Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 19:33 5 174 15

В дебата за Шенген Австрия е сама

  • шенген-
  • австрия-
  • карл нехамер

В момента дебатът за разширяването е преди всичко вътрешнопартиен австрийски, смятат политолози

В дебата за Шенген Австрия е сама - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В обзорен материал австрийското радио и телевизия (ОРФ) прави преглед на позицията на Австрия по въпроса за разширяване на Шенгенското пространство, в който авторите отбелязват, че желаното от Брюксел разширяване с приемането на Хърватия, България и Румъния е предизвикало голямо вълнение преди всичко в австрийската политика. Позицията на вътрешния министър Герхард Карнер го изправя срещу Брюксел и в момента той е почти сам.

Първоначално Карнер заплаши с вето срещу трите държави, след което канцлерът Карл Нехамер каза, че отхвърля приемането на България и Румъния. И въпреки че разширяването не е било тема на вчерашната среща на министрите на вътрешните работи в Брюксел, темата Шенген е била обсъждана в кулоарите. Карнер е повторил, че "не смята за смислено от австрийска гледна точка сега да се разширява още система, която не функционира, а Шенген не функционира". Той е поставил пет изисквания, между които е и "директива за репатриране", с която се предотвратява проверката на отделните случаи за хора, които нямат шанс да получат статут на бежанци. По мнението на експерти това е обезсилване на правото за получаване на този статут. Карнер е повторил, че 40 процента от мигрантите използват Балканския маршрут, за да влязат в Австрия и е поискал конкретни мерки. На въпрос дали ще гласува за разширяване предвид ситуацията, той е бил лаконичен, заявявайки, че от днешна гледна точка не може да си представи това.

В момента дебатът за разширяването е преди всичко вътрешнопартиен австрийски, смятат политолози. Изявленията на Карнер сочат, че "в момента в Австрийската народна партия (АНП) няма единна линия по миграционната и бежанската политика. От една страна се пледира за засилена охрана на външните граници, след това за ограничаване на бежанския статут, после за преосмисляне на Европейската конвенция за човешките права, а както изглежда по въпроса за разширяване на Шенген Каролине Едщадлер, министър по европейските въпроси, и вътрешният министър Герхард Карнер също са на различно мнение", казва в интервю по австрийското радио Хелене Хан, политоложка в Брюксел.

За наблюдателите е ясно, че АНП отново се концентрира върху темите Шенген, бежанци и миграция, с което автоматично се позиционира срещу брюкселската политика. Според политолога Томас Хофер АНП прави опит да заеме отново позициите от 2017-2019 година. Не иска да ги остави единствено на Австрийската партия на свободата (АПС), но избирателите, които не са от твърдото ядро и тогава избраха АНП, сега ще се ориентират в много по-голяма степен към АПС. Още през януари ще има провинциални избори в Долна Австрия, които са от голямо значение за АНП, тъй като тя според социологическите проучвания не е с добър рейтинг в момента.

По въпроса за разширяването взеха отношение и другите австрийски партии. Според ръководителката на Австрийската социалдемократическа партия (АСП) Памела Ренди-Вагнер моментът "категорично не е добър и не е верният". В интервю за телевизия АТВ тя обърна внимание на факта, че нелегалната миграция към Австрия рязко се е увеличила през последните месеци, че опазването на външните граници не функционира и контролите също. Темите бежанци и миграция са много оспорвани в АСП от години и предизвикват периодично вътрешнопартийни дебати.

Говорителката по вътрешните работи на партията НЕОС Стефани Криспер заяви тези дни, че „АНП трябва да престане най-сетне със съпротивата срещу европейски решения“. От своя страна АПС каза, че става дума за "мними спорове в АНП", което е безсрамно предвид прилива на мигранти в Австрия.

Критичен към позицията на АНП е и коалиционният партньор - Партията на зелените. Ръководителят ѝ Вернер Коглер заяви това категорично.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    32 0 Отговор
    Колкото и да замазвате, фактът е един. Нашите европартнъори не ни смятат за хора. Холандците и Австрия го играят лошите ченгетата, не че другите много ни искат. .
  • 2 За размисъл

    24 3 Отговор
    Било срамно дето българските политици не опазили границата на Австрия и затова България не можело да влезе в Шенген. Нашите политици си го знаем, ама как да разбираме демократичните австрийски политици дето си решават рейтинга за сметка на цели две европейски държави. Мнооого демократично. А и никой не ги търси да се извинят за наглостта им.
  • 3 Това няма да ви го кажат по телевизията

    6 7 Отговор
    Руснаците по неизвестни причини масово напускат Германия и се преселват в България!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Котка ученият

    11 2 Отговор
    Брюксел трябва да побърза. В противен случай можете да загубите време, като не постигнете целта и не завършите работата. С течение на времето ЕС ще трябва да се изправи пред разочарование, безразличие и спад на ентусиазма.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Трагедията в държавата

    10 9 Отговор
    На кой ли му трябва бананова република
  • 8 Котка ученият

    2 16 Отговор
    За да получите Шенген, трябва да оскверните паметник на руския цар.

    Коментиран от #10

  • 9 ДрБр

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Роби":

    Ти като си роб, бягай да береш ягоди и не ни досаждай!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 10 Отговор

    До коментар #8 от "Котка ученият":

    Причината да не се пуска БЪЛГАРИЯ в "Шенген" нарича - руското пристанище Росенец...и руската база Камчия.

    Коментиран от #12

  • 11 Реалист

    21 3 Отговор
    Аха, Шенген не функционирало и за това! Ами тогава да махнат изцяло Шенген, щом не функционира и всички да сме равни. Защото като ни отказват достъп не защитават границите, а ни вбесяват и ни карат ние да не искаме да защитаваме границите на ЕС. Защо да го правим? За да ни наричат второ качество хора? Нас? Ние които пазим техните жени да не ги насилват разни индивиди по улиците и как? Като жертваме живота на нашите мъже и оставяме нашите жени вдовици! Срамно е! Позорно е! Ако Шенген не работи, тогава няма да има Шенген за никого. Или да ни приемат и целия ЕС да направи промени в правилата, така че да работи. Защото с това, което правят ни изхвърлят. А това значи че обидата става толкова голяма, че току виж на следващите избори народа вземе че гласува поголовно за Константинов! Тия от ЕС това ли искат?
  • 12 Сух

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Причината е, че сме различни от тях и не ни долюбват.. Ние също..
  • 13 електрически Москвич

    9 3 Отговор
    Ще има обрат на мартенските избори - ДБ изпада. Те сега направиха 2-та най-скъпа кампания и едва взеха 7%. Сега с какво ще мотивират!? Няма шенген, няма еврозона, няма американски и европейски инвестиции, напротив, от тук ги изнасят на изток.
  • 14 Шенги

    8 0 Отговор
    Като не искате мигранти засилете външните граници на ЕС,пратете оборудване ,ваши полицаи командированйте,видео наблюдение,дронове.Тук е гора,има натиск и невнятен бивш министър чак доцент,който вероятно съзнателно допусна този хаос..Искате наготово няколко държави да изнемогват.А по море пристигат лодките какво да ги правят Гърция,Италия?Какво направи ЕС срещу режима в Афганистан откъдето бягат,за Сирия ,за Либия?Давате на Украйна,във война добре но не искате и мигранти,а пък ги пускате!
  • 15 Перо

    1 0 Отговор
    Интересното е,че за да блокира евентуално БГ вето за РСМ, ЕС ще приеме решение за изменение на правилника,според който решенията за присъединяване ще се взимат само с мнозинство! Обаче това не стои така за Шенген!
Новини по държави: