8 Декември, 2022 18:36 3 032 24

Разнобой! Шест страни от ЕС се противопоставят срещу плановете ценовият таван на руския газ да се понижи

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • втечнен газ

Членките на Евросъюза преговарят по предложението и вече са пристъпили към намаляване на ценовата граница

Разнобой! Шест страни от ЕС се противопоставят срещу плановете ценовият таван на руския газ да се понижи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шест страни от Европейския съюз, сред които Германия и Нидерландия, предупредиха, че не могат да приемат опитите на други страни членки за допълнително намаляване на ценовия таван, който Съюза ще наложи върху цените на газа. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на имейл от посланиците на шестте срани от ЕС до Чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Групата, в която освен Германия и Нидерландия, влизат и Австрия, Дания, Естония и Люксембург, очерта своите червени линии относно предложената горна граница на цената на газа в ЕС, която се очаква да бъде одобрена на срещата на министрите на енергетиката на страните на 13 декември в Брюксел.

Загрижени сме за понижаването на равнището. Равнището на тавана на цените на газа и свързания с него механизъм не може да бъдат намалени повече или заменени, пишат представителите на шестте държави до Чехия, която сега е ротационен председател на ЕС.

Шестте държави са скептични по отношение на ограничаването на цените, което според тях може да наруши нормалното функциониране на европейския енергиен пазар и да затрудни закупуването на синьо гориво, ако доставчиците пренасочат количества към региони, в които цените не са ограничени.

Миналия месец Европейската комисия предложи таван на цените, който ще влезе в сила, ако цената на газа за доставка месец напред, търгуващ на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия, надвишава 275 евро за мегаватчас в продължение на две седмици, и също така е с 58 евро по-висока от референтната цена на втечнения природен газ за период от 10 дни.

Белгия, Италия, Полша и Гърция са сред страните, които твърдят, че е необходим таван на цените, за да предпазят икономиките си. Те обаче настояват за далеч по-ниска ценова граница от предложената от Комисията.

Членките на ЕС преговарят по предложението и вече са пристъпили към намаляване на ценовата граница. Последният обсъждан компромис е за въвеждане на таван от 220 евро за мегаватчас и разхлабени условия за задействането му, въпреки че се очаква вариантът да бъде преразгледан, преди да бъде постигнато окончателно споразумение, според документ, до който Ройтерс е получил достъп.

Германия, наред с другите критици на горната ценова граница, също поиска по-силни мерки за предпазване в случай, че горната граница предизвика непредвидени последици.

Те предложиха "критерии за червени линии", които биха задействали автоматично спиране на горната ценова граница при спешни случаи, например ако търсенето на газ в Европа скочи рязко. Съгласно първоначалното предложение само Еврокомисията може да спре тавана на газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За другите няма

    39 6 Отговор
    На когото му трябва газ, ще трябва да запази пазарните принципи.

    Коментиран от #2

  • 2 Освен Пазарните

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "За другите няма":

    други Принципи няма! Така било е,така е и така ще бъде!
  • 3 ☠ СОРОСОИДЕН ☠ Всеяден ☺ плъх 卐

    60 7 Отговор
    Това разклащане на ЕС трябваше да стане много по-рано и досега да сме забравили, че сме били членове на това сборище! Само беднотия и мизерия ни донесе това членство и ограбване от нашите марионетки и робовладелци и олигарси.

    Коментиран от #7

  • 4 смех

    35 4 Отговор
    Пак не знаем какво искаме?Голема безпътица.

    Коментиран от #8

  • 5 Ехехе хе

    55 6 Отговор
    С тази загриженост им лъснаха голите г@зове на ЕС, че купуват руската газ, ама сложат ли таван.. И довиждане... Русия спира да им продава.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Механик

    25 3 Отговор

    До коментар #7 от "Цончо Ганев":

    Цочооо, Цочо! Когато не може да се агументира човек, то той прибягва до обиди. Поредното си доказателство.
    п.п.
    Пропуснай да поясня, че само хората с комплекси правят това.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Плашимир

    37 5 Отговор
    Да си седиме на студено викам и да ни източват парите за чертежи. Що пък да не се наказваме ей така за да му е зле на Путин. Докато зъзнем ще се сгряваме с мисълта как на Русия и Путин им е много лошо. Отчаяни са. Не знаят какво да правят с газа и нефта си.
  • 12 Ха ха

    38 6 Отговор
    Тия еврогей и тия миризливи американци как ще определят цени на нещо което нее тяхно....
  • 13 Зевзека

    20 2 Отговор
    Как така не може да намалят цените? А могат да изнудват другите с изисквания за солидарност, така ли? Айде и те да бъдат солидарни. Да ни покажат какво значи да бъдем европейци, че сме тъпи и не сме се научили.
  • 14 Комиците

    33 3 Отговор
    Тия пак са потънали в безмислените си глупости, та чак и се карат за тях:):) Смях!!!:):) Какво значение има какъв "таван" ще измислят, след като Русия ясно им заяви: "Без значение какъв е "тавана", страните които се съгласят с него, ще видят руски газ през крив макарон без дупка"
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шанел Гъоринг

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Краварска медия":

    И това питам къде са тези красавци.За какво си губим времето всички знаем от къде идват парите на тези продажнници.
  • 18 Опааа

    18 1 Отговор
    Веднага Урсула грозната бабичка да бъде обе..на!
  • 19 Артилерист

    25 1 Отговор
    Когато стоките са американски, цените ще са свободно-пазар, а когато са руски, цените ще се определят от европейските чиновници, начело с Урсуза, по указания на американците. Така е най-пазарно и демократично!
  • 20 Пловдив

    15 2 Отговор
    Oня хроничен алкохолик Ферхойген може да беше всякакъв, но поне имаше някакви наченки, или остатъци, на здрав разум. Урсула ги няма и тях.
  • 21 0808

    20 1 Отговор
    ... закривай тоз джендърски съюз..
  • 22 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    5 15 Отговор
    Ембарго до дупка за клошковците, да гният на кофите бегекопейкаджийте!
  • 23 Анален нарушител

    14 1 Отговор
    По руските канали се подиграват на европейците, че няма как да попречиш на някой да съсипе собствения си живот
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: