Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Ноември, 2022 17:07 1 495 68

Украйна събира подкрепа в деня на годишнината от "Гладомора"

  • украйна-
  • киев-
  • гладомора

Редица европейски лидери пристигнаха днес в Киев за възпоменателните прояви, свързани с "Гладомора", разглеждан от Украйна като геноцид

Украйна събира подкрепа в деня на годишнината от "Гладомора" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна събира подкрепа в противопоставянето ѝ с Москва днес, когато се навършват 90 години от "Гладомора" - глада, организиран умишлено от сталинския режим през 30-те години и добил нов отзвук след нахлуването на Русия в страната, предаде Франс прес.

Украинският президент Володимир Зеленски увери, че народът му ще дава отпор на руските атаки, които редовно предизвикват прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването в навечерието на зимата. "Украинците преживяха наистина ужасни неща. И въпреки всичко запазиха своята способност да не се подчиняват и любовта си към свободата. Навремето те [руснаците] се опитаха да ни унищожат чрез глад, днес - с тъмнина и студ", заяви Зеленски във видео, качено в "Телеграм". "Няма начин да ни смажат", изтъкна той.

Редица европейски лидери пристигнаха днес в Киев за възпоменателните прояви, свързани с "Гладомора", разглеждан от Украйна като "геноцид".

Според медиите в Полша и Литва премиерите на тези две страни, подкрепящи Киев - Матеуш Моравецки и Ингрида Шимоните, ще разговарят с държавници от Украйна по-специално за евентуална нова вълна от украински мигранти в Европа през зимата. Украинската гранична служба потвърди, че "Моравецки е бил в Киев и е почел паметта на жертвите от Гладомора".

Премиерът на Белгия Александер де Кро също е в Киев и според агенция Белга страната му отпуска на Украйна допълнителна финансова помощ от 37,4 милиона евро. "След опустошителните обстрели през последните дни сме рамо до рамо с украинския народ. Повече от всякога", написа той в "Туитър". Германският канцлер Олаф Шолц информира чрез видеоклип за допълнителна финансова помощ от 10 милиона евро като подкрепа за износа на украинско зърно, нарушен от войната.

Вчера парламентът на Германия определи като геноцид "Гладомора", отнел живота на близо 3,5 милиона украинци през 1932 и 1933 г. по време на тогавашната колективизация на земите в СССР. Русия отхвърля това определение с аргумента, че големият глад в Съветския съюз през 30-те е взел жертви не само в Украйна, но също така в Русия, Казахстан и сред други народи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    33 8 Отговор
    България за разлика от повечето страни, не е признала Голодомора!

    Коментиран от #5

  • 2 Котка ученият

    21 6 Отговор
    Противоречим си, спорим. че украинските фронтове са освободили Европа от нацизма без участието на Сталин и Москва.
  • 3 никаква подкрепа

    20 8 Отговор
    Кой ги знае тия работи по които 100 години се мълчи
  • 4 Малка справка

    14 28 Отговор
    През ВСВ в СССР са загинали 27 милиона души. От тях 15 милиона военни. От тях 12 милиона украинци!
    А има още 100 други народности в СССР!
    Задачката е да се сметне, колко руснаци са загинали?

    Коментиран от #14, #19

  • 5 Той

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    И???????????
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Котка ученият

    32 10 Отговор
    Няма да е излишно да припомним, че през 1933 г. СССР, извършвайки индустриалната революция, беше принуден да закупува жизненоважно оборудване, машини и превозни средства от Запада. Но в същото време той беше в икономическа, търговска и финансова блокада. Западът категорично отказа да извършва банкови операции в американски и европейски валути, приемайки като плащане само руските природни ресурси и особено дефицитното зърно. Това зърно беше конфискувано не само от Украйна, но и от цяла необятна Русия. Пострадаха всички, включително териториите на Закавказието и Централна Азия. Украйна егоистично си присвои ужасите на общата трагедия.

    Коментиран от #12, #21, #52

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КОТарАК

    9 11 Отговор
    АРЕ НА БАС , ЧЕ В рАШКА ИМА 20 ГЕЙ-КЛУБА , В МАСКВА

    Коментиран от #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ХЪНТЪР И БАЩА МУ Е НОВИЯ ГЛАДОМОР .....

    20 7 Отговор
    .................................................... РУСИЯ НЯМА ДА ТЪРПИ ФАШИСТИ И ПРЕДАТЕЛИ !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тошо

    19 4 Отговор
    УКРОЦИРК.
  • 14 00014

    26 6 Отговор

    До коментар #4 от "Малка справка":

    Справката ти мирише на вкиснато козе мляко. Защо не кажеш колко от тези украинци са руснаци от територията УССР?

    Коментиран от #27

  • 15 Путинофил

    17 10 Отговор
    Истината накратичко!
    На СССР му беше необходима валута. Тази валута СССР можеха да придобият само чрез продажбата на зърно. Украйна произвеждаше най много и Сталин просто го прибра. 7 милиона украинци умряха!

    Коментиран от #33

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 !!!?

    6 12 Отговор
    В деня на сталинския Голодомо БСП протестира против помощ за Украйна срещу кремълския агресор !!!?

    Коментиран от #40

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АЛООУ!

    15 10 Отговор

    До коментар #4 от "Малка справка":

    МИ ТЯ ЦЯЛАТА УКРАЙНА И СЕГА НЯМА ТОЛКОВА УКРАИНЦИ..... ХА-ХА-ХА! УКРАИНЦИТЕ И СЕГА ЕДВА ЛИ СА ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТИНА МИЛИОНА!!! РУСНАЦИТЕ СА МНОГО! НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙ ЧЕ ТОВА Е СССР!!!

    Коментиран от #30, #57

  • 20 00014

    16 5 Отговор
    А защо никъде не се говори за глада в САЩ през същия период и колко са умрели от глад там. Тема табу!

    Коментиран от #35

  • 21 стоян георгиев

    7 15 Отговор

    До коментар #7 от "Котка ученият":

    Кефи те да лъжеш а?запада би приел долари ама СССР е нямал.освен това Сталин е извършил умишлено масови убийства.селата които е трябвало да умрат са били обграждани и на жителите им е било забранено да ги напускат.те не са можели да търсят храна другаде или да търгуват.атакувани са селата отказващи влизане в колхозите които са предимно в украина.в последствие обезлюдена та територия е населена с руснаци.техните потомци днес са путлеровите съюзници .съветската индустриализация е американско творение.без лошите американци руснаците нямаше да имат електроцентрали или танкове.тва путлерасите удобно го пропускат.

    Коментиран от #24, #26, #31

  • 22 Защо ме триеш бе

    4 2 Отговор
    дрогиран неадекват? Какво лошо написах? Ще ти изсъхнат ръчичките, ще ти изтекат очичките.
  • 23 Котка ученият

    15 4 Отговор
    В трагедията на глада от 1932-1933г. стърчат магарешки уши Англия и Франция отхвърлиха принципите за еднаква сигурност в Европа.

    Коментиран от #29

  • 24 Това от коя научнофантастична

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    книга си го чел? Или си съвременник? Кашчей безсмъртни?
  • 25 НИКОГА!!!

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    NEVER!!! НИКОГДА!!! РУСИЯ Е ВЕЛИКА, ВЯРВАЩА В БОГ СТРАНА! РУСНАЦИТЕ СА ВИСОКО МОРАЛНИ ХОРА! УВАЖАВАТ РОДИТЕЛИ! УВАЖАВАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА! ТЕ ВИНАГИ СИ ПОМАГАТ! Е, ДА В ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ, КАТО МОСКВА И ПИТЕР, НЕ Е ТАКА! Е, ДА ОБИЧАТ ВОДКА! НОО... ИМА ЛИ БЕЗГРЕШНИ?!!!

    Коментиран от #28

  • 26 надявам се

    4 8 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    тези подаръци да свършат. Този път русийката на путин ще бъде изоставена от целия свят и ще сподели съдбата на хитлер. Тези, които се надяват на дуг изход, да свикват.

    Коментиран от #34

  • 27 Хахахаха

    6 12 Отговор

    До коментар #14 от "00014":

    Ааааа, значи Украйна не е измислена държава, а съществува дооооста отдавна в състава на СССР, като УССР, нали? Ееееее най-сетне да си кажете, че Украйна НЕ Е Русия!

    Коментиран от #68

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Слаба ракия!

    8 10 Отговор

    До коментар #23 от "Котка ученият":

    На Русия винаги Европа и е виновна!
  • 30 Така е

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "АЛООУ!":

    Но СССР не е РФ и РФ не е СССР!
  • 31 Котка ученият

    10 4 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Проблемът беше по-широк и по-дълбок. В СССР започна колективизацията, която украинските селяни саботираха, като отказаха да отидат на приоритетна селскостопанска работа и масово избиха добитъка. В резултат на саботаж милиони хектари земеделска земя в Украйна останаха незасети и необработени. броят на добитъка е драстично намален. Но в същото време държавата запази обема на задължителните обществени поръчки. В противен случай щеше да има хаос в строителството на хиляди индустриални предприятия и да не се спазват сроковете за плащане. Възможно е това да е претекст за война.
  • 32 ДВ Германия

    3 11 Отговор
    Според генерал Бен Уолъс тази нощ десетки или даже стотици руски войници са умрели или са с поражения от хипотермия ( измръзване ) Според него руските войници са много зле екипирани за зимна война и никакви грижи не се полагат за тях от командването. Били са оставени на произвола на съдбата в окопите и траншеите през нощта .

    Генерал Уолъс още казва ,че " генерал Зима " е съюзник на Украйна и ще помогне много за мащабно контранастъпление.
    Украйна е получила повече от 300 000 арктически униформи от страни от НАТО ,специални отопляеми палатки и контейнери ,полеви генератори и много други.

    Коментиран от #36

  • 33 УКРАИНЦИ,

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Путинофил":

    АМА ДРУГ ПЪТ! КОЛКО РУСНАЦИ?! А КОЛКО БЪЛГАРИ СА ЖИВЯЛИ В УССР?!!!
  • 34 Кога щатските подлоги

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "надявам се":

    ще престанете да отъждествявате шепата фашистки капиталистически отмиращи държавици с целия свят? Смешно е.

    Коментиран от #37, #39

  • 35 теб защо

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "00014":

    те е грижа? нали в русийката няма проблеми и никога не е имало. Нека сам си стоят там.
  • 36 Котка ученият

    10 4 Отговор

    До коментар #32 от "ДВ Германия":

    Бен Уолъс е известен лъжец.

    Коментиран от #47

  • 37 Щатите

    6 9 Отговор

    До коментар #34 от "Кога щатските подлоги":

    са олицетворение на прогрес и цивилизация. русия на дивотия иварварство. Запомнете го най-после.

    Коментиран от #38, #53

  • 38 Щатите в днешно време са символ

    9 8 Отговор

    До коментар #37 от "Щатите":

    на диктатура и терор.

    Коментиран от #41

  • 39 Е разбира

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "Кога щатските подлоги":

    се Еритрея, сирия и сев. корея са пример на цивилизованост (за вас). Аз имам по-различни разбирания.
  • 40 И КВО ОТ ТУЙ?!

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "!!!?":

    АЗ НЕ ЖЕЛАЯ НАШТЕ РОДИТЕЛИ, ПЕНСИОНЕРИ ДА СИ БРОЯТ СТОТИНКИТЕ! КАК ТАКА И ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ЩЕ ПОМАГАМ НА НАЦИСТКА ДЪРЖАВА?! ПРОДАЛА СЕ НА КРАВАРИТЕ?! НА СВЕТОВНИЯТ ТЕРОРИСТ САЩ?!!!

    Коментиран от #43, #45

  • 41 Ако чкам

    6 6 Отговор

    До коментар #38 от "Щатите в днешно време са символ":

    цивилизованост от русия, може би след путлер? Сега е дивотия.
  • 42 Котка ученият

    11 5 Отговор
    Киев забравя, че Москва е инвестирала стотици трилиони рубли в развитието на украинската индустрия. Това превърна Украйна в най-проспериращия и развит регион не само в СССР, но и в цяла Източна Европа.

    Коментиран от #44

  • 43 Днес

    5 8 Отговор

    До коментар #40 от "И КВО ОТ ТУЙ?!":

    нацизъм и фашизъм има само в русия. Не виждам друга държава да провежда геноцит и холокост над населението.
  • 44 Москва

    4 13 Отговор

    До коментар #42 от "Котка ученият":

    нищо не е инвестирала. Всичко са си постигнали украинците, въпреки москава. Денес руснаците са изостанали от цивилизацията със 80-100 години. Теси, които ги харесват също.
  • 45 Това е проява

    4 7 Отговор

    До коментар #40 от "И КВО ОТ ТУЙ?!":

    на обикновен егоизъм и липсва на съчуствие къмхора в беда бих казал дори жестокост като руската. Това, че живея в такова обкръжение, никак не ме радва.
  • 46 единствено

    4 11 Отговор
    жестоки, платени, алчни или неуки хора биха вярвали в путлер. Надявам се скоро у нас няма да има останали такива.

    Коментиран от #48

  • 47 ВСЕКИ ОТ

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "Котка ученият":

    САЩ=НАТО , НА ПО ВИСОК ЧИН ОСОБЕНО Е ЛЪЖЕЦ! И ТО АЛЧЕН! АЗ КАЗАХ!!!
  • 48 ВПЕРЕД РУСИЯ!

    6 7 Отговор

    До коментар #46 от "единствено":

    ВСИЧКИ ВЯРВАТ НА ВЕЛИКА РУСИЯ!!! ОСВЕН МЕКЕРЕТАТА НА САЩ!!!
  • 49 Пешо

    6 2 Отговор
    Измислят си всякакви поводи да се гепат пари и нищо друго.Събират си Джакпот пирамида и си ги разпределят.Че загиват безсмислено хора не им пука.
    Изходът е ясен, ама дай да лъжем
    плебса.
    Така ще е докато се разкрие истината с тези кинти ,а укрите няма да връщат нищо и всички го знаят.
    Като се обяви фалит , кой имал дал, а какво е прибрал..но в малкото джобче..прибрал.
    Безплатен обяд НЯМА.
  • 50 Лука 6:26

    1 0 Отговор
    Горко на вас, когато всички човеци ви захвалят; защото бащите им така правеха на лъжепророците.
  • 51 Тимотей 4:3-4

    1 0 Отговор
    Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но, понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти,4 и, като отвърнат ушите си от истината, ще се обърнат към басните
  • 52 стоян

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Котка ученият":

    До 7 ком - тая кумунистическа лъжа я разправяй между вас - Гладомора е вследствие колективизацията - руските крепостни никога не са притежавали земя и веднага са влезли в кооперативите но украинските селяни са били собственици на земя и са били заможни хора и са били против тия те ке зе се та и се съпротивляват на кумунягите и затова сталин и неговата върхушка ги наказва с конфискация на всичката храна дори и тази за посев - има много филми в ютуб
  • 53 Бивш канадец

    9 5 Отговор

    До коментар #37 от "Щатите":

    Хайде поживей две -три години в САЩ и после пак да говорим, а? 100% ще си смениш гледната точка!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 РФ=глад

    7 9 Отговор
    В РФ гладомора продължава... Най-богатата на ресурси страни в света има едно от най-бедните населения в света...
  • 56 Котка ученият

    9 5 Отговор
    Независимостта на Украйна в нейния концентриран вид е грабителска конфискация на руската собственост. В същото време Русия изплати многомилиардния външен дълг на Киев.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 само питам

    0 1 Отговор
    В сталинският режим имало ли е украинци ,или само грузинци?

    Коментиран от #60

  • 59 Хахаха

    4 2 Отговор
    А в Казахстан и в Русия ще ходят ли? Защото гладът по онова време обхваща няколко републики в СССР?
    Пак лицемерия и извращения на историческите факти.
  • 60 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "само питам":

    По голямата част са украинци. И по времето на Сталин и след това. Руснаците в управлението на СССР са били малцина.
  • 61 Военная полиция --- Россия

    5 2 Отговор
    Това заспужава H@цистка Окрайна , подлога на ФАЩ и Кр@варите !!! Така като гледам в Окрайната пак гладът им се връща заради греховете на зеления н@ркоман и останалите Окраински н@цисти !!! В европата също не е нещо по -- различно , И в еропата гладът ги гони яко ама яко !!!
  • 62 баба ти от Пловдив

    2 2 Отговор
    кажете истината на Украина- 1932- 33! Рокфелер правил СТРАННИ опити! засаждали някакви жито през зимата! 18 милиона деца и стари хора умряли! А тези по тв фридъм не знаят! справка университетите на запад!!!!!
  • 63 браво ном 11

    2 2 Отговор
    втори голодомор след рокфелер 1933 год! пак от мошенници мръсни ! тези са толкова прости и глупави, но опасни!!!!!!!! видяхме пияниците от ЧЕРНОБИЛ!!!!ей, алоооооо! аз пиша истината!!!!!!!
  • 64 Това наистина трагично събитие

    3 1 Отговор
    е силно преувеличено. Какво значи "умишлено"? При цялата огромна документация от най-различни заседания на тогавашните съветски комисари няма и намек за подобно разискване, решение или каквото и да е. Поне да покажат някакви доказателства, а не да кудкудякат на тема "комунистите са такива". Не съм фен на комунистите, но още по-неприятно ми е да се опитват да ме будалкат. Още Гьобелс е зачекнал тази тема през 30-те в пропагандата си срещу СССР, а знаем методите му. Освен това впоследствие съветските власти отчели, че ръководителите в Украйна и Казахстан са скрили истинската ситуация, утежнена много от епидемии от тиф, малария и ниската реколта жито заради главня, а въпросните двама души са били осъдени и разстреляни. По същото време глад е имало също в Молдовия, Румъния и т. н.
  • 65 до ном15

    2 2 Отговор
    18 милиона стари хора и деца са умряли 1932- 33, но не от Сталин! от рокфелер! справка западни университети!!!!!за тези, които не са учили! не би трябвало такива да коментират!!
  • 66 дядо бг

    2 1 Отговор
    никой не иска окрая в ЕВРОПА! Русия дава милиони тонове жито в цял свят, а в окрая са 2/3 са продадени земите на манхатън! алооооо!!Малеее, като гледам този зелен, 3 то качество мосфилм!!!!!! ПИТАМЕ кой този психо го е отгледал!!!!!!!!!¡!!!!!!!!!!! и ПОДГОТВИЛ ?????????????????????
  • 67 Холодомор

    0 0 Отговор
    не е бил умишлен , засягал е много републики Казахстан , Сибир , Астрахан и други страни .
    Не е приет за умишлен геноцид в САЩ .

    Защо Сталин е взел територии от Унгария и Полша и ги е дал на Украйна ако умишлено е искал
    да им навреди ?
  • 68 В състава

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    На СССР е република , не държава . Държава е от 1991 .
Новини по държави: