Last news in Fakti

6 Декември, 2022 15:34 2 040 14

Западните Балкани все по-разочаровани от ЕС

  • ес-
  • западни балкани-
  • европа-
  • присъединяване-
  • скептицизъм

За повечето страни от региона, "синята мечта" за присъединяване към Европейския съюз е недостижима от няколко десетилетия

Западните Балкани все по-разочаровани от ЕС - 1
Източник: Shutterstock

За повечето страни от Западните Балкани "синята мечта" за присъединяване към Европейския съюз е недостижима от няколко десетилетия. Скептицизмът в региона се засили след ескалацията на конфликта в Украйна - населението на Албания, Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора става все по-шумно в изразяването на разочарование си от Брюксел, коментира Bloomberg.

"Проучванията през последните 18 месеца както у нас, така и в региона показват спад в подкрепата за ЕС... Обективно не виждаме напредък в процеса на европейска интеграция“, цитира медията думите на президента на Северна Македония, Стево Пендаровски. Притеснен от тази тенденция, Брюксел провежда среща на върха в албанската столица Тирана, някога основен защитник на "европейската идея". Целта на събитието е да се демонстрира вяра в балканските партньори и да се подчертае важността на координирането на позицията на Блока със страните от Западните Балкани по отношение на санкциите срещу Русия. В същото време критиките към европейските бюрократи звучат и в самия ЕС: "Липсата на участие и доверие на ЕС през последните няколко години създаде вакуум, като по този начин остави място за Русия, Китай и други злонамерени трети страни“, се казва в изявление на Европейския парламент каза, който упрекна Брюксел в неизпълнение на дългогодишни обещания.

Стандартът на живот в шестте балкански държави извън ЕС беше с 50% под средния за Блока миналата година, докато 12-те бивши комунистически държави, които се присъединиха от 2004 г. насам, показват по-високи нива. Всеки разбира, че интеграцията допринася за повишаване на икономическото благосъстояние. Северна Македония, заедно с Албания, чака 17 години за започване на преговорния процес и дори промени името си, за да отговори на изискванията за членство. Появяват се обаче нови пречки: спор със съседната България. Всичко това постепенно засилва недоволството на македонците, както и на гражданите на други държави в региона, отбелязва Bloomberg.

Междувременно сръбският президент, Александър Вучич, който има тесни връзки с Русия, но се стреми да присъедини страната към ЕС, се опитва да увеличи влиянието на Белград в региона: например Белград беше първият, който изпрати ваксини срещу COVID-19 на Северна Македония, а през октомври сръбското правителство преразгледа законодателството, за да започне износ на природен газ към своя малък съсед. Вучич е убеден, че без ясна дата за присъединяване към ЕС, балканските държави трябва да заздравят икономическите си отношения. Той също така настоява за по-голяма роля на форума "Отворени Балкани", който има за цел да улесни търговията и пътуването между държавите в региона.

Европейският съюз разкритикува тази инициатива, опасявайки се, че страните може да загубят интерес да се присъединят към неговите редици. Но вината за липсата на напредък в евроинтеграцията на Балканския регион е на ЕС, е заключението на агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, бе

    36 9 Отговор
    То щото източните са очаровани от ес.
  • 2 Реалист

    16 4 Отговор
    Агенция Фокус се държи от ДС ... какво да каже :)
  • 3 Историк

    20 11 Отговор
    Едно време Римските императори са покорявали с битки страните и са ги присъединявали към империята, а сега... сега страните драпат да бъдат превзети от същата империя на злото! Позорно е!

    Коментиран от #6

  • 4 Култура миянко

    9 2 Отговор
    Те докато ги приемат и Съветският ЕС може и да се разпадне.Те имаха синята мечта,нас пък навремето така ни излъгаха със" синята идея",включително и мен.Както е казл народът,всяко зло за добро.
  • 5 Целта на Белград

    9 9 Отговор
    Е да влияе и управлява тези бивши югославски страни чрез манипулация, както преди са им били в сферата на влияние. Не са има ДАЛИ, а ПРОДАЛИ китайски ваксини, има огромна разлика. Сега изнудват ЕС чрез заиграването с Русия, Китай. Искат в ЕС с титов комунизъм. Винаги са били лицемери, все от 2 майки да сучат, само в тяхна изгода, навик, преди бяха корекома на соц лагера, днес искат пак тъй

    Коментиран от #14

  • 6 Амиии

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Не може да се каже и така, тък като глобалната финансова олигархия, която контролира ЕС, контролира и всички централни банки на държавите, включително и на въпросните.... А когато ти контролират кинтите, ти си зависим... Не си свободен да избираш...
  • 7 Бонев

    13 3 Отговор
    Тези още не са влезли и вече разочаровани. А на много от нас ни трябваха години за да разберем че от един съветски съюз сме влезли в друг такъв.
  • 8 Българин

    11 2 Отговор
    Ние също сме разочаровани от ЕС, референдум за ЕС и НАТО.
  • 9 Шопо

    8 1 Отговор
    ЕС е капан, можеш да влезеш но неможе да излезеш!
    За Бога братя не влизайте!!!!!!!!!!
  • 10 Ами

    6 1 Отговор
    ЕС се оказа една ГОЛЯЯЯМА КЛОАКА.
  • 11 Ами

    7 1 Отговор
    нали на коледа се случват чудеса - да си пожелаем скорошно разпадане на посрания ЕС !
  • 12 Аз не искам

    6 1 Отговор
    да дружа с ФАШИСТИ ! Нямаме работа в ЕС. BULEXIT !!!
  • 13 Горно Уйно

    1 0 Отговор
    Гюешево в "Западните Балкани" ли е?
  • 14 Читател

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Целта на Белград":

    Ами целта на тоя ЕС каква е ,а?
Новини по държави: