23 Ноември, 2022 17:10 9 865 23

"Някои главнокомандващи трябва да бъдат разстреляни": как руските военни блогъри се обърнаха срещу Кремъл

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин

Те съпровождат войниците на фронта, а след това публикуват видеоклипове и лични впечатления в социалните медии

"Някои главнокомандващи трябва да бъдат разстреляни": как руските военни блогъри се обърнаха срещу Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Те имат милиони последователи и са влиятелни привърженици на войната в Украйна. Руските военни блогъри доскоро се считаха за голям съюзник на Кремъл, но сега се превръщат в заплаха.

Едни от най-ожесточените привърженици на руската война в Украйна постепенно се превръщат в опасност за Москва. Влиятелните в Русия военни блогъри все по-често критикуват командването във войната, докато руската армия записва поражения.

"Някои главнокомандващи трябва просто да бъдат разстреляни"

За разлика от официалните медии, военните блогъри разполагат с достъп до фронтовите линии. Те съпровождат войниците на фронта, а след това публикуват видеоклипове и лични впечатления в социалните медии, пише германската общественоправна медия ZDF.

Кремъл възлагаше големи надежди на младите военни ентусиасти и техните патриотични коментари, насочени към по-младата публика, която прекарва много време в интернет. Но освен пропагандната линия на Москва и омразата към украинците, тези блогъри имат и още нещо общо - острите критики към руските главнокомандващи.

"Някои главнокомандващи трябва просто да бъдат разстреляни. Господа, не заслужавате ранговете и медалите си", пише блогърката Анастасия Кашеварова, която има 200 хиляди последователи в "Телеграм". Други имат дори по-голяма аудитория от нея.

Семьон Пегов, който обикаля фронта под псевдонима "WarGonzo", има 1,3 милиона последователи в канала си в "Телеграм". "Трябва да накажем виновниците за тези провали и да разберем, че става дума за държавна измяна и престъпна небрежност. Това е черен ден за руската армия", пише Пегов по повод изтеглянето на руските войски от Херсон.

Блогърите все така подкрепят войната

Според базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) общият брой на руските военни блогъри е около 500. "Общността запазва силната си подкрепа за войната и руските си националистически възгледи. (...) Близките ѝ връзки с военните дават на тази група глас, който (...) изглежда по-силен от този на руското министерство на отбраната", се казва в анализа на ISW, цитиран от ZDF. Те са все така свързани с влиятелни националистически идеологии.

Доколко руските власти контролират блогърите и техните репортажи трудно може да се прецени. Критиките към военните обаче не са единодушни, много от блогърите все така подкрепят руската военна машина.

Военните блогъри нямат единна позиция най-вече по спорни въпроси като ролята на наемническата група "Вагнер". Някои от тях са тясно свързани с "Вагнер” и вече са пътували с тях в Африка или Сирия. Други критикуват нарастващото влияние на частната военна група върху ръководството на военните действия в Украйна.Сред тях е Игор Гиркин, бивш военен ръководител на самопровъзгласилата се сепаратистка република Донецк, пише ZDF. "Колкото и да плащаш на наемника, не можеш да му се довериш. Винаги ще се намери някой, който да плати повече", пише Гиркин през октомври в "Телеграм”. Той беше осъден задочно на доживотен затвор миналия четвъртък в Нидерландия за ролята си в свалянето на полет MH-17 на Малайзийските авиолинии.

Кремъл увеличава контрола над блогърите

Експертите на ISW подчертават, че е забележително, че Кремъл досега е толерирал относителната независимост на военните блогъри, като се има предвид цензурата в пресата. През октомври водещи лица от Министерството на отбраната напразно се опитаха да предприемат съдебни действия срещу известни блогъри. Според ISW е възможно лично Путин да е блокирал това.

Но относителната независимост на блогърите сега може да е към края си, отбелязва ZDF. С ново постановление на ФСБ от 1 декември разпространението на "голямо количество информация" за състоянието на техниката и морала на руската армия в Украйна ще бъде наказвано.

Блогърката Кашеварова вижда в това решение директна атака срещу нейната работа. "Не разбирам как военните коресподенти трябва да работят", заявява тя. "Няма да мълча, когато виждам грешки", пише още Кашеварова в "Телеграм".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    51 18 Отговор
    Не преувеличавайте и не надувайте. Деветдесет процента от тези блогъри дори не знаят руски.

    Коментиран от #20

  • 2 Тапет Нула

    31 10 Отговор
    Ужас, ако се включат сега и Пуси риот и Лил Джон и Лил Ким, спукана му е работа на Потин
  • 3 Адам Хилтън

    59 7 Отговор
    Те всички руски псевдо-аристократи, стават много "храбри" активисти, след като излязат от Русия (с пари придобити от грабежа на Русия през 90-те). Много им лесно да плюят държавата която спомогнаха да се унищожи.
  • 4 Хехе

    34 33 Отговор
    Суровикин уж щеше да обръща хода на войната а те сега ще го бесят за назидание.Руска ръбота.
  • 5 БОЛШЕВИК

    44 24 Отговор
    Доколкото знаем, сега всичко върви много добре за Руснаците, изтеглянето от Херсон го знаят най-добре началниците на командването там! Новините на укро пропагандата направо спряха от известно време, сами си правете преценката кой губи в момента!

    Коментиран от #8, #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пеци

    45 23 Отговор
    Какви военни блогъри, какви поражения на фронта???Нашите русороби военни дивани специалисти виждат само"победи".То не бяха чували, котли, обкръжение, всяко бягство на смачкани ушанка за тях е победа.За тях Херсон е все още в руски ръце.

    Коментиран от #9

  • 8 стоян георгиев

    37 15 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК":

    Добре върви даже по план.при бахмут сватово и Павловка е супер за руската армия.хахаххааха хохохохо.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БОЛШЕВИК

    27 29 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Кажи ми ти, защо комика е толкова притеснен и все по-неадекватен от близо една седмица?
    Друго не ми разправяй, аз сам се осведомявам как вървят нещата на фронта.

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тръмп

    30 10 Отговор
    Не е много лицеприятна тази статия, нали Копейки? Не че заставам на страната на блогърите, защото те са последователи на Гьобелс!
  • 13 ШЕЕФЕ,

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Анализатор":

    ТИ ПО ДОБРЕ ИДИ ДА ПРЕБЕРЕШ ОНЯ ОТ СНИМКАТА.....ОТ ФЕВРУАРИ ЛЕЖИ ДО ТЕНЕКИЯТА,БЕ☝
  • 14 Уса

    23 21 Отговор
    А как разбирате,кои блогъри са руски и кои украински?Всички украинци в САЩ говорят на руски помежду си и разлика няма за американците.Ако не беше тая война никой в САЩ нямаше да знае,че Украйна съществува като отделна от Русия държава.Украинците в САЩ не подкрепят Зеленски и фашистката хунта превърнали родината им в гробище
  • 15 И йеее

    19 3 Отговор
    Само трепанация и плитка закопация за мародерите блогъри млогъри и тем подобна сганщина.
  • 16 "Втора армия в Света"

    26 17 Отговор

    До коментар #5 от "БОЛШЕВИК":

    Украйнците спечелиха Херсон без бой! Когато се налага да атакуваш загубите са огромни. В момента край Бахмут е точно обратното! Орди от рашисти гинат в безумни атаки който не постигат нищо! Ситуацията е като при Азовстал, само че украйнците не са обградени!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    27 14 Отговор

    До коментар #10 от "БОЛШЕВИК":

    Нито е притеснен нито е неадекватен напротив случват се само положителни неща.поканиха го да говори пред г 20 на мястото на путлер,обявиха Русия за терорист,получи нови пво системи и беше в Херсон за да поздрави освободителите на града.в момента руснаците са избивани жестоко пред бахмут,вугледар и сватово.украинците освободиха поне две селища последната седмица.
  • 19 Абе

    20 9 Отговор
    Суроваткин жив ли е още?
  • 20 Ха ха ха

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Котка ученият":

    Важното е, че ти го знаеш, защото ти е матерен.....
  • 21 Просто човек

    33 12 Отговор
    Войнолюбци и човекомразци са пияните ватенки...

    Коментиран от #22

  • 22 Бен Навлек

    11 16 Отговор

    До коментар #21 от "Просто човек":

    а американците от филантропия разрушиха Близкия изток. Даааа!
  • 23 Болярин

    13 3 Отговор
    Тези главнокомандващи, на чело с путиН, още в първите дни на войната с Украйна се самопростреляха пред цял свят !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания