Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 07:48 7 023 8

Илон Мъск даде странно обещание

  • илон мъск-
  • туитър-
  • социални мрежи-
  • амнистия-
  • потребители-
  • интернет-
  • сащ-
  • обещание

Той обеща "амнистия" за блокирани потребители в Туитър

Илон Мъск даде странно обещание - 1
Снимка: Shutterstock

Новият собственик на "Туитър" Илон Мъск обяви днес, че ще даде "амнистия" на блокирани потребители, което според експерти по онлайн сигурност ще доведе до увеличаване на тормоза, дезинформацията и езика на омраза, предаде Асошиейтед прес.

Милиардерът обяви решението си, след като проведе анкета в своя профил дали да се възстановят акаунтите, които "не са нарушили закона и не участват в прекалено голям спам". Резултатът от гласуването беше 72 процента "за". "Хората се произнесоха. Амнистията започва следващата седмица. Глас народен - глас Божи", обяви Мъск в Туитър, като написа сентенцията на латински. Със същата фраза "Глас народен - глас Божи" Мъск обяви преди дни възстановяването на акаунта на бившия американски президент Доналд Тръмп, след като отново проведе анкета.

Тръмп беше блокиран за насърчаването на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. След новината за възстановяването на акаунта му той заяви, че не мисли да се връща в Туитър, макар че профилът му не е изтрит. В месеца, откакто Илон Мъск е собственик на Туитър, много групи за наблюдение на платформата за расизъм, антисемитизъм и език на омразата съобщават за увеличение на подобни случаи. Има засилване и на расисткия тормоз срещу футболисти, играещи на провеждащото се в момента Световно първенство по футбол, предаде БТА.

Зачестилите случаи на неподходящо съдържание до голяма степен се дължат на решението на Мъск да освободи половината от 7500-те служители на компанията, уволнението на висши кадри и серията от промени, които доведоха до стотици напускания. Неизвестен остава и броят фирми подизпълнители, следящи за съдържанието в Туитър. Сред подалите оставка е ръководителят на отдела за сигурност Йоел Рот, а много рекламодатели също решиха да се оттеглят.

На 28 октомври, ден след като пое контрола над Туитър, Илон Мъск написа в платформата, че нито един блокиран акаунт няма да бъде възстановен, докато в компанията не се сформира "съвет по съдържанието", в който да се разглеждат определени случаи. Във вторник милиардерът се отказа от идеята и обяви, че тя е била по настояване на "голям брой групи от политически и социални активисти", които са "нарушили сделката", като са накарали рекламодатели да се оттеглят поне временно от платформата. В доклад на Европейския съюз от днес беше съобщено, че през тази година на компанията отнема повече време да прегледа неподходящо съдържание, а премахването му е по-малко в сравнение с 2021 г. Данните от доклада са събрани през пролетта, преди Мъск да придобие Туитър. Те са част от оценка на онлайн платформите за съответствие с установените правила на ЕС срещу дезинформацията. Докладът посочва, че от Туитър реагират на едва половината от сигналите за език на омразата в рамките на 24 часа, за разлика от 81 процента през миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И АЗ ГЛАСУВАХ "ЗА"

    16 3 Отговор
    Милиардерът обяви решението си, след като проведе анкета в своя профил дали да се възстановят акаунтите, които "не са нарушили закона и не участват в прекалено голям спам".

    И аз гласувах "ЗА" връщането на споменатите акаунти, ограничени и плюти по КРАЙНО ЛЕВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ. А дезинформацията и пропагандата идват именно от КРАЙНО ЛЕВИТЕ ФАНАТИЦИ. Затова изгониха хората, които им ОПОНИРАХА С ЛОГИЧЕСКИ ДОВОДИ. ЛОГИКАТА винаги бие ЛЪЖАТА.












  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 911

    3 7 Отговор
    Просто клоун.
  • 4 “Експертите по онлайн сигурност”, бивши

    15 1 Отговор
    Кадри на светата инквизиция и Гестапо ли са? Защото схващанията им за цензура са същите като на йезуитите и нацистите!
  • 5 Кочо

    17 2 Отговор
    А нещо за Сашко няма ли да напишете? Или вече подхванахте друга дъвка, сега само за бащата на X Æ A-12 ли ще ни информирате? През това време нека бъда разоръжена българската армия, да бъде унищожена енергетиката, да се закупят още 20 самолета на хартия, пълчища от емигранти да бродят из България и да трепят полицаи, горивото да стане 5 лева, сиренето 50, да се научим да живеем на тъмно и студено, да следим въглеродния си отпечатък, да се къпем веднъж в месеца, да скандираме лозунги в подкрепа на онеправданите ЛГБТ малцинства, да се борим да станат мнозинства, да подхванем зелената вълна и да се грижим за планетата докато българското племе главоломно изчезва! Но такива са повелите на Биг Брадър и НОВА ТВ!
  • 6 За протокола

    7 0 Отговор
    Мъск даде и още "по-сранно" обещание... каза, че ще разкрие поголовната цензура, която е била налагана от 2 години насам в Туитър за да се прикркват престъпленията на Байдънови документирани надлежно в лаптопа на Хънтърчо!!!
  • 7 ТОЯ МЪСТАК ЩО НЕ НИ ДОКАРА САМОЛЕТИТЕ ?

    4 3 Отговор
    И ТОЙ Е МОШЕНИК И Е НАЙ - ГОЛЕМИЯТ БОКЛУК НА ПЛАНЕТАТА!!
  • 8 МЪСК = САШКО

    2 0 Отговор
    ..................................................