Last news in Fakti

8 Декември, 2022 13:30 1 898 24

The Times: Русия губи икономическата война със Запада

  • руска икономика-
  • икономическа война-
  • инфлация в русия-
  • санкции срещу русия-
  • санкционна война

Формално икономическото състояние на Русия остава стабилно, но на практика това далеч не е пълна картина

The Times: Русия губи икономическата война със Запада - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Лондонският вестник The Times публикува анализ за състоянието на руската икономика на фона на санкциите, наложени заради инвазията в Украйна. Както пише вестникът, формално икономическото състояние на Русия остава стабилно, но на практика това далеч не е пълна картина, обобщава изданието.

От една страна, според вестника, Москва е ограничила доставките на газ за Европа и по този начин е предизвикала инфлационна криза на Запад, което е довело до спад в стандарта на живот и е успяло донякъде да отслаби обществената подкрепа за Украйна.

Освен това официалните руски икономически данни рисуват доста благоприятна картина. Рублата, която падна рязко в началото на войната, сега се засили и остава една от най-успешните валути тази година. Според статистиката през първата половина на 2022 г. БВП на Русия е намалял само с 0,4% в сравнение със същия период на миналата година, а до края на 12 месеца е вероятно да спадне с по-малко от 3%. Инфлацията ще бъде 13%. До края на февруари руският бюджет беше на плюс.

The Times обаче цитира доклад на известния руски опозиционер Владимир Милов (признат в Русия за "чуждестранен агент" и наскоро обявен за издирване), който описва съвсем друга статистика.

Документ, написан за базирания в Брюксел мозъчен тръст Wilfried Martens, предоставя следните данни:

Укрепването на рублата отчасти се обяснява с приходите от продажбата на петрол и газ на завишени цени по време на войната. Но също така е свързано с ограниченията, наложени от Централната банка на Русия, които заедно със санкциите са намалили руския внос с около 70%.

До третото тримесечие заради санкциите износът на газ е намалял с 40%, на въглища - с 9%. През септември производството на автомобили е спаднало със 77,4%.

Броят на работоспособното население рязко е намалял - по официални данни само през октомври (когато много руснаци избягаха от мобилизация) - с 600 хиляди души и вероятно това са най-квалифицираните специалисти.

The Times: Русия губи икономическата война със Запада
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Продажбите в магазините паднаха с 10%, доказателство за много по-дълбок икономически спад, отколкото показва официалната статистика.

Въпреки че официалната безработица е само 4%, към края на второто тримесечие 13% от общото работоспособно население на Русия, или около 4,3 милиона души, са били принудени да вземат неплатен или частично платен отпуск или са били безработни.

Милов описва всичко това като "потьомкинска" картина, която Владимир Путин създава, за да убеди света в стабилността на руската икономика в условията на санкции.

"Но колко дълго може да издържи тази фасада? - пита авторът на публикацията. И отговаря: "Колкото по-дълго действат санкциите, толкова по-големи ще са щетите."

"Всъщност Русия губи икономическа война точно както губи война на бойното поле", заключава анализът на The Times. "Реалните доходи в Русия са намалели с 10% днес в сравнение с 2014 г., когато Путин започна първото нахлуване в Украйна; липсват и добри възможности за преориентиране на руската икономика, за да компенсира загубената търговия със Запада".

"Западът трябва да продължи да упражнява натиск, включително като призовава трети страни да не помагат на Москва да заобикаля санкциите. Путин смяташе, че европейците ще се поколебаят пред руския икономически натиск тази зима. Но вместо това газовите им хранилища са пълни и те току-що въведоха ембарго върху руския петрол и готвят таван на цените на руския газ. По този въпрос, както и по много други, той сгреши."


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 7 Отговор
    Хубава шега.ха ха ха
  • 2 Хммм

    47 6 Отговор
    Ха ха ха, това беше вица за днес:)

    Коментиран от #16

  • 3 Делю Хайдутин

    52 4 Отговор
    Таймс са преписвали от Бесарабски фронт.Само там измислят такива глупости.
  • 4 Ева Лореда 👸

    22 4 Отговор
    СЛАВА НА ПРАЙДА ДЖЕНДЪРЛЕНД И ЕВА ЛОРЕДОЛЕНД ,русия и сащ са никой нищо и нуля слагам си ги в РОЗОВИЯ ДЖОБ ОТ ЛЯВО НА ЛЯВО
  • 5 Факт е,

    28 3 Отговор
    САЩ - да, а ЕС - не !
    Тепърва ще наблюдаваме кой колко печели !
    На населението в ЕС супер умни политици предоставяли голям шанс - да се топлят на протестите...

    Не е важно дали на мен ми е добре, по-важно на Вуте да му е зле...
  • 6 Факти,

    34 3 Отговор
    Това не са фапкти а мечти и желания! И пропаганда!
  • 7 Ало Таймс, що лъжете бе?

    35 2 Отговор
    Русив е увеличила износа на газ за ЕС с 20% /само че чрез кораби за да не види чичо Срам/ и на по-висока цена.
    Увеличила е износа за Китай, Индия а сега и за Паки.
    Произвежда вече собствени чипове
    Разработва свои мини за редки метали
    Путин взема най-богатите земи на укрите.
    Една от страните с малки заеми и т.н.
    П. П. Вия от Таймс редовно ли се къпете или както каза баба Урсула по един път седмично?
  • 8 Али и баба

    19 2 Отговор
    Какво ли са обещали на Милев че да предаде страната си и да и желае най лошото?
  • 9 Гринго

    24 1 Отговор
    Каква война?Западът сам стреля по себе си
  • 10 Американско говедо

    26 1 Отговор
    Даже и Северна Корея не е фалирала заради тъпите санкции на джендърите.
  • 11 Кочо

    32 1 Отговор
    Какво значи Запада! Печаливши от тази война са САЩ, тотално губещи са Европа и ЕС! Американците направо заробиха Европа и унищожават икономиката и с непосилно високи горива, които я правят неконкурентно способна! Евпопа се деиндустриализира, народите и ще студуват, гладуват и стоят на тъмно! През това време могат да си викат "Слава Украине" и да се прекланят пред наркоманизирания кървав клоун Зеленски! Все пак в западния демократичен свят се допуска само една гледна точка - тази на демократичния господар от демократическата партия!
  • 12 Герань

    19 0 Отговор
    Емили Тротинетката ще става генерал лейтенант в НАТО

    Коментиран от #13

  • 13 Ева Лореда 👸

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Герань":

    Тя е редник ,аз съм ГЕНЕРАЛШАТА 👸
  • 14 Нострадамус от Злокучене

    3 24 Отговор
    Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина потъва неспасяемо,като "Мацква".Тоталният финансово-икономически крах е неизбежен.Вонящата Руска Септична Яма отива на Боклука на Историята,при СССР.
  • 15 Читател

    21 1 Отговор
    The Times обаче цитира доклад на известния руски опозиционер Владимир Милов (признат в Русия за "чуждестранен агент" и наскоро обявен за издирване)

    Ха ха ха някакъв руснак предател на чужда хранилка направил "доклад" явно от мъгливия остров и рисува колко е зле Русия без дори да я е виждал или пък да има някакви данни за реалното състояние.

    Ами все пак трябва да яде и човека заработва - много доходоносна стана тази професия напоследък - да продаваш родината си на текущите господари. И при нас много си изкарват хляба с това като почнеш от политици та да стигнеш до медии и тролове.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Винету

    4 0 Отговор
    Май си изпушил Лулата на мира....няколко пъти
  • 18 Европеец

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "1944":

    От Козяк ли ти казаха че в "масква виждат доста зор" а пък в в "евро съюза и си добре". От мен да знаеш лъжат те - не си бил нито в Москва нито в ЕС последно време а пишеш от някаква дупка.
  • 19 Холивуд

    7 1 Отговор
    Няма разлика м/у дойче зеле и дъ шаймс. Само прапоганса, но пък с авторитет.
  • 20 Да, сигурно

    10 1 Отговор
    я губи? Ама май ЕС по-бързо ще падне?
    Такава инфлация в централните европейски страни не е имало от втората световна война насам.
    Е, когато народите се осъзнаят, ще изгонят всичките тези дебилни търтеи, поставени ни "отгоре" да ни тормозят.
    Акушерки, Олафи, Борели, Бербокове... Тази тъпа паплач сама се е навряла да са на власт и тормозят цяла Европа! Гадни паразити.
    Заплатата на акушерката Урсула е около 20 000 евро месечно. Е, а какво прави за нея? Само глупости и унищожава Европа!

    Коментиран от #24

  • 21 От Мордор с любов

    7 1 Отговор
    Губи,губи колко да губи?Руснаците не са отправяли призиви за поддържане на температура в къщи и в офис,не повече от 18С,за къпане един път в месеца,за ползване на водата от ваната за цялото семейство(след това в нея и съдовете могат да се измият),вечер без улично осветление,ааа да не забравя,тоалетната хартия,за многократна употреба.Както се казва Обединеният въдух под Налягане ги разби ушанките.Последно беше" хайли лайкли".
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Равнопоставеност

    0 0 Отговор
    И като напишете някоя такава пропагандна статиика по-топло, по-евтини или по-нисколихвено ви става? Много ми е интересно - когато излъжеш, че някой губи или печели - нали се си мислите, че лъжата ще стане истина? Защото както сега крадат яхти, банки и рафинерии не се знае дали след загубата на Украйна няма да почнат да крадат медии...
  • 24 Равнопоставеност

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Да, сигурно":

    Какво да прави изпълнява си поставените задачи - същото, което правят и Кики тъпото и плевела. Взима се някакъв тотален дегенерат, който дори говори диалектно и няма мозък за 5 стотинки като плевела и му се дава власт и пари каквито той никога не би изкарал с акъла който има и той слуша и изпълнява защото спомена за външната тоалетна три този тип индивиди е силен.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания