Last news in Fakti

5 Декември, 2022 22:35 3 452 43

Машини срещу хора: в САЩ пускат полицаи роботи

  • сащ-
  • далас-
  • полиция-
  • робот

Няма отговор на въпроса кой точно ще носи отговорността при убийство на човек от полицейски робот - дали полицаят, който управлява робота, компанията, която го произвежда, или може би самият робот

Машини срещу хора: в САЩ пускат полицаи роботи  - 1
Снимка: DW

И досега полицията е използвала такава техника, но тя вече ще може да носи оръжие и да убива хора: по улиците на Сан Франциско скоро може да се появят роботи полицаи. Ще подобри ли това сигурността, или обратното?

Решението беше прието с 8 гласа "за" срещу 3 "против": градската управа на Сан Франциско разреши на първо четене използването на въоръжени роботи. Това означава, че полицията ще може да оборудва с оръжия роботи, които ще могат да убиват.

Мат Дорси е сред подкрепилите предложението. "При терористична атака, да не дава Господ, трябва да можем да използваме всичко, което допринася за повишаване на обществената сигурност", обяснява той решението си.

Колежката му Хилари Ронен обаче не е съгласна - опасява се, че това може да бъде прецедент с непредвидими последици: "Това отваря кутията на Пандора и може да промени значително обществото ни. И морално, и практически това е грешният път", уверява тя.

В началото бяха роботизирани мобилни камери

Полицията в Сан Франциско от години използва роботи в битката срещу престъпността. Те разполагат със 17 от тях, а 5 в момента са в неизправност. Роботите малко напомнят на мини танкове. Повечето от тях представляват малки камери на колелца, които се управляват дистанционно, обяснява общинският съветник Аарон Пескин.

Те влизат в употреба например при обезвреждането на бомби или при ситуации, в които има взети заложници. Роботите вече ще могат да бъдат въоръжавани, но не с огнестрелно оръжие. Това всъщност означава, че ще носят експлозиви. Пескин обяснява, че при изключителни обстоятелства полицията може да прибегне до подобна смъртоносна сила.

Високопоставени полицаи ще решават

Дистанционно управляваните роботи ще използват смъртоносна сила само след решение на високопоставени служители. Полицейското управление на Сан Франциско посочва, че става въпрос за защита на служителите му: "Роботите често се използват, за да създадат дистанция между полицаите и целите в някои от най-опасните ситуации, с които се сблъскват служителите ни."

Но идеята за въоръжени роботи има и немалко критици. Сред тях е Райън Кало, професор по информационни технологии в Университета във Вашингтон. Той смята, че в случая дистанцията, която трябва да защитава полицейските служители, също представлява проблем: "Много е трудно да се направи адекватна оценка на ситуацията с помощта на робот. И кога може да се използва сила и кога не", твърди той.

И американската Фондация "Електронна бариера" (EFF) е сред критиците на въоръжените роботи. Границата за използване на смъртоносна сила става все по-тънка, коментира Матю Гуарилия от неправителствената организация. Той отбелязва разликата между това да се натисне спусъка на пистолета и натискането на бутона на дистанционното управление.

Прецедентът в Далас

В САЩ вече е имало една неутрализация чрез робот. През 2016 г. в Далас полицейски робот уби мъж, който преди това беше застрелял петима полицаи. Полицейското управление в Сан Франциско иска да бъде подготвено за подобни случаи.

Няма отговор на въпроса кой точно ще носи отговорността при убийство на човек от полицейски робот - дали полицаят, който управлява робота, компанията, която го произвежда, или може би самият робот, пита професор Кало.

А общинският съветник Шаман Уолтън, който също е гласувал срещу въвеждането на въоръжените роботи, посочва: "Смятаме, че защитаваме хората, като даваме на полицията повече оръжия и инструменти." Самият той все още не е видял доказателства, че това на практика работи, споделя градският надзорник.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шайка

    50 1 Отговор
    Терминатори в действие.....
  • 2 Гост

    49 3 Отговор
    Имаше един филм с много лоши последици от такова нещо.

    Коментиран от #34

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 40 Отговор
    В робсия не им трябват роботи, милиционерите мланят пияните вдовици с черните забрадки където ги сварят по площадите‼️
  • 5 Майна

    39 2 Отговор
    И не само...Мъск заяви,че до шест месеца ще имплантират чип в мозъка на човек...
    Не че не се почитат и по друг начин хората..
    Мъск сега го играе на страната на човеците с Туитър, но що ли не му вярвам...
  • 6 Адам Хилтън

    11 33 Отговор
    В алкохолната дупка в роботите слагат жужета да ги управляват сделано в ссср

    Коментиран от #10

  • 7 изключителни обстоятелства

    50 2 Отговор
    Питам се дали са изключителни обстоятелства масовите протести срещу сатанизма, който се налага в американските щати. Възможно ли е срещу един такъв справедлив и обоснован протест да бъдат пуснати роботи с експлозиви, които бързо и завинаги да се справят с гнева на гражданите, които не желаят за бъдат третирани като малоумни? Оруел се оказа писател с ограничено въображение, действителността се оказа далеч по-жестока.

    Коментиран от #17

  • 8 СВЪРШИХА ЛИ ЛЪЖИТЕ ЗА ОКРАЙНА

    7 27 Отговор
    ТА ПОЧНАХТЕ И ЗА АМЕРИКА ДА ЛЪЖЕТЕ БЕ НЕКАДЪРИ !?
  • 9 Aлфа Bълкът

    28 2 Отговор
    То Сан Франциско е столицата на джендарите в САЩ, взели са решение за окончателно разрешаване на проблема. Само се чудя по тия баири там, как ще се катерят роботите?
  • 10 Вибратор с пъпки

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "Адам Хилтън":

    Аз искам да се имплантирам в теб и то дълбоко.

    Коментиран от #13

  • 11 да Вземат

    21 2 Отговор
    И да си направят един робот и да го поставят за президент сигурно ще се справи по-добре

    Коментиран от #12

  • 12 Любопитен

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "да Вземат":

    Дали някой ден няма да си сменя и гражданите с роботи
  • 13 Тутанита с токчетата и памперса

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "Вибратор с пъпки":

    Искам рззбира се, омръзна ми медведа, последния път ми повърна на гъба до като ме масажираше
  • 14 Гнвжэн

    3 10 Отговор
    Нека ги пуснат в Москва.
  • 15 Робокоп

    9 2 Отговор
    Ше убиваме не-грите на болшевиките демократи тирани ционисти на памперса байдън
  • 16 бай Даньо

    11 0 Отговор
    Охо те от кога в Америка полицаите не са хора ...
  • 17 Така е

    1 21 Отговор

    До коментар #7 от "изключителни обстоятелства":

    Защо ги мислите толкова гражданите на САЩ.Толкова ли им съчувствате.
    Сатанинските ви фантасмагории рубладжиите ги измислиха.
    Пишете си глупостите и си взимайте хонорарчето.
    Това не е като да правиш самовар.

    Коментиран от #21

  • 18 дарк фючър

    19 0 Отговор
    Терминаторите идат, но сред тях няма добри, като по филмите! Първо терминаторите, после изкуствения интелект, който ще ги поеме! "Конспирации", а?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 "в САЩ пускат полицаи роботи"

    14 1 Отговор
    Това не е новина.

    В САЩ отдавна живеят в оруелски времена.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Просто предполагам

    32 1 Отговор
    Някой много упорито иска света да се побърка. Да станем всички некъпани, неуточнени, неутрални, безправни с боядисани в розово коси и веещи цветовете на дъгата. Без семейство и без да притежаваме нищо, но нахакани с по 60-70 бустера и мутирало ДНК, бачкащи от сутрин до вечер. Единствената ни задача е да си изпълним дневната норма, следени от бездушни роботи. И от това дали ще си изпълним нормата, зависи дали ще ни хакнат поредния бустер, за да си удължим мизерния животец с още 3 месеца

    Коментиран от #28

  • 23 Мммммм, дааааа

    19 0 Отговор
    А къде останаха законите на роботиката? Някои май не са чели Айзък Азимов. А би било добре. Иначе при използване на подобни самоходни огнестрелни оръжия, които незнайно защо са наричани роботи, отговорност ще носи този, които ги управлява дистанционно. Истинският робот би носил отговорност, защото решенията ще ги взема сам. Но тогава законодатеслството трябва да е съобразено с новия вид разум, защото сега пише: "Който направи еди какво си, се наказва с ..." Роботите трябва да станат субекти, за да могат да носят отговорност. Изглеждат прости нещата, но ще ги направят сложни. За сега е добре, че по улиците не се разхождат добре въоръжени железарии, че нещата могат да излязат от контрол, ако вземат да се възприемат като по-висшия вид.
  • 24 Бай Лисан ™

    25 0 Отговор
    Странен бъг се е появил в прототип на полицай-робот.
    След няколкодневна адаптация в България, робота, необяснимо защо, през повечето време се крие из храстите, после изскача внезапно, весело мига с очички и пита: "И ко праим ся?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Алоооо

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "Просто предполагам":

    Света не е пропаднала България. Знаеш ли колко държави със семейни ценности и религиозна вярвания има по света които се противопоставят на злото?
  • 29 отново

    1 6 Отговор
    Фейк нюззз ...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Нов Световен Ред New World Order

    16 1 Отговор
    Това е само поредната стъпка от планът за дигитално робство. Дехуманизация и сатанизъм!
  • 33 НАЙ НОВИЯТ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "НОВ КОМП КОЙТО КУПИ":

    Е ПРОГРАМИРАН ДА СЕ ЗАХРАНВА С ЕНЕРГИЯ ОТ ЧОВЕШКИ МОЗЪК
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 хахаха

    1 1 Отговор
    "... прието с 8 на 3 гласа"

    ако бяха взели пример от герберско-депесарската административна машина, щяха да имат толкова много общински съветници и безполезници, че такива решения да станат несъстоятелни.

    Коментиран от #39

  • 36 Нема ядове

    12 0 Отговор
    Отдовна във някой дйржави правата на човека не означават нищо. Подчинение или изтребление е следващата стъпка ако не се сещате.
  • 37 Факт

    3 11 Отговор
    Е тва е в Русия се чудят от къде да съберат хора за войската си ... В Америка вече си имат войска от роботи....може би за това по рано тази година някакъв американец беше казал че не се плашат от руските ядрени оръжия ..защото притежават "войска" със свръх човешки възможности ..умни гадове са тези американци...сега се сетих че тази година руснаците са хвалеха със някаква ракета която се движела примерно 10 пъти скороста на звука...оказа се че американците още преди 5 години са произвели не ракета а самолет който развива същата скорост ...та май вярно ще се окаже че русия върви със 50 години назад в технологичното развитие в сравнение с Америка ..или казано по друг начин когато в русия са започнали да изобретяват коли в Америка вече са произвеждали самолети....но това не е случайно...защото всички знаем че в момента в който се яви супер ум някъде по света Америка веднага го прибира плаща му милиони..и дефакто най умните хора веднага отиват там....затова и Америка винаги е напред във всичко...защото знае че силата е в човешкия ум...и защото знаят че всяко нещо се прави от човек,всяко нещо се управлява от човек..и когато имаш мозъци които могат да произведат нещо мноооого преди други...ти реално си винаги с две три крачки пред другите...ето за това Америка е Америка...

    Коментиран от #38

  • 38 АЗ АКО БЯХ ПУТИН

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Факт":

    СВЯТ НЯМАШЕ ДА ИМА И ДИНОЗАВРИТЕ ЩЯХА ДА СЕ ВЪРНАТ СЛЕД ЗИМНИЯТ СЪН АМА АКОТО ЦАПА ГАЩИ И МИРИШЕ ГАДНО

    Коментиран от #41

  • 39 Факт

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "хахаха":

    ..пич ти нормален ли си ..кога видя герб и дпс да са управлявали заедно...кога и къде...може да са имали Нещо зад кулисно...но Може...до като БСП са управлявали с дпс,защото точно БСП ги е създала тази партия ,СДС също е управлявала с Дпс но тя бсп създаде и СДС,..Герб и Борисов също са произведение на БСП,..сега ПП също...никой ли в тази мизерна подобие на държава не разбра ,че всички партии са разклонения на БСП ..в частност на ДС...от 50 години си ни управляват само комунисти но под различни имена .защо мислите Европа не ни иска и има за последна дупка на кавала ..защото са против комунизма...а знаят много добре че при нас си е чист комунизъм...расизъм,национализъм...и т.н...ние нямаме нищо общо със свободна демократична държава...това че сме уж "евроатлантици и демократи" е просто част от плана на депутатите преструвайки се на някакви каквито не са, за да може да откраднат някой лев от Европа...не случайно от Европа се дават милиарди...а за народа все няма пари...Ами няма защото това е идеологията на комунизма ..пари да имат само тези дето управляват..народа да е беден за да бъде лесно контролиран. ..така че не се оплаквайте че сте бедни,бедни сме защото за съжаление политиците са ни комунисти..и за тях е важно вие да нямате...за да ви контролират лесно...елементарен пример..нямаш ли пари винаги може да си придадеш гласа и за 5 лв...ето това е идеята на комунизма...народа да е беден за да бъде лесно контролиран..ето за това ние само ще мечтаем за европ
  • 40 оня с коня

    1 0 Отговор
    Айн,цвай- полицай,Драй,фир - Бригадир..."
  • 41 Факт

    3 6 Отговор

    До коментар #38 от "АЗ АКО БЯХ ПУТИН":

    Ако ти беше Путин....сега щеше да знаеш че русия я има все още благодарение на САЩ и Англия...и въобще нямаше да пишеш тези глупости...Путин може да е всякакъв но не е луд. Много добре знае че война със сащ е предварително загубена ....САЩ 20 години водят войни буквално пред двора и...Нещо казали и русия..??..да си чул русия да я воюва с някой в Северна Америка...не си...Америка са си години наред в Азия и винаги близо до Русия...това нищо ли не ти говори...???..говори ти и още как....може да пишеш най различни глупости ...но много добре знаеш кой управлява света....кой дава оръжия на Украйна - Америка ...и русия какво прави освен да се оплаква...ама те американците тва онова...Путин много добре знае какво е Америка..затова си воюва там с украинците ..и се прави че не знае кой им дава оръжия...същото е било и едно време когато Хитлер е щял да превземе русия...кой е давал оръжия на русия...за да се спасят...я познай от първия път...така че твоя Путин трябва да целува краката на Америка .иначе сега щеше да е президент на Германия а Русия щеше да е само спомен...айде сега спете спокойно ..каквото трябва да се случи ще се случи ..вие със сигурност няма да го спрете..и да пишете тук глупости..полза от вас няма .

    Коментиран от #43

  • 42 Есхач

    2 0 Отговор
    " Война на световете" - 2
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.