12 Декември, 2022 13:01 5 001 67

"Както е тръгнало, ще купят целия свят": корупционният скандал в ЕС

  • ева кайли-
  • корупция-
  • катар-
  • ес-
  • пари-
  • еп-
  • пране на пари

Това е навярно най-големият корупционен скандал от последните години

"Както е тръгнало, ще купят целия свят": корупционният скандал в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Вицепрезидентката на Европарламента Ева Кайли е заподозряна, че е взимала пари от Катар, за да оказва влияние на политически решения в полза на държавата от Залива. Гръцката депутатка Кайли бе задържана заедно с петима други заподозряни в корупция. По време на претърсванията са били иззети общо 600 000 евро в брой и мобифони. Медиите пишат, че следователи са открили в жилището на Кайли чанти, пълни с пари.

Пране на пари и корупция

Освен обвиненията в корупция се разследва и подозрение за пране на пари. Самата Кайли беше освободена от всичките си служебни постове и задачи. Социалдемократическата фракция, към която тя принадлежеше до момента, я изключи от редиците си. Формално това днес ще потвърди Европейският парламент. Очаква се срещу гръцката евродепутатка да последват и наказателни мерки. Задържани са още бившият евродепутат от Италия Антонио Панцери, както и италианският партньор на Кайли. И двамата се намират в следствения затвор. Прокуратурата ги обвинява в участие в криминално сдружение, пране на пари и корупция. Двама други задържани са били пуснати на свобода. В неделя вечерта бе претърсена къщата и на друг евродепутат – според медиите това е белгийският социалдемократ Марк Тарабела.

„Безсрамни действия“

Скандалът около Ева Кайли предизвика огромно възмущение в ЕС. Германският евродепутат от ХДС Денис Радке каза пред „Билд“: „Шейховете от Катар не само купуват за 200 милиарда долара Световното първенство по футбол и неговите алчни функционери, но вече не се спират дори и пред политиците. Дали не искат да купят и света?". Депутатът от Зелените Райнхард Бютикофер заяви, че и изпълнен с ярост и горчивина, защото „безсрамните действия на отделни хора рискуват да навредят на цялата институция“.

Обвинения срещу Катар

Емирството отдавна е подозирано, че е подкупвало ръководни дейци на ФИФА, за да присъдят домакинството на Световното първенство по футбол първенството именно на Катар. На многобройни членове на Изпълнителния комитет на ФИФА междувременно са повдигнати обвинения в тази връзка. От Катар неизменно отричат да са плащали пари с цел купуване на влияние. ЕС междувременно постави под въпрос едно планирано либерализиране на визи за гражданите на Катар. „В тази ситуация, разбира се, не може да има никаква либерализация“, написа депутатът на Зелените в ЕП Ерик Маркварт в Туитър.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    60 5 Отговор
    Арестуваха учителката ми по корупция.

    Коментиран от #63

  • 2 Веднага

    59 4 Отговор
    Вън от шенген.
  • 3 ЛИЛИ

    75 7 Отговор
    ГНИЛА И ЗАГИВАЩА ЕВРОПА СКОРО ЩЕ ЗАГИНЕ

    Коментиран от #38

  • 4 ха ха

    57 3 Отговор
    като знам нашенските евро депутати какв са е повече от ясно че това сборище там е престъпно по същност , всички са като тая
  • 5 марокански Москвич

    63 3 Отговор
    Всички замесени държави - вън от Шенген! Или това с корупцията важи само за нас!? 🤬

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Световни Медии

    63 2 Отговор
    Всички в ЕС са Корумпир@ни и си раздават огромни заплати, бонуси и безотчетни средства на гърба на Народите от страните членки на съюза!
  • 8 Цеко сифоня

    57 1 Отговор
    А Урсула кога ?
  • 9 така е

    40 2 Отговор
    НЯМА САМО ТИКВАТА ДА СИ ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТО,Я.

    Коментиран от #13

  • 10 Истината:

    45 3 Отговор
    Преди няколко години боко връщаше с куфарчета на лидерите на ЕС част от евросредтвата,
    който България получаваше по различни програми и те го крепяха на власт въпреки
    Престъпленията и Кражбите му,
    а сега същото го прави зелени@
  • 11 ДДРОнег

    24 0 Отговор
    Ей така трявба да правим и ние - всичките ни крадливи политици от ОПГ геРПдпссдс, бсп и прочие в затвора !!!
    Ако приемем такава политик за псотоянно, ще бъдем приети и в Шенген и навсякъде ще ни уважават !!!
  • 12 Мдаааааа

    51 1 Отговор
    Урсула е купила по 10 ваксини срещу ковид-19 за всеки един човек от евросъюза. За десетки милиарди евра. И ги е купила от фирма произвеждаща ваксини в чийто борд на управление е нейният мъж. И това ако не е конфликт на интереси и корупция то какво е? После България била корумпирана страна. Абе, ние сме невинни агънца в сравнение с вълците от Брюксел.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "марокански Москвич":

    Корупция в само ПОДКУПА в който те не участват ‼️
    Когато е с тяхно участие е ФИНАНСОВА ПОМОЩ или ФИНАНСОВ СТИМУЛ ‼️
  • 15 Урсула фон дер Келепир

    29 1 Отговор
    Как да се свържа с тия катарци, че нещо Путин, като спря ковида и ми секнаха приходите от фазери!
  • 16 Тази комбинация

    24 5 Отговор
    Грък и комунист винаги ражда корупция

    Коментиран от #19, #56

  • 17 Глупости!

    16 1 Отговор
    Може ли такива глупости да прави Белгийската Прокуратура? Тези нямат ли си Гешев? Ще разследват!?!? Добре че от нашите евродепутати не зависи нищо, досега да са продали сградата на Евро Парламента, не само депутатите.
  • 18 ЕСССР трябва да се разтури!

    33 3 Отговор
    Корупцията в Европа идва точно от Брюксел. Кой е съосновател и спонсор на ГЕРБ - фондацията "Ханс Зайдел". Знаеха ли в Европа за корупцията у нас - знаеха. Пречеше ли им - не. Корупцията пречи на нас, не на Политбюрото в Брюксел. Урсулата направи гешефта на века с ваксите на фазер, ама никой не мъцва за това. Трошат се пари за тъпотии, пробутват се лобистки правила като TTIP и CETA, зелените екоталибани затриват цели отрасли, а ЛГБТ интернационала строи новия розов соц, рушейки всичко градено преди него...
    Бкюрселското Политбюро трябва да бъде спешно разтурено. То вреди на цяла Европа.
  • 19 Тръмп

    13 6 Отговор

    До коментар #16 от "Тази комбинация":

    И италиански комунист също? То май е валидно за всеки комуняга.

    Коментиран от #25

  • 20 не може да бъде

    22 3 Отговор
    Има ли някой който да не е съгласен,че корупцията е смазочното масло на демокрацията!?Тази корупция не от вчера -така напр.поне от 50-60 -70 г.американски конгресмени от двете палати са на заплата при саудитския крал,Големите фирми от демократичния свят са известни с методите си за подкупване на политици/прочетете книгата "Изповед на един икономически убиец",Международният олимпийски комитет още от времето на Хуан Антонио Самаланч е пример за корупция и особено активни в нея са "благородните" представители на Великобритания!?А какво да кажем за международтния футбол и особено футболът в Германия и Италия!?само наивници може да мислят ,че нещата просто така се случват!А за това какво е направила организираната престъпност в САЩ -това е отделна тема ,за която са написани доста книги/не вземаме пред вид холивудските филми/ и ще има още такива!?..."Зад всяко голямо богаство се крие едно голямо престъпление" ...кой беше казал това?

    Коментиран от #24, #61

  • 21 урсулата

    17 1 Отговор
    В кюпа ли е

    Коментиран от #31

  • 22 Ами...

    16 3 Отговор
    Нищо чудно все пак е с гръцки произход а те гърците освен да лъжат и крадът друго не могат
  • 23 Хммм

    16 0 Отговор
    Вчера в гръцка медия (Катемерини) пишеше, че е арестувана и обвиненията били тежки-за корупция, пране на пари и участие в ОПГ. Приятелят й - Франческо Джоржи ли беше, също е арестуван и остават в ареста. Баща й, който се опитал в петък да напусне хотела с пълен куфар с пари, също бил арестуван тогава, но вчера са го освободили. Ще разпитват и сестра й.
  • 24 Тя тази….

    17 0 Отговор

    До коментар #20 от "не може да бъде":

    ….корупция не може да отрови живота на редовия човек. Тя има своето отражение съвсем другаде. Корупцията която те съпътства ежедневно на най-ниско ниво, е тази която прави живота на обикновенния човек непоносим! Рушвет на полицая, рушвет на служителя в КАТ, рушвет на служителката в Съвета, рушвет за Всичко……..
  • 25 Ха ха ха ха ха

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тръмп":

    Значи това се отнася и за бай изДън и цялата му свита. Нали комунягите/социалисти в щатите са на власт... Републиканците там са десните.

    Коментиран от #27, #40

  • 26 Вирус

    17 2 Отговор
    Хахаха гейския съюз цвили за катар щото не им дадоха газ и не им уважиха цветовете на дъгата егати тъпаците
  • 27 Тръмп

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "Ха ха ха ха ха":

    Бай Дън комуняга?? Ти се майтапиш. И в Америка си имат комунистическа партия, или имаХА. Може би откакто си загина СССР, няма кой да ги спонсорира, та може и да са се гътнали!

    Коментиран от #39

  • 28 A Кога

    18 1 Отговор
    ще арестуват вещицата Урсула?
  • 29 С.П.

    24 1 Отговор
    Чакаме и лелката, която ръководи ЕК, да бъде разследвана за корупция във връзка със закупуването на ваксините от Пфайзер, Модерна, Джонсън и Джонсън. Не ни замазвайте очите с някакви дребни 600 хил. евро. Лелката и дъртите мухали около нея са взели колосални суми от фармацевтичните компании.

    Коментиран от #34, #51

  • 30 мани мани

    12 1 Отговор
    ако някой се чуди защо супер карите станаха толкова скъпи ... затова е! просто има едни дет крадат милиони и милиарди ... наречени бизнесмени, олигарски, евро лидери, евро служители, крипто фараони и т.н. ... нормално става тез коли да започнат да струват милиони, а бяха 100к 150-200к $ ... рядко малко повечко хилки да струваха ... обаче вдигнаха цената да е вече милиони ... просто се навъдиха много такива крадливи и много крипто фараони ... просто крадат народна пара! не че нещо в колите се е променило като технология или скъпи материали ... същото е с яхтите
  • 31 Хммм

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "урсулата":

    Тази Ева Кайли преди да отиде в Брюксел е работила... доста работи в Гърция, включително и в телевизията, но една от работите й е била в асоциацията на фармацевтите. До колкото знам/съм чула де :) от гърци, че била човек на Бурла. И тази Кайли като него е от Солун! А Бурла знаем, че е "приятел" на Урсула! Та, мисля си, каква е тази "сила", която е по-силна от Урсула в Европа, че да закачи точно техния човек в прогнилия от корупция ЕС! Та, тази Кайли ли е най корумпираната там, че точно нея да подгонят?! Едва ли! Значи.. има и по силни от Урсула... Или е намигване на Урсула...
  • 32 Госあ

    9 2 Отговор
    Абе, да не мислите че самураите са секли простолюдието е така за кеф ? ….
  • 33 Аз не познавам грък който като чуе

    7 3 Отговор
    За пари дюпетто да не му се разтвори. Та напълно нормално...
  • 34 НякоИ….

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "С.П.":

    …хора още си живеят с илюзиите и мечтите! Какъв ти е зора с тези ваксини? Какво се е случило?
  • 35 Отвличат вниманието

    22 3 Отговор
    Бясна Урсула е разследвана от като министър в Германия, а сега и за едноличното изразходване на 71 милиарда ойро за ваксини по неясни критерии и без обществени поръчки. Същите тези евроолигарси прикриваха Борисов 12 г. в кражбите му... ЕС срива Европа в угода на Сащ.
  • 36 Коко

    12 0 Отговор
    Колко таквиз има като Кайлито дето лобират за чуждоземни интереси у Брюк село. Ако разбутат по здраво ще излезе много тиня. Като свински чарва са.
  • 37 Пипи

    10 2 Отговор
    Тези от ЕС са най-крадливит и най-големите лъжци! Без ЕС!

    Коментиран от #42

  • 38 генчо

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "ЛИЛИ":

    и ти покрай нея, не търси лошо други мо че ще ти се върне двойно
  • 39 Ха ха ха ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "Тръмп":

    В САЩ имат две партии. Леви и десни! Левите, които се наричат социалисти са демократите, чиито президент Бай изДън е.!!! А десните са Републиканците! Левите/социалистите са глобалистите, където им казваме... Те прокарват, смяната на полкове, родители под 1и 2 и пр. извращения. Затова и ПЕС са силни в Европа, когато демократите /социалисти в САЩ са на власт. При Републиканците, когато беше Тръмп то ПЕС бяха навряни в ъгъла... След идването на социалистите на власт в САЩ отново ПЕС в Европа се разпищолиха и започнаха да командерат. Ако си спомняш преди.... може би месец беше, от Валдай Путин се обърна към десните партии в Европа с призив...
    Вие изобщо си нямате на понятие в глобален мащаб кои са глобалистите....

    Коментиран от #41, #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Точно

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ха ха ха ха ха":

    ......
  • 42 Тръмп

    5 10 Отговор

    До коментар #37 от "Пипи":

    Пипи, много си зле! От Руската корупция по-голЕма нЕма! Виж им черноморския военен флот, Па после им виж яхтения флот!!! Онзи карайцер МаЦква потъна от един незагасен фас! Що за крайцер е това?

    Коментиран от #44

  • 43 Тръмп

    3 10 Отговор

    До коментар #39 от "Ха ха ха ха ха":

    Социалисти в САЩ? Браво бе гений.

    Коментиран от #45, #46

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ха ха ха ха ха

    13 0 Отговор

    До коментар #43 от "Тръмп":

    Демократите в САЩ са социалистите бре... Божееее, ти и това не знаеш ха ха ха
  • 46 Хммъ

    8 1 Отговор

    До коментар #43 от "Тръмп":

    Трумпеее още си слепо братко. Ето ти един цитат от Новият комсомол" Но най-вече новият комсомол мрази старият комсомол и е убеден, че няма нищо общо с него". Те така дето ний ги мислим за демократи са старият нов комсомол.

    Коментиран от #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Коко

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "генчо":

    Много емоционално.... изказване.

    Все е тая к какви имена ги оприличаваш. Какво правят е важно.
    Ако следваме твоите мисли Китай трябва да са в каменния век. Те са комунисти а в твоят дом цялата електроника е направена в Китай.
  • 49 ежко ибежко

    4 0 Отговор
    Няма корупция, за други услуги са и плащали катарските шейхове.
  • 50 12345678

    8 0 Отговор
    Божеее, виновни им катарците, че давали подкупи. Ми вие защо взимате, бре майцепродавци? После Орбан бил корумпиран, той поне се грижи за държавата си, а вие знаете само да ни продавате.
  • 51 Ежко Бежко

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "С.П.":

    Проверете и мъжа на фондерлаинен. Във википедия ясно е написано. За две минути в нета можете да видите и кога е сключил договора с фазерите. Много интересно, ама няма кой да поразрови. Журналята в съюза са същите като нашите. Лигавят ни с някакви 600 000. Голям скандал разбираш ли. Отивам за още пуканки, щото шоуто ще е дълго. На евроатлантиците желая дълги години здраве и живот в гулаг или каквото там ново име му измислят. На нормалното човечество Честита Коледа.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ха ха ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #46 от "Хммъ":

    Ама те не знаят нищо, само драскат. Ако той е гледал кампанията на последните президентски избори в САЩ, щеше поне даа знае, че силната карта, която Републиканците тогава извадиха и разиграваха срещу Байдън е, че социалистите, чиито кандидат президент е Байдън ще насочат Америка към упадък.....
  • 54 Ежко Бежко

    5 1 Отговор
    Поотплеснахте се на тема сащ. Интересна тема но висока топка. Според мент трябва да се концентрираме в ЕС, щото все пак ако се организираме можем да се измъкнем, макар и с много малка вероятност. Американците нека словоблусдстват и ръсят демокрация с бомбите по света. Европа с една обща революция тип МаЙдан има шанс. Лично съм голям песимист, даже се изселихме се в Африка. Тук няма винаги ток, ама с батерии, генератори и т.н. бива. Поне внуците ни не четат многополови книжки и никой не ни ръчка да се зъбим Русия (или америка). С две думи ЕС лапа праха след нас. Дотам я докараха евраците, а ви чака и по-лошо.
  • 55 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Този скандал не е нищо в сравнение със скандала който се очаква с крадлата Урсула фон дер Лайън. Касае се за милиарди евро, оплячкосани от това бабе във връзка с оръжия и сделки за Бундесфера и ваксините за Ковид-19. Тези са дребните рибки в басейна наречен ЕС.
  • 56 Павел пенев

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Тази комбинация":

    Отвори си очите и виж че става въпрос за грък и демократ. Те са най крадливите,алчните и лъжливите,понякога дори повече и от евреите.
  • 57 стоян георгиев

    6 0 Отговор
    Знам шефката на Европарламента в кауша с 600 Хил евро.много на дребно играе у нас за герб и ДПС тва са пари за семки.разликата е че там ги заключват а тук нашите се борят с корупцията.та се ти Лом де ти Лондон.

    Коментиран от #58

  • 58 Хи хи хи

    7 1 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    Ако там ги заключваха, Урсула отдавна да беше на топло.... Заключват семкаджиите...
  • 59 Хлъц

    9 0 Отговор
    В сравнение с тези супер мупер - демократи в Брюксел, бившия Социалистически блок,са били дечица от детската градина - във всички държави,без изключение.У нас в НК в графа" стопански престъпления" над хиляда лева" присвояване" директно в затвора.Поне тройка с гарнитура.Хем бачкаш,за да изплатиш присвоеното,но да носиш и печалба на фиска, хем ти удрят черен печат в трудовата книжка.Не можеш да заемаш каквато и да е длъжност свързана с паричен оборот завинаги! Младите едва ли знаят,че за двадесет хиляди лева,присвоени,откраднати присъдата по НК беше смърт чрез разстрел! Затова никой не смееше да пипа на едро.И тогава бъркаха в меда- но само с кутрето.Иначе на дръвника ! У нас за последните 18 години са " отплували" навън 270 милиарда зелени хартиики.Бедна била България!? Беден е народа! Същото е и в Русия.Могат да живеят,като цар Крез- всички.Но и там ,като у нас.Краде се като за последно.Но мащабите там са гигантски.Защото има от всичко по много.Надува ме смях,когато чувам нашибрусофоби,да ги обвиняеат в комунизъм.Че там е по див,първичен капитализъм от онзи- на запада! Всички порочни практики ги копирахме от тях: мутри,ОПГ, приватизации за лев на инфраструктура за стотици милиони, реституция, чсита, концесии носещи милиарди,но не на държавата,местни феодали под похлупака на губернатора.( реплика на наш областен управител).

    Коментиран от #60

  • 60 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #59 от "Хлъц":

    Тва с некраденето през комунизма не развесели.през комунизма се крадеше като за световно.той и затова фалира.работника крадеше отверки директора крадеше по директорски.затова и сме на тоя хал,манталитета на крадци трудно се изкоренява.комунизма е система с повсеместна корупция и плащането с наказания не интересуваше крадяшите щото и лова им бе избирателен и чисто политически.затов и днес българина не може да си представи че има страни с много ниска корупция и справедлива съдебна система.

    Коментиран от #62

  • 61 5432123

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "не може да бъде":

    Оноре дьо Балзак
  • 62 Абре

    6 2 Отговор

    До коментар #60 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, комунизъм не е имало в България. Имаше социализъм. Цяла Европа след ВСВ градеше социализъм. На мен лично социализма на Западна Европа ми харесваше повече. Наричаха го там Национален капитализъм. Нямащ нищо общо с капитализма в САЩ! Всички стратегически сектори в Западна Европа тогава бяха държавни. След 90-те на миналия век, навлезлия неолиберализъм, приватизира всичко, отвяха парите на Западняците и ги скриха по офшорки.
  • 63 фейк

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Нема такова нещо..Все едно да отваряте чекмеджета на ББ..заради едни мънички кюлчета..карате Гьошев да го вкара в затвора.С дреболии не се занимаваме..
  • 64 куку

    3 0 Отговор
    Тази взема заплата близо 100 000евро на месец...Ще изгори за едни 600 000 евро..не си струва...Или взела 6 лимона..Тогава шапка я свалям..
  • 65 123456

    5 0 Отговор
    Готино гадже - едни 250Е/h си ги кара като стой та гледай , защо ѝ трябва да се занимава с подкупи

    Коментиран от #66

  • 66 как защо?

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "123456":

    за пенсионния фонт. Нали все някога ще се сбръчка. Тогава и за 25 няма да ства.
  • 67 ти ли бе

    1 0 Отговор
    Коконата носи куфар с мъни,а Тиквата-с чували....