Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 15:07 9 070 6

Германски паспорт ще се взима вече по-бързо и по-лесно

  • паспорт-
  • германски паспорт-
  • германия-
  • ес-
  • виза

Германия смята да облекчи значително условията

Германски паспорт ще се взима вече по-бързо и по-лесно - 1
Снимка: Shutterstock

Молбите за германско гражданство ще бъдат обработвани в по-кратки срокове, от кандидатите вече няма да се изисква отказ от предишното им гражданство. А децата, родени в Германия от родители чужденци, ще получават автоматично германски паспорт, ако единият от двамата е имал „законно обичайно местопребиваване“ в продължение на пет години.

Това са някои от промените, предвиждани от германската министърка на вътрешните работи Нанси Фейзер.

По-бързо ще се взима паспорт

Планирано е също да се съкрати периодът на законно пребиваване в страната, необходим за получаване на гражданство - в бъдеще това ще може да става след пет години, а не както е сега – след осем. В случай на "специални постижения в интеграцията" натурализацията ще бъде възможна дори след три години. Ще отпадне и задължението за отказ от предишното гражданство.

Според данните, изнесени в германски медии, Нанси Фейзер иска да премахне и досегашното изискване за доказване на езикови познания за хората над 67 години. Вместо това ще е достатъчно те да са в състояние „да общуват устно“. Досегашният задължителен тест, с който се проверяваха познания за Германия, също ще отпадне за тази възрастова група.

Критики от ХДС/ХСС

Законопроектът все още е в начална фаза и тепърва ще трябва да се съгласува в рамките на правителството. От опозиционната фракция на ХДС/ХСС в Бундестага се чуха някои критики срещу планираните промени. Според Торстен Фрай от ХДС "Германският паспорт не бива да се превръща в стока, която се дава на безценица". Андреа Линдхолц от ХСС пък смята, че промените ще лишат чужденците в Германия от стимули за интеграция.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ффффф

    15 15 Отговор
    Тази "нация техническа" нито осъзна каква война се води срещу нея, нито се стресна от признаците че я губи. Не се намериха здрави сили, които да се противопоставят.
    Германия приключва.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 4 милиона руски роба

    4 21 Отговор
    чакат германски паспорти!
    Ще веят руски знамена и ще викат: " Слава Путину!", " Слава России!"
  • 3 Германец

    14 8 Отговор
    Отдавна имам, и това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало, след раждането на двете ми деца.
  • 4 Германец

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "ффффф":

    Гледай си в краката, че някое ненаредено паве може да изхвръкне и да те удари където не трябва. Предния удар явно е бил доста тежък.
  • 5 Айде хаярлия да е,

    9 4 Отговор
    Все повече и повече, още и още, български ромове скоро да станат германи !!!!!
  • 6 Българка

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ффффф":

    По-скоро България приключва !!! Топим се всеки ден !!! БЕЗХАБЕРИЕТО на политиците ни ще заличи БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ !!! Няма един осъден за ГЕНОЦИДА над нас българите !!! Изгониха ни и ни ограбиха !!!! Сега ще мръзнем в скапаните несанирани панелки !!! А те ще са на топличко в скъпите си жилища !!! Така е в България !!!! Докато са на власт децата и внуците на ДРУГАРИТЕ от ЦК на БКП !!!! Това никъде го няма !!!
Новини по държави: