Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 16:40 1 186 23

Мерки! Г-7 разглежда ценово ограничение на руския петрол в диапазона 65-70 долара за барел

  • нефт-
  • петрол-
  • русия-
  • г-7-
  • роснефт-
  • опек

Днес фючърсите на петрола сорт Брент, референтен за Европа, с доставка месец напред, поевтиняха до 86,54 долара за барел спрямо 87,30 долара за барел

Мерки! Г-7 разглежда ценово ограничение на руския петрол в диапазона 65-70 долара за барел  - 1
Снимка: Shutterstock

Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) разглежда въвеждането на таван на цената на руския суров петрол, транспортиран по море, в диапазона 65-70 долара за барел, съобщи високопоставен представител на Европейския съюз, цитиран от Ройтерс.

Пратеници на 27-те страни членки на Евросъюза обсъждат предложението на Г-7 с цел постигане на обща позиция за ценовото ограничение до края на деня.

Страните от Г-7, сред които са САЩ, както и Европейски съюз и Австралия, планират да въведат тавана на цените за износа на руския петрол по море на 5 декември, като част от широкообхватни санкции, предназначени да окажат натиск върху Москва заради инвазията в Украйна.

„Г-7 очевидно търси диапазон от 65-70 долара за барел“, посочи представителят на ЕС, коментирайки налагането на ценова бариера. Мярката трябва да забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол, освен ако суровината не се продава на цена, не по-висока от максимално определената от Г-7 и нейните съюзници.

Тъй като ключовите корабни и застрахователни компании в света, занимаващи се с търговията със суров петрол, са базирани в страни от Г-7, подобна горна граница на цените би затруднила Москва да продава черното си злато на по-висока цена. По-голямата част от петрола в световен мащаб се транспортира с танкери, а не по тръбопроводи, припомня Ройтерс.

В същото време, тъй като производствените разходи за един барел руски суров петрол тип Урал се оценяват на около 20 долара, то горната ценова граница все пак би позволила на Русия да продава петрола си изгодно, като същевременно предотвратява недостиг на доставки на световния пазар.

През септември ТАСС съобщи, че в руския проектобюджет за догодина е заложена средна цена на суровия петрол тип Урал от 70,1 долара за барел, и 65 долара за барел през следващата 2025 година.

Днес фючърсите на петрола сорт Брент, референтен за Европа, с доставка месец напред, поевтиняха до 86,54 долара за барел спрямо 87,30 долара за барел преди представителят на ЕС да съобщи за плана за ценови диапазон за руския петрол.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЩО бе НАЛИ БЯХТЕ ЗА ПАЗАРНИ ИКОНОМИКИ

    32 2 Отговор
    АНА ГАТ ЧАЙНИЦИТЕ И ВОДКИТЕ ПОЧНАХА ДА ВА БИЯТ ВЪВ УЖ ВАШТА ИГРА С ВАШТЕ КОЗОВЕИ КАРТИ ВИ ПОТЪНАЛА ГЕМИИТЕ...
  • 2 Коментар

    45 2 Отговор
    Той Путин ви го каза!
    Ако преценят, че цената която искате да платите противоречи на цените от свободния пазар, то петролът и газът ще ви бъдат спрени!!!

    Вие унищожителите на ЕС вероятно сте наясно с тоя факт, че когато нямаш суровина цените излизат много над тавана, но какво да се прави когато ЕС е управляван от зависими марионетки, готови да унищожат държавите си, за да угодят на началниците си зад океана!!!
  • 3 Гошо

    38 2 Отговор
    А не разглежда ли въпроса за ограничаване на зимните температури в ЕС в диапазона 20-23 градуса ,по на сметка ще
  • 4 Дърт Гербераст

    28 2 Отговор
    И сами си вярват и се навиват....
  • 5 Пеци

    2 40 Отговор
    Добра цена .На крепостните ще им стига за капуста, цвекло и картошка, да си варят боршец. За мръвка ще почакат Путлер като влезе в килията на Милошевич.

    Коментиран от #22

  • 6 горски

    34 1 Отговор
    И какво ще стане....Русия ще спре продажбите за месец,цената ще изхвърчи до 200 долара .....И с 1/3 от продажбите с претоварвания и препродажби ,ще направи същата печалба....Но горивото по бензиностанциите ще стане двойно.
    То арабите ако са умни,биха предложили на Русия,да си поделят свръхпечалбите с нея....а Запада да засмуква вода и кал.

    Коментиран от #10, #17

  • 7 Последния Софиянец

    33 1 Отговор
    Аз искам нов Мерцедес за 1000 лв.Съгласни ли са немците?

    Коментиран от #11

  • 8 Ха ха ха ха ха

    30 1 Отговор
    Е, такова м@лоумие е върха... Купувача да определя цената:)))ами определяйте си я бре, Русия няма да ви продава... Вие си смятайте, колкото си искате... Друга работа и без това нямате..
  • 9 Котка ученият

    6 0 Отговор
    С такива заплати могат да си го позволят.
  • 10 Ставри

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "горски":

    Те това и правят в момента приятелю.Не се свалят цените за потребителите, защото те свикват , а тези които искат да слагат прагове печелят от лобитата си.Мухите са за нас.При тези цени на барел официално, цените бяха много по ниски за хората.
  • 11 Стината

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Дори за тези пари 2 броя.Само дай адрес за доставка.Мачбокс?!
  • 12 Олелееее

    14 1 Отговор
    Имам чувството, че тия геевци работят за Русия. . Та това е в интерес На Русия бре... Цената на петрола ще се вдигне, и Русия с по малко продажби на петрол ще спечели повече пари... Това е толкова елементарно.
  • 13 7878

    20 1 Отговор
    Когато Русия поиска плащане в рубли,без промяна на цената, по договорите, всички изпищяха, че не било по договор.Сега от Европа са решили че те ще определят цената, което също не е по договор. Медведев им го каза - не плащаш , няма гориво.Ще се греят на слъчева светлина и ще варят супа на свещи.

    Коментиран от #14

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "7878":

    78 плюсчета искам да ти дам , ама не мога 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 15 Ха ха ха

    17 1 Отговор
    И от кого ще го купуват тези любители доскоро на свободния пазар? Казаха им в прав текст, че ще стоят на празна ясла. Кретения до шия.
  • 16 ХА ХА ХА

    8 1 Отговор
    АБЕ ТИЯ КОИТО СИ ОПРЕДЕЛЯТ ЦЕНИТЕ НА КОИТО ИСКАТ ДА КОПУВАТ ЗА КАКВИ СЕ МИСЛЯТ ????? ХА. ХА. ХА. АКО ТОВА НЕ Е ДИКТАТ КЪМ ТОЯ КОЙТО ПРОДАВА , ЗДРАВЕ МУ КАЖИ ! БАЙ - ДРЪН УДАРИ НА КАМЪК ВЪВ ОПЕК И СЕГА СЪС СВОИТЕ ПРОТЕЖЕТА ПРОБВА ДРУГАДЕ ПЪК КАКВОТО СТАНЕ !
  • 17 Те арабите вече си го казаха директно

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "горски":

    Че ще продават на Европа на много високи цени. На всички им е ясно. Единственият проблем, е че Германия може да си позволи двойна цена на горивото, България не
  • 18 Ех ех ех

    9 1 Отговор
    Тия не спряха да се излагат , искат петрол ама не искали да плащат ????
    И ние искаме самолети ......ама платихме на КРАВАРИТЕ милиарди ПРЕДВАРИТЕЛНО и пак нямаме такива !Що тъй ?????
  • 19 Хи хи хи !

    3 1 Отговор
    Така ли правят пазарна икономика и търговия капиталистите ?
  • 20 ИазТакаХодя

    10 0 Отговор
    И аз така ходя в магазина и им казвам, че няма да си купя нищо докато не ми направят едни 80% отстъпка, и тъй като съм с евро-атлантически корени и те ми се кланят ли кланят в магазина.... наглостта не може да е основен двигател на политиката, точно заради това се водят войните ... уважение и разбирателство - това обуславя патньорството, иначе партньорство без ранвноправие си е чисто робство.
  • 21 БеГемот

    1 3 Отговор
    Аз викам направо да плащат някой долар руснаците за да им ползваме мръсният нефт ХАХАХ...може и по някоя рускиня ...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 фейк

    0 0 Отговор
    Понякога по-добре да не правиш НИЩО..защото досега все удрят на камък..и с газа и с петрола..Катар подписа 27договор с КИТАЙ за газа..Европа остана с х...в устата, навсякъде ги режат, остава само сащ, но като гледам кака техните кораби се въртят в океана и чакат по-изгодни цени..Фантазии ..Приказката приключи, германските бизнесмени се изнасят от германистан..Европа е минало..