Last news in Fakti

13 Декември, 2022 23:52 37 815 40

Причината, заради която Австрия блокира България за Шенген

  • шенген-
  • карл нехамер-
  • бесарабски фронт-
  • австрия-
  • българия-
  • румъния-
  • виктор орбан-
  • нидерландия-
  • ес-
  • виталий портников

Федералният канцлер иска да докаже на своите избиратели, че се придържа към твърда миграционна политика

Причината, заради която Австрия блокира България за Шенген - 1
Снимка: Shutterstock

Карл Нехамер в ролята на Виктор Орбан
© Виталий Портников

Решението на Австрия да блокира влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство за пореден път показа колко трудни и драматични са отношенията между страните от „стара” и „нова” Европа дори след присъединяването на последните към Европейския съюз.

Често говорим за конфронтацията между Европейския съюз и Унгария: Будапеща успява буквално еднолично да блокира съвместни решения относно отпускането на помощ за Украйна, петролното ембарго или включването на руския патриарх Кирил в списъка със санкции. Но в случая с България и Румъния в ролята на Унгария беше Австрия, а Унгария се опитваше да разубеди ръководството на съседната държава.

Но Виктор Орбан загуби спора си с Карл Нехамер – почти по същия начин, по който Карл Нехамер почти винаги губи спора си с Виктор Орбан.

Защо?

Ами защото Нехамер се ръководеше от същите мотиви като Орбан. Федералният канцлер на Австрия, който беше вътрешен министър на страната, иска да докаже на своите избиратели, че се придържа към твърда миграционна политика. И точно заради това реши да пренебрегне факта, че и Румъния, и България изпълняват всички необходими условия на Европейския съюз. Както впрочем и Хърватия, която беше приета в Шенген.

Австрийският канцлер не възрази срещу Хърватия, а Виена сериозно се аргументира, че това решение ще помогне на австрийските туристи да избегнат задръстванията по пътя към адриатическото крайбрежие. В Австрия не обърнаха внимание на очевидните проблеми с бежанците по хърватските граници. А други страни от ЕС предпочетоха да забравят за неотдавнашния скандал с незаконното и насилствено експулсиране на бежанци на границата на Хърватия с Босна и Херцеговина, като вместо това насочиха критиките си към Румъния и България. Но Шенген е за гражданите, не само за туристите.

Този обрат на австрийската политика изненадва дори моите колеги във Виена. Редакционна статия във Wiener Zeitung ни напомня, че Австрия – също почти сама – постоянно изисква от партньорите си в Европейския съюз да предоставят реална перспектива за членство в ЕС на страните от Западните Балкани. Но ако Виена е готова да види албанци или сърби в Европейския съюз, защо не е готова да види българи и румънци в Шенген?

Това, разбира се, е риторичен въпрос.

Много добре разбираме за какво е мислил Карл Нехамер, когато обеща България и Румъния да се присъединят към Шенген. Но решението му добавя аргументи към противниците на Австрия по въпроса за Западните Балкани. Защото ако Австрия не иска да вижда в Шенген страни, които са изпълнили всички необходими условия за това, тогава защо трябва да мислим за разширяване на Европейския съюз за сметка на държави, които все още са далеч от параметрите на румънската и бългаарската миграционна политика?

След нахлуването на Русия в Украйна необходимостта от европейска солидарност стана очевидна дори за тези, които доскоро бяха скептични към перспективите на Европейския съюз и твърдяха, че страните от ЕС нямат нужда от брюкселската бюрокрация“ и определянето на формата на краставиците, продавани на европейските пазари. Оказа се, че има нещо по-важно от бюрокрацията и краставиците - обща заплаха. Ето защо, когато една от страните от Европейския съюз прояви пренебрежение към тази солидарност, това не може да не предизвика сериозно безпокойство.

Е, това ни напомня, че пътят на европейската интеграция за Украйна няма да бъде толкова прост. Аз дори не говоря за периода, когато реално ще станем пълноправни членове на ЕС.

Източник: infopost media

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шерлок Холмс

    59 11 Отговор
    Този Виталий ПортникоФ да не е купил сайта от ники плешивия?
  • 2 Данъчния

    42 7 Отговор
    Внимавайте българи с петоколонника Стефан Янки от Поповица ще пробва да се държи като новия Франко.
  • 3 Баба Ванга

    37 16 Отговор
    Като не знаеш нещо питай Виталий Портников той всичко знае за България, Русия, Унгария, Австрия ...
  • 4 Факт

    55 18 Отговор
    Афстрииците са критени които за разлика от Франция и Англия не ва имали колонии и още живеят с мисълта за расово превъзходство.В Европа освен траки и славяни няма други автохтонни населения всеки друг е дошъл отнякъде а и траки вече няма

    Коментиран от #10

  • 5 Само да питам

    36 8 Отговор
    Що не се прекръстите на Александър Коваленко и Виталий Портников ФАКТИ ?
  • 6 Кинжал

    61 24 Отговор
    Очаквано Русия подготвя почвата за новата Австроунгария, в чийто състав ще влязат Австрия, Унгария, Сърбия и вероятно в бъдеще и Словакия. Ходът на Путин чрез Австрия е гениален, защото така едновременно ще откъсне България от лапите на фашисткия европейски съюз и ще дистанцира Румъния от бъдещата Австроунгария като я тласнат в другия блок заедно с Полша и Прибалтика, на подчинение на англосаксонците, а това ще придизвика голям конфликт между Франция и Англия, Голямото неизвестното в уравнението остава България, която ще бъде дърпана от всички страни и Русия, Китай, Турция, Европа и Щатите ще водят много жестока битка за нашата територия, което е най важното стратегическо парче от пъзела.

    Коментиран от #38

  • 7 Баба ви

    42 9 Отговор
    Да му мислат тия с " големите" интереси. Мене у село ме интересува коги ше има пари и желаещ за фелшер и като вчера ни подлъгаха– ще ли да ни компенсират нещо с транспорта или ша ни пават метро?
  • 8 Госあ

    36 16 Отговор
    Австрия са ветропоказатели. Нация лишена от техническа и природно-математическа мисъл. С изключение на Допелмайер, ама айде може и ПОМА. Та, като ветропоказатели показват настроението на колективната западна Европа. Това е. Нищо повече. Иначе, че въртат руски капитали, въртат. Ама то целата западна Европа го прави през корупционните си пипала, които създава в страните от Източна Европа и за съжаление Русия не е изключение. След СВО, този проблем трябва да бъде решен в Русия.
  • 9 Хахаха..

    39 13 Отговор
    Да чакаш Добро и Годо от "посока" Запад е Абсолютно Едно и Също..
  • 10 Друг факт

    16 9 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Имало е също и нормани и алеути в Скандинавия тия белите навлеци са се появили в последствие.
  • 11 Последния Софиянец

    49 11 Отговор
    Вярвате ли че за толкова важно нещо Австрия сама решава без Германия и САЩ?

    Коментиран от #16, #17

  • 12 ТО В АВСТРИЯ Е ПЪЛНО С ТУРЦИ

    60 10 Отговор
    ПОВЕЧЕ СА ОТ АВСТРИЙЦИТЕ И СА ХОРА НА ЕРДОГАН ---- КАК ТУРЦИЯ ПРЕВЗЕ АВСТРИЯ БЕЗ БОЙ ПИТАМ АЗ И ОТГОВОР НЕ ИСКАМ

    Коментиран от #20, #24, #36

  • 13 Вирус

    43 8 Отговор
    Ехе фронта и от нас разбирал ама тези украинци вярно много нахални
  • 14 за един приятел да питам

    33 5 Отговор
    абе тоя бесарабски фрон всеки ли му се изповядва че всичко знаят тия бе?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 реотан

    24 9 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Путин им каза да не ни приемат.
  • 18 Анти-Весо

    33 15 Отговор
    А защо изобщо се занимаваме да си чешем езиците с любимата страна на Брежнев, Людмила, Огнян Дойнов и пр.?! Много по лесно и ясно е да напишеш 10 пъти с тебешир на площада (или фейсбука): "Аз няма да купувам Австрийски стоки за една година." и "Аз няма да влизам в Австрийски магазин за две години!" Много по голяма образователна стойност има... Пък и Австрийците сами си го поискаха - да ни научат на нещо си там! Аз лично няма да пътувам с Австрийските авиолинии за 10 години. Често ми е по-удобно с тях, но защо са ми изродени шваби след като Турските авиолинии са ми 100 пъти по-приятни като пътуване.

    Коментиран от #27

  • 19 ИСТИНАТА

    38 14 Отговор
    ПРИЧИНАТА е:ВЪРХОВЕНСТВОТО на ПРАВОТО в България!!! Да НАМЕРИМ НОЩНОТО ШКАФЧЕ БЪЛГАРИ!!! НОЩНОТО ШКАФЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ........!!!
  • 20 Свой

    34 6 Отговор

    До коментар #12 от "ТО В АВСТРИЯ Е ПЪЛНО С ТУРЦИ":

    Не плачи на чужд гроб. И Австрия и Турция са добре, ние обаче сме за оплакване!
  • 21 Коментар

    32 12 Отговор
    Бесарабският фронт взе да дава акъл за България.Да не са ни превзели?!Да си гледа Укроленд!
  • 22 Болярин

    36 15 Отговор
    Точно ГЕТОТО на Германия с вето срещу България и Румъния ?!! Тия, със "завидна" слава, като родина на изчадието Хитлер - някакви измислени, които нямат собствен език и граматика се правят на стожер в политиката на ЕС ?!! ТИ ДА ВИДИШ ...
  • 23 един от многото

    12 6 Отговор
    От проклетия и защото могат!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Чичовци

    8 14 Отговор
    Рашките отвориха дори соеви фронт с участието на Унгария,Сърбия и Австрия,която ще е ракетоносителя.Турция продължава да ислямизират Европа.Има голямо етническо население в Германия,Австрия и на целите Балкани.Сърбите на 100%са превзети от Рф и турските.Не успеят ли Украйна,НАТО и ЕС до пролетта да сломят военно и икономически тези два оппнента-русия и Турция,престоят тежки времена,както икономически,така и политически по вземи миру-свят!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Русофоб Антисемит

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Анти-Весо":

    Няма как да ги бойкотирам защото живея в Австрия🙄След 4 месеца започвам. Апропо никога не съм летял с австрийските аеролинии....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Стоянчо

    16 3 Отговор
    През Втората световна имахме военен договор с един австриец и сбъркахме. Явно не трябва да влизаме в организации, където членуват тези.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 АМАН ОТ ТАЯ ПРИЧИНА - ДА Я ВКАРАМЕ В ЗАТ

    2 2 Отговор
    ВОРА И КРАЙ С ТИЯ КРАДЦИ ПРИЧИНИЛИ НИ КРАЙНО ОБЕДНЯВАНЕ !
  • 33 ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦАТА С ЕС

    12 2 Отговор
    И ЧИБА НА НАТО !
  • 34 Не искат

    7 0 Отговор
    Нашите политици
    Не обокновенните хора
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Очевидец

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТО В АВСТРИЯ Е ПЪЛНО С ТУРЦИ":

    Тя Турция превзе без бой Германия, Белгия, Холандия и др.В столиците на тия държави чуваш само турска или арабска реч.Същото важи и за Виена. Човек да се чуди в Европа ли се намира или в близкия изток.
  • 37 Кръпката

    2 2 Отговор
    Пълни глупости!
    От кога т.н. Бесарабски фронт започна да разбира от европеистика, да анализира процеси, които не разбира и нямат нищо общо с мотивите за създаването му. Гледайте си наркомана и не ни занимавайте със себе си и глупавите ви разсъждения
  • 38 М3 голд

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кинжал":

    Ето това е анализ и становище. Браво.
    За нас са важни няколко неща:
    - да не остане само територия България, пълна с не българи
    - да се закрият всички НПО в страната. Същите прокарват чужди политика и решения в българските институции
    - да съ махне евроатлантическата вила от врата, за да започнем да проспериращ е като държава
    - да се ликвидира т.н. Политическа класа, която управлява уж от името на електората. Промяна на изборния кодекс с гарантирано извънпартийно мажоритарно участие в изборите за минимум 60% от депутатските места, с право на отзоваване. И т.н. Може би, след приключване на войната в Окраина наистина ще стартират процеси, които САЩ няма да могат да владеят. А ние, на това дередже, с голия корем, с предателите политици, със силна турска партия и безплатно пребиваване на окупационни войски, не зная какъв път ще поемем. Вероятно присъстваме в няколко плана на великите сили.
  • 39 Ицо Боксьора

    3 0 Отговор
    Малко са все още като процент пидалите у нас в сравнение с там и това не им допада.
  • 40 Лазаров

    2 0 Отговор
    Австрийците са ЦИГАНИТЕ на немско говорящите! Хърватите ги приеха в ЕС защото са католици.
Новини по държави: