Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 14:40 4 273 33

Предимството да си умен: защо интелигентните хора живеят по-добре

  • мозък-
  • умен-
  • интелигентност-
  • четене-
  • живот-
  • здраве-
  • образование-
  • елсбет щерн

Какво е интелигентност, от какво зависи нейното ниво и по-добре ли живеят интелигентните хора?

Предимството да си умен: защо интелигентните хора живеят по-добре - 1
Снимка: Shutterstock

Интелигентността предпазва от редица отрицателни житейски събития и изживявания, пише психоложката Елсбет Щерн в книгата си "Интелигентност". Интелигентните хора са по-щастливи, по-здрави, по-удовлетворени и по правило живеят по-дълго, твърди още проф. Щерн, която преподава в елитния Цюрихски университет.

В интервю за германския седмичник "Ди Цайт" психоложката обяснява, че интелигентните хора много по-успешно осъществяват целите, които са си поставили, а това им носи закономерно удовлетворение. Въз основа на наличните статистики проф. Щерн стига до още няколко интересни извода, които обясняват защо интелигентните хора са по-щастливи и по-успешни. Те по-рядко изпадат в бедност, по-рядко се развеждат, по-рядко влизат в затвора заради извършени престъпления, а нежеланата бременност е много по-рядка при по-интелигентните жени.

Що е то интелигентност

Според въпросните статистики хората с коефициент на интелигентност 75 влизат в затвора цели седем пъти по-често, отколкото хората, които имат коефициент 125. Може би интелигентните хора търсят други, непрестъпни начини за постигане на целите си; може би по-реалистично оценяват рисковете от едно престъпление; но може би и по-рядко допускат да бъдат заловени и разобличени, обяснява Елсбет Щерн.

Професорката казва, че по принцип интелигентните хора печелят и повече пари, но че това невинаги е тяхната цел. А що се отнася до здравето и дълголетието, хората с висок коефициент на интелигентност определено имат по-добри показатели. Те са наясно какво е полезно и какво е вредно за здравето и макар че невинаги се придържат изцяло към здравословния начин на живот, все пак гледат да спазват някакъв баланс.

Вестник "Зюддойче Цайтунг" потвърждава изводите на проф. Щерн и посочва, че според редица специалисти общата интелигентност дава добри изходни позиции за успехи в училище и в професията, за по-високи доходи и за житейско преуспяване. Като фактор общата интелигентност е по-важна от други свойства като мотивация, прилежност, дисциплина и креативност, макар че те често вървят ръка за ръка с интелигентността.

Елсбет Щерн категорично се противопоставя на една модерна школа, която развива идеята за емоционалната интелигентност като алтернатива на общата интелигентност или като компенсация за нейното отсъствие. Да, съществуват такива неща като емоционална и социална компетентност, но от научна гледна точка понятието "емоционална интелигентност" е несъстоятелно, казва тя пред "Дойчландфунк".

Добре, но какво тогава представлява интелигентността? В няколко интервюта Елсбет Щерн я дефинира така: "Интелигентността е човешката способност да се ориентираш в абстрактната сфера, да си вадиш заключения и да развиваш нови идеи. Тя стъпва върху логичното мислене и когнитивните способности и създава условия за по-добра пространствена ориентация. Интелигентността е и умението бързо да преработваш информация и на базата на наличното знание да произвеждаш ново." Професор Щерн добавя, че е много важно как запаметяваме информацията и умеем ли да „изтриваме" ненужната, за да можем в максимална степен да използваме умствените си ресурси и да „подреждаме" света наоколо си. Тя подчертава още, че интелигентността е заложена в гените и не зависи от други умения.

Елсбет Щерн се доверява на тестовете за интелигентност и обяснява, че средният коефициент на интелигентност варира около 100, а над 115 вече се говори за висок коефициент на интелигентност, какъвто притежават около 15% от хората по света. Най-даровитите около 2% от населението на Земята са с коефициент на интелигентност над 130, казва тя. При децата на 10-12-годишна възраст интелигентността вече може благонадеждно да се премери, а коефициентът на интелигентност на 15-годишния се запазва без промени и на 30-40-годишна възраст, казва професорката от Цюрихския университет.

Единственият минус

Често се твърди, че интелигентните хора били по-необщителни, но дали това е вярно или е поредният мит? Проф. Щерн обяснява, че интелигентните хора обикновено търсят приятели и партньори на своето равнище, което пък означава, че в селекцията на техните контакти остават доста малко личности. В този смисъл те наистина са по-претенциозни и не поддържат безразборни контакти.

Интелигентните хора по принцип са по-успешни, по-здрави и по-щастливи - така могат да се обобщят възгледите на проф. Елсбет Щерн. А има ли поне един параметър, по който интелигентните хора да отстъпват в сравнение с по-малко интелигентните? Да, казва психоложката: интелигентните хора по-често страдат от късогледство. Според нея причината навярно са онези гени, които отговарят за растежа и на мозъка, и на очната ябълка. Тоест, хора с по-голям мозък често пъти имат и по-големи очни ябълки, а това предразполага към късогледство.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние русофилите сме ентелегентни!

    5 4 Отговор
    Затова живеем най добре в Европа!

    Коментиран от #33

  • 2 Доколенков

    8 2 Отговор
    Ако е вярно ,тогава защо Бойче живее царски?

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Щото има

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Доколенков":

    коефициент на интелигентност около 800.
    Заедно с цялата парламентарна група. И Гешев.
  • 4 Гледна точка

    7 2 Отговор
    Ако аутистичното момченце беше отличникът на класа, щеше ли да оцелее 10 дни сред природата само?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Атина Палада

    15 1 Отговор
    Интелектът е природна дарба и се предава чрез гените! Няма връзка с образованието.

    Коментиран от #13

  • 7 Ей сега

    2 4 Отговор
    .. русофилите масово ще ни обяснят как няма такова нещо, главно понеже не са интелигентни, а щом това е така "нема начин" нещата, които да им се случват да са по тяхна вина. Всичко е случаЕност и съдба :)))))) И, разбира се, някой друг е виновен :))))
  • 8 Госあ

    0 3 Отговор
    Простолюдието пак си лепи етикети. Хахаха. Умен означава да проектираш машини, да изследваш клетъчния метаболизъм и клетъчната съдба и космоса. Общо взето. Програмистчетата, които пишат инструменти на учените и инженерите под тяхно давление, също не са глупави. Та така.

    Коментиран от #11

  • 9 Солей

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Доколенков":

    "Ако е вярно ,тогава защо Бойче живее царски?" Щото в царстото на слепите и едноокия е цар :))))))
  • 10 Напротив

    5 6 Отговор
    Интелигентните хора не умеят да живеят.
  • 11 Солей

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Умен означава и да схващаш разни проблемации и да можеш да им намираш работещи решения, независимо в каква област са,, но да не ти пука. :))))) Колкото по-сложни са проблемациите, толкова повече акъл се иска за решенията. Така се познава кой е умен, което пък е малко по-различно от интелигентен, но и за тва да не ти пука :))))
  • 12 Хахаха

    4 2 Отговор
    Значи Бойко и Урсула са най-интелигентните защото живеят най-добре:)
    П.П. DW много поздрави от Япония и да не забравите да си сложите педалските лентички:)

    Коментиран от #16

  • 13 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Атина Палада":

    Може да си образован и да не си особено умен, но няма как да си умен и да не си образован.

    Коментиран от #17, #18, #19, #20

  • 14 Тръмп

    2 0 Отговор
    Това обяснява рева на русофилите за загиващата България.
  • 15 сила

    10 0 Отговор
    не и в България......тука е рая на простаците , садистите , полуидиотите и корумпираните нищожества
  • 16 Любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    В Япония преследват ли ЛГБТ както в Просия или ти си избягал чак там в "прогнила държава"? :)))))

    Коментиран от #24

  • 17 Абсолютни

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Глупости.
    Познавам умни, но образовани. Аз например съм образован, но не съм умен.
    И това не рядко срещано, напротив. Така, че издишаш.
  • 18 Поправка

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Към предходния коментар...
    Умни, но необразовани.

    Коментиран от #21

  • 19 Атина Палада

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Възраст, образование и населено място нямат нищо общо с наличието или липсата на здрав разум! Един необразован може да разсъждава много по умно от образования!
  • 20 сила

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    може да си умен и да се образоваш но няма как да придобиеш интелект......с него се раждаш или го наследяваш.......деца на интелектуалци не могат да бъдат простаци

    Коментиран от #25

  • 21 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Поправка":

    издишаш когато си мислиш че си умен, но не образован. Просто един тарикат описан в тоя пасквил на дойчето. Кво полезно можеш да свършиш, освен да излъжеш и окрадеш някого ?
  • 22 Госあ

    4 2 Отговор
    Хайде пак за всички: Може да си образован и да не си особено умен, но няма как да си умен и да не си образован.

    Това е положението ;)

    Коментиран от #27

  • 23 тц тц

    2 0 Отговор
    "хората с коефициент на интелигентност 75 влизат в затвора цели седем пъти по-често, отколкото хората, които имат коефициент 125."...а сега да видим фактите:
    Най зловещия сериен убиец в историята Джефри Дамер е бил с коефициент на интелигентност 160, следващия след него Тед Бънди е бил със 136.
    95% от социопатите и психопатите са с IQ над 120.
  • 24 Учуден

    0 5 Отговор

    До коментар #16 от "Любопитен":

    Става въпрос за световното по футбол, но е нормално, че си объркан, докато ние мъжете гледаме футбол ти наблягаш на турските сериали и на клиниките за смяна на пола:))))))

    Коментиран от #26

  • 25 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "сила":

    Трето поколение ;) Не знам…въздържам се от такива коментари, защото е по комплексно, въпреки че китайците имат програма са селекция на ДНК маркери за интелекта. Към тях трябва да де добави и епигенетика, а средата определено е незаобиколим фактор.
  • 26 Любопитен

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Учуден":

    Футболът е най-глупавия спорт. Да беше казал така, да знам, че няма смисъл да ти пиша :))))

    Коментиран от #30

  • 27 .....

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Има как. Има много умни хора, които дори нямат достъп до образование. В континенти като Африка много умни деца, които НИКОГА няма да са образовани. Всичко е въпрос на контекст. Ако беше умен, щеше да го знаеш :)))

    Коментиран от #28

  • 28 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от ".....":

    Не твърдя че съм умен, а просто че другите са глупави :)))

    Коментиран от #29

  • 29 ....

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Това е глупа в отговор.
  • 30 Тръмп

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Любопитен":

    Виж му акъла пък му скрой шапка! Това е казал българина за типажи като онзи футболен запалянко. Изпраща поздрави от Япония на ДВ…..
  • 31 Една

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мюмюн ага":

    😄 това за родителските срещи ме разби 😄👍
  • 32 Роза

    5 0 Отговор
    Когато си интелигентен,си намираш занимания и не скучаеш!А на повечето прости хора единствено занимание и утеха е пиенето!
  • 33 Чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ние русофилите сме ентелегентни!":

    Вие, алкохолизираните наркомани, още много има да чакате да ви припознаят като "свои" в Европата . Там търсят интелигенти. Живейте си в Нидерландия и си мислете , че сте най-велики. Комарът като се мерил с неговия кантар тежал сто кила.