Last news in Fakti

5 Декември, 2022 20:33 3 549 14

"Изгубено десетилетие": Великобритания я чака дълга рецесия

  • великобритания-
  • икономика-
  • риши сунак

Основната причина за слабото икономическо развитие е високата инфлация

"Изгубено десетилетие": Великобритания я чака дълга рецесия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Рецесията във Великобритания може да продължи по-дълго от очакваното. Това притеснява редица собственици на заведения. Обединеното кралство вече не е и сред десетте най-големи търговски партньори на Германия.

Конфедерацията на британската индустрия (КБИ) значително понижи прогнозата си за икономическия растеж на Обединеното кралство през следващата година. Вместо леко увеличение асоциацията вече очаква спад на брутния вътрешен продукт от 0,4 %. Рецесията, в която е изпаднала страната, ще продължи до края на 2023 г., обясняват експертите.

Основната причина за слабото икономическо развитие е високата инфлация. През октомври тя достигна най-високото си ниво от 11,1%. Британската централна банка обаче очаква инфлацията да остане над целевото равнище от 2% за дълго време. "Това означава, че натискът върху домакинствата от тази година ще се запази до 2023 г., което ще доведе до едногодишен спад в потреблението", се казва в изявлението на КБИ. Но дори и икономиката да се стабилизира отново, перспективите остават мрачни, тъй като производителността и инвестициите са слаби, допълват експертите.

Пъбовете очакват спад от 20%

Последиците от икономическата криза могат да бъдат особено драматични за заведенията и пивоварните във Великобритания. Според изчисленията на Британската асоциация на производителите на бира и пъбовете, ако правителството постепенно прекрати подкрепата си за енергийните разходи на заведенията до края на март 2023 г., както беше планирано по-рано, пъбовете и пивоварните ще трябва да се справят със средна загуба от 20% през следващата година.

Високата инфлация оказва натиск върху пъбовете, тъй като, от една страна, оперативните разходи се увеличават, а от друга - клиентите намаляват. "Ние се борим със сметките си, но и клиентите ни също, така че сме притиснати от две страни", казва Джема Гарденър, управител на пъб в североизточния английски град Моркам. Ръководителят на асоциацията Ема МакКларкин призова правителството да даде дългосрочна гаранция, че разходите за енергия и наемите ще останат "справедливи и разумни".

Търговски проблеми за Великобритания

През тази година Обединеното кралство ще отпадне от десетте най-големи търговски партньори на Германия за първи път в най-новата история. Това сочи анализ на федералната компания за германска търговия и инвестиции.

Въпреки че стокообменът е нараснал с 13,7% между януари и октомври в сравнение със същия период на предходната година, това се дължи главно на инфлацията. Общата външна търговия със стоки на Германия обаче се е увеличила с 20,7% през същия период. Неотдавна Чехия изпревари и Великобритания в класацията на най-важните търговски партньори на Берлин.

Обединеното кралство напусна Европейския съюз в края на януари 2020 г. и от януари 2021 г. вече не е член на митническия съюз и на единния пазар на ЕС. Въпреки че търговското споразумение за Брекзит гарантира освобождаване от мита в повечето области, все още има трудности в търговията поради повишените административни изисквания. Въвеждането на скъпи и времеемки работни визи за квалифицирани работници също затруднява сътрудничеството.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Риши Бунак

    46 5 Отговор
    Ще изравня жизнения стандарт на англичаните с индийците.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Гост

    29 7 Отговор
    Даже и се радвам...каквото надробихте,това и ще сърбате...Кажете го на бай Джон от Манчестър,...който си мислеше че с Брекзит ще дойде и неговата младост...
  • 3 честен ционист

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Риши Бунак":

    По-скоро биха накъсили възрастните англичани. Явно не знаете, че рецесиите в цивилизования свят се борят най-бързо с намаляване на населението.
  • 4 Булгартъпак

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Риши Бунак":

    Фараджът ще оправи работата! Между другото - тоя къде се изгуби?!
  • 5 Ридик

    37 4 Отговор
    Британската империя се разпадна четири пъти за да се стигне до малкия остров Великобритания, високата имиграция от Азия на острова, напускането на ЕС, слабите премиери, висока инфланция, без споразумение в търговията с САЩ, не дружелябни взаимноотношения с ЕС, войната в Украйна, Ковид 19, не успешната икономическа политика, слабата икономика която се беше запътила в рецесия отдавна, и все повече слаби резултати в всички области, Великобритания потъва дори без вона и без вода сама се прецака без никой да я е удрял в гръб
  • 6 отшелника

    39 9 Отговор
    само Великобритания ли ? знаете ли колко са съкращенията в САЩ само за ноември 125% съкратени , франсетата обсъждат режим на тока ,Европа 30 години живя добре за сметка на Русия ,сега идва време за сметката !!!

    Коментиран от #7

  • 7 Ангела Меркел

    6 22 Отговор

    До коментар #6 от "отшелника":

    В САЩ са 120% съкращения докато Русия навлиза в ледников перид дори да не се води война на нейна територия като тази в Украйна, а в Китай още плуват 700 млн инженери от гладната смърт на бедноста, а Турция с 85% годишна инфланция викаш утре задминава САЩ по просперитет
  • 8 Сатана Z

    13 17 Отговор
    Жалка Германия,къде са тръгнАли да се мерят с Британската империя,която дори ги победи във Втората световна.Ако Немците не бяха анексирали ГДР щяха да са средна ръка държавица в Европа,каквито бяха и преди.
    Сега по всичко изглежда ,че американците ще наливат пари в Полша ,докато Германия я чака деиндустриализация без суровини и енергийни източници.Къде са ръгнали да се мерят с Великобритания тия смешници?
  • 9 хххх

    16 5 Отговор
    Като се оставиха в ръцете на черен раджа ги чака черен живот!!

    Коментиран от #10

  • 10 Да дааа

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "хххх":

    Личи и от пикчъра на черна кунка.
  • 11 Бай Лисан ™

    8 1 Отговор
    Чета статията и мед ми капе на ханша - хак им е на островитяните!
  • 12 Марин

    6 0 Отговор
    ДАНО ИМА ГОСПОД. А ДАНО
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: