Last news in Fakti

16 Декември, 2022 09:43 4 972 46

Води се война, в която участват Русия и Съединените щати

  • косово-
  • джордж фридман-
  • сърбия-
  • балкани-
  • война-
  • русия-
  • сащ-
  • владимир путин

Засега тя не се развива добре за Русия

Води се война, в която участват Русия и Съединените щати - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Джордж Фридман, анализ за „Геополитикал фючърс”/ БГНЕС

Авторът е международно признат геополитически прогнозист и стратег по международните въпроси, основател и председател на „Геополитикал фючърс”.

Имаше сблъсъци между въоръжени протестиращи етнически сърби и косовската полиция. Причината е, че преди известно време Косово нареди на шофьорите да върнат издадените им от Сърбия регистрационни табели и да ги заменят с косовски. На 10 декември сърбите в Северно Косово започнаха да издигат барикади.

Жителите на Косово се изправиха срещу тях, а косовската полиция блокира граничните контролно-пропускателни пунктове. Последва задръстване и малка престрелка, при която беше използвана и шокова граната. Престрелката затихна, но заплахите се увеличиха.

Престрелката заради регистрационни номера може да изглежда прекалена, но това са Балканите. Това е сравнително малък район с многобройни националности, а политическите граници не съвпадат с етническите. През 90-те години на миналия век между тези етнически групи се води жестока гражданска война. Например сърбите са християни, а бошняците - мюсюлмани. Сърбите и бошняците живеят в непосредствена близост един до друг. Избухналата гражданска война включва концентрационни лагери, в които според някои оценки са загинали 100 000 босненци - число, което се отрича от сърбите.

Сраженията заплашваха да обхванат и Косово, южно от Сърбия. Косоварите са етнически албанци и мюсюлмани, живеещи в област, за която Сърбия претендира. Когато сръбските сили започнаха да навлизат в Косово, правителствата на САЩ и Европа, запознати с клането в Босна, се опасяваха, че в Косово ще се случи друга кървава баня. Самолетите на НАТО, предимно британски и американски, извършиха въздушни удари, за да принудят сърбите да напуснат. Бомбардировките обхванаха и Сърбия и включваха удари срещу столицата Белград. Тези удари доведоха до значителни жертви сред сръбските граждани.

Съединените щати искаха да постигнат прекратяване на огъня със сърбите. Президентът на Сърбия отказа, отчасти поради гнева си от бомбардировките над Белград и отчасти защото се страхуваше, че ще бъде обвинен в Хага, което в крайна сметка се случи. Без да успее да постигне капитулацията на Сърбия, въздушните удари продължават.

САЩ се обърнаха към руснаците, които имаха близки отношения със сърбите. Руснаците ги убедиха да приемат прекратяване на огъня. В замяна руснаците очакваха да бъдат третирани като равноправни окупатори на Сърбия и Косово, налагайки прекратяването на огъня във всички региони като равноправни на НАТО. Американците отричат да са се съгласявали на това с руснаците.

Според руснаците те не са имали друга причина да преговарят с НАТО освен тази. Руски войски пристигнаха на летището в Косово, за да служат като мироопазващи сили. Те бяха обградени от войски на НАТО и принудени да напуснат. Това събитие оказа голямо влияние върху възхода на Владимир Путин и недоверието му към Съединените щати. То го убеди, че САЩ искат да смажат Русия, и той се издигна до президентския пост с обещанието да не позволи в бъдеще Русия да бъде третирана с презрение.

Така че косоварите и сърбите се борят за регистрационни номера и за какво ли още не. Това, което изглежда тривиално за другите, тук не е тривиално. На Балканите паметта е дълга и безпощадна. Балканите влияят на всичко около тях. Първата световна война започва в Босна. Но за нашето време приключването на войната в Косово породи дълбоко руско недоверие към Съединените щати.

Сега се води война, в която участват Русия и Съединените щати. Засега тя не се развива добре за Русия. Когато се води война, е изключително важно да се принуди врагът да отклони вниманието си, особено когато се стигне до - в най-добрия случай за Русия - патова ситуация. Те търсят други начини да отвлекат вниманието на украинците, но американците са тези, които трябва да бъдат заблудени.

Сърбия е близо до Русия, както е била дълго време. Съединените щати имат дълбока история в региона. Друг конфликт между Сърбия и Косово сам по себе си не би променил хода на украинската война, но може на ниска цена да накара американците да загубят част от вниманието си, ако пренасочат сили за защита на Косово, което е един вид задължение, датиращо от 90-те години на миналия век. Във всеки случай Русия няма какво да губи, а Сърбия винаги е готова да се забърка с Косово.

Започнахме с малка престрелка между Сърбия и Косово по въпроси, които са твърде тривиални, за да им се вярва. Помислете, че причината за престрелката няма нищо общо с тривиални въпроси, а с опита да се пресъздаде войната в Косово. Ако руснаците искаха да отвлекат вниманието с ниска цена и риск, те имаха много чипове, които да използват в отношенията със Сърбия. Разбира се, сблъсъци е имало и преди това, но такива винаги има. Въпросът е не как започват, а до какво водят. Така че наблюдението на границата между Сърбия и Косово може да се окаже полезно.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 12343211

    24 3 Отговор
    И аннгоговорящите.
  • 3 Българин

    85 12 Отговор
    Опевидно е, че САЩ губят войната, както и хватката си върху ЕС. Вчера падна поредното марионетно правителство в Словакия.

    Коментиран от #13

  • 4 Дело щатско

    91 14 Отговор
    САЩ се разпадат и зверски се опитват да въвлечат повече невинни държави в конфликти.
  • 5 Забелязъл

    45 5 Отговор
    Някой разбра ли нещо ???

    Коментиран от #10

  • 6 Не го слушайте тоя

    46 4 Отговор
    В САЩ никой не го взема на сериозно
  • 7 Историк

    71 10 Отговор
    Да,войната се развива изключително зле за Русия...🤣..Скоро ще смажат Украйна и писле няма да имат какво да правят

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 3 дни

    8 57 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    скоо скоро , колко да е скоро за 3 дни щяха да превземат Киев и Одеса а сега се чудят в кой окоп да се скрият някакви пияници дето нямат ни екипирова ни оръжие ни подготовка хахахахахахахаха
  • 10 коментар:

    36 3 Отговор

    До коментар #5 от "Забелязъл":

    аз не - защото изобщо не си правя труда да чета жълто-кафеви медии, слагам най ниската оценка, минуси на троловете и много "пожелания" за "дълъг" живот на всички майкопродавци, семействата и слугите им!
  • 11 Минго

    48 4 Отговор
    В Щатите вече НЕМА ПАРИ! Усиленото печатане на пари от 70-те години беше кредит от бъдещото! Но стана НЕОБСЛУЖВАЕМ и ново печатане е невъзможно. Без достатъчно ресурс упражняването на сила в различни точки по света е неосъществимо. След детронацията на долара САЩ, ще решават огромни вътрешни проблеми като регионална държава.
  • 12 Есхач

    42 2 Отговор
    Подготвя се обвинения, че Русия е виновна за положението в "Западните Балкани". Връщаме се към максимата от преди войната по време на коронавируса, че Путин е виновен каквото и да стане по света.
  • 13 Очевидното ти го писаха

    5 25 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Силите на НАТО ги изгониха от Косово.Румъния и Унгария не даде въздушен коридор Не даде и Иван Костов.Демек,на руснаците,които искаха пак да се спрат там им беше отказано Беха изгонени подигравателно.
  • 14 наблюдател

    41 3 Отговор
    В момента срещу Русия воюват едновремено всички държави от Европа и Северна Америка.
    Но както знаем Русия още не е победила. Засега.
  • 15 То и коментарите

    2 13 Отговор
    на нивото на статията..

    Безаналогови!

    ХАХХАХАХХАХ

    Коментиран от #22

  • 16 Некой си

    36 1 Отговор
    Да припомня на ваксинираните евроатлантици:
    Съдът в Хага оправда Милошевич ПО ВСИЧКИ ОБВИНЕНИЯ!!!
    Толкоз за мачтания от вас, де...б....или трибунал!
  • 17 Сибирският бръснар

    31 5 Отговор
    А добър ден, както се казва?! Разбира се, че войната в Украйна и цялото постсъветско пространство се води от САЩ и изобщо от англосаксите срещу бившия СССР и основната сила от нейния остатък - РФ. Апетитите на Комитет 300 и тяхната триглава ламя Ротшилдите, обаче не са от 1990 г., нито от 1945, нито от 1917 г., нито от 1812 г. Запознатите с древната българска история, не тези които преподават в българските ВУЗ - продажници и епигони на талмудистката (англосакската и рускошовинистическата) историография, знаят че тези процеси започват с опитите на предците на тези сили да съкрушат Волжска България и да завладеят нейните земи и търговски пътища. Същите тези, които и днес се простират вот Волга и Южен Сибир до Охотско море и през Средна Азия до Китай. За тези древни български ресурси, днес руски, се водят хилядолетни войни. Така, че позицията на мъдрите и истински българи по отношение на тази война, трябва да са на страната на древните български земи. Да познаем кой ги владее днес.

    Коментиран от #32

  • 18 САЩ

    24 3 Отговор
    Тоа не е никъв анализатор. А е "полезен идиот", нали така, любими мои евроатлантици?
  • 19 Който се е хванал

    7 22 Отговор
    да вооюва със САЩ е изгорял! Примери - Първата и Втората световни войни!

    Коментиран от #27, #28, #30

  • 20 Даунофакти

    23 1 Отговор
    Статия за американци. В България звучи като урок за бавноразвиващи се.
  • 21 МНОГО ЛОШО

    13 1 Отговор
    ЗА САЩ КОТО СЕ ПРИКЛЮЧИ ТОЗИ КОНФЛИКТ КЪДЕ САЩ ЩЕ НАПРАВЯТ НОВ
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 йхнкхйких

    14 0 Отговор
    Тези унгарски евреи много добре са се нагодили в краварника ,но важното е да дрънка поредната пропаганда!
  • 24 5577

    19 2 Отговор
    Точно обратното. Русия е на плюс а Украйна е минус. На САЩ и пука. Тя само си оправдава военните разходи пред сената, че бая милиарди тропат. Потърпевш е украинския народ. Тях никой не ги пита. Само сеят смърт над главите им.
  • 25 Пацо

    7 17 Отговор
    Ако участваше САЩ, войната щеше да продължи 24 часа с 4 самолета Ф35 и с капитулация на русия

    Коментиран от #29, #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 дсгсгсгсдгсдг

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "Който се е хванал":

    ама то никой не се е хващал да воюва с тях, та те са една от великите сили, виж обаче списъкът с техните намеси е няколко страници. а в контекста на днешните събития - и първата и втората световна война започват да изглеждат все по нелогични, или поне причините за тях които ни се представят. и в двете войни "твоите" сащ се намесват, когато и както им е изгодно и определено печелят най много - нито воюват на тяхна територия, а икономиката им се развива бясно точно след криза за нуждите на войната, лендлийза който обичат да споменават "правоверните" тролеи е същия като днешният за укрите - изискуем! да не говорим, че европа дефакто им става колония след втората, а ако споменем и испанскиягрип и ваксцането в края на първата - нещата замирисват яко на "конспирации"!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ДЪРТ

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сибирският бръснар":

    разбирам ,че познавате историята на българите и от къде идваме и какъв народ сме жалко е че никой не го интресува и имаме пълна амнезия по въпроса дори един унгарски историк го сподели...в днешните земи на украйна и бивши на ссср се намира най -голямото находище в света на железен феромагнитит с 82% съдържание на желязо ,въглища безкрай и житнижата която храни 66% от света заради всичко това хитлер навлиза там и се бият немците ожесточено за тези ресурси и фашизма за съжаление оставя трайна следа и в днешни дни там жестоки икономически интреси за много наций и преди още в 80 години немци със собствена техника и филандци ръководеха добива на желязо и въглища като само в района харков и стари оскол има повече от 15 ГОКА- металоргични комбинати с габарити 20 пъти единият от тях по големи като мащаби и преработка на руда от нашия кремиковци в същия период

    Коментиран от #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Евроатлантик

    9 0 Отговор
    Тоест да чакаме пак да пламне Косовската язва на Балканите създадена и подкрепяна от Чичо Сам. А за цвят може и макетата да се включат, вече са достатъчно индоктринирани против нас.
    Който сее ветрове, жъне бури. Ама накрая може да пожъне и гъбки по 10+ мегатона...
  • 35 АВАТАР

    11 2 Отговор
    КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА
    ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА
    ТЯ Е НАШАТА ОПОРА
    ТЯ Е НАШТА ВИСОТА........
    Не съм го казал аз но така говорят ХОРАТА....................

    Коментиран от #39

  • 36 Вирус

    7 0 Отговор
    Ехеее сега ли разбрахте лицемерието е ясно или може би запада губи и се отпускате
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сибирският бръснар

    12 1 Отговор

    До коментар #32 от "ДЪРТ":

    Да, така е. Българите са владеели много територии. Както писах не само от Волга до Охотско море, което се отнася за късна Волжска България. Велика България е започвала от Карпатите и Дунав, а Хон-Българската империя на Алъйп бий и Атила от Гибралтар до Аляска, а васалите й са от Персия и Индокитай до Австралия. Останалите днес сме нещастни сиромаси, докарани до това положение от предатели и безродници. И още продължават да ни лъжат и грабят посредством свои тъпи марионетки и хедонистични джендъри. Например пари за Украйна има, но за оправяне от наводненията на районите в Карловско пари няма. Ето ви днешния преглед на предателство и защита на чужди интереси. И какво ли не още....
  • 39 ттт

    4 9 Отговор

    До коментар #35 от "АВАТАР":

    Вазов го е писал това стихотворение по друг повод и в друга епоха. После са разочарова от Русия. Съвременна Русия е позор за всеки човек, който се стреми към свобода.

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ДДРОнег

    4 5 Отговор
    Ако се води война межу руzия и САЩ, то руzия изуби армяита си, а САЩ още не са се включили !!!
    Абе кво стана с лабораториите и американските военни в подземията в Мариупол, както ни лъжеха рубладжиите пролетта ?! :))))))
  • 43 КОГАТО ДВАМА СИ ГО МЕРЯТ

    1 2 Отговор
    ТРЕТИЯ ПЕЧЕЛИ И ТОВА Е УКРАИНСКИЯ НАРОД , А НИЕ ИМ ПОМАГАМЕ И НА ТРИМАТА С ОРЪЖИЯ !
  • 44 Ясно

    3 0 Отговор
    На снимката:Американски учени търсят мазут!
  • 45 Кефя се

    2 0 Отговор
    Как някой "професор"тълкува международното положение и си го върти,както му прилягяла.
  • 46 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Бравос бе,Фридман,ционистки вещер такъв!Значи сащ се намесиха с бомбардировачи и снаряди с обеднен уран,щото така им скимна.първо разчлениха Югославия на не знам колко части,насъскаха ги едни срещу други и накрая пуснаха и арнаутите в действие.Харесаха си Косовската долина,чудесно място и историческо за сърбите,подариха го на шиптърите и си направиха военна база.Не е ли военна агресия на стария континент,който безучастно гледаше американското нашествие и масово изтребление на сърбите?Спукаха се да тръбят за митични сръбски изстъпления, за скалъпения мит Сребреница,докато истината беше коренно различна,албанците правеха етническо прочистване с терористични методи.