Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Ноември, 2022 07:44 14 911 80

"Украинците успяха, руснаците - не": Иван Кръстев пред "Ди Цайт"

  • украйна-
  • иван кръстев-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • украинци-
  • либерализъм

Либерализмът повярва, че няма алтернатива - това беше една огромна грешка

"Украинците успяха, руснаците - не": Иван Кръстев пред "Ди Цайт" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В криза ли е либерализмът – и каква е собствената му вина за това? Дали десните, консервативните, а в крайна сметка и авторитарни сили по света взимат превес и на какво ни учи патриотичният подем на украинците? Това са част от въпросите, на които световноизвестният български политолог Иван Кръстев отговаря в обширно интервю пред авторитетния германски седмичник „Ди Цайт“. Предлагаме ви няколко акцента от това интервю.

Много хора изгубиха надеждата в бъдещето

В началото Иван Кръстев казва: „Важен двигател за охладняването към либерализма е изчезването на бъдещето. Либерализмът винаги е бил част от прогресивния мироглед: след няколко години ще сме ликвидирали всички свои проблеми. Но много хора вече изгубиха тази надежда – както сред левите, така и сред десните. (…) Левите се боят от бъдещето, защото вярват, че ние разрушаваме световния климат, а с това – и самата база на живота. Десните пък се страхуват, че ние разрушаваме базата на нашия специфичен начин на живот – независимо дали е израелски, италиански или унгарски. И едните, и другите са обръщат назад към миналото. Консерваторите навремето защитаваха нещо, което искаха да запазят – сега обаче защитават нещо, което е изчезнало и няма да се върне, например етническата хомогенност. Но и левите все по-често се обръщат назад към миналото – например като се концентрират върху това днес да бъдат компенсирани несправедливостите, породени от робството.“

Либерализмът сбърка - повярва, че няма алтернатива

По-нататък в обширното интервю Иван Кръстев обяснява, че загубата на бъдеще представлява проблем за демокрацията, която също живее от надеждата, че всичко ще става по-добро. Вместо това обаче се надигат демографски страхове, отбелязва българският политолог и ги изброява: застаряващо и чезнещо население, особено в Източна Европа, обезлюдяване на цели региони, страх от навлизането на чуждото. Иван Кръстев признава, че и самият либерализъм има вина за случващото се:

„Най-вече заради представата, че [либерализмът] няма алтернатива. Това беше една огромна грешка, в резултат от която той отслаби самия себе си. Главното нещо в демокрацията е чувството, че изборите водят до промени. Но през последното десетилетие на 20 век и през първото на 21 век на националните държави им се отне правото да взимат редица решения. Припомнете си как по време на финансовата криза гърците решиха да се противопоставят на строгите мерки за икономии, но после все пак бяха принудени да ги приемат. Хората трябва да имат възможност да правят грешки и така да стигат до поуката, че за тези грешки се плаща определена цена. Звучи жестоко, но няма друг начин.“

"Украинците успяха, руснаците - не"

Иван Кръстев говори и за противостоенето между либерали и консерватори в международен мащаб, за нарастващата роля на източноевропейците в ЕС и за войната в Украйна. Към края на разговора с Мариам Лау той казва: „Всички видяха, че въпреки пълния си контрол над медиите президентът Путин и неговият режим не успяха да мобилизират руското общество, за да възникне патриотично движение. Украинците успяха, руснаците – не. Те не съумяха да създадат у хората чувството, че от тях [от самите хора] зависи нещо. Ето защо аз не се боя толкова, че авторитаризмът би могъл да триумфира. Боя се, че границата между демокрация и авторитаризъм е една от най-лошо охраняваните граници в света. (…) Успехът на Украйна е огромно предизвикателство към идеята за постнационално развитие. Защото там наблюдаваме не само силата на едно интензивно национално чувство. Пред очите ни възниква една модерна демократична държава. За разлика от Путин, Володимир Зеленски имаше правото да поиска жертви от своите граждани – просто защото той самият беше готов да пожертва нещо. Така че няма причина да се страхуваме от нации, които почитат своите герои. За мен в това е силата на демокрацията.“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 131 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    138 16 Отговор
    АКО ВИКАШ ХАЙЛ ХИТЛЕР ЗНАЧИ СИ ЛИБЕРАЛ
  • 4 БОЗА

    122 19 Отговор
    "Либерализмът сбърка - повярва, че няма алтернатива"

    ""Украинците успяха, руснаците - не""

    Всеки сам да си прецени,кое от двете твърдения е вярно...и,какво докара света до сблъсъка на Русия със Запада... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #11

  • 5 РЕАЛИСТ

    132 19 Отговор
    Добре , ще бъда пи мек. Природата вече го е наказала това същество Иван Кръстев. Като му чета глупостите, имало е защо.
  • 6 Какви ги дрънка този?

    180 30 Отговор
    "Пред очите ни възниква една модерна демократична държава."
    Е от кога на една държава с явни неонацистки тенденции взехме да наричаме "модерна демократична държава"?
    Нещо май объркахме понятията за "демокрация", "фашизъм", "неонацизъм"...

    Коментиран от #68

  • 7 Зззз

    168 22 Отговор
    Жалък соросоид ,стипендиант на затвореното общество.До гуша ми дойде от простотиите ,които бълват либералните келеши.
  • 8 🥄🥡🍜🥢

    97 22 Отговор
    Аве, Войната не е свършила, рибата е още в Морето, Баницата не замесена ни Ива Кръстев е поканил Гости на Риба, Баница да им прогласи на Гостите и Светот че Воената у Украйнско е свършила.
    🍜🥄🥡🥄 Браво ве Гювендилер, Евала, Машшала, Ефендилер Кръстов🥄
  • 9 Крив

    122 15 Отговор
    И умствено крив! Либерастията умря и това е супер.

    Коментиран от #43

  • 10 Хахаха

    141 22 Отговор
    "Володимир Зеленски имаше правото да поиска жертви от своите граждани – просто защото той самият беше готов да пожертва нещо."...добре е когато деня ти започва с хубав виц, особено ако се отнася за новоизлюпения милиардер Зеленски:)
  • 11 Всъщност

    69 21 Отговор

    До коментар #4 от "БОЗА":

    В случая не си противоречат . Тоталитарният киевски режим , който забрани руската музика и литература , а западните му спонсори наложиха цензура върху руски медии успя .

    Либералния подход на Москва много си повярва , че истината няма алтернатива и ще бъде подкрепена навсякъде по света . Засега е в голямо затруднение .

    Коментиран от #17

  • 12 Пич

    141 24 Отговор
    Единственото в което успяха украинците е , да покажат на целият свят , че тъпотията няма добър край !!!
  • 13 Вирус

    76 12 Отговор
    Тоя пак се появи
  • 14 От Дания

    76 14 Отговор
    Този Иван Кръстев не беше ли онзи наказания от съдбата с деформирана муцуна?
  • 15 свидетел

    74 12 Отговор
    ванко кръстевич - соросоиден либера-ст .но комент !
  • 16 С.П.

    95 8 Отговор
    Няма как подобно словоизлеятелна полюция да бъде възприета сериозно. Нима авторът, като син на член на ЦК на БКП и формирал идеологическата си база и мислене в условията на едно тоталитарно общество преди 10.11.1989 г., може въобще да възприеме идеите на либерализма, защитавани така здраво от НАТО? Неминуемо се получава късо съединение когато мирогледът е формиран в една идеологическата среда и изведнъж се налага да го ъпдейтнеш с евро-атлантически ценности. И оттук се получава парадоксът, че тези, които най-много черпеха от благата на номенклатурното си битие преди 10.11, изведнъж станаха знаменосците на либерализма и евро-атлантическите ценности. Въпросът е защо - отговорът лесен - защото искат да продължават да живеят в комфорта да бъдеш със силните на деня, независимо на какво морална цена. Нима на такива хора трябва да се вярва?
  • 17 БОЗА

    26 6 Отговор

    До коментар #11 от "Всъщност":

    Не казвам НИКЪДЕ,че си "противоречат"...казвам,че едното твърдение Е ВЯРНО,а другото НЕ...и последствията са в следствие на вярното... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 18 ,ШвабскотеЗелки

    58 11 Отговор
    Не спират да квичат
  • 19 Някой

    75 10 Отговор
    Мъчите се да ни убедите, че черното е бяло, а бялото - черно. Така ставате средство за влияние и заблуда, а не информационна агенция.
    Толкова от мен.

    Коментиран от #67

  • 20 Госあ

    64 6 Отговор
    Цензурата, пропагандата и лицемерието на рибералите е чудовищна. Тези хора непрекъснато чертаят разделителни линии и всяват ксенофобия. Рано или късно тази измама ще дотегне на хората, особено предвид огромното неравенство и псевдоелитите, които се появяват следствие на този така наречен либерализъм.

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Некойси

    65 13 Отговор
    На така наречените украинци или иначе казано крайни националисти им остават най-много няколко седмици. Колкото да дойде студа и да ги завари без ток, отопление и вода.
    Инсталираното зелено човече може да се инати докато неговите господари не кажат. Но от това само ще страда редовия гражданин.
    А що се отнася до лакеите на нео-либералния запад, все повече не ви четем гръмките заглавия изсмукани от пръстите ви за няколй долар повече.

    Коментиран от #30

  • 23 1302

    54 10 Отговор
    Хм, авторът нещо се е объркал.
    Къде пък го видя "успеха на Украйна"? Тя си е "failed state" отвсякъде. "Еrrand boy" на американците. И в резултат на недалновидната политика на продажни политици се набута между шамарите и руснаците практически вече я опустошиха. Краят ще бъде като в Афганистан.

    Коментиран от #29

  • 24 Гръч

    60 8 Отговор
    Световно известен никому не известен.Политолозите в България задължително преминават през училището на Сорос
  • 25 Ха Ха

    19 9 Отговор
    селям алейкум ....зелки ,четете Корана !
  • 26 Госあ

    54 7 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    И още нещо, доминиращата западна система е една голяма утопия не почиваща на нищо реално, борбата с климатичните промени е просто поредната сделка за печалби, медицината се превърна в сделка, културата се превърна в халтура. Либерализма се опитва да приравни професионалния опит и науката до една говорилня на непрофесионалисти и неучени.
  • 27 !!!

    29 4 Отговор
    Г-н Кръстев го взимах за по сериозен политолог.
    Пък,може и манипулация!
  • 28 Миро

    45 5 Отговор
    Тоя е много зле, но пък е нормално за либерастите.
  • 29 1302

    12 51 Отговор

    До коментар #23 от "1302":

    Ти си гоуем анализатор.Утре,като свърши всичко Украйна ще се възстанови и заедно с Полша ще имат едни от най силните армии в Европа.
  • 30 Трай бе

    8 10 Отговор

    До коментар #22 от "Некойси":

    Успокой се малко.Много работи щяхме да видим и много видяхме.
  • 31 Урюрвкос

    33 6 Отговор
    определение за постнационално развитие----прекъсване на връзките между етноса и държавата, разрушаване на социалните държавни институции и поставянето на тяхно място етнически, религиозни и частни. Основна цел трансформиране на националните интереси и задачи, пълен демонтаж на държавния монопол. Резултата е държава от нов исторически тип която отговаря на идеите за тотална глобализация.

    Украйна се стреми да стане модерна държава и да отговаря на тези принципи, затова имаше министър на здравеопазването американската гражданка Уляна Супрун и първата и работа беше забраната на хеито и контрола на храните.
  • 32 🍜🥄🥡🥢

    28 4 Отговор
    Ефендилер, войната вУкраината сега започва, за съжаление на сички заети да убеждават че нема такова нящо!
    :) Но, когато на войната се гледа като на “лека жена” /хмм, каквото и да означава това/, войната биде лека жена и прави
    това което лека жена прави, еле всякой ден и нощ повеке кеф и повеке война.
    🇧🇬Всички се съгласиха да приемат войната като ежедневие което е ноо кеф и никой не говори за мир.🇧🇬
    :) Новото нормално, свиквайте докато войната се води някъде другаде, когато биде тук ще е късно за свикване.
  • 33 Смешник

    43 11 Отговор
    На този не му пета статиите ,но за едно е прав :)) вярно е че украинците успяха да съсипят държавата си до като Русия,не.
  • 34 иво

    45 13 Отговор
    единственото което успяха украинците беше да си съсипят държавата заради сащ.
    сега ги чака много мъка.
  • 35 Русия

    48 12 Отговор
    Спрете с тия глупости ,че вече на хората им се повръща от лъжи.!!! Украйна е кратер всичко сринато и опожарено,няма вода,няма ток и тепърва ще ги сриват. А вие ми говорите ,че успяла в какво.? Дори запада започва да се настройва срещу Зеленски...!!!
  • 36 Демокрация капиталистическа

    43 7 Отговор
    Един богат има колкото 1000 бедни. Това ли е неолибералната демокрация? Стремежът е не да има 1 богата страна и 10 бедни, а само една държава да е богата. Коя е тази държава?
  • 37 Българин

    15 53 Отговор
    Много интересно-шепа копейки ,не особено интелигентни .коментират един световно признат ум.Част от тях-по-,,интелигентната ,даже коментират външния му вид-да им обясня,че те са по-наказани от Господ,защото външно може и да са добре-но вътре са един бълвоч

    Коментиран от #46, #52

  • 38 САЩ са заплаха за света

    48 14 Отговор
    И украинците повярваха във фашизма както германците и приеха русофобията като национална кауза с всичките й престъпления.... Сега ги чака същата катастрофа благодарение на американските им приятели... Докато САЩ съществуват, на земята няма да има мир!
  • 39 Марков

    47 8 Отговор
    Иван Кръстев си отчита годината за направените разходи за него от НПО и прави заявка за бюджет 2023. Това е.
  • 40 Хамър

    38 10 Отговор
    Не е четиво това , да ми дращиш американо-европейска пропаганда... това е четиво на загубеняците.
  • 41 Даа

    34 9 Отговор
    На тоя другар само ще му напомня , че за БРИКС има 13 страни чакащи да бъдат приети , начело с Турция. Тия всичките страни представляват повече от 50 процента от населеното на Земята.
  • 42 Тома

    31 7 Отговор
    Той и бай ганьо беше либерал в романа на Алеко
  • 43 Стига бе!

    36 7 Отговор

    До коментар #9 от "Крив":

    Тоя беше от нашите,ама Сорос го купи.С други думи тоя се продаде.Чак и къща му купиха в 11-ти бецирк.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Абе

    25 9 Отговор

    До коментар #45 от "Имортал":

    Ти нормален ли си? 1. Къде в западното общество виждаш демокрация. Почти навсякъде е двупартийна система. Да ти напомня едно време в България. 2. Къде е свободата на словото. В момента е тотална цензура и пропаганда. Давам ти пример, къде си прочел или чул за решението на Страсбурския арбитражен съд , че финландците трябва да платят за неполучения газ на Газпром. Няма и да чуеш, защото и нас ни чака това. 3 . Къде по света виждаш комунизъм. Дори Китай не е комунистически. Това си е империя. Отвори си очите и отпиши ушите. Информирай се, ако искаш де. Щото може и да си от тия праволинейните от правата линия на Брюксел.

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Одит

    25 8 Отговор
    Синче на член на ЦК на БКП.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Аз съм бе

    19 5 Отговор

    До коментар #37 от "Българин":

    Не вървиш,чедо-виж си минусите.
  • 53 Доносник

    11 34 Отговор
    Пита ли се някой защо САЩ са модерна и силно развита в икономически, военно, социален и какъвто щете мащаб? Защото заразата наречена комунизъм, там бе стъпкана още при нейния зародиш в началото на миналия век. Спомнете си Едгар Хувър, или просто прочетете подробности и повече за този човек!!! Ако не бе той, кой знае изобщо дали щеше да го има още САЩ! ТАМ КЪДЕТО Е СТЪПИЛ КОМИНИСТИЧЕСКИЯ БОТУШ , СЛЕД НЕГО Е ПО-ЛОШО И ОТ РАДИАЦИЯТА ОТ ЯДРЕНА БОМБА - И ТРЕВА НЕ НИКНЕ!!! А промит ли е с комунистиеска идеология мозъка на някого - ПОВЕЧЕ НЯМА ЛЕК. Няма лек за наивно вярващите за равенство, братсво и свобода!!!

    Коментиран от #57, #61

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Разпорвач на факти

    11 2 Отговор
    Ще, ще
  • 56 Камю

    24 4 Отговор
    Тук мирише на корупция ,продажност жалка,
    Такива се навъдиха много и заблуждават наивниците...
    Кръстев, няма да стигнеш далеч по този начин
  • 57 Стефан

    6 11 Отговор

    До коментар #53 от "Доносник":

    Какъв комунизъм? Още в началото на 20 век САЩ произвеждат повече, отколкото Германия, Франция и Великобритания, взети заедно.
  • 58 Скука

    27 5 Отговор
    Всички соросоиди мислят по един и същи начин.
  • 59 Антиглобалист

    25 5 Отговор
    Този е поклонник на Клаус Шваб и участник в СИФ.
    Поддръжник на либералоджендърската идеология и новия световен ред. Ама прогнозите му няма да се сбъднат. Русия ще победи и край с мечтите им да станат господари на всички народи, а народите да превърнат в роби.
  • 60 Велика България

    31 6 Отговор
    Боже, къде е учило това нещастно момче и кой му е дал диплома? И дали вярва на това, което бръщолеви? Накарали са да вярва в една система - либералната, която унищожи всичко добро в човешкото същество, система, която доведе 7 милиардно население да се ражда и умира с единствената задача :да служи безропотно на малцина крадливи либерали. Върни се в училище младежо и се научи да четеш, защото ти дори не можеш да четеш и с парите на някоя НПО да построиш на твоя любимец, когото и украинците искат да бъде съден за геноцида на собствения си народ, геноцида, който ти така старателно подкрепя. Това ти го препоръчва бивш учител на 83 годишна възраст.
  • 61 Добро утро

    6 11 Отговор

    До коментар #53 от "Доносник":

    Ти си за психоанализа. Запомни :ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА НА ТОЗИ ГНУСЕН ЧОВЕКОНЕНАВИСТИЧН СВЯТ Е КОМУНИЗМА. ЩЕ ГО РАЗБЕРЕШ НО ЗА ТЕБЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО.
  • 62 Проф. Вучков

    24 7 Отговор
    Тоя "политолог" се изложи като сорроссоиден подуенски кифладжия. Зеленски бил склонен да жертва нещо.....хахахахаха, какво ще жертва бе, ааааллланкооолигофреноглу, ще жертва стотина хиляди укроопитека, ей това ще жертва.
  • 63 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 14 Отговор
    То е ясно че Украйна ще победи, но въпросът е какво ще стане с фашистите...
  • 64 Вмм

    10 3 Отговор
    В графата-чудна плява!
  • 65 Фрайнц

    18 5 Отговор
    "Световно известният български политолог Иван Кръстев..." Що се подигравате с човека, бе!

    Коментиран от #77

  • 66 ДебиленВюрстен

    6 3 Отговор
    На джендовизия са първи.
  • 67 ДебиленВюрстен

    11 5 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Типичен чужд агент...
  • 68 Тодор Димов

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Какви ги дрънка този?":

    А комунизъма другарче, комунизъма...!?
  • 69 Тодор Димов

    2 8 Отговор
    Ти за Иван Кръстев не бери грижа! Виж себе си!
  • 70 баба ти от Пловдив

    3 2 Отговор
    хайде пак лъжиииииии , опашатиииииииииии! мошенници, неучили нищо от историята! или мошенниците са 3!! кои ли ! всички знаем! Путин да върне Българските архиви и тогава ще ВИДИМ!КАЗАХ !!!!!!!!и не повтаряйте, неучили Великата Българска История
  • 71 Хайл

    5 1 Отговор
    Видях заглавието,автора и разбрах че пак са писани лъжи без да чета
  • 72 УРОДА ИВАН КРЪСТЕВ Е ПРЕДАТЕЛ ПРОДАЖНИК

    8 1 Отговор
    ПОДЛОГА И БОКЛУК !
  • 73 И АЗ НЯМА ДА ЧЕГА ГОРЕ ЩЕ ЧЕТА САМО

    6 1 Отговор
    КОМЕНТАРИТЕ - ТАМ Е ИСТИНАТА - ОСОБЕНО ЦЕННИ СА ИЗТРИТИТЕ !
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Николай Стоименов

    2 1 Отговор
    Кръстев когато си прост е за цял живот там лечение няма
  • 76 Циник

    5 1 Отговор
    Хубаво почва интервюто ама накрая се oaквa, опитвайки се да защити насила наложената теза за Укайна. Каква демократична държава може да е Украйна; това е един корумпиран компрадорски режим, и то още от преди войната. Какви са тия глупости от иначе много умен човек. Ама той е длъжен да ги каже; иначе никой няма да го публикува. Така е в съвременната демокрация – имаш свобода на словото ама само ако ние сме съгласни с теб.
  • 77 Циник

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "Фрайнц":

    Иван Кръстев наистина е световно известен български политолог; няма какво да лаем по него. Но, и той като всички си има началници и трябва да спазва партийната линия.
  • 78 Уве Зелер

    2 0 Отговор
    Иван Кръстев няма подготовка и не може да се изказва!
  • 79 Чичо Том

    1 0 Отговор
    Трябва да си подлога на господарите.Нали така,Иване ?
  • 80 Чочо

    1 0 Отговор
    Другарьо Кръстев това ли е модерна Украйна с батальоните на Азов изгарянето на гражданите в Одеса 2014г.Убиването на 10те руски пленици.На заповедтта на главния лекар на украинскитеВСУ пленените руснаци да бъдат скопявани,егати как Украйна влиза в демократичната общност.
Новини по държави: