Last news in Fakti

6 Декември, 2022 20:29 2 473 70

Стреля ли България по бежанци край границата с Турция?

  • граница-
  • мигранти-
  • бежанци

От тези места често идват информации за нелегални изтласквания отвъд границата, при които не се извършва индивидуална проверка на мигрантите

Стреля ли България по бежанци край границата с Турция? - 1
Снимка: БГНЕС

Видео показва как бежанец е улучен от куршум край българо-турската граница. Анализи на видеото и свидетелства на очевидци говорят за това, че куршумът явно е бил изстрелян от българска територия. От България отричат.

Граничната зона между България и Турция: няколко километра преди оградата на самата граница пътищата са от чакъл, а табели забраняват преминаването на цивилни автомобили. Кола на българската гранична полиция изглежда ескортира военен автомобил. В него се виждат хора. И двете превозни средства се движат към границата с висока скорост.

Нелегални изтласквания на бежанци

"Понякога минават и по десет такива коли на ден", разказва възрастен мъж, последният жител на граничното село Граничар. “Връщат ги откъдето са дошли. Не знам какво се случва, но виждам как ги връщат обратно с колите”.

От тези места често идват информации за нелегални изтласквания отвъд границата, при които не се извършва индивидуална проверка на мигрантите. Денят е 3 октомври. На фона на залязващото слънце се разиграват драматични сцени. Група млади мъже разказват, че са били върнати отвъд граничната ограда - обратно на турска територия. Те са яростни - ругаят, хвърлят камъни. Българската полиция по-късно нарича поведението им “агресивно и враждебно”.

Насилие край границата

Един от бежанците снима с мобилния си телефон - първо недоволството край граничната ограда, както и случилото се минути по-късно. Чува се изстрел, вижда се, че е прострелян млад мъж. Той се залюлява и пада на земята. Куршумът го е улучил в гърдите. Останалите бежанци правят каквото могат, за да спасят живота му. Чуват се отчаяни викове, безпомощни и объркани опити да бъде оказана първа помощ.

Името на младия мъж е Абдула, той е на 19 години. След инцидента е закаран в турска болница, където го оперират. Лекарят отговаря писмено на АРД и потвърждава, че момчето е имало огнестрелна рана. Куршумът е преминал на милиметри от сърцето. Репортери откриват Абдула няколко седмици по-късно в Турция. Състоянието му вече е стабилно, но той обвинява българската гранична полиция.

"Никога не съм си представял, че ще стрелят по мен в държава, която се нарича европейска"

Според него българските органи на реда са се появили с автомобил. Първо изстреляли предупредителни изстрели, а после стреляли по него. “Ако куршумът беше разкъсал вената ми, нямаше да съм жив сега. Това е чудо. Никога не съм си представял, че ще стрелят по мен - в държава, която се нарича европейска”.

Анализ на видеото от мобилния телефон подкрепя напълно разказа на Абдула. Експерти по балистика твърдят, че изстрелът явно е дошъл от посоката, накъдето е била насочена камерата – т.е. от българската страна на границата.

Има и други видеоклипове, които показват ситуацията точно преди изстрела. На едно от тях се вижда вонен камион и джип Land Rover Discovery от българската страна. И двата вида превозни средства се използват от българските гранични сили.

Българското вътрешно министерство отрича

На въпрос за инцидента от българското Министерство на вътрешните работи отговарят, че на 3 октомври е имало проява на насилие на границата. По полицаите били хвърляни камъни и един от тях е бил ранен, но от българска страна не били давани изстрели.

Напрежението по българо-турската граница расте. Според българските власти само тази година е имало повече от 150 000 опита за нелегално пресичане на границата. Това е четири пъти повече от предходната година, когато опитите са били 36 000. Мнозина не оцеляват след прехода през гористата местност край границата. Някои от тях – дни по-късно – се оказват в моргата – при доктор Галина Милева в Бургас.

Често телата на мигрантите са в много лошо състояние, когато пристигат в моргата, разказва патоложката - понякога дори без дрехи. “Твърде много бежанци умряха в Странджа. Слабите и болните - онези, които не могат да продължат пътя си, защото са останали без вода и храна, просто биват изоставени и умират”.

Текстът е писан въз основа на съвместно международно проучване на АRD - Виена, Lighthouse Reports, Sky News, Le Monde, The Times и Domani.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трак🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇩🇪🇮🇹🇮🇷

    82 4 Отговор
    Ми да стреля ! Това й е работата !
  • 2 Българин

    27 12 Отговор
    Нацбатальоните в Украйна са съставени основно от зверове ,а не от хора. Но ще мине време, докато изплува истината.

    Коментиран от #17, #23

  • 3 ами да кажа

    53 0 Отговор
    не знам ама трябва - някога беше така и така трябва да бъде или може би им дават оръжие да се снимат и самоубиват ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лъжците на фатмака

    12 55 Отговор
    Стреля на месо!! Комунистите убиват хора!
  • 6 Най вероятно

    24 16 Отговор
    Има нещо там.Не случайно двамата турци застреляха полицая.За отмъщение.Най вероятно не са е разбрали за парите.Има предистория
  • 7 Анонимен

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Убивай гнусните":

    Звучи като земя-рай.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мнение

    72 3 Отговор
    Само като видите източникът (ДВ) и веднага ви става ясно, че новината е против България!!!

    Я ми кажете, неуважаеми журналя (национални предатели с бг паспорти) от ДВ, как ще коментирате до тук убитите и ранени служители на МВР, от нелегални мигранти (престъпници по конституция)???
    Правилно ли е, макар да знаят, че е нелегално да минават през стената (корупционната схема на Валери Симеонов), да продължават да го правят и по пътя си да нападат опитващите се да ги спрат???!!!

    Какво трябва да правят граничарите???
    Да се усмихват и да сочат пътя към Германия ли???
    Ама утре ще ни приемете в еврозоната (заробване на България под външен натиск от краваристан) и ще ни ги връщате като първа страна, дето ги е регистрирала???!!!

    Време е медии, които работят против интересите на България, да бъдат забранявани!!!
  • 10 Нет и тв

    39 5 Отговор
    Надявам се да се стреля, ама.надали. А ако започнат и по синьожълтите държанки на зеленото човече направо екстра!

    Коментиран от #20

  • 11 дойчи зели

    36 0 Отговор
    трябва масов транспорт до германистан.танте шмеркел си ги покани 😄
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Васко

    48 3 Отговор
    Проблемът е ,че не стрелят достатъчно нашите граничари и полицай.Ако стреляха този индивид нямаше да смее да влиза незаконно в чужда държава.А скъпи читатели виждате ли каква наглост -Никога не бил си представял , че ще стрелят по него в държава, която се нарича европейска.А ти какво очакваш бонбони и по 1000 евро на месец ли ? В неговата държава от която и да е ако не спазва правилата до сега да са го обесили.
    Тези жиевят в 13 век нямат място в Европа.Ама ние сме са бой пускай всичко да минава и да ходи да съсипва там Австирия,Холандия да видим дали пак ще ни спират и гаврят с нас .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 DW - Пропаганден машинен

    39 1 Отговор
    Няма ли кой да ги осъди тия дебили от DW за клевета и манипулации! "доказателства" от някакво видео вaдели!?!? Няма съд в белия свят, които да приеме такива "доказателства"!
    Забранете я тази "медия"! Тук не става въпрос за свобода на словото, а за диверсия и рутене на националната сигурност!
  • 16 така де

    33 0 Отговор
    Да сложат такса 1000евро през КПП-то
    и да стрелят по тези които прескачат оградата.
    Предполагам че вече няма да сме най бедната държава в ЕС,
    а и ще се наложи да ни уважават,
    а не да ни унижават.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Фикри

    46 4 Отговор
    Ако Абдула беше минал през КПП като истински имигрант по каналния ред никой нямаше да стреля по него. Но абдула е престъпник който нелегално преминава българската граница и няма какво друго да очаква.
  • 19 И още

    10 3 Отговор
    как ? Не си платил по веригата - куршум !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЕИРЕ

    32 1 Отговор
    Никога не съм си представял, че ще стрелят по мен - в държава, която се нарича европейска”.

    Не сме европейска що не ни поканиха в шенген.
    За стрелба по минаващите българската граница.
    Огън!

    Коментиран от #37

  • 25 То за тва с линейки бре ......

    11 1 Отговор
    “Твърде много бежанци умряха в Странджа. Слабите и болните - онези, които не могат да продължат пътя си, защото са останали без вода и храна, просто биват изоставени и умират”.
  • 26 Шенген

    12 9 Отговор
    Не е проблема в стрелбата и.дио.тииии.Прооблема е в каналджииството ,75 000 емигранти са в центъра на Европа и са минали през България,това ви казаха ако не сте разбрали.Стига сте хвърляли прах в очите на хората

    Коментиран от #30, #48

  • 27 Йозеф

    25 0 Отговор
    На времето стреляхме и даваха награди за точно попадение.

    Коментиран от #62

  • 28 100 % от гражданите на България

    36 0 Отговор
    Подкрепяме стрелбата срещу нарушители на държавната граница
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 КАЙЗЕР

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Шенген":

    Да ги задържаме в България ли предлагаш?
  • 31 Обърках се вече

    13 0 Отговор
    Стреляме ли ги, или ги пускаме?

    Коментиран от #35

  • 32 Хакуна матата

    27 0 Отговор
    Абе никой ли не се замисля, или просто ни правят всички на луди, а ние сме достатъчно тъпи,че да си траем ... Тези хора не са нелегални мигранти. Това не са семейства. Това са САМО млади мъже! И това не е случайно. Малко по малко в Европа пристигат млади мъже с коренно различни възприятия и религия, които не подлежат на превъзпитание. Всъщност може да се окаже след години, че Европа е превзета без война, именно от тези "мигранти". Една около 5 % от всички потърсили убежище на този континент са баща, майка и децата им ... Никой ли не се замисля защо не бягат млади жени, възрастни мъже и т.н.? Идеята на идващите май е друга ... Пък и когато хората бягат от война те отиват в съседна държава, а не да преминат през няколко граници, само и само да стигнат до определена държава.
  • 33 КОЖЕВ

    25 0 Отговор
    подкрепям. да се стреля. евролиберастите които са против, да им изпратят самолети и да си ги приберат директно. никакъв хуманизъм към афро-арабските диваци. миниране на границата и стрелба по всеки нарушител.както беше преди 89 г.така се охранява граница.
  • 34 Дааааааа

    24 0 Отговор
    И по таз ограда що не пуснат ток? 220 волта поне
  • 35 папа джон

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Обърках се вече":

    стреляме ги. всеки един.
  • 36 ОЗ ОФИЦЕР

    15 1 Отговор
    някога се стреляше на здравченица без предупреждения сега може да ги срещат според нидерландия с бъклица не знам меки китки
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 пипероси

    23 0 Отговор
    ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПОДКРЕПЯТ ДА СЕ СТРЕЛЯ. НЕЛЕГАЛЕН, НЕЗАКОННО ПРЕМИНАЛ,ТЕЗИ ТЕРМИНИ ЗНАЧАТ ЛИ НЕЩО БЕ? ЕВРОЛИБЕРАСТИ ПОДКРЕПЯЩИ ЗАКОНА??? КАРТЕЧНИ ГНЕЗДА ТРЯБВАТ И ДА СЕ СТРЕЛЯ ПО ВСЕКИ ЕДИН. МИННИ ПОЛЕТА И ТОК ПО МРЕЖАТА И НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ. ДА ЕМИГРИРАТ В САУДИТСКА АРАБИЯ.
  • 39 меровингий

    18 0 Отговор
    ДВ одавна са антиБългарски пропагандатор, с ляв уклон и толерастия към чалми,черни и всякаква сган която иска да се просмуче в европа. куршуми и стрепба за всеки един нелегално преминал. пък евротолерастите нека си вият. на нас не ни пука.
  • 40 Ааа

    22 0 Отговор
    Не е правилно да се пита "Стреля ли България по бежанци край границата" , а е редно българската полиция охраняваща българската граница ДА СТРЕЛЯ по нарушителите на държавната граница точно, защото това е граница и никой не трябва да преминава от там.

    Който иска да преминава граница за целта има ГКПП-та. Щом е граница, то тя трябва да се охранява и нарушителите да се отстрелват точно, защото са нарушители.

    Каква граница ще е тя, ако всеки тръгне да си минава оттам, когато си поиска ?

    На времето граничарите като гръмнеха такъв нарушител получаваха награда 10 дена домашен отпуск, а днес рев до небесата, че били стреляли по нарушител.

    Аз предлагам да се минират границите точно както си беше едно време и като им се разхвърчат парцалите по дърветата и потока мигом ще секне.

    Ако западняците толкова реват за "бежанците", които не са никакви бежанци, защото ако бяха такива нямаше да са сами мъже, а щяха да са със семействата си да ги пускаме направо да преминават транзитно през нашата територия и да вървят при тях.
    Нали те ги поканиха, а сега реват, че не си пазим границата, а като стрелят по тях не можело.

    Джеnдъри мръснi не знаят, какво искат.
  • 41 м да

    13 0 Отговор
    крайно време е да започнат
  • 42 Истина

    20 0 Отговор
    Държавната граница е неприкосновена. Срещу всеки който я наруши трябва да се стреля ,в противен случай всичко джендарщина.
  • 43 112

    17 0 Отговор
    Ами ще се стреля, това е граница, не ГКПП!!! Съвсем правилно. Да стрелят!!!
  • 44 Али и баба

    14 0 Отговор
    Ей това е европейската солидарност.Не се търпи тоя ЕС вече.Рюте казва че ги пускаме,тия се оплакват че ги стреляме.Няма угодия на тия евромекикитки.
  • 45 Васко да Гама

    17 0 Отговор
    Да се стреля на месо!
  • 46 Гринго

    15 0 Отговор
    Незнам дали е стреляно,незнам кой е стрелял,но е пропуснал само със сантиметър.
  • 47 Тия пак манипулират

    15 0 Отговор
    А факти разпространяват жалки сте
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Али и баба

    15 1 Отговор
    Почвам да се замислям дали е добре да сме в ЕС.Тия са напълно малоум.н.и
  • 50 681

    1 10 Отговор
    Не са само изтрели, въпреки, че един военен и от двете страни на границата няма право да насочи дори и дулото на оръжието си към ответната страна.
    Българските полицаи ежедневно обират, малтретират и избутват чужди граждани на територията на Турция. А според международните спогодби, миналите нелегално границата се предават на отсрещната страна с предавателно-приемателен протокол при съставянето на който обезателно присъствува лекар. Вие кои сте та пишете наново световни хуманитарни и правови норми? Или СТЕ или НЕ СТЕ в ЕС? Избирайте, не може да СТЕ в ЕС и да боравите с деянията на Пъдаря от Правец или ще боравите с тези правила но НЯМА ДА СТЕ в ЕС. ОК?Говорим за върховенството на закона в ЕС. Разбира се и в КОЧИНАТА БЪЛГАРИЯ...
  • 51 🇧🇬🇪🇺

    11 0 Отговор
    🇧🇬Така нареченият “куршум” който е улучил младият “джихади” трябва да е бил от лично оръжие, изстрелян от, много вероятно, “късо цевно”, оръжие, още по вероятно 9мм Макаров.
    В случаят че младият “джихади” е бил прострелян с единичен АК47, АК74, шансовете да оцелее са равни почти, казвам почти, примаме че са 0% , най малкото от загива от ударният “шок”, в Белите Дробове, следват несъвместими с животът разкъсвания на “белодробната тъкан” и други разкъсвания на вътрешни органи.
  • 52 асдасдсд

    14 0 Отговор
    Не, не стреля.
    А трябва.
  • 53 ЧУКИЧ

    2 15 Отговор
    АБЕ ГЯУРИНА ВЕРНО ПРОСТ И ЗЪЛ ЧОВЕК.
  • 54 Перо

    18 0 Отговор
    Това е провокация и театър на циганите! Само разстрел на преминалите границата унтерменши! Индивидуална проверка се прави,само на ГКПП,а не на зелена граница и така е на всякъде по света! Турските власти не трябва да ги допускат до границата и това трябва да бъде постоянна българска политика,в двустранните отношения!
  • 55 Ами да

    16 0 Отговор
    Разбира се, че ще се стреля! Това е неприкосновена държавна граница!
  • 56 Не стреля, но

    15 0 Отговор
    Трябва да се стреля, иначе по нас стрелят
  • 57 дядото

    8 1 Отговор
    или държавата да прибира по 4500 евро от мигрант и да ги пуска към шенгенското пространство,където казаха,че са добре дошли,или да се вземе в ръце и преустанови този хаос.тя може,но някои имат интерес да не става.
  • 58 акуд

    13 0 Отговор
    проблема не е в стрелбата, проблема е ,ЧЕ малко се стреля.....
  • 59 Аогтт

    10 0 Отговор
    Те са нарушители! Точка!
  • 60 Стига, бе!!!

    7 0 Отговор
    Цитирам едно мнение, който изключително силно подкрепям и смятам, че всеки българин, които иска да живее в свободна и независима държава, трябва да подкрепи!

    Цитат: ..........Престъпници, защото те са престъпници, искат да пресекат държавна граница. Нашата граница. И граничарите стреляли. Дори не убили. Ранили.
    Групата престъпници е от над 70 човека. Млади, хвърлящи камъни мъже. Такива, които преди две седмици пратиха под земята наши граничари. Такива, които преди месец пратиха под земята наши полицаи. За такива говорим.
    Наричайте ги мигранти, които си търсят щастието, а аз престъпници, които нарушават държавна ни граница. В резултат НПО-та скачат като кокершпаньоли, някаква английска телевизия прави репортажи. Журналя взимат интервюта от престъпниците. На съд в Страсбург отиват нещата...
    Вие луди ли сте?
    Ако тази граница престане да я има няма да има и България. Ако нея не я пазим, какво да пазим? Мраморните писоари пригодени за третия пол ли?..................
  • 61 Уртопузов

    0 2 Отговор
    Хем стрелят наште милицаи,хем се правят на луди,хем искат шенген.Ох бабачкооо,кого лъжете бе???
  • 62 Юсуфффф

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Йозеф":

    Жозеффффф,дадоха ли ти медал за точно попадение?
  • 63 Българин

    3 0 Отговор
    България не стреля по незаконни мигранти. За съжаление...
  • 64 Чужденците трябва

    4 0 Отговор
    Да са до Босфора далече от България,поне на 30 км. да се изтеглят.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Макробиолог

    0 0 Отговор
    Шорос измутясъли изтръсляци...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Гражданин

    0 0 Отговор
    Щом се налага ще се стреля. Влизането със сила в чужда държава се нарича война! Това не са бежанци, а армия от млади мъже, които минават не откъдето трябва и с агресия. Всички ги виждаме какво правят и в Европа. Имаме право на самоотбрана!