24 Ноември, 2022 21:33 1 402 7

Полша: "Легално можеш да предпишеш на дете и половин тон канабис"

  • полша-
  • канабис-
  • марихуана

От 2000-та година насам в страната действа един от най-рестриктивните закони за наркотиците в Европа

Полша: "Легално можеш да предпишеш на дете и половин тон канабис" - 1
Снимка: DW

Полша има един от най-строгите закони срещу притежаването на наркотици в Европа. Но откакто там легално може да се купува "медицински канабис", на опашка се редят и все повече напълно здрави хора.

Когато попитате Пьотр как си купува канабис, той първо пита с усмивка дали искате да чуете официалната или неофициалната версия. Неофициалната, т.е. истинската версия, той разказва само под измислено име. Младежът е предпазлив и обяснява защо: "Толкова дълго чаках да пуша марихуана легално, че не искам да застрашавам това сега".

Крайно рестриктивен закон

От 2000-та година насам в Полша действа един от най-рестриктивните закони за наркотиците в Европа. Всеки, който разполага с марихуана, може да бъде арестуван, обвинен и осъден. Ето защо фактът, че Пьотр вече може да си набавя веществото законно, много го успокоява.

Приятел му препоръчал една от многото клиники, специализирани в изписването на канабиса като лекарствено средство. В първоначалния формуляр Пьотр описал измислени здравословни проблеми: главоболие, болки в гърба, мигрена, нарушен сън, стрес в работата. Наистина ли е болен? "Понякога имам главоболие, но не мисля, че е хронична мигрена", смее се той.

След това Пьотр провел видеоразговор с лекар, който му издал рецепта за канабис и му обяснил как да приема лекарството. Пьотр изслушал търпеливо съветите на лекаря. Канабисът от аптеката "е по-добър от този, който купувах преди", обяснява той с признателност.

Либералното законодателство е случайност

От 2017 г. в Полша е разрешена законната употреба на канабис за медицински цели. През 2021 г. са били издавани по около 3000 рецепти за марихуана всеки месец. Междувременно броят им се е увеличил до 7000 на месец. Само през октомври 2022 са били издадени над 12 000 рецепти.

"Трудно е да се каже колко от хората действително се нуждаят от канабис по медицински причини и колко се преструват на болни, за да получат рецепта", казва Анджей Долецки, председател на Сдружението „Свободен канабис“ - една от най-старите организации, работещи за декриминализиране и легализиране на марихуаната в Полша. "Нормативната уредба за медицинския канабис е много либерална, но това се дължи само на дилетантщината на политиците”, казва Долецки.

В Германия или в Чехия има редица изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да се получи рецепта за канабис. В Полша няма каталог на възможните заболявания, нито възрастови или количествени ограничения. Не съществуват и ограничения за шофиране след употреба на канабис. "Теоретично можете напълно законно да предпишете половин тон канабис дори и на дете, само защото го боли зъб", казва Долецки. Търсенето в интернет обаче показва, че преди да предпишат канабис на пациенти, лекарите взимат предвид редица фактори - например съществуващи психически заболявания или възраст.

Все по-широка употреба

В проучване, поръчано от Националната служба за превенция на наркотиците през 2020 г., 7,8% от поляците на възраст до 34 години признават, че са употребявали канабис през последните 12 месеца. Истинската цифра може да е дори по-висока, тъй като не всеки иска да признае, че е употребявал тази субстанция.

Данните, публикувани от полската полиция през 2018 г., показват, че 89% от съдебните дела се отнасят до притежание на малки количества наркотици. Допълнителен анализ на данните, направен от професор Кшищоф Краевски от Ягелонския университет в Краков, показва, че 79% от всички арестувани са притежавали по-малко от три грама канабис. Според Долецки от 2000-та година насам, когато е въведено строгото законодателство, са произнесени около един милион присъди за притежание на наркотици.

Полицията очевидно не се фокусира върху арестуването на дилъри и разбиването на наркогрупи, а върху задържането на хора, които незаконно купуват канабис за лична употреба. Ако са осъдени, те се вписват в полицейския регистър и това им създава проблеми - в търсенето на работа и дори при влизането в някои държави.

Канабисът е модерен

От много години насам криминалният имидж на канабиса в Полша се променя. Продуктите от коноп - масла, кремове, чайове - стават все по-популярни. Те имат минимално съдържание на психоактивен THC и са богати на легален канабидиол (CBD). Често са изложени в красиво оформени кутии в аптеките, има ги и по всички изложения за екологични продукти.

Притежанието на канабис за лична употреба се подкрепя и от по-голямата част от населението в Полша. В две големи национални проучвания през 2020 г. около 60% от анкетираните подкрепиха декриминализацията.

Германия като модел за подражание

В полския парламент има работна група за легализирането на канабиса. Тя е изготвила законопроект, който предвижда промени, подобни на тези, които понастоящем се предлагат в Германия. За привърженика на легализацията Анджей Долецки от сдружението "Свободен канабис" най-важното е отговорните лица в Полша да разберат, че пристрастяването към канабис и прекомерната му консумация са "социални и здравни", а не "криминални" проблеми. Като решение той посочва примера на Нидерландия: там данъчните приходи от продажбата на канабис се инвестират в превенция и просвета.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    15 2 Отговор
    Продажбата на канабис новият източник за пари на немската кочинъ
  • 2 един от многото

    12 0 Отговор
    Това на снимката май тренира за нещо!

    Коментиран от #4

  • 3 поп Богомил

    17 2 Отговор
    Нали затова се борехме и бутахме стената, сега да може свободно да си купуваш наркотици, пиене и хапчета и да се дрогираш когато си пожелаеш?! Борехме се и жените да тръгнат голи по улиците, да има прайдове и разврат по улиците.

    Коментиран от #5

  • 4 Не се знае дали

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    тренира - може и да е превъртело километража...
  • 5 Така де

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "поп Богомил":

    Можеш да си смениш пола, когато си поискаш! Нещо повече можеш да смениш пола на децата си и да правиш секс с тях и възрастните си родители! Това са евроатлантически ценности и цивилизационен избор!
  • 6 Забравих си името

    3 2 Отговор
    Слава 420!
  • 7 Европа

    6 4 Отговор
    Наркомани и обратни!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания