Тема: Украйна

11 Декември, 2022 10:26 2 951 59

Естонската премиерка: Трябваше да въоръжим Украйна още преди войната

  • украйна-
  • кая калас-
  • естония-
  • русия-
  • оръжия-
  • нато-
  • война

Естония достави оръжия на Украйна още преди началото на руската инвазия

Естонската премиерка: Трябваше да въоръжим Украйна още преди войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Естонската премиерка Кая Калас призова Германия и други съюзници да окажат по-голяма подкрепа на Украйна, предаде ДПА. "Призовавам всички съюзници, включително Германия, да изпратят каквото имат, за да може Украйна да се защити", заяви Калас.

Естония, която е една от най-малките страни от ЕС, достави оръжия на Украйна още преди началото на руската инвазия през февруари. "Ако всички съюзници бяха изпратили оръжия още през януари или февруари, щяха да бъдат спасени много човешки животи", каза Калас, предаде БТА.

Още новини от Украйна

Според данни на Института за световна икономика в германския град Кил Естония е предоставила повече оръжия на Украйна спрямо общия си БВП, отколкото която и да е друга държава в света. В това отношение Естония изпреварва много по-големи и финансово по-силни европейски държави като Италия или Испания. Германското правителство е критикувано за това, че не е изпратило на Киев тежко въоръжение, включително и бойни танкове "Леопард“. Калас обаче заяви, че не е нейна работа да коментира решенията на Берлин. "Всяка страна трябва да прецени какво може да достави и какво не може", отбеляза тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    42 5 Отговор
    Римска република, отнета власт, създаване на Мафията, нейните структури и начини на действие, създаване на САЩ и Бог долар, финансови ресурси за Френската и Октомврийската Революции, филмът "Да разлаем кучетата", девизът "Разделяй и владей!", нова световна финансова система, наследниците и Давос.
    Ако успеете да откриете връзката между тези думи, ще успеете да сглобите пъзела и да разберете защо има война с предопределен край в Украйна и защо ни чака нов световен многополюсен ред или земя на феникси. Никой не иска да умира, нали? Няма конспирации и пропаганди, само факти. Истината е пред вас, само трябва да я видите.
    Всички пътища водят до Рим.

    П.П. А сега да видим войните на светлината ще уважат ли свободата на словото или ще я посечат с джедайския си меч?
  • 2 Зевзека

    91 13 Отговор
    То като започна войната се видя че на територията на Украйна има оръжията като за 10 армии на доста големи държави. Какво се прави на залюхана тази дамичка! Точно за това започна войната. Прекалихте с въоръжаването на Украйна. Меркел го каза, в прав текст.
  • 3 Затова

    53 10 Отговор
    на комшийката Естония вечно и мирише вратлето на изгоряла гума..

    Коментиран от #17

  • 4 Гоуст

    78 12 Отговор
    Интересно. Нали нападението е неочаквано , подло и непредизвикано. А сега какво се оказва,доставяли оръжие преди нападението. И то е ясно, че не е само Естония. Тоя Путин ще се окаже прав като казваше, че се трупа оръжие по границите на Русия. И явно е имало подготовка в Украйна преди нападението от Русия.

    Коментиран от #40

  • 5 Контраофанзивата продължава с пълна

    12 60 Отговор
    СИЛА ! Днес в Мелитопол унищожени над 200 орки !
  • 6 всички сте за до дуваро

    56 8 Отговор
    И тая е умствено изостанала , ами що правихте от 2014-та ма , нацификация и въоръжаване Освен ако си пропущила това САЩ що правиха. Не ви ли стигнаа престъпления срещу човечеството та още искате ?
  • 7 С.П.

    52 6 Отговор
    Ама вие е пчвъоръжихте. Какво каза Меркел онзи ден и никои, никои от за западните политици не я опроверга: целта на Минските съглашения беше не мирът, а да дадем на Украйна достатъчно време, за да се подготви за война с Русия. До този момент нито Вашингтон, нито Брюксел, нито който и да е от Западния "демократичен" свят не опроверга Меркел, не я обвини в лъжа за тези нейни думи.
  • 8 Румен Радев

    52 12 Отговор
    Окраинските фашисти се помпат с оръжия от натовските подлоги 8 години, а Руската армия ги сцепи за 2 месеца.
  • 9 Българка

    13 75 Отговор
    В момента Украйна защитава не само своята територия и свобода, но и Европа, особено страните от Източна Европа. Диктаторите никога не спират сами. Те биват възпирани. РФ е заплаха за световния мир

    Коментиран от #13, #24, #42, #57

  • 10 Смях

    51 9 Отговор
    Смешно как всички либерали и демократи стигнаха до реториката, че ако убиеш руснак не е проблем, ама всеки мъртъв украинец е трагедия.

    Жалко, че има още много прост народ да им се връзва на всички глупости. 2 години носене на маски убиха и малкото сиво вещество в хората.

    Коментиран от #15

  • 11 Оръжието е малко!

    9 45 Отговор
    Трябва още и още и още и още и още и още и още
    .....до последната ушанка на територията на
    Храбра и независима УКРАЙНА!
    Божанков.
  • 12 Реалист

    29 7 Отговор
    Ми то НАТО я беше въоръжил Окрайна на 24 Февруари и затова киевската хунта нападна Русия каромси мислеше, че добре въоръжена.
  • 13 Комуниста

    49 11 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Окраинските фашисти са агресора и нападат рускоезичното население в Донбас. Руската армия защитава цял свят от западния третополов фашизъм

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българка

    7 44 Отговор

    До коментар #10 от "Смях":

    Не демагогствай и лъжи. Лично аз многократно твърдя, че най-големия русофов е Путин и свитата му. Те избиха десетки хиляди руснаци от алчност и социопатия. Колко почернени руски семейства има, заради организираната и осъществявана кървава касапница в Украйна?

    Коментиран от #29

  • 16 украинче,развеселено

    35 5 Отговор
    Олииии,и това ми било новина-какво е казало едно от трите злобни балтийски джуджета!И то най-дребното!Само ще отбележа факта,че трите балтийски държави имат население 6 милона-колкото половин Москва!А тази Кая рабира от оръжие точно толкова,колкото наша Мара!И какво е изпратил тигърът Естония?Предполагам пет гаубици от втората световна война и 3 гумени лодки с извънбордов двигател!Шок и ужас за г-н Путин
  • 17 бяла кая

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Затова":

    пацавура....
  • 18 Българка

    11 36 Отговор

    До коментар #13 от "Комуниста":

    Поредна изтъркана опорка. Путин систематезирано избива точно рускоезичното население в Донбас и изпепелява домбаската земя. А населението там посрещна руските нашественици с оръжие и съпротива, а не с цветя и пити

    Коментиран от #26, #27

  • 19 Архитект Ивайло Петев

    12 42 Отговор
    Путинова Русия ще загуби в тази война!
    Мракобесието трябва да спре!
    НАТО трябва да вземе нещата в свои ръце!

    Коментиран от #25

  • 20 БПФ

    31 10 Отговор
    Естония е една мрсна малка държавица, която съществува на картата на света само благодарение на добротата на Русия. По времето на СССР винаги е била бенефициент на всевъзможно подпомагане за сметка на руснаците. В последните десетилетия гордото и членство във великият ЕС доведе до там, че това е държавицата с най-бързо изчезващо население на света и като се има предвид неговата малобройност, това е и първата държава, която ще изчезне по чисто демографски причини.

    Така че май тея имат хитър план - да принудят Русия да ги нападне и да ги присъедини към себе си, та дано така оцелеят демографски.
  • 21 Доообре

    30 8 Отговор
    Украйна имаше 4000 танка преди войната и още толкова др. бронирани машини. Както и над 120 самолета. Да не изброяваме другото. С други думи - имаше най-въоръжената армия на територията на Европа. Тая философка това как го нарича освен въоражаване, или говорят тея колкото да не заспят.
  • 22 Точно това въоръжаване

    32 10 Отговор
    ще им изяде главата, затова Русия ще ги смачка!

    Коментиран от #33

  • 23 Гошо

    24 7 Отговор
    Тия ще са следващите дето ще настъпят мотиката .
  • 24 Реалист

    44 5 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Добре ли сте? С какво Украйна защитава Европа и най-вече Източната й част? С това че съсипа икономиката й? С това, че я направи васална на държава, която винаги е ползвала Европа за изтриналка? С това, че Европа няма вече оръжие и дори един държавен преврат вътре в която й да било държава няма да може да бъде спрян, да не говорим ако някой от вън реши да нападне Европа! С кое точно помогна Украйна? С това, че накара България да изтегли 9 милиарда заем за да храни украинците в 5 звездни хотели, докато майките българки си броят стотинките за пакет памперси на децата? С това ли? С това че ни разделиха и нахъсаха едни срещу други може би? Или с двуличието, което избуя на максимална степен? С кое точно Украйна помогна на Европа? Не бъркай Европа със САЩ! Украйна помогна на САЩ да изнуди Европа да купува оръжия, петрол и то с пари, които са взети на заем от американската могъща банка с безумна лихва. Тази война има за цел да изправи на крака фалиралата американска икономика и цената е икономическата смърт на Европа. Ако това е помощ, какво ли би било вреда?
  • 25 разбирач

    28 4 Отговор

    До коментар #19 от "Архитект Ивайло Петев":

    Мракобесието на алианса го видяхме в Ирак ,Сирия ,Либия ,Афганистан.....
  • 26 Хихихи..

    24 5 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    С цветя и радост ги посрещнаха и БЪЛГАРКИТЕ в 1877 и 1944,има предостатъчно фото материали по темата..
  • 27 Жената мъж

    17 4 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Мълчи скъпа усещам те, че си лесбо като Антоанета Цонева
  • 28 Летописец

    26 4 Отговор
    Ами нали Меркел каза , че сте въоръжавали Украйна . Мирните мински споразумения само печелили време за милитаризиране на Украйна .
  • 29 Що така бе коте?

    17 3 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    Вечно събираш минусите като колектор,профи ли си?
  • 30 Сополива орка с опорка

    7 28 Отговор
    Победа за Украйна !
    Вече за никой не е тайна !
    Русия затъна в ла.на !

    Коментиран от #44

  • 31 Страхливец Ганьо....

    8 22 Отговор
    Слава на Естония !
  • 32 Юлиян Вергов

    6 23 Отговор
    Путин излезе слаба ракия....

    Коментиран от #35

  • 33 Преди мачкането...

    4 11 Отговор

    До коментар #22 от "Точно това въоръжаване":

    Меченцето да печата купоните за хляб и да си плати местните данъци в България !
  • 34 Естония?? Пуделче, 1250 000 население!?

    26 7 Отговор
    По документи, налични жители около 750 000човека??? Държава,?? Пуделче!! Трябвало да въоръжат Украйна още преди Войната?? Гледах военния им парад веднъж, ми тея са Пародия на Държава и Армия!! И на тея стои Министърка начело на Държавата им?? ТРАГИЧНИ СА!!

    Коментиран от #36

  • 35 Модела е слаба ракия...

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "Юлиян Вергов":

    Корупция, пещерни лъжи и ефтини удоволствия
  • 36 Хахахаха

    6 23 Отговор

    До коментар #34 от "Естония?? Пуделче, 1250 000 население!?":

    Ти какво си гледал не знам, но откакто ритнаха вмирисания азиатски ботуш, са най-дигиталната и просперираща дъ ржава...е-Стония ! Жалък си !

    Коментиран от #53

  • 37 Явор Дачков

    6 19 Отговор
    Признавам! Агресора Русия ще загуби!
    Няма друг начин!
    П.П. Повече няма да защитавам имперските
    амбиции на другаря Путин.
  • 38 В Талин....

    6 17 Отговор
    Отдавна отхвърлихме Сталин....
    А Джуджака е вече с двата крака....
    И ченето му здраво трака....
  • 39 Перо

    13 2 Отговор
    Както в БГ, лицата от БКП селска номенклатура/червената буржоазия на бай Тошо/,сега са отявлени “демократи”, така и бившите съветски републики и сателити, сега са най-отявлените НАТОвци и западни “демократи”! Явно не Маркс и Енгелс са виновни, а Ленин и съветизма,които са обезличили комунизма!

    Коментиран от #41

  • 40 Хахаха

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гоуст":

    Жителите на Крим седмица преди 24 февруари са усетили, че украйниците готвят нещо. Милиони хора са свидетели на урковарварствата. Но Западът не чува и не би вижда.
  • 41 Хахаха

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "Перо":

    Това говори само за поквареността на такива хора. Те са предатели по своята природа. Скачат и сега от партия в партия. И има такива, които им вярват.
  • 42 Алоооо Българката

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Във всяка тема те има и все с компетентен коментар хахаха е за това нищо не върви в България защото разбираме от всичко и сме по умни от всеки еле па ти
  • 43 естонката

    8 2 Отговор
    да не извади това старо оръжие от гардероба ми то е дар от ссср когато им бяха вярна република лесно се прави с чужда пита помен не е изваждала естония и една рубла
  • 44 да бе

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Сополива орка с опорка":

    затъва а ЕС ги отпива като се покачи нивото им
  • 45 Диоген

    13 3 Отговор
    Естонската премиерка: Трябваше да въоръжим Украйна още преди войната
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

    За 8 години, докато "траеха" ЛИЦЕМЕРНО водените от Запада, Мински споразумения, МАЛКО ЛИ ОРЪЖИЯ изпратиха на Украйна ?!
  • 46 не може да бъде

    11 3 Отговор
    Естонският м-р председател/държавен глава както е известнпо -по принцип- е тежка фигура-в световната политика.Единствената слабост се състои в това че някои се затрудняват да намерят Естония на картата и ако я намерят остават разочаровани от размера на територията и!?Но все пак бих казал че това изявление е твърде слабо и не допринася с нищо за очертаване на позиции -има индикации ,че след изказването на г-жа Меркел за спазването на Минските споразумения много държавни глави са в шок и още не могат да решат какво да кажат!?iСамо Вучич видимо се е окопитил бързо,все пак наш човек ,балканджия и казва ,че ако Западът така е мамил Русия какво остава за другите държави!? Развититето предстои,чакаме продължение!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Вълчо

    11 4 Отговор
    Жените в управлението на държавите съвсем изперкаха. Естонците са с население по-малко от София, а тръгнали да дрънкат оръжие. Явно искат отново да са с Русия. Такива като тази трябва да ги пращат на фронта за по един месец, като творческа командировка и няма да имат такова мислене.
  • 50 Ха,ха,ха

    11 2 Отговор
    Стой и гледай! Укрите настъпват ,но на запад,а руснаците бягат ,но и те на запад. Сигурно искат да се предадат на укрите,но укрите бягат много бързо.
  • 51 мучо

    7 2 Отговор
    това е много интересно, как талин, с какви пари и военни средства щеше да превъоръжи украйна, когато неината редовна армия е 12000 души, а впк-то е почти кръгла О........
  • 52 Васил

    6 1 Отговор
    То цял свят им доставя…
    Щом и до нашите стигнаха положението им няма да е никак розово
  • 53 Аха Аха

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Хахахаха":

    "Кадрите решават всичко!" Й.В. Сталин
    Това го казва когато започва индустриализацията на Съветския съюз, внасят машини, оборудване от Запада, но се оказва, че няма кой да работи с тях...
    И какво като с дигиталната си карта можеш да си запазазиш яас за доктор или да видиш кога има влак за някъде си, или даси платиш застраховката от дивана, ако нямаш население? За тези, дето си седят в хола и си кликат си на телефона - роботи ли ще ти жънат на полето, ще месят хляба и ще чистят улиците ако нямаш хора?!
    "Кадрите решават всичко!" Й.В. Сталин
    Това го казва когато започва индустриализацията на Съветския съюз, внасят машини, оборудване от Запада, но се оказва, че няма кой да работи с тях
  • 54 12345

    5 1 Отговор
    Интересно ми е какво прави запада и САЩ от 2014 насам.
  • 55 Еее... колко повече

    7 1 Отговор
    Eeee... Меркелица нали се похвали,че са излъгали Путин с Минските спорасумения и 8 години са подготвяли Украйна за война? Украйна беше въоръжена до зъби и това подведе шайката в Киев,че може да се бие с Русия.
  • 56 стоян георгиев

    6 0 Отговор
    Ми що не я въоражихте ,ма свате.Това трябваше да я въорижим,значи ли,че някой друг трябваше да я въоръжи,а след това смело да кажете Ние.Кво да очакваш от пинчери и чихуахуа,само врява.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Вирус

    0 0 Отговор
    Това пуделче кво се репчи
  • 59 Вирус

    1 0 Отговор
    Ама то тая не разбра ли че оръжията са там от 8 год интересно е защо меркел изплю камъчето гузна съвест или видяха че нищо не могат да направят на русия той путин им каза нато ако иска да заповяда на бойното поле хаха страхливци
Новини по държави: