23 Ноември, 2022 18:35 2 730 35

Изоставен и от своите: Путин е нежелан в Армения

  • армения-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • владимир путин

През декември 2020 година Русия успя да прекрати продължилата 44 дни война между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах

Изоставен и от своите: Путин е нежелан в Армения - 1
Снимка: DW

Официално те са съюзници, които трябва да се подкрепят взаимно. Но в конфликта за Нагорни Карабах Армения се чувства изоставена от партньорите си. Само затова ли Путин е нежелан сега на срещата на върха в Ереван?

Ако зависеше от арменците, срещата на върха на ръководения от Русия отбранителен съюз Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС) не би се състояла в Ереван. Руският президент Путин определено не е приет радушно - точно обратното. Тъй като в малката южнокавказка република, разположена между Турция и Азербайджан, се чувстват изоставени, ако не и измамени в тежките времена.

Подобно на НАТО, ОДКС има клаузи за обща подкрепа. Но когато Армения бе изложена на атаките от страна на Азербайджан през пролетта на 2021 година и после през септември, организацията предприе само символични действия. Макар Азербайджан да не е член на организацията, той е по-близък и по-важен за участващите в нея държави - заради транспортните маршрути и залежите от нефт и газ.

Врагът на Армения триумфира

Азербайджанският президент Илхам Алиев дори заяви, че страната му „има повече приятели в ОДКС от Армения, макар да не членува в организацията". Беларуският президент Лукашенко пък нарече Алиев „нашият човек". Освен това той уверява, че Азербайджан не е враг на Беларус и на останалите страни от ОДКС. Съответно Минск отхвърли възможността за интервенция на организацията в конфликта между Армения и Азербайджан.

Също и руският депутат Константин Косачов отбеляза, че конфликтът между Армения и Азербайджан не е от компетенциите на ОДКС. Русия полагала усилия за намирането на решение, но не на страната на Армения, а като посредник между двете държави. А Русия по договор би трябвало да гарантира военна защита на Армения, където поддържа две военни бази.

Намаляващо руско влияние

През декември 2020 година Русия успя да прекрати продължилата 44 дни война между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах. В сключеното мирно споразумение Путин наложи решението си руски части да бъдат изпратени за защита на арменците в Нагорни Карабах, който се намира на азербайджанска територия.

Но властта на Путин вече не е същата - на срещата си с арменския премиер Пашинян и азербайджанския президент Алиев в края на октомври в Сочи той не успя да издейства удължаване на престоя на руските части в Нагорни Карабах и след 2025 година, както се очакваше. Алиев иска руските части да напуснат. Той възприема конфликта за Нагорни Карабах като вътрешнополитически проблем на страната си и иска да разговаря с Армения без посредничество отвън.

Арменците в Нагорни Карабах от своя страна не се чувстват достатъчно защитени от Русия. Но без присъствието на руските части повечето от тях по-скоро биха избягали.

Противници и съюзници

И в самата Армения присъствието на руски части не носи сигурност. Битките в граничния регион с Азербайджан, довели до над 300 жертви през септември, бяха прекратени едва в резултат на оказания от САЩ, Франция и ЕС дипломатически натиск. ЕС настоява мирно споразумение да бъде сключено още тази година.

Както Армения, така и Русия имат съюзник в лицето на Иран. Но, както Русия заради войната срещу Украйна, и ръководството на Иран си има други проблеми - Техеран е зает повече с потушаването на протестите в страната.

Алиев се възползва и от тази ситуация - той говори все по-открито за необходимата защита от страна на иранците с азерски произход. Същевременно може да разчита на турския президент Ердоган, който отдавна работи за оформянето на съюз през Централна Азия до Пакистан.

Губеща позиция за Армения?

Тази западно-източна ос се сдобива с все по-голяма тежест на фона на намаляването на значимостта на транспортните маршрути през Русия и Иран за международната търговия. Плановете за модерни железопътни и шосейни връзки, както и за тръбопроводи стават все по-интересни за международните инвеститори. И Азербайджан, който се намира между Русия и Иран, придобива все по-ключова роля.

Така Армения се оказва в губеща позиция - макар да се радва на приток на руски IT-специалисти от началото на войната насам. На срещата на върха в Ереван държавите от ОДКБ и Путин не могат да очакват благосклонност от страна на Армения - критичен към Русия е не само премиерът Пашинян, но и голяма част от населението на страната, което в сегашните трудни времена мисли най-вече за това как да оцелее.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    53 9 Отговор
    Тоя на снимката клечи пред козкяк за къшей хляб, като нашите псета, които след като получат трохите търчат по медиите.

    Коментиран от #11

  • 2 НИКО

    49 9 Отговор
    ТОВА Е АРМЕНСКИЯ ХРИСТО ИВАНОВ
  • 3 Българин

    44 8 Отговор
    Някой тласка и Армения в блатото. Без Русия ще загубят Нагорни Карабах за седмица, а след още толкова и част от Армения.

    Коментиран от #10, #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Обратен ефект

    37 11 Отговор
    Колкото повече го плюете, толкова става по-желан!
  • 6 Котка ученият

    28 6 Отговор
    За съжаление Армения се намира далеч от основните транспортни коридори север-юг. Освен това в Ереван е построена най-гигантската сграда на американското посолство в Европа, което предизвика шок и удивление в Русия.
  • 7 горски

    41 7 Отговор
    Арменците,се бяха засилили към Запада,и бяха се еманципирали от Русия.Дори го играха като противници .Ама времената се менят,и за предателството се плаща.Във всяка империя се изграждат връзки,които не трябва с лека ръка да се късат.Ние също правим подобни грешки,заради шепажълтопаветни предатели.Не е нужно да обичаме Русия,за да си гледаме интереса.Ама и ние като арменците,обслужваме нечий чужд интерес.
  • 8 Ердоан

    14 25 Отговор
    Путя вече го обрязахме и прие нашата вяра!
  • 9 Въпрос и не само

    28 7 Отговор
    " Тъй като в малката южнокавказка република, разположена между Турция и Азербайджан, се чувстват изоставени, ако не и измамени в тежките времена."

    Армения призна ли Нагорни Карабах ?
    Когато го направят, тогава имат право да се сърдят на Русия !

    А знаете ли, че в тази малка държава има най-много дипломати в посолството на САЩ, над хиляда ! ? Доста странно...
  • 10 Как може да загубят

    10 15 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Нещо което не е тяхно?
  • 11 Амммм

    17 30 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    А ти какво правиш в България страна от ЕС и НАТО, другар? Защо не си в Русия? Защо не заминавате за Раша като толкова я обичате, а винаги заминавате за страни от ЕС? Няма такива лицемери като вас.

    Коментиран от #15

  • 12 Котка ученият

    20 4 Отговор
    Арменските диаспори са разделени между Запада и Русия. И двете диаспори изповядват диаметрално противоположни идеологии на алианс. Внася хаос и анархия в главите на хората.
  • 13 Раданч Татлъту

    11 7 Отговор
    И кво да прави Путин в Армения?Той е добре дошъл на жълтите павета при демократичните българи.🥳🤡👍
  • 14 Перо

    24 3 Отговор
    Пак джендърската колегия,този път българския екип от DW!
  • 15 Вашето Мнение

    20 5 Отговор

    До коментар #11 от "Амммм":

    Мене мунчо, никой не ме е питал искам ли в ес и натю. Но за разлика от теб преди господарите си от сащ аз обичам България

    Коментиран от #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ха-ха!

    21 6 Отговор
    Най-многобройното американско посолство в света е в Армения!

    Над 2000 души шпионаж и за подпорка на арменските соросоиди!

    Какво друго да се очаква от слугите на Сорос?

    Без Русия Армения не само че ще остане без Нагорни Карабах, но и без населението на Нагорни Карабах.

    Нека Пашинян да обясни на армрнците как САЩ ще ги спаси от ново турско клане!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Поредната лъжа ТУК

    15 5 Отговор
    До кога бе псета ще лъжете
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Курадо Катани

    12 1 Отговор
    да, разбира се, при следващата атака от Азербайджан, ще е особено нежелан, питайте DW

    Коментиран от #23

  • 22 Лъжа е това

    11 8 Отговор
    Путин е подкрепян и желан от целия свят в който е останала човешка нормалност
  • 23 Коко

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Курадо Катани":

    И аз да добавя Безараб,, фронт (Нещо си) .
  • 24 Сатана Z

    12 4 Отговор
    Хората са казали: Внимавай какво си пожелаваш,та да не дойде Ердоган в Армения и да пищите после че ви е рязал зелките!
    Без Путин и Русия сте нищо,дори не можете да воювате.Неблагодарни Арменци

    Z
  • 25 Дух

    10 2 Отговор
    Армения,чтом твърди,че има топки-да воюва и да варди своя земя.
    Карабах-азерска територия!
  • 26 Амммм

    3 12 Отговор

    До коментар #15 от "Вашето Мнение":

    Ами като обичаш България другар, България е страна член на ЕС и НАТО! И трябва да защитава интересите на тези два съюза, а не да ла па на Путин! И стига с това, че никой не те е питал, много пъти вече ви писах, е сте били питани, само че сега се правите на уда рени! Всяка партия си имаше програма, какво ще прави. Тези партии бяха избрани на демократични избори, естествено с техните планове! България е гласувала на парламентарни избори за влизане в ЕС и НАТО! Ясен ли съм?
  • 27 Сарказъм

    5 3 Отговор
    Изключителна табела на арменски език.. Сигурен съм в истинността на тази статия!

    Коментиран от #31

  • 28 Гарабед

    3 6 Отговор
    Путин не е добре приет
  • 29 Киркор

    3 3 Отговор
    От Русия само Zор
  • 30 Токсик

    8 1 Отговор
    Парадоксално е, че в момента Армения играе по свирката на Макарон против Русия, докато Азърбайджан точно на обратно става все повече проруски. Грузинците също без Саакашвили заемат почти проруска позиция. Арменците ще ядат хурката много скоро от всички наоколо.
  • 31 ха ха хааа

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Сарказъм":

    Сещаш ли се , ако беше написана на руски ... като за кораба щеше да звучи ..🤭😁
  • 32 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    председател на ОДКБето сега е Армения, Нагорни Карабах е територия с не признат статус от Армения, какви задължения може да има Путин към тях. Единствено днес, приеха единодушно пълно превъоръжаване на частите на ОДКБето. Предполагам Русия иска да вземе старото съветско оръжие и да им "даде" ново съвременно.
  • 33 Как някой

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Франция естествено, както и трътлестата кардашян ким. Няма защо да реве относно Русия. Азерите си взеха тяхното не мисля, че имат око в чуждото. Освен, че Армения ще трябва да плаща сериозна сума на Азерите, като обещетение. Сумата вероятно ще е непосилна и ще се предприеме обещетение със земя.
  • 34 Мразя Масква без пари

    1 1 Отговор
    Едва ли ще се намери държава в света, която да не е била предадена или нападната от Москалия...
  • 35 Сух

    0 0 Отговор
    Хахахахха хахахахха, от къде го намерихте този брадат циганин, който знае английски.. Еееее то бива но чак пък толкова.. Да бяха му сложили още някой бричед до него, поне тълпа да се виждаше.. Мисирки..