Last news in Fakti

19 Декември, 2022 12:51 2 381 17

Скандалът с Ева Кайли: изолиран случай или симптом на сериозен проблем?

  • ева кайли-
  • ес-
  • скандал-
  • еп-
  • корупция-
  • пари-
  • катар-
  • ек-
  • брюксел-
  • страсбург

Дали проблемът не е систематичен? И какво ще предприеме Брюксел?

Скандалът с Ева Кайли: изолиран случай или симптом на сериозен проблем? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На вратата на кабинет № 069 на 12-ия етаж в сградата на Европейския парламент в Страсбург е поставен червен печат. До него виси бележка с надпис: "Запечатана канцелария, влизането забранено". В предишни дни в този кабинет можеше да бъде открита Ева Кайли, гръцката евродепутатка, избрана от социалистическото обединение ПАСОК. Но от една седмица нищо не е както преди.

Чували с пари, подкупи и скандали

Кайли е в ареста заедно с партньора си Франческо Джорджи, бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери и лобиста Николо Фига-Таламанка. Джорджи и Пандзери основават заедно неправителствената организация "Борба с безнаказаността", за която се твърди, че е използвана от Катар и Мароко за купуване на политическо влияние с пари и подаръци. Кайли и нейното обкръжение са обвинени във вземане на подкупи. Белгийските следователи са открили чували с пари по време на претърсвания на жилищата им.

Миналия уикенд скандалът стана публично достояние. Оттогава темата за катарските подкупи е основна за членовете на Европейския парламент и техните служители. Много депутати изглеждат разтревожени. Те осъзнават, че репутацията на тяхната институция е застрашена - институция, която се смята за европейски стожер на върховенството на закона и борбата с корупцията. Това не е първият скандал, свързан с незаконно присвоени средства и злоупотреби в Европейския парламент - но никой не си спомня за скандал с такъв мащаб.

Скандалът избухна в сърцето на европейските институции

Израженията на лицата на евродепутатите са вкаменени и мнозина са изненадани, когато председателката на ЕП Роберта Мецола за първи път адресира случая в понеделник следобед. Християндемократката от Малта говори за атака срещу Европарламента, срещу демокрацията и начина на живот в Европа. И го определя като вероятна атака отвън. Всъщност е точно обратното: скандалът се разиграва в центъра на европейската институция. Кайли е една от 14-те заместник-председатели на ЕП до почти единодушното ѝ отстраняване от пленарната зала в средата на седмицата. Бивши депутати и парламентарни служители също са замесени.

Огромен репутационен проблем

Групата на социалистите бързо изключи Кайли. Бе започнато е вътрешно разследване. Въпреки това се появиха и критики към управлението на кризата от страна на лидерката на парламентарната група Ираче Гарсия Перез. Според вътрешните ѝ критици тя не контролира добре ситуацията и допуска тактически грешки. В пленарната сесия се чуха малко обвинения. Ръководителят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер дори призовава скандалът да не се използва за партийни политически цели. Опасенията, че е възможно да бъдат засегнати дори собствените им редици, очевидно са твърде големи, а репутационните щети са твърде големи.

В проевропейските парламентарни групи нараства загрижеността, че крайнодесните партии биха могли да злоупотребят със скандала, за да насочат общественото мнение в своя полза на следващите европейски избори. Затова ЕП прави каквото може в тази ситуация и уверява белгийските власти в пълното си съдействие. Всички законодателни проекти, свързани с Катар, са спрени: планираните визови облекчения за хората, които влизат в страната от емирството, засега няма да се осъществяват. Освен това парламентът иска да преразгледа решението за допълнително отваряне на европейското въздушно пространство за държавните авиолинии Qatar Airways.

Парламентът предвижда нови правила, които трябва да се справят с проблема

Правилата за лобиране в Европейския парламент са сравнително строги, а представителите на различни организации трябва да бъдат вписани в съответния регистър, за да получат достъп. По правило членовете на ЕП трябва да публикуват онлайн срещите си с лобисти. Но корупционният скандал разкрива пропуски в правилника: занапред дори разговорите с правителствени представители на страни извън ЕС ще трябва да бъдат вписвани. Парламентаристите искат да подават имуществени декларации, да разкриват допълнителните си доходи и да забранят всякакво външно финансиране на своя персонал и на парламентарните групи.

Досега ЕП на практика се контролираше сам, а в комисията по етика работеха депутати. Скоро външни експерти ще проверят дали всички спазват правилата. Европейската комисия иска да направи съответното предложение по този въпрос. Зелените и левите в европарламента са удовлетворени - те отдавна призовават за независим етичен орган. Процесът на справяне със скандала едва сега започва, щетите са огромни, а пленарната седмица в Страсбург беше доминирана от тази тема. И докато 27-те държавни и правителствени ръководители на ЕС взимат важни решения на последната за годината среща на върха, Европарламентът е зает със своите проблеми.

Автор Якоб Майер


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    33 0 Отговор
    Като се почне от ЕК и неизбирания от никой Урсул фон деpЛайнеp, мине се през клатикурaцитe в ЕП и се стихне до последния дребен чиновник на тумoра ЕС... всичко е корупция.
  • 2 тикви продажни

    34 0 Отговор
    Не е изолиран случай, нещо за Пфайзер и акушерката да кажете? Най- крадливият съюз е ЕС!
  • 3 МирО

    30 0 Отговор
    Това е скандал, с който се цели да се отдалечи вниманието от бабичката акушерка, която всъщност е за цялостно разследване и съд.
  • 4 Патент

    8 1 Отговор
    е гробарски!...
  • 5 Анонимен

    12 0 Отговор
    То щото в Бг не е проблем корупцията
  • 6 Анонимен

    5 1 Отговор
    Пълно е с клептомани. По живково една красавица от албански произход българка влизаше айти по стаите и от чантите, мвр знаеше и нищо, бе разведена с дете и днес е в Америка айти младежа, с 2 деца, женен за арабка. Трябва да се проверяват предварително всички, било в бг, било в Брюксел. Факти, сега можете и без публикация, що ли, щото съм неук човек, неграмотен
  • 7 кочо чистеменски

    10 1 Отговор
    Банкянската мутрра ,престъпник , разбойник ,феодал и сикаджия на прехода с полоши действия от тази никаквица е на свобода и мерак да управлява функционалните ифантилните дебили българскси.Парите и цялото имущество на тулупа в българия и извън нея трабва да си иземе и да се национализира , а самия той нещо повече от Кайли отговорност
  • 8 Банкя

    18 0 Отговор
    Какъв изолиран случай? Та същите тези европейци 15 години се правеха, че не забелязват как у нас се краде на най-високо ниво. Търпяха един прост шоп толкова дълго време. Със сигурност им е бил доста удобен в корупцията и кражбите, след като си затваряха очите. Прогнила машина.

    Коментиран от #9

  • 9 Леко грешиш

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Банкя":

    Те не само не забелязваха, ами си делкаха откраеното.
  • 10 ха ха

    5 0 Отговор
    20% от залъка на всеки европеец , заплатите на 1/4 и който краде рязане на едната ръка
  • 11 ТръНп

    4 0 Отговор
    Нищо не може да ме изненада! Няма общество имунизирано против корупция! Има общества където това се разследва и наказва, а има и такива където се замита под килимчето!
  • 12 Анонимен

    2 0 Отговор
    8. Бойко крал, а вие не. Така ли. Иска ви се да е така, но... Че крадохте пикрай него и след него. Признайте си, мили крадци, от къде са ви хотелите, добре че бойко ви направи хора, от глад и мизерия, днес щяхте да сте при бащите си в гроба при бай тошо. Ядоха, пиха, използваха бащите им бкп, без работа на хонорар, дойде новото време и за една нощ възкръснаха на демократи, но горният гледа и ги прибра в отвъдното, в ада, а децата им с милиони от бате ви бойко.
  • 13 Анонимен

    1 1 Отговор
    Нашите полугърци в комотини и в България са много набожни, и нищо чудно, да е натопена, тая умна и красива депутатка. Рано е за изводи според мен. Само тя ли е, а защо не кажат, как наши роми в германия ходят с кола специална ги води до Холандия и пренася под прикритие дрога. И на въорос, на баща му. Щом е така, защо синът ви не се откаже, ако се откаже ще го убият, през мятото ние сме в българия, през зимата сме при сина, живят в една къща много роми от българия, дадена им от църквата на времето и 2 стаи една българка, поддържаща детето си висше и работеща.
  • 14 Ти да видиш

    2 0 Отговор
    Яяя ам чи то цивилизованото крадене било по доходоносно! Око дъно нема баце,у кацата с медъ ли си нема начин!

    Коментиран от #15

  • 15 Ехехе хе

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ти да видиш":

    В Брюксел службите им по сигурност казвали:-"Тук е по лесно да откраднеш с химикал, отколкото с пистолет"!
  • 16 тиквенсониада

    0 0 Отговор
    А нещо за случая с Бойко и неговите пълни чекмеджета ? За него защо няма никакви последствия ? Даже не го и разследват ! Или поне е само формално - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕШЕВ !!!!
  • 17 Ричард Естес

    1 0 Отговор
    А как тогава да наречем Бойко ? Та тази Ева е недоносче в сравнение с него и вече почти 10 годишния му опит с манипулациите и кражбите , корупцията и далаверите му !