Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 20:55 979 34

НАТО изрази подкрепа за Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина

  • нато-
  • молдова-
  • грузия-
  • йенс столтенберг

Миналата седмица Молдова, която е разположена между Украйна и Румъния, предупреди населението си да се подготви за сурова зима, тъй като страната е изправена пред остра енергийна криза

НАТО изрази подкрепа за Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министрите на външните работи на страните от НАТО днес се опитаха да успокоят страните, намиращи се в съседство на Русия, които се опасяват, че могат да бъдат дестабилизирани от Москва, тъй като конфликтът в Украйна се проточва и води до ограничаване на енергийните доставки и до повишаване на цените, съобщи Ройтерс.

Акцентът през втория ден на срещата на външните министри на НАТО в Букурещ бе насочен върху региона на Западните Балкани, по-специално Босна и Херцеговина, и върху две бивши съветски републики - Молдова и Грузия, в които има отцепнически региони, окупирани от руски войски.

"Посланието е ясно: всички съюзници на НАТО са наясно, че звярът иска да поеме и контрола над Западните Балкани и ние се нуждаем от практическа, изпълнима подкрепа, за да помогнем на тези страни да оцелеят", заяви естонският външен министър Урмас Рейнсалу пред Ройтерс в края на двудневната среща на НАТО.

"Но, разбира се, центърът на тежестта за тези народи, за Молдова, за Грузия, е резултатът от войната. Това е от екзистенциално значение за тяхната териториална цялост, за правото им в бъдеще да избират своя начин на живот", добави той.

Страните от НАТО обещаха да помогнат на Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина, които са подложени на натиск от страна на Русия, стана ясно от изявленията на външните министрите и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, отбелязва Ройтерс.

"Ако може да има някаква поука от станалото с Украйна, то тя е, че трябва да подкрепим тези страни сега", заяви Столтенберг на пресконференция. "Те са засегнати от руското влияние по различни начини, но е по-добре да ги подкрепим сега, отколкото да станем свидетели на събития, които отиват в абсолютно погрешната посока, както видяхме, че се случи при нахлуването в Украйна по-рано тази година", добави той.

Столтенберг не даде повече подробности за това каква ще бъде подкрепата.

"Смятам, че за да можем да се противопоставим на опитите за руска намеса и влияние, едно от най-важните неща, които трябва да се направят, е да завършим формирането на правителство след изборите", каза генералният секретар на НАТО за случващото се в Босна и Херцеговина.

Босна и Херцеговина преживява най-тежката си политическа криза от края на войните през 90-те години на миналия век, като босненските сърби оспорват държавните институции в рамките на дългогодишния си стремеж да се отделят, окуражени поне от мълчаливата подкрепа на Русия, припомня Ройтерс.

Европейските лидери се опасяват, че тези страни в южните и източните покрайнини на континента ще изгубят търпение в очакване на членство в Европейския съюз и НАТО, което ще ги направи нестабилни и податливи на опитите на Русия и Китай да спечелят влияние в тях, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица Молдова, която е разположена между Украйна и Румъния, предупреди населението си да се подготви за сурова зима, тъй като страната е изправена пред остра енергийна криза, която рискува да разпали народното недоволство. Освен това от 30 години Кишинев е изправен пред нерешен сепаратистки конфликт. Контингент от руски миротворци е базиран в предимно рускоезичното Приднестровие, което граничи с Югозападна Украйна.

В Грузия подкрепяните от Москва сепаратисти контролират два отцепнически региона - Абхазия и Южна Осетия. През 2008 г. Русия нахлу в страната, за да защити сепаратистите от заплахата, която според Москва представлявала правителството на Грузия.

Столтенберг заяви, че в Грузия има десетки инструктори на НАТО и че страните от алианса са поели нови ангажименти за по-нататъшна подкрепа.

"Стабилността на Западните Балкани е важна за мира", заяви италианският външен министър Антонио Таяни. "Трябва да спрем руснаците в Западните Балкани, нуждаем се от повече Европа", добави той.

Следващата седмица лидерите на Европейския съюз ще срещнат в Тирана с лидерите на страните от Западните Балкани.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    15 2 Отговор
    Да се чете: това е вторият ешелон.
  • 2 Жална им майка

    16 2 Отговор
    при такова изявление требе да си пишат завещанията.

    Коментиран от #30

  • 3 Боруна Лом

    12 2 Отговор
    МАЙ , ЗАПОЧВА НОВА БАЛКАНСКА....
  • 4 Поздрави от Грузия!

    16 6 Отговор
    НАТО малко не е в час! Грузия е с проруско правителство!

    Коментиран от #34

  • 5 ₪ БОЛШЕВИК ₪ ©©©℗

    16 6 Отговор
    Дестабилизирани ще има отвътре и то ще са големи западно Европейски страни, хората там разбраха накъде ги водят марионетките и подлогите които управляват тия страни! Разпада на ЕС и НАТО се вижда вече с просто око.
  • 6 отшелника

    12 6 Отговор
    Международната банда предвождана от АНТИХРИСТА ще хвърли и тези държави в огъня на ада ! АНТИХРИСТА иска кръв ,кръв и кръв ,последните времена ,после следва АПОКАЛИПСИС !
  • 7 Путинофил

    6 8 Отговор
    Антонио Таяни знае ли, че в България има 500 000 руски генерали и полковници?

    Коментиран от #9

  • 8 НАТО

    3 2 Отговор
    Това да бъдещите наши членове
  • 9 ₪ БОЛШЕВИК ₪ ©©©℗

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Путинофил":

    Тия Генерали и полковници не свършиха работа преди 33 години, когато трябваше да поемат те властта и да не допускат западна демокрация и дивия капитализъм да подчинят народите и да ги ограбват. Както го направиха в С. Корея и династията Ким!
  • 10 Глобал Z

    14 3 Отговор
    Е как да не подкрепя, нато - миротворците подкрепят всичко, което потенциално ще прерастне в локален конфликт и ще доведе до продажби на оръжие, и приходи за икономиката на пробитите хамериканчита. Кога подкрепяме - Косово (да предадем Рилския манастир на РСМ- бг измерение) , Молдова ( добруджа на румъния), Армения ( Родопите на Турция) това е прочита през призмата на БЪЛГАРИЯ в заявените подкрепа. Ако сте ок с горното приз призмата на родината - бийте минуси, ако сте на другото ниво - замислете се.
  • 11 ОЩЕ ДЪРЖАВИ

    6 10 Отговор
    Искат в НАТО и ЕС....не щат да са руски губернии.

    Коментиран от #13

  • 12 ИЗТИКА СЕ РАЗШИРЯВА

    11 2 Отговор
    НА ЗАПАД....ЩО ЛИ?????

    Коментиран от #20

  • 13 Чета руски канали

    6 12 Отговор

    До коментар #11 от "ОЩЕ ДЪРЖАВИ":

    Много области в Русия вече искат независимост - Урал,Сибир и т.н.

    Коментиран от #15, #31

  • 14 Ха ха ха ха ха

    10 3 Отговор
    Тия не са у ред... Пишат си ги, че се били страхували от дестабилизацияя огт Москва... После продължават да си каканижат, че щели да помогнат. Ама тия страни знаят ли, че се страхуват от Москва? За Молдова се оказа, че Румъния й беше спряла тока (Молдова се захранва от Румъния) После го пуснала, а нашите каканижат как Румъния помогнала на малка Молдова ха ха ха
  • 15 ₪ БОЛШЕВИК ₪ ©©©℗

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Чета руски канали":

    Аляска и тя, иска!

    Коментиран от #21

  • 16 Въпрос

    8 3 Отговор
    "Смятам, че за да можем да се противопоставим на опитите за руска намеса и влияние, едно от най-важните неща, които трябва да се направят, е да завършим формирането на правителство след изборите", каза генералният секретар на НАТО."

    Т.е. ще им организират "правилен избор" на изборите хаха?

    Коментиран от #33

  • 17 Верно ли

    9 2 Отговор
    Абе в Молдова само да не ви посрещнат тия, дето протестират срещу пионката ви Санду, че са много!!!
  • 18 Реалист

    7 3 Отговор
    Молдова е между Русия и Румъния и никога няма да влезе в НАТО също и Грузия и Босна и Херцеговина.

    Коментиран от #26

  • 19 Ел Майо

    3 11 Отговор
    🇺🇸🇧🇬 СЛАВА НА НАТО! 🇧🇬🇺🇸
  • 20 Ха ха ха ха ха

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "ИЗТИКА СЕ РАЗШИРЯВА":

    Руснаците превзеха Европа от вътре... Т. н. украински бежанци какви са? Руснаци!

    Коментиран от #32

  • 21 Ха ха ха ха ха

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "₪ БОЛШЕВИК ₪ ©©©℗":

    Следващия референдум ще е в Аляска. То се знае:)

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Слепок

    6 2 Отговор
    НАТО трябва да публикува изявление в което да признае че е терористична организация и като такава да се саморазпусне.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Zком

    2 0 Отговор
    Издишат от всякъде !
  • 28 Калоян

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ха ха ха ха ха":

    И в Република Тексас!
  • 29 Кремък

    3 1 Отговор
    Демек,народното недоволство,ако прерасне във въстание,Цълю ще им прати евроатлантически контингент да го смаже и после ще кажат,че руснаците дестабилизират страните,а ,,добрите"само помагат.
    Това и Шекспир не може да го измисли по-добре:)
  • 30 Да бе

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жална им майка":

    Глупаците не виждат ли как "помагат" на Украйна!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ИЗТОКА СЕ РАЗШИРЯВА НА ЗАПАД

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ха ха ха ха ха":

    Бившите соц страни са в НАТО....Швеция и Финландия също влязоха...иде ред на Украина, Молдова и Грузия....скоро
  • 33 ТЕ И В БИВШИЯ СОЦ ЛАГЕР

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Въпрос":

    Бяха много, пък всички влязоха вкупом в НАТО...
  • 34 ТО И БГ БЕШЕ С ПРОРУСКО

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Поздрави от Грузия!":

    Правителство, пък влезе в НАТО...
Новини по държави: