7 Декември, 2022 17:25 1 614 10

Балотаж в Джорджия затвърди контрола на демократите върху Сената на САЩ

  • сащ-
  • демократическа партия-
  • джо байдън

Демократите вече бяха запазили своя контрол върху Сената, до следващата надпревара за Белия дом има две години, а и на избори по места гласоподавателите често се водят от специфични съображения

Балотаж в Джорджия затвърди контрола на демократите върху Сената на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Балотаж в Джорджия затвърди контрола на Демократическата партия на президента Джо Байдън върху Сената на САЩ. Освен това гласуването, до което се стигна, след като никой кандидат не премина прага от 50 процента на междинните избори за Конгрес в началото на ноемви, доказа, че този щат в Дълбокия юг, който някога бе бастион на републиканците, вече клони към демократите.

Очаква се Джорджия да играе ключова роля на следващите президентски избори в САЩ през 2024 г. Въпреки пробива на демократите, щатът си остава спорен, като осем от 14-те избрани политици в новия състав на Камарата на представителите ще бъдат републиканци. Освен това, на междинните избори на 8 ноември чернокожата Стейси Ейбрамс, смятана за една от изгряващите звезди на партията на Байдън, за втори път не успя да измести белия републиканец Брайън Кемп от поста на губернатор на Джорджия.

Демократите вече си осигуриха на практика контрола върху 100-членния Сенат още щом спечелиха 50 места, тъй като при равен брой гласове решаващата дума има вицепрезидентката Камала Харис. Но като имат вече и реално мнозинство от 51 мандата, те ще могат да определят по-лесно дневния ред, както и да контролират комисиите към горната камара на Конгреса.

Показателно за големия залог на балотажа е, че това беше най-скъпият дуел на междинни избори в историята - в кампанията бяха налети общо близо 400 милиона долара, отбелязва Франс прес. Малкото проучвания на общественото мнение преди вота даваха близки резултати на двамата кандидати.

На произведения вчера балотаж демократът Рафаел Уорнок запази мястото си в Сената, след като победи републиканеца Хършъл Уокър - бивша звезда в американския футбол, чиято кандидатура бе подкрепена лично от предишния президент на САЩ Доналд Тръмп. Любопитното е, че Уорнок бе избран в горната камара на Конгреса в началото на миналата година също след балотаж.

По ирония на съдбата на 5 януари 2021 г. - само ден преди смъртоносния щурм на Капитолия от привърженици на Тръмп - кандидати на демократите победиха републиканските си опоненти на балотажи и за двете сенаторски кресла от Джорджия. Така партията на Байдън прибави още две места към 48-те, които вече имаше в горната камара на Конгреса, и това на практика ѝ осигури контрол с решаващия глас на вицепрезидентката Харис в разделения наполовина Сенат.

Джорджия, с население от над 10 милиона души, е била част от робовладелческата Конфедерация по време на Гражданската война в САЩ през 19-и век. Щатът дълго време е бил републикански бастион, но в последно време ситуацията се промени, предвид традиционното наличие на голяма чернокожа общност, чийто дял възлиза на около една трета от населението. Републиканците запазват контрол върху селските райони, докато демократите доминират в големите градски центрове, като щатската столица Атланта.

Любопитното е, че миналата година Рафаел Уорнок, баптистки пастор, детронира бялата сенаторка Кели Лофлър и стана първият чернокож, изпратен от Джорджия в Сената. Този път републиканците опитаха с чернокож бивш спортист, но отново не успяха.

До балотажа вчера се стигна, след като на междинните избори Уорнок зае първо място, изпреварвайки Уокър само с 37 хиляди гласа при близо 4 милиона подадени бюлетини, но остана малко под необходимия праг от 50 процента (49,2 срещу 48,7 процента). Вчера той изпревари своя съперник почти с 98 хиляди гласа (51,4 срещу 48,6 процента), като избирателната активност бе по-ниска (около 3,3 милиона подадени бюлетини). На предишния балотаж с участието на Уорнок, произведен в нажежена политическа атмосфера след президентските избори през 2020 г., на фона на отказа на Тръмп да признае поражението си от Байдън, в Джорджия гласуваха 4,5 милиона души.

Вчерашното гласуване също имаше силен заряд, предвид факта, че надпреварата за президентските избори след две години на практика вече започна. Тръмп обяви, че отново ще се кандидатира за президентския пост, още миналия месец, въпреки че подкрепените от него кандидати се представиха по-слабо от очакваното. По всяка вероятност той ще се изправи срещу сериозен съперник още в борбата за номинацията на собствената си партия - популярния губернатор на Флорида Рон Десантис. А президентът Джо Байдън дава индикации, че ще се бори за нов мандат на поста.

Байдън неслучайно веднага приветства победата на Уорнок и я представи като част от по-общата политическа надпревара.

"Тази вечер избирателите в Джорджия се мобилизираха за нашата демокрация, отхвърлиха (крайната идеология на Тръмп) и най-важното: изпратиха в Сената един добър човек", каза снощи американският президент, цитиран от Франс прес. Агенцията отбелязва, че позициите на Байдън са укрепнали след междинните избори, на които прогнозираха тежко поражение на неговите демократи, и той е показал увереност в победата на Уорнок още преди обявяването на резултатите.

Загубата на кандидата на Тръмп е поредният нагледен пример, че "републиканската вълна", обещавана от предишния американски президент, така и не стана факт. Това обаче не попречи на милиардера, замесен в редица скандали и застигнат от съдебни неволи, вече да обяви своята кандидат-президентска кандидатура, посочва АФП.

Ройтерс посочва, че последният месец като цяло е бил ужасен за Тръмп. Подкрепените от него кандидати на междинните избори постигнаха смесени резултати. И макар че предишният президент на САЩ изобщо не посети Джорджия през последните седмици, той вероятно е отблъснал центристките избиратели със скандалите, в които се замеси, включително вечерята му в неговото имение в Мар а Лаго, щата Флорида, с белия националист Ник Фуентес и рапъра Кание Уест, разбунил духовете с антисемитски изказвания.

Все пак републиканците на Тръмп си върнаха контрола върха Камарата на представителите, макар да спечелиха по-малко места, отколкото се очакваше. Това ще им осигури възможност да блокират дневния ред на Байдън в Конгреса, а президентът демократ така или иначе си остава слабо популярен в условията на икономическа криза и невиждана от десетилетия инфлация след края на пандемията от новия коронавирус.

Що се отнася до самата Джорджия, победата на Уорнок затвърждава позицията ѝ на ключов колебаещ се щат преди президентските избори през 2024 г., отбелязва Ройтерс. Освен това тя дойде в подкрепа на твърденията на Стейси Ейбрамс, че историческата "демократическа вълна" в Джорджия на изборите през 2020 и 2021 г. не е случайност, а е поставила началото на тенденция.

Демократите вече бяха запазили своя контрол върху Сената, до следващата надпревара за Белия дом има две години, а и на избори по места гласоподавателите често се водят от специфични съображения. Така че значението на балотажа в Джорджия не бива и да се надценява.

В крайна сметка главната причина, поради която Хършъл Уокър загуби, бе собствената му личност, отбелязва Ройтерс и определя кампанията му като проблемна от самото начало. Без никакъв политически опит, той не успя да спечели избирателите извън селските райони, а и в стила на своя политически ментор Доналд Тръмп направи някои лъжливи изказвания.

Уокър например твърдеше, че е работил за правоохранителните органи - нещо, което не е вярно, или пък че е бил сред хората с най-висок успех от своя випуск в колежа, при условие че така и не е завършил, посочва ДПА. В контраст, сенатор Уорнок се придържаше към едно ясно послание: че неговият съперник е негоден за поста му.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конгресът

    31 3 Отговор
    Затвор за Бай Дън и сина му!
  • 2 Делю Хайдутин

    15 1 Отговор
    Кои са тия маскирани 🐒🐒🐒 на снимката!?
  • 3 Историк

    31 2 Отговор
    Който вярва в коректността на изборите в САЩ той е или глупак или е евреин...Марин Льо Пен!

    Коментиран от #6

  • 4 Хахаха

    1 20 Отговор
    Добра новина за всички русофили
  • 5 Коментар

    29 2 Отговор
    Давосджии няма да се дадат на обикновените хора!!!
    Ще манипулират изборите, не само у сях, но и по целия свят, вкл и в България!!!

    Няма нормален, който да подкрепя неадекватния дедо, поставен от "великите рестартиращи"!!!
    В главата требва да имаш вакуум, че да повярваш за победа на "демократите" (сатанистите)!!!
  • 6 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Мари Льо Пен
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ммм...да

    21 1 Отговор
    Трябва да има мелодрама.Иначе Говедария ще погине.Ама с тия игрички, най-много да се докара до гражданска война.
  • 9 демократите го могат , ухаааааа

    10 1 Отговор
    Яко фалшифициране ще да е било .
  • 10 Анонимен

    0 0 Отговор
    Двама ненегърски кандидати. За какво да гласуват белите? Ето отговора за успеха на демократите.