Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Декември, 2022 15:43 6 967 141

Ще последва ли Путин съдбата на Чаушеску?

  • владимир путин-
  • чаушеску-
  • военни престъпления-
  • трибунал-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • марк галеоти

Провалът на Русия в Украйна е факт, категоричен е историкът Марк Галеоти

Ще последва ли Путин съдбата на Чаушеску? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ: Професор Галеоти, от идването на Путин на власт Русия е водила вече четири войни - помним Чечения, Грузия, Украйна и Сирия. Защо Западът не очакваше руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година?

Марк Галеоти: Мисля, че е заради по-различния мащаб. Прав сте обаче: през цялото управление на Путин имаме само три години без война. Винаги тези войни са били локални. Путин си избираше цели, които той смяташе за лесна плячка. Огромна заблуда се оказа убеждението му, че Украйна ще бъде още една лесна победа. (…) Путин създаде една система, в която той не трябва да чува истината. Сега вече е ясно, че неговите офицери от спецслужбите са му казвали не каквото е трябвало да чуе, а само това, което той е искал да чуе от тях.

Още новини от Украйна

ДВ: Но защо са му давали грешна информация? Да не би да не са чак толкова добри професионалисти?

Марк Галеоти: В спецслужбите на Руската федерация има добри анализатори. Преди 7 години имах възможността да разговарям с бивш офицер на Службата за външно разузнаване, който ми каза, че там са се научили да не донасят лоши новини на царя. С други думи: политически опасно е да се докладват на Путин неща, които той не иска да чуе. Постепенно през годините възникна една култура на изолирането на президента от неудобната истина.

В повечето случаи това няма голямо значение, тъй като той не се занимава с всички детайли от ръководството на страната. Съществува огромен апарат от технократи и чиновници, някои от които са много ефективни. Съвсем различно стоят нещата когато става въпрос за ключови решения, вземани от Путин, с катастрофални последици за страната.

ДВ: Но не Ви ли се струва, че от много години Русия се готвеше за такава война? Например когато през 2013 година стана ясно, че военното министерство създава нов щаб на върховния главнокомандващ, или през 2016 година, когато Путин нареди икономиката да се подготви за работа в условията на военно време - "военновременна икономика" гласеше тогава формулировката. За какво се готвеше тогава Русия? Вие сте експерт, това не ви ли разтревожи?

Марк Галеоти: На върха на властта в Русия имаме една много непрозрачна система. Никой не знае какво точно мислят Путин и хората от неговото обкръжение, както точно си говорят те зад затворените врати. Затова хората и в Русия, и на Запад трябва да гадаят какво точно се случва. Но вижте: няма нито един разумен повод за започването на такава мащабна военна операция. (…) Това е една особеност на 21 век - промениха се понятията за военни средства. Кремъл и руските спецслужби са в състояние на война още от 2014 година, но тази война не беше явна, а скрита.

ДВ: Проваля ли се Русия в Украйна?

Марк Галеоти: Абсолютно. Единственият все още открит въпрос е какво поражение я очаква. Ясно е, че Путин все още се надява да издържи по-дълго от Украйна и Запада. Той сигнализира, че войната може да бъде дълга, че може да продължи да хвърля руски мъже в този конфликт, колкото е необходимо. На практика той казва на Запада: готови ли сте да наливате милиарди долари, евро и лири в Украйна, при условие че можем да продължим цялото това нещо толкова дълго, колкото си искаме? Това е последната му надежда - да получи нещо, не победа, а нещо, което да представи като победа. Провали се превземането на Киев, не успяха да поемат пълен контрол над Донецка и Луганска области, имат сухопътен коридор към Крим, но той е застрашен, трябваше да напуснат Херсон. Не изглежда късметът да е с руснаците. Точно обратното.

В същото време виждаме една Украйна, чиято армия става все по-модерна - благодарение на помощта на Запада, и една все по-лоша руска армия, напомняща ни за късната съветска армия - с лошо обучени войници и оръжия от 1970-те години. Потенциалът обаче не може да бъде подценен. Русия е голяма държава с мощен военно-промишлен комплекс, тя може да продължи тази война. Но смятам, че в обозримо бъдеще не е в състояние да проведе широкомащабни операции, които да отблъснат украинците.

ДВ: Преди 33 години в Румъния беше екзекутиран диктаторът Чаушеску. Той също беше смятан за много силен лидер, който разчиташе на служби, известни със своята жестокост. Но силите за сигурност се обърнаха срещу него. Възможно ли е нещо подобно сега в Русия? Може ли част от армията и спецслужбите да въстанат срещу Путин?

Марк Галеоти: Мисля, че ще е трудно, но не е изключено. Все още не сме достигнали тази фаза. В Русия системата на властта е изградена така, че да не допуска такава възможност. Има армия, Национална гвардия, ФСО, ФСБ - всички тези различни структури се наблюдават и балансират взаимно. От друга страна, и самият Путин трябва да е наясно, че един режим може да изглежда много силен и след това бързо да рухне. Пред очите му са се сривали два авторитарни режима - в Източна Германия, а след това и в Съветския съюз.

Не мисля, че тази война непременно ще доведе до падането от власт на Путин. Но войната намалява количеството допълнителни ресурси и намалява гъвкавостта на режима. Ако възникне криза, може би икономически протести, може би частично поражение на руските сили на бойното поле, може би сериозно заболяване на Путин, тоест някаква криза, която ще бъде изпитание за силата на режима, тогава можем да видим много бързи промени. Дали това ще стане по сценария на Чаушеску или просто ще му кажат, че е време да си ходи - много са сценариите. И тогава наистина всичко може да завърши катастрофално за Путин.

ДВ: Какво да очакваме от новата 2023 година, втората година от войната в Украйна? Може ли тази война да приключи догодина? И ако е така, как?

Тази война може да свърши. Ще зависи от това дали украинците могат да постигнат значителни успехи на бойното поле. Смятам, че в момента няма реални основания за преговори. Защото украинците усетиха, че късметът е на тяхна страна и биха искали да преговарят от позицията на силата - ако изобщо искат да преговарят. А Путин отчаяно се надява да си възвърне инициативата: че през пролетта ще разполага с допълнителни 150 000 мобилизирани, които се обучават в Русия и Беларус, и че с тяхна помощ ще укрепи позициите си в Украйна.

Но това е война, която не върви според предвижданията. Украинците, които вече успяват не само да печелят, но и да надхитрят руснаците, ще планират нови големи офанзиви. Само ако покажат, че са способни да победят на бойното поле, Кремъл ще се почувства задължен да преговаря сериозно.

Марк Галеоти е британски историк, почетен професор в Лондонски университетски колеж, публицист и автор на книгата "Войните на Путин: от Чечения до Украйна".

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    94 34 Отговор
    Поредната новина за Украйна или опита за роботизиране на населението
    Случва се навсякъде в "Свободният" свят. Облъчване и контрол на нискоинтелигентните индивиди и всяване на страх в мислещите. Нонстоп ужасяващи новини, непотвърдени от различни източници, но представени като неизбежния крах на Европа. Последните 33 г. обществото отвикна да работи и започна да живее в очаквания на блага, поднесени на златна тепсия. Ние сме в богата Европа. Но никой не казва защо тази, същата Европа сега се задъхва и се е запътила към краха на величието и. Освен консуматорите на Запада се прибавиха и тези от Източна Европа, милиони бежанци и неизбежната ужасяваща бедност. Всички се научиха да очакват, а спряха да произвеждат. Русия вече иска реална цена за ресурсите си. И какво следва, край или завладяване на нови ресурси и потенционални блага? Няма как да се победи ядрена сила до нейните граници, но невъзможността за друг ход принуждава Европа, под давлението на САЩ да хвърля всичко което има, пари и оръжие с фалшива надежда. Хората трябва да мразят и вярват, че врагът е там и трябва да бъде унищожен. и влиза в ход зомбирането и роботизацията. на демокрацията не са и нужни мислещи хора, само ално пушечно месо.
    За радост все още има хора, които не са демократично свободни, а са истински такива и мислещи.

    Коментиран от #5, #84

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Путинофил

    56 68 Отговор
    Не! Ще го положат до ленин в мавзолея да има къде ватните роби да ходят и да се кланят!

    Коментиран от #11

  • 5 Не си по темата

    26 44 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Модераторите съгласно правилата трябва да те изтрият!

    Коментиран от #15, #16, #26, #104

  • 6 Яне Сандански

    81 29 Отговор
    Сайт-боза статия-боза.Все по противен нискокачествен сайт с долнопробна пропаганда и никаква свобода на словото .Коментарите пък които се оставят говори за качеството на образованието в България .

    Коментиран от #31

  • 7 За Путин

    69 36 Отговор
    незнам, но съдбата на зеленият наркоман и жена му ще бъде същата.

    Коментиран от #49

  • 8 Един съвет

    69 24 Отговор
    Факти, сменете си името на "Грант.бг", "Факти" не отговаря на това което публикувате.
  • 9 За паметник е човека

    47 29 Отговор
    затегна империята която запада помисли за победена.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бидонофил

    29 16 Отговор

    До коментар #4 от "Путинофил":

    А мен ще ме заровят без всякакви почести ,а сина ми ще е до живот в затвора за корупция .
  • 12 Боруна Лом

    52 27 Отговор
    ЩЕ ВИ СЕ! СОРОСОИДИ НЕДЪГАВИ

    Коментиран от #47

  • 13 Голем смех

    36 56 Отговор
    Страхливецът Путлер няма достойнството на колегата си Хитлер да си тегли оловото. Затова като Чаушеску. В най-добрият случай - в Хага. Като международен престъпник.

    Коментиран от #25, #27, #93, #99

  • 14 Госあ

    46 33 Отговор
    Ако имат поне капка акъл укрите, зельо трябва да последва съдбата на Чаушеску задето им продаде живота на западните хиени.
  • 15 Петьо Петров

    21 14 Отговор

    До коментар #5 от "Не си по темата":

    Това ли разбра от написаното? А защо Путин трябва да бъде разстрелян като Чаушеску, нали заради Украйна?

    Коментиран от #113

  • 16 Смешник

    24 9 Отговор

    До коментар #5 от "Не си по темата":

    И трябва да оставят коментари като номер 4 ,нали ? Той е в нормите на поведение ?
  • 17 Госあ

    5 15 Отговор

    До коментар #10 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Абсолютно !
  • 18 ...

    21 28 Отговор
    още 2018 имаше статия - „Кремъл, внимавайте ние с Украйна да не си разделим Русия“ и там доста точно се описва какво ще се случи с Русия. А както виждаме явно готвачите на тази статия мноооооого добре са знаели как ще го литнат Путин да разпадне руската федерация. Изиграха го като малко дете.

    Коментиран от #95

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    33 25 Отговор
    Сащ,Англия и укро боклука ,замисляха нападение на Крим и Донбас .години наред групираха хора и оръжие .оня ги попиля ..земята не му трябва .Разказа играта на на НАТО.По мекия начин ..Твърдия е Ярс ,Сармат ,Авангард .Булава и дотам..

    Коментиран от #52

  • 21 Мумията 2

    20 23 Отговор
    Ленин и Путин в едно
  • 22 Само питам

    28 19 Отговор
    "Ще последва ли Путин съдбата на Чаушеску?"...А Зеленски?

    Коментиран от #28

  • 23 МирО

    28 13 Отговор
    Ей каква журналистика имаме, да ви помогна, не сте писали по темата : " Ще бъде ли отвлече Путин от извънземни?"
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Смешник

    14 16 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смех":

    Така ли е името ти ,Путлер ? В женски род би ти подхождало повече .,а може и фамилия бидонков да си сложиш
  • 26 Хммм

    16 6 Отговор

    До коментар #5 от "Не си по темата":

    Аз написах по темата коментар, без нецензурни изрази и ме изтриха..Защо?

    Коментиран от #34, #41, #48

  • 27 Хихихи..

    7 7 Отговор

    До коментар #13 от "Голем смех":

    Тегли си го ти ве,каун,и без тва си никойчо..
  • 28 Само дето Зеленски е герой.

    28 27 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    А не като Путлер световен терорист. Джуджето е пълен психопат!...

    Коментиран от #44, #77

  • 29 123

    19 16 Отговор
    Голямо преписване от Сорос. Поне прочетете какво преписвате.
  • 30 Лъснислав Бастунев

    21 18 Отговор
    Или Чаушеско, или като Милошевич, а може и като Хитлер. Много души изтрепа гада

    Коментиран от #42

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хахаха

    2 2 Отговор
    Хахахахаха
  • 34 Кой знае, каква глупост си надращил?

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "Хммм":

    Затова са те жулнали.

    Коментиран от #39

  • 35 Джуджака вече с двата крака

    17 15 Отговор
    Ченето му здраво трака
    Хвана го рака

    Коментиран от #57, #130

  • 36 Съдбата

    24 16 Отговор
    на Чаушеско е моето Коледно пожелание за екипа на Дойчевеле и най вече за собствениците му!
    Нямате и 1 грам мозък от този на Путин, както и от културата му.

    Коментиран от #68

  • 37 Аз си мислех че

    14 8 Отговор
    мисирки има само в България
  • 38 чекайте ся,

    15 16 Отговор
    тва от вълната го умряхте от рак, паркинсон, и сърбеж между пръстите, сега ще го трепете като чаушеското?!? слабо, измислете нещо по-така експлозивно! :) :) :)
  • 39 Хммм

    24 11 Отговор

    До коментар #34 от "Кой знае, каква глупост си надращил?":

    Не, никакви глупости. Написах само две изречения. Първото изречение беше:Путин няма да свърши като Чаушеско. Второто изречение беше:посочих кой според мен ще свърши като Чаушеску....Еро,затова ме изтриха.
  • 40 Тия локални войни

    15 12 Отговор
    кой ги натресе на Русия?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 лъсниславе,

    16 15 Отговор

    До коментар #30 от "Лъснислав Бастунев":

    да е изтрепал, колко да е изтрепал?!? в пъти по-малко от буш и компания, ерго, за тях какво?!?
  • 43 Яне Сандански

    19 10 Отговор
    Който не вярва ,отворете всеки друг сайт в България и вижте ,има ли толкова изтрити коментари и то избирателно ,и какво е качеството на коментари в другите сайтове и какво е тук .Тук е пълна трагедия .
  • 44 Само питам

    16 19 Отговор

    До коментар #28 от "Само дето Зеленски е герой.":

    Зеленски е герой, ама от отрицателните. Все още си мисли, че играе роля в някакъв филм. Обаче няма да дочака да му види края. След години ще бъде най-мразения в Украйна и в Русия.
  • 45 Путин вече се стяга....за Хага!

    19 16 Отговор
    Това много се налага!
    Искат го милиони хора от Киев до Малага!
  • 46 Нострадамус от Злокучене

    17 15 Отговор
    Неизбежно.Плешивото Кремълско Изчадие ще свърши като Чаушеску,Садам или Кадафи.Едва ли ще стигне до Хага-"антуражът" му няма да го остави жив.Но други,като Медведев,Песков,Шойгу,най-вероятно ще последват съдбата на Милошевич,Ратко Младич и Радован Караджич.

    Коментиран от #55

  • 47 Баааууууу

    15 6 Отговор

    До коментар #12 от "Боруна Лом":

    Скачай в Дунав, все някакък ще стигнеш до Русия
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Неее

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "За Путин":

    няма да е такава съдбата у, американците ще си го вземат и скрият някъде надълбоко навреме. Щом досега е вършил всичко и е бил толкова изпълнителен той ще бъде възнаграден.
  • 50 Галактион

    16 10 Отговор
    Путин нали умре от 5 месецо,бе аланколу

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Баааууууу

    13 6 Отговор

    До коментар #20 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Кога най сетне ще се обърнеш към медицината? Тя не е всесилна, но може и да ти помогне.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Абе.

    14 11 Отговор

    До коментар #50 от "Галактион":

    И да не е умрел, пиши го умрел. Путлер е безнадежден случай.
  • 55 681

    6 6 Отговор

    До коментар #46 от "Нострадамус от Злокучене":

    Мн зло куче си, ама още нищо не си разбрал.
  • 56 Ксаниба

    8 10 Отговор
    в случая сменям заглавието с правилният човек - зеленцки,
    и всичко звучи достоверно
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ДВ = краварска изтривалка!

    9 14 Отговор
    Поредната лъжлива новина!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Гласът на ИСТИНАТА

    12 14 Отговор
    €C марионетки , N€ гневите Русия! Тя е стражът на мирът в Света!!
    Тя е нашият двоен освободител!
    Потенциалът на Русия е НЕИЗЧЕРПАЕМ!
    Самоубийствените глупаци на Запада изобщо не знаят нищо за Русия.
    Без JEWS и без оръжие ще е спокойно на планетата, но без Русия, Светът ще живее във вечно робство, войни и тоталитарен-НАЦИЗЪМ както е сега ни налага Брюксел!
    Ако врагът не се предаде, ще бъде унищожен! Победата вече е наша.
    "Гласът на ИСТИНАТА-БЪЛГАРИЯ"

    Коментиран от #70

  • 63 Хаха

    13 10 Отговор
    Не, ще последва съдбата на един известен човек в Берлин през 1945.
  • 64 ...

    12 9 Отговор
    Всички нацисти са завършвали по един и същи начин. Така и тоя.
  • 65 Ами

    11 11 Отговор
    НЕ, глупаци, няма да я последва, не се напъвайте да родите нещо смислено !

    Коментиран от #72

  • 66 Урюрвкос

    4 7 Отговор
    незнам какво вижда този но да пусне гугъла в режим карти на Земята от Космоса и да види какво гробище е имало преди една година около град Тернопол и да сравни сега. Скоро ще стане по голямо от града.
  • 67 Теле

    2 6 Отговор
    Не НЯМА ФАЛШИВА САЙТ
  • 68 Любопитен

    8 9 Отговор

    До коментар #36 от "Съдбата":

    Какво общо имаш ти с културата, та коментираш и тази на Путин?!?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Констатирал

    5 4 Отговор

    До коментар #62 от "Гласът на ИСТИНАТА":

    Какво общо имат твоите ФАНТАЗИИ С ИСТИНАТА?!?
  • 71 Гласът на ИСТИНАТА

    12 13 Отговор
    СМЪРТ НА НАЦИЗМА НА ПЛАНЕТАТА И ТЕХНИЯТ ЗЕЛЕНЯСАЛ КИЕВСКИ ФЮРЕР НА 4-ТИЯ РАЙХ!
    Без JEWS и без оръжие ще е спокойно на планетата, но без Русия, Светът ще живее във вечно робство, войни и тоталитарен-НАЦИЗЪМ както е сега ни налага Брюксел!
    Ако врагът не се предаде, ще бъде унищожен! Победата вече е наша.
    "Гласът на ИСТИНАТА-БЪЛГАРИЯ"

    Коментиран от #78, #131

  • 72 И кой го казва

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "Ами":

    По големия глупак ли?!?
  • 73 Някоя си

    10 10 Отговор
    А краварите колко години от създаването си са имали без война....😉
  • 74 Мечтите а DW!!

    11 9 Отговор
    Чакайте да паднат на Коча топките!!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Когато

    12 14 Отговор
    Когато човек харесва някого, значи харесва това,което прави,много е просто.Всички българи, които харесват Путин да заминат незабавно при него да ги могилизира в Украйна и така хем войната ще приключи по-бързо,хем България ще си отдъхне.Тези наречени българи,обаче,не обичат България и затова не са българи,а путлерофили.За да се оправи България има нужда от българи,не от освирепели и кръвожадни любители на Путин.

    Коментиран от #103

  • 77 Груьо

    11 11 Отговор

    До коментар #28 от "Само дето Зеленски е герой.":

    ДОБРЕ ,ЧЕ ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН Е ДОБРЕ С ГЛАВАТА.ВИЕ ПРАВИТЕ ЛИ СИ СМЕТКА ,КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ЗЕЛЕНИЯ ТАЗИ ЗИМА,КАТО ПАДНАТ ТЕМПЕРАТУРИТЕ ПОД -15,НЕ МИ СЕ МИСЛИ. А ГОРКИЯ В МОМЕНТА ДОБРЕ СИ ИГРАЕ ПИЕСКАТА ЗА КОЯТО Е НАЗНАЧЕН.НЕ МИСЛЕТЕ ,ЧЕ МУ ПУКА ЗА НАРОДА,СЛЕД КАТО ПРАВИ ПЕТА МОБИЛИЗАЦИЯ.
  • 78 Баааууууу

    7 3 Отговор

    До коментар #71 от "Гласът на ИСТИНАТА":

    Тичай при доктора, докато не е късно!
  • 79 Брадатата Лили

    10 12 Отговор
    Гарантирам ,че император Путин ще изпрати съболезнователна нота за Бай Дън след последното му здрависване с невидимия.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Умопомрачително заглавия от

    10 10 Отговор
    поредния измислен украинец,но ми е чудно нещо друго.Колко трябва да си клекнал,за да пуснеш този пасквил.Единствения,който ще последва съдбата на Чаушеско е Зеленски и българските политици,подкрепящи Украйна.🇺🇸 Полковник Дуглас МакГрегор и съветът му към Зеленски,да бяга колкото се може по скоро,защото ще го опечат като гъска.
  • 83 маке

    11 11 Отговор
    Путин едва ли, но зеления потник със сигурност
  • 84 я по сериозно!

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Ти още не си се измънал и осъзнал зомбирането от СССР, а си взел да се тревожиш за ЕС и Европа.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Сод Омит

    13 6 Отговор
    Само ако Паси лично го залови
  • 87 Западняк

    8 5 Отговор
    Дай Боже!
  • 88 ЦРУ Лари Джонсън.

    13 8 Отговор
    Интервю с бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън.

    "Правил съм много интервюта по телевизията, по всички големи американски канали: ABC, CBS, NBC ... RT е единственият новинарски канал, на който бях поканен без предварителен разговор, за да разбера дали мнението ми съвпада с това, което каналът иска да чуе", подчерта той.
    Според него, когато Русия спечели, Западът и особено Европа ще трябва да изберат дали да останат без енергийни ресурси или най-накрая да "порастат" и да поддържат нормални отношения с Москва.Само някой кокондел,може да вярва,че Украйна ще се спаси.

    Коментиран от #89

  • 89 Проктолог

    9 9 Отговор

    До коментар #88 от "ЦРУ Лари Джонсън.":

    "и да поддържат нормални отношения с Москва" Само някой гангренясал от сифилис мозък от Кремъл или Лубянка може да измисли цитираната фраза след ставащото в Украйна.

    Коментиран от #109

  • 90 От оня свят

    11 10 Отговор
    Путин е този, който спира Русия да не направи от Сащ втора Сахара, което ще стане веднага след като Путин се оттегли от власт и го замести този, който ще въздаде на Империята на злото това, което и се полага, и за което ще бъде унищожена – стотиците милиони избити хора служейки на дявола, но също и за собствено удоволствие и алчност.

    Това ще бъде такова световно зрелище, че всички хора по земята ще го аплодират и ще се радват така, като се радваха Ирландците, когато Тачър се пресели в ада.

    Коментиран от #94

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Бацо прецедател

    8 6 Отговор
    Нема да сподели садбата на Йонеско шо че го съдат у Гаага!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 и кво от това?

    7 5 Отговор

    До коментар #90 от "От оня свят":

    Страх ги е от нато, постоянно пискат да не се дават оръжия на украйна.
  • 95 само да попитам

    5 7 Отговор

    До коментар #18 от "...":

    надежди ГО.....ВЕЖДИ

    Коментиран от #132

  • 96 Както винаги

    9 5 Отговор
    нескопосана неграмотно сглобена агитацийка на аршевелето. Това ще се сбъдне колкото меракът на лисицата, тръгнала след пръча и си останала гладна.
  • 97 Краят на злата империя

    9 7 Отговор
    Умиращия "новинарски" смърдялник ДВ в момента списва дадените му от ЦРУ готови материали, за да се опита да обвини Русия в убийството на Зеленски, което вече е решено и разработено от Империята на злото, и да го замени с нова марионетка; но замяната може и да не се осъществи, защото удар по Пентаграма ще даде началото на края на Терористичната държава Сащ, а междувременно може да се наслаждаваме на страховата психоза, която е обхванала Дълбоката Държава( слугите на сатаната), които треперят от страх за живата си, и особено за стотиците ТРИЛИОНИ, на които няма да могат да се радват в този случай.
  • 98 Соросоидно Веле

    7 9 Отговор
    Соросоидни мечти. Путин го сваляте от 20 години, умира от 3 вида рак и всеки ден му готвят по два преврата...
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 сноу

    6 5 Отговор
    У-уф...значи пурфесур казвате ...че и от едикой си изследователски и т.н колеж...Че то и ние с колежката да спретнем един колеж..И колко му е да ме назначи пурфесур...Нататък ще врътнем едно интервю -аз на нея тя ,на мене ,после ще добавим нещо от зелето,ще мушнем и по някой кух лаф на зеленко ,че само неговото име одобрява интервюта..

    Коментиран от #107

  • 101 Въпрос?!

    7 7 Отговор
    Ще последва ли Зеленски съдбата на своят идеолог-Дучето...?!

    Коментиран от #110

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Напротив!

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Не си по темата":

    Коментара е много точен!
    Точно по темата!
  • 105 Ха ха ха

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мишки":

    То Чаушеску го подкрепяха 99% от населението на страната, ама......
  • 106 Леля Гошо

    7 7 Отговор
    А бе Дойче Зеле и тоя Гончаренко, много слаба дописка, поучете се от Джам База и Мара Мисирка Стара, при тях Путин в рамките на една седмица се самоубива, умира, убиват го, отравят го, отвличат го и в най лошия случай бяга и изчезва безследно.
  • 107 Нищо лично...!

    3 0 Отговор

    До коментар #100 от "сноу":

    Ама с колежката,по-добре да спретнете... нещо друго...😉!
  • 108 Смешко

    5 7 Отговор
    Който им вярва на тази прост@ статия да натисне палец нагоре.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Дано

    6 3 Отговор

    До коментар #101 от "Въпрос?!":

    На Кадафи сътбата го чака.
  • 111 ГАЛЕОТИНИ

    5 6 Отговор
    ГОСПОДИН ИСТОРИК, ТИ СИ ТОЛКОВА ФАЛШИВ, КОЛКОТО И ТВОЙТА ДЪРЖАВА.1000% ТИ ГАРАНТИРАМ УМНИКО, ЧЕ ПУТИН ПОЛУЧАВА ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ.
    НЕ ЛЪЖИ НАГЛО, ЧЕ СИ РАЗГОВАРЯЛ С ЧОВЕК, КОЙТО Е БИЛ В СВР НА РУСИЯ.НЕМА ТАКЪВ ОФИЦЕР И ОТ МИ6 С КОЙТО ДА ГОВОРИШ И ТОЙ ДА ТИ КАЖЕ,ЧЕ РАБОТИЛ ТАМ.ТИ ПРОСТО СИ ИСТОРИЧЕСКИ МОШЕНИК, С ТИТЛА ПРОФЕСОР, НО ДАЛИ ИМАШ ИСТОРИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ,СЕ СЪМНЯВАМ, НО МИ ХАРЕСВА, ЧЕ СИ ЧИТОКРЪВЕН АНГЛИЙСКИ МОШЕННИК...
  • 112 човек от народа

    2 3 Отговор
    ЯВНО ШИЗОФРЕНИЯТА ТУКА Е ГОЛЯМА
  • 113 Съвременник

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Петьо Петров":

    Петьо, не би следвало да задаваш така въпроса, ако беше наясно с действителната история около Чаушеско и семейството му, която си е останала неизвестна за повечето форумци тук съдейки по коментарите им. Тогава прибързаха най-вероятно не толкова поради национално-патриотични политически чувства, а по други "сърбящи" подбуди, за които започнахме да четем години по-късно. Затова пък самият акт на разстрела на този "утвърден държавник" и съпругата му (!?) отекна силно вълнуващо и заплашително в умовете и сърцата на други не по-малко утвърдени към това време държавници и ... направи пробойната в здравето им и за самата геополитика.
  • 114 дядото

    2 5 Отговор
    дали путин ше последва съдбата на чаушеско никой не знае.но русия-съдбата на румъния и други държави-никога.
  • 115 Пацо

    10 2 Отговор
    По вероятно е да свърши като кадафи

    Коментиран от #119, #121

  • 116 Тити

    10 5 Отговор
    Путлер се е запътил по пътя на Моамар Кадафи.
  • 117 Накимура

    8 3 Отговор
    Moже и на Сааадам Хюсейн.

    Коментиран от #120

  • 118 Иван

    3 5 Отговор
    Ще последва ли Джо Байден съдбата на Джон Кенеди?
  • 119 Иван

    5 5 Отговор

    До коментар #115 от "Пацо":

    Кажи трите имена на българче в Украйна, учещо на български език в училище.
  • 120 Иван

    2 5 Отговор

    До коментар #117 от "Накимура":

    Всички те са законно убити от нацистката еврейска сатанинска Синагога.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 грижа трябва да ви е зеленчука

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Мишки":

    с непраната зелена тениска.
    Не го мислете Путин! ИЛИ??? Защо само за него пишете? Възхищавате му се? Има защо! Русия ще е победител. САЩ са разпадаща се държава и до 10 години ще са едно малко бледо копие на сегашните лъжи, лицемерие и корупция, както и желание за световно господство чрез цифрови валути, за което правят всички измами.
  • 124 4634

    7 6 Отговор
    Лошото за САЩ е, че светът вече не им вярва, защото видя, че след разформироването на Варшавския договор, НАТО не само не се разпусна, ами активизира дейността си, чак до границите на Русия. Светът вижда, че Русия не е агресор, а само отговаря на наглото настъпление на щатите към своите граници и единственото, което прави е да ограничи щетите. За себе си и за света. Затова напъните на Сорос са ялови. Желанието на щатите да превърнат света в огромен врящ котел ще им изиграе лоша шега. В Библията пише, че който вади нож, от нож умира.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!

    6 6 Отговор
    Колко пъти медиите разболяват или обявяват за убит Путин! Голям страх и хомит!!! Обичам така някои да се страхуват от Путин и да отдават всичките си несполуки на него. Значи добре се представя в световен мащаб. Изправя страната си към икономическа и политическа власт, а такова нещо не се прощава, а още повече от тези, които им дърпат конците. Те искат разнебитена Русия и пълзяща мизеруваща Източна Европа.

    Коментиран от #135

  • 127 Брадатата Лили

    1 4 Отговор
    Императур Путин ще изпрати съболезнования,след като Бъй Дън наистина се срещне с Джаки.По нашия край му викат от кумува срама.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Талибанчик

    6 3 Отговор
    Двойника му вече трепери за живота си а Жужко ще избяга в пещерите на Афганистан
  • 130 имаш предвид

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "Джуджака вече с двата крака":

    зеленчука с белото на устата? Който е 159 см с вдигнати ръце? Да, заслужава съдбата на Чаушеску, но всичко с времето си.
  • 131 тьотка

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "Гласът на ИСТИНАТА":

    гитлер е в просия
  • 132 гоце

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "само да попитам":

    я че ти отговорим отиваф у мавзолео
  • 133 САЩ И НАТО ИСКАТ ТОЧНО ПУТИН ДА ПОСЛЕДВА

    3 4 Отговор
    САДАМ КАДАФИ ЧАУШЕСКО И ТН И ТН УБИЙСТВА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ - НЯМА ДА Е ЛОШО АТОМА ДА ГИ ИЗПЪРЖИ КАКТО ТЕ ИЗПЪРЖИХА ХИРОШИМА И НАГАСАКИ !
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Пич ....

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!!!":

    Да би мирно седяло не би чудо видяло. Или сега ще ми обясниш колко кротък е батко ти П... и гадовете САЩ са ми внушили да започне войната .. ... Буаха-ха. Бъдещи честен, не се сърди на хората
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 пенко

    0 3 Отговор
    УКРАНАТА НА НАЦИТАТА Е СМАЗАНА --- ЗАПАДАДЪТ НА САЩ Е ПРЕД УМОЛИТИЛЕН ПЕРИОД !!!
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания