен пръстен", където се случват повечето от земетресенията в света.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дали?

    11 2 Отговор
    Дано не съм прав, но май някой/ и си играе/ят с природата. Неотдавна име съобщения за странни трусове близо до Дания. Експерти отхвърлиха възможността да са следствие на земетресения. Отбелязват, че причината били "необичайни звукови вълни" високо в стратосферата...просто за размисъл

    Коментиран от #4

  • 2 вълни цунами

    8 1 Отговор
    Цунами означава вълна-убиец. С полиеин метрова еисочина не знам, кого ще убие. По-ниски са от нормалните в Тихи океан. И по какво ги разбраха, че са цунами. Имат надписи, одобрен химичен състав, друго?
  • 3 Знайко

    0 0 Отговор
    Взрив в Хмелницки+ 3.4 по рихтер и същото на другата страна на глобуса! Да се правим ли на изненадани?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.