Last news in Fakti

8 Декември, 2022 13:54 2 676 8

Колко получават болногледачите в Германия

  • германия-
  • болногледачи

Средната почасова ставка, която получават болногледачите и санитарите в здравните заведения с тарифни договори, леко се е повишила през тази година – с 2,7 процента до 20,37 евро на час

Колко получават болногледачите в Германия - 1
Снимка: DW

В Германия заплащането на труда на болногледачите през тази година леко се е подобрило. Колко взимат средно на час? Ето актуалните данни:

Средната почасова ставка, която получават болногледачите и санитарите в здравните заведения с тарифни договори, леко се е повишила през тази година – с 2,7 процента до 20,37 евро на час.

Това сочат данните на здравноосигурителната каса АОК, съобщи RND. Това средно заплащане определя и минималната работна заплата в целия бранш, припомнят от изданието.

Между 17 и 23 евро на час

В момента средната почасова ставка за помощния персонал е 17,03 евро. Това е с 2,3 процента повече, отколкото през 2021 година. Завършилите едногодишно професионално обучение за санитари и болногледачи взимат средно по 19,05 евро на час (1,98% увеличение), а квалифицираните служители с най-малко 3-годишно обучение получават следно по 23,38 евро на час (ръст от 2,86 на сто).

Разлики на регионален принцип

Сериозни разлики в заплащането има в зависимост от провинцията. Ако в Мекленбург-Предна Померания средната ставка е под 19 евро, в Северен Рейн-Вестфалия тя е малко над 21 евро на час.

Всички здравни заведения, в които заплащането е обвързано с колективен трудов договор или е по смисъла на църковното трудово право, са длъжни до края на септември да обявяват възнагражденията на своите служители. Въз основа на това на регионален принцип се определя и минималното заплащане на този вид труд също и в лечебните заведения, които не работят с тарифни договори. В противен случай те не могат да се разплащат със здравните каси.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 19 Отговор
    Колкото моите сервитьори в заведението ми.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А по колко вземат нашите?

    7 3 Отговор
    Гледачка/гледач на стари хора в Италия 700,Австрия 1000.Сега може да е малко повече ,но съотношението си остава.30 процента по-малко в Италия.В Германия може и повече да вземат.Трудов договор.Ако искаш.Че и за любов им остава време.Един бивш военен беше застрелял една в метрото на последна спирка-летището.Помните ли го случая?Несрета-тва е
  • 4 Ами сега?

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кръчмарските плъхове са най мазни🐀🐀🐀":

    Не го слушай, той не е собственик, а чистач в заведение!
  • 5 А колко

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е една порция с хлебарки

    Коментиран от #6

  • 6 Русофоб Антисемит

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "А колко":

    Предимно руски😃😃😃
  • 7 😆😆😆😆

    1 2 Отговор
    А колко взимат в раЦЦия господа русофили държавата МЕЧТА.Но вие знаете защото вашите внуци отдавна са в лошия,прогонил,запад.
  • 8 комунистче

    4 2 Отговор
    да са живи и здрави нашите българчета, и българки, които зарязали род и родина, бачкат като луди в Германия, именно от техните данъци и осигуровки, през тамошните каси, пристигат парите за тези болногледачи
Новини по държави: