Last news in Fakti

5 Декември, 2022 22:59 2 358 6

Революционно! Лейбъристката партия във Великобритания иска замяна на Камарата на лордовете

  • великобритания-
  • лейбъристка партия-
  • киър стармър

Нестабилността на торите доведе до честа смяна на управлението от миналото лято насам - Борис Джонсън, Лиз Тръс и настоящия премиер Риши Сунак

Революционно! Лейбъристката партия във Великобритания иска замяна на Камарата на лордовете - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лейбъристката партия във Великобритания обяви днес, че предлага замяна на Камарата на лордовете (горната камара на парламента - б. ред.) с излъчена чрез избори камара, предаде Франс прес.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър и бившият премиер Гордън Браун започнаха днес консултации в северния английски град Лийдс за партийната програма преди следващите парламентарни избори след две години.

Проучванията показват, че Лейбъристката партия, която е в опозиция от 12 години, води значително пред Консервативната партия. Нестабилността на торите доведе до честа смяна на управлението от миналото лято насам - Борис Джонсън, Лиз Тръс и настоящия премиер Риши Сунак.

"Мисля, че съществуването на Камарата на лордовете не може да бъде защитено. Когото и да попитате, ще му е трудно да каже, че трябва да бъде запазена. Искаме да бъде заменена от излъчена чрез избори горна камара", заяви Стармър. По думите му една по-малка камара ще намали разходите за нея, но и ще представлява по-добре районите и общностите в страната.

Във Великобритания избираемата Камара на общините (долната камара на парламента - б. ред.) е тази, която има последната дума в законодателството, но Камарата на лордовете притежава правомощия да променя или забавя влизането в сила на някои нормативни актове.

Горната камара е съставена от около 800 души, които се избират с известна липса на прозрачност. Обичайна практика на британските премиери е да номинират за нея свои съюзници чрез "почетен списък", след което те стават доживотни нейни членове.

От дълго време в страната се чуват призиви за по-голяма представителност в Камарата на лордовете - едва 29 процента там са жени, а почти половината членове са от Лондон или Югоизточна Англия.

Киър Стармър обяви също, че иска "нов статут и по-силен глас в една реформирана и модерна Великобритания" за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

"Великобритания има една от най-централизираните системи в Европа, но центърът не изпълнява обещанията си. Твърде много власт е концентрирана в Уестминстър", смята Стармър, според когото прехвърлянето на част от нея ще създаде повече възможности за населението на Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Лисан ™

    9 3 Отговор
    Тия хубаво се точат, ама индийските им шефове дали знаят?
  • 2 ВСЕ ЕДНО ДА ЗАМЕНЯТ ПАРЛАМЕНТА В БГ

    12 2 Отговор
    С ЧЕСТНИ ХОРА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ами да

    8 0 Отговор
    Великобритания може да си променя политическата система за постигане на повече представителност! Ние, обаче - не! Несменяемите партийни върхушки не го допускат! За това ще стигнем до революция!
  • 5 Рошко

    5 2 Отговор
    Обединеното кралство без колонии става и ще става обедняло кралство
  • 6 Стратега

    1 0 Отговор
    Във Великобритания Камарата на лордовете (горната камара на парламента - б. ред.) има 800 члена търтей! Сената на САЩ се състой от 100 избрани члена! В Русия сенната има 208 члена?
    Изгнила феодална монархия е Англия и отдавна не е Великобритания а Малобритания!
Новини по държави: