Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Декември, 2022 09:37 2 830 43

Русия не се учи от грешките си на фронта

  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • фронт-
  • грешки-
  • бахмут-
  • руска армия-
  • владимир путин-
  • кремъл

Кремъл продължава усилията си да задуши вътрешното несъгласие

Русия не се учи от грешките си на фронта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските усилия около Бахмут показват, че руската армия фундаментално не успява да се поучи от предишните си кампании, които завършиха с големи жертви, докато се концентрират върху цели с ограничено оперативно или стратегическо значение. Руските сили за шест месеца са напреднали с няколко километра наведнъж. Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW), който ден по-рано отчете продължаващо изтощение на руска работна сила и оборудване, предаде News.bg.

Този модел на операции много наподобява предишните руски усилия да превземат Северодонецк и Лисичанск по-рано през войната. Както ISW писа през юни и юли тази година, украинските сили по същество позволиха на руските войски да съсредоточат усилията си върху тези два града близо до границата на Луганска област с ограничено оперативно и стратегическо значение. Целта бе да се възползват от руските проблеми. Руските войски в крайна сметка превзеха двата града и достигнаха границата на Луганска област, но този тактически успех донесе незначителна полза, тъй като руската офанзива на изток достигна кулминацията си. Друга важна тема продължава да бъде състоянието на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом" заяви, че бившият главен инженер е новият директор на ЗАЕЦ. Съветникът на "Росатом" Ренат Карчаа обяви на 30 ноември, че Юрий Черничук е станал новият директор на АЕЦ и първи заместник-генерален директор на акционерното дружество "Експлоатационна организация на АЕЦ", което "Росатом" сформира на 3 октомври, за да замени по същество украинския "Енергоатом" като оператор на централата и да наблюдава "безопасната експлоатация" и да управлява дейностите на персонала в централата. Карчаа също отбеляза, че цялата управляваща компания на АЕЦ-а е съставена от членове на персонала, които са подписали нов трудов договор.

Пряката роля на "Росатом" в назначаването и надзора на ръководството на АЕЦ е в съответствие с предишните усилия за установяване и поддържане на руски контрол по начин, който вероятно има за цел да принуди Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да приеме де факто руските претенции за централа чрез взаимодействие с контролирания от Русия персонал на ЗАЕЦ. Кремъл продължава усилията си да задуши вътрешното несъгласие чрез законодателство, което разширява дефиницията на "чуждестранни агенти" и тези, които се поддават на чуждестранно влияние. Руските медии съобщиха на 23 ноември, че руското правителство е одобрило нови ограничения да публикуват за онези, които се считат за "чуждестранни агенти". Мерките влизат в сила от 1 декември. Руското министерство на правосъдието разшири списъка на "индивидуалните чуждестранни агенти" на 27 ноември въз основа на тези лица, извършващи неуточнена политическа дейност. Поправките също дават на руското Министерство на правосъдието правомощието да публикува личните данни на определени чуждестранни агенти, което ги прави уязвими за публичен тормоз.

Беларуският министър на отбраната направи коментари, вероятно в подкрепа на текущите информационни операции, а някои руски източници преформулираха тези коментари, за да окажат допълнителен натиск върху беларуски служители да подкрепят войната на Русия в Украйна. Беларуският министър на отбраната генерал-лейтенант Виктор Хренин заяви на 30 ноември, че действията на граничещите страни-членки на НАТО предполагат, че тече подготовка за провеждане на военни действия в източното направление (т.е. срещу Беларус). Докато коментарите на Хренин включват няколко възможни вида военни операции, руските медии и един милблогър съобщиха, че коментарите му изрично казват, че НАТО се готви за настъпателни операции в източната посока (което е безсмислено обвинение). Хренин вероятно е направил коментарите за военните действия на НАТО по границите с Беларус в подкрепа на това, което ISW по-рано оцени като текуща информационна операция, насочена към фиксиране на украинските сили на границата с Беларус в отговор на заплахата Беларус да влезе във войната.

ISW също така по-рано оцени, че е много малко вероятно Беларус да влезе във войната. Руски източници вероятно са очертали коментарите на Хренин като по-подстрекателни, за да подкрепят информационната операция за навлизането на Беларус във войната. Руско проучване на общественото мнение показа, че руската общественост може да е уморена от войната на Русия в Украйна. Руската опозиционна медия Meduza съобщи на 30 ноември, че е получила достъп до резултатите от проучване на общественото мнение, поръчано от Кремъл за вътрешно ползване, което показва, че 55 процента от руснаците подкрепят мирните преговори с Украйна, a 25 процента подкрепят продължаването на войната. Проучването на руската независима социологическа организация Levada през октомври показва подобно разпределение с 34 процента в полза на продължаване на военните действия в Украйна и 57 процента в полза на преговори. Съобщава се, че според вътрешното проучване на Кремъл процентът на руснаците, подкрепящи преговорите с Украйна, е 32 процента през юли, а процентът, подкрепящ продължаването на войната, е 57 процента. Основни изводи на ISW:

- Усилията на руските военни около Бахмут предполагат, че руските сили не са успели да се поучат от предишни скъпи кампании, фокусирани върху оперативно незначителни селища.

- Руската държавна ядрена компания "Росенергоатом" назначи нов директор на Запорожката атомна електроцентрала.

- Кремъл продължава усилията си да задуши вътрешното несъгласие чрез разширяване на мерките, привидно насочени срещу "чужди агенти".

- Руското проучване на общественото мнение показва, че руската общественост може да се уморява от войната на Русия в Украйна.

- Руските сили продължиха усилията си за отбрана срещу украинските контранастъпателни операции по линията Сватово-Креминна.

- Руските сили продължиха да постигат нарастващи печалби около Бахмут и да провеждат настъпателни операции в района на град Авдиевка-Донецк.

- Украински служител призна, че украинските сили провеждат операция на Кинбурнската коса.

- Руски и украински източници посочиха, че руски официални лица продължават да провеждат частични мобилизационни мерки.

- Продължаващите усилия на руски официални лица за интегриране на незаконно анексирани територии в Руската федерация вероятно са много неорганизирани.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 електрически Москвич

    51 15 Отговор
    Уау, това ли ви спуснаха от НПО-то!? Защо не отразите, че руската офанзива напредва и укро-фашагите дават големи жертви. Вчера загубиха два хаймарса.

    Коментиран от #2, #3, #8, #21

  • 2 Керът

    24 29 Отговор

    До коментар #1 от "електрически Москвич":

    Не вчера, всеки ден по два губят, вече така трети месец, общо 180 изгубени, от няма и двадесет доставени!

    Еваларка ти праим, толко си реален, колкото и никът ти... Тролфармсервиз копейкин!

    Коментиран от #9, #13, #31

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Украинците закъсняха

    6 25 Отговор
    Ако бяха думнали ЗАЕЦ, нямаше да има орки.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Русофоб Антисемит

    15 28 Отговор
    Защо мълчите бре рублояди?! Къде са биолабораториите? Къде са натовските генерали? Неудобни въпросчета за безсилната проруска пропаганда. Не познавам нито един умен човек който да симпатизира на северномонголската империя на злото. Напротив, само тAпаци одобряват нападението над чужда държава, една от основателките на ООН.

    Коментиран от #14, #33

  • 6 МММ

    18 9 Отговор

    До коментар #4 от "Украинците закъсняха":

    То нямаше да има и укри.
  • 7 ееееее, ха

    24 7 Отговор

    До коментар #4 от "Украинците закъсняха":

    Ако бяха думнали ЗАЕЦ, нямаше да има орки. А ти щеше да си триок, с 4ри з@- динка и два мозъка, че единият ти отказва.
  • 8 Тролчо,

    12 18 Отговор

    До коментар #1 от "електрически Москвич":

    Много бавно слагаш плюсовете и минусите, сам ли те оставиха на смяна, хора ли нямате вече, милинките?! Или намалиха парсата от пацолството и за тия копейки вече само най-правоверните останахте, другите си намериха все пак някаква работа, макар и в чистотата...

    Коментиран от #10

  • 9 Презвитер Козма

    16 21 Отговор

    До коментар #2 от "Керът":

    Те са 4 - 5 руски трола, пишат с различни никове за да изглежда че са много. Можеш лесно да ги познаеш по първолашкия им стил на изразяване и въпиюща простотия.
  • 10 електрически Москвич

    20 11 Отговор

    До коментар #8 от "Тролчо,":

    Анвие как сте бе центаджий, не ви работи пропагандата, българите не са глупави. Ще ви спрат грантовете, то няма полза от вас, резултати те са ясни - ДБ 7% :D

    Коментиран от #16

  • 11 Тея от кремъл

    13 17 Отговор
    живеят в измислен свят, в който те са по,по,най. Обаче са мижитурки. Мразят ги всички. И чужди и "свои" Само дето вторите ги е страх толкова, че си отварят 6узите макар и с отвращение.

    Коментиран от #15, #36

  • 12 Слепок

    24 9 Отговор
    Така е, Русия не се учи от грешките си на фронта защото такива НЯМА. "Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че повече от 20 000 цивилни и 100 000 украински военнослужещи са загинали по време на войната на Русия срещу Украйна." Реално "леко" лъже - истинската цифра е поне двойно по-голяма. Четвърт милион окраинци ако са грешка... А по други оценки цифрата достига 400 000.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хахахахахахаа

    19 9 Отговор

    До коментар #5 от "Русофоб Антисемит":

    колко имтересно и аз не познавам умен човек да покрепя нато и фащ … но явно вие не учните се мислите за умни то и ви личи от “умните” коментари които ръсите под всяка статия !!! забелязъл съм че само плоските мозъци подкрепят тая пуста америка и не виждат че от 250 години съществуване 230 са във военни операции които съсипаха милиони съдби по света !!! но не вие сте сляпо глупави и неискате да си отваряте очите на вас ви е хубаво така бивота е по-простичък не се налага да мислите за нищо всичко ви се казва какво да правите какво ще се случи как да го направите и тн…

    Коментиран от #17

  • 15 а неграмотните

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "Тея от кремъл":

    тролове, на които е наредено да защитават укрите и пишат неграмотно -ТЕЯ - по това ще ги разбереш, а познания - НИКАКВИ, затова и освен ПРОСТОТИ и измислени цинизми, нищо СМЯСТНО не могат да кажат. Човекоподобни, тях пък никой НЕ ГИ БРОИ за хора-

    Коментиран от #19, #41

  • 16 Доларджий сме, не завиждай,

    8 10 Отговор

    До коментар #10 от "електрически Москвич":

    ще ти се пукне жлъчката от яд...
    Мда, ГЕРБ, БСП, Копейкин и ДПС имат повече пазар, прав си, но всеки сам си избира дали да е в Европа, където винаги е била България, макар и накрая и все с непосилното бреме да спира ДВЕТЕ НАЙ-ЗЛОВРЕДНИ империи - Османската и Руската, или в Централна и Източна Азия, чийто принос за човешката цивилизация е с отрицателен знак от 14-ти век насам!

    Коментиран от #34

  • 17 Ти няма откъде

    10 8 Отговор

    До коментар #14 от "хахахахахахаа":

    да познаваш умен човек! Прав си!

    Такова просто ти е и семейството и обкръжението, дрОгарю...
    Естествен отбор...

    Коментиран от #22, #24

  • 18 горките продажници

    7 6 Отговор
    ами защо ли може би защото няма грешки !!! грешките са във вас за няколко цента се опитвате да лъжите народа си това какво е не е ли грешка не е продажна пропаганда срещу своите вие се обръщате срещу народа си с лъжите поръчвани всеки ден от козяк а правите сметка на големите държави скапана работа е тая вашата

    Коментиран от #20

  • 19 СМЯСТНО

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "а неграмотните":

    Не смястно - па руский: неграмотникът обвинява другите в неграмотност!

    СмЕх безаналогов!
  • 20 Какво каканижеш,

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "горките продажници":

    нищо не се разбира от неграмотния ти бъртвеж...

    Коментиран от #25

  • 21 😆....

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "електрически Москвич":

    Как само два HIMARS, вчера вероятно са загубили поне двадесет HIMARS, 😆.
  • 22 дори и опорките ви са смешни

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ти няма откъде":

    само толова ли успя да измисли твоя диктатор ? много слабо представяне за човек мислещ се за умен но това е вие сте си толкова умни почти колкото е една зелка но почти…
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 точно така

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ти няма откъде":

    естествения отбор ограничава плиткоумните да не се навъртат в обкражението ми а за семейството недей се изказва защото е поредното доказателство че вие джендърчетата сте дебилини и доста доста глупавички
  • 25 тоз и той

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Какво каканижеш,":

    ами ходи малко на училище да се научиш на нещо след като неразбираш ! от каде ги пъснахте тия джендъри все неграмотни и все с претенции ех тез центове …

    Коментиран от #26

  • 26 Русофоб Антисемит

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "тоз и той":

    Я си прочети пак коментара да се посмеем заедно😆😆😆 Истината е че проруските тролове са рядко неграмотни. Това че са НЕумни е видно с просто око. Така ще е докато повтарят едно и също нешо спуснато им от пасоля😃😃😃Смехурковци като цялата безаналогова немощ.
  • 27 Левскарче

    8 5 Отговор
    И преди и сега УКРАЙНА значи СВОБОДА !
  • 28 Щом тея вият така,

    2 3 Отговор
    значи всичко е наред. Още нищо не сте видели, беше казал един политик. А той празни приказки не говори, за разлика от напудрения нос.
  • 29 Ти си

    2 1 Отговор
    Информацията и анализа не са от "Бесарабски фронт " - значи не важат.....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тредстоун

    6 4 Отговор
    рашистите ще духат супата , тия примати каква поука да си извадят , то водката не им оставила гънки в кратуните. кремълския сатрап извади от затворите на просия всичко що е от дзвер нагоре и го метна да тори украинска земя , поука те неграмотни , поука пияни орки с ватенки
  • 33 Имаше няколко часов

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русофоб Антисемит":

    документален филм за тези лаборатории, но факт чекърсите цензурират като от ток ударени. Не е полит коректно. Та ни дума по темата, ни вопъл, ни стон. Потърси в Телеграм.

    Коментиран от #35

  • 34 Един от многото

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Доларджий сме, не завиждай,":

    Не доларджия, а евтина слуга и то не от най-умните или най-значимите
  • 35 Русофоб Антисемит

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "Имаше няколко часов":

    Какъв телеграм бе?!?! 😄😄😄Ти оттам ли се образоваш? Явно облъчването дава резултат. И все по-малко това което имаш между ушите си се смалява.

    Коментиран от #39, #40

  • 36 А твоят свят?

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тея от кремъл":

    Няма да притежавате нищо, но ще бъдете много щаСуиви. Според главния таласъм на давоското, сатанинско сборище, Швааб. Това ли ви е мечтаният свят?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Някакъв опит да се

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Русофоб Антисемит":

    изодиш по темата ли е това? На постване ли ти шаркат? Информация и образование са две съвсем различни понятия. Много сте зле памперсменовците.
  • 40 артишок

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Русофоб Антисемит":

    А ти от къде образоваш, от бесарабски фронт или от английското разузнаване дет" всеки ден им броят ракетите, а на другият ден почват отначало. Боже, колко мъка има по този свят.
  • 41 Щом не могат да КАЖАТ ли?

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "а неграмотните":

    Или да напишат! Нещо сМястно ли? Или свястно! Неграмотни са те ли, Или ти!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: