Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 23:55 3 219 9

Какво се случва с човешкото тяло при опасно ниски температури?

  • здраве-
  • студ-
  • ниски температури-
  • тяло-
  • човешко тяло-
  • измръзване-
  • алкохол

Обмяната на веществата регулира телесната температура

Какво се случва с човешкото тяло при опасно ниски температури? - 1
Снимка: Shutterstock

Телесна температура от 36,7 градуса по Целзий е идеална за хората. Тогава човешкото тяло функционира най-добре. От тази вътрешна температура зависят обмяната на веществата и работата на органите, затова организмът прави всичко възможно, за да поддържа тази телесна температура.

Всъщност той се справя с тази задача само донякъде - все пак повече от 5 милиона души в света годишно умират, защото са били изложени на прекомерно високи или ниски температури.

Обмяната на веществата регулира телесната температура

Тялото разполага с рецептори, които следят за оптималната телесна температура. Ако тя започне да спада, тялото реагира със засилена обмяна на веществата. Освен това обмяната на веществата затопля човешкото тяло. Ако е студено, тялото се нуждае от повече енергия. В студа кръвоносните съдове се свиват, за да не губим енергия.

Ако обаче до клетките не достига достатъчно кръв, тялото започва да изпитва болка. Първо това усещат пръстите на ръцете и краката, носът и ушите. Ако телесната температура продължи да спада, някои жизненоважни органи - като сърцето, белите дробове и мозъкът - започват да функционират ограничено. Когато телесната температура спадне дори само 2 градуса под оптималната, започва процес на хипотермия. Тялото се опитва да противодейства със засилена активност: активизира се мускулната дейност и започваме да треперим с цялото си тяло.

При 32 градуса телесна температура треперенето спира, но това не е добър знак: просто означава, че тялото вече няма сили и енергия, дори за да трепери. Мозъкът и нервните окончания престават да изпращат сигнали, започва изтръпване на крайниците.

През тази фаза болките намаляват, но почти не можем да се помръднем. В това състояние вече не можем да говорим или да мислим, появяват се обърканост и липса на ориентация. Тогава тялото преминава на икономичен авариен режим. Но и той в едни момент отказва да работи.

Внимавайте с алкохола!

Който си мисли, че може да си помогне с малко алкохол, се лъже. За кратко алкохолът създава усещане за вътрешна топлина. Това се дължи обаче на факта, че кръвоносните съдове се разширяват. Те се пълнят с топла кръв, която обаче много бързо отново се охлажда. На повърхността на кожата усещаме живителна топлина, но като цяло тялото ни трепери. Нашите вътрешни органи не се оросяват достатъчно с кръв, а телесната температура продължава да спада. Минусовите температури ни парализират, а всяко по-нататъшно спадане на температурата ни излага на все по-голяма опасност.

Болезнено ли е измръзването?

Ако температурата на тялото спадне под 29,5 градуса, главният мозък спира да работи, губим съзнание и витаем между живота и смъртта. Забавя се и сърдечната дейност: вместо нормалните 60 удара в минута, то бие вече само веднъж или два пъти в минута. В резултат от това кръвообращението спира и настъпва смърт. Дали смъртта от измръзване е наистина безболезнена, както се твърди, не е ясно. Учените не са единодушни по този въпрос.

Автор: Гудрун Хайзе


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    ИЗМРЪЗВАНЕТОнаТЯЛОТОеОПАСНОаконесеГРИЖИМзаТЯЛОТОпристудсесвиваткръвоноснитесъдове
  • 2 Сатана Z

    6 6 Отговор
    Ще разберем скоро в Украйна ,а след това и в Германия.Под Сталинград Немците са замръзва ли прави,докато мочат на снега,а днес в Украйна двама са се задушили с газове от генератор в палатка за отопление.

    Z

    Коментиран от #5

  • 3 От Киiв съм

    4 1 Отговор
    Много лошо се случва с тялото! Бахър голям, нема леб и сало!
  • 4 Сашко

    8 3 Отговор
    може да издържи и един месец на минусови температури и без храна!
  • 5 Ти мисли

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    За онези с ушанките и ватенките
    Като ги гледаме много са се стоплили ,пропадналите алкохолици . Кажи за онези Чмобики които са се натровили с фалшива водка ,докато се опитвали да се стоплят.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор
    ЗА алкохола се изказвате ОТНОВО СЛАБО ПОДГОТВЕНИ!!!!ПРИ ПРеходи не се пие РАКИЯ,А РОМ И УИСКИ!ДОРИ да ЗАСпиш на Снега ако си се НАквасил с РОМ,но качествен ще се събудиш и няма да си измръзнал.Същото ако е с ракия си ....замръзнал!Затова на санбернарите Бъчонките са пълни с Качествен отлежал РОМ!

    Коментиран от #8

  • 8 Коняк

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Конякът е най-добър против измръзване. Ракия НЕ. Пробвал съм. В казармата пиехме по 4-5 ракии без проблем. На два пъти с по 200-300 гр. съм се опиянявал до залитане. Веднъж през зимата, като излязох от кръчмата на -10°С от 300 гр и веднъж през юли при нощно къпане на морето след 200 гр джин при студено течение. Едва излязох, а съм сравнително добър плувец. Така, че мнооого внимателно с алкохола.
  • 9 ЕЙ КЕЛЕМЕТА

    1 0 Отговор
    1990 и някоя година беше.Не помня вече! Изминах около 13 км пеш на 31 Декември с бутилка коняк в ръка и вървейки зад един снегорин от Ахелой до Влас! Грам студ не усетих и по важното е че имах чувсхвото когато пристигнах във Влас че не съм близвал и капчица алкохол!Та ТВЭРДО КОНЯЧЕ ПРОТИВ СТУД!