12 Декември, 2022 21:55 896 2

Франция призова да се избягва насилието в Косово

  • франция-
  • косово-
  • ес-
  • насилие

Франция разчита на разрешаването на различията в Косово с посредничеството на Европейския съюз и призовава всички замесени страни да се откажат от насилието

Франция призова да се избягва насилието в Косово - 1
Снимка: Shutterstock

Франция разчита на разрешаването на различията в Косово с посредничеството на Европейския съюз и призовава всички замесени страни да се откажат от насилието. Съответното изявление бе разпространено в понеделник от Министерството на Европа и външните работи на Франция, предава ТАСС.

"Франция е много загрижена за ситуацията в Северно Косово и категорично осъжда нападението срещу мисията на ЕС в Косово и всички актове на насилие на място. Силно призовава всички страни да проявяват максимална сдържаност и да предприемат отговорен подход за намаляване на напрежението", се казва в разпространения от външното министерство на страната текст.

Ведомството също изрази подкрепа за посредническите усилия на ЕС, които според Париж трябва да позволят "да се постигне напредък към всеобхватно и правно обвързващо споразумение между Сърбия и Косово“ и "да се придвижат напред по отношение на [тяхната] европейска перспектива... Призоваваме и двете страни да се върнат към диалога с посредничеството на ЕС“, подчертават в изявлението.

Френският министър за Европа и външните работи Катрин Колона очаква да обсъди развитието в Косово с европейските си колеги на среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

До ново изостряне на ситуацията в Северно Косово се стигна след ареста на 10 декември на бившия полицай от сръбското малцинство Деян Пантич. Той бе задържан от косовската полиция на ГКПП Ярине на границата със Сърбия. В отговор сръбското население блокира с барикади преминаването по магистралата в няколко населени места в близост до пункта и излезе на протест. На барикадите бяха изпратени патрули на мисията на Европейския съюз в Косово (EULEX), както и служители на международната мисия под егидата на НАТО в Косово – KFOR. Премиерът на Косово Албин Курти поиска сърбите да премахнат барикадите до вечерта на 11 декември. В противен случай той заплаши, че ще проведе операция за премахване на бариерите с участието на косовската полиция.

Източник: ТАСС

Франция призова да се избягва насилието в Косово
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 1 Отговор
    В Косово ще се роди новата обединена европейска армия. После ще минат да ваксинарат Ганчо.
  • 2 Вирус

    0 0 Отговор
    А франция що 8 год не призова да се избягва насилието в донбас
Новини по държави: