Last news in Fakti

19 Декември, 2022 23:33 10 661 66

Най-трудната част тепърва предстои за Европа, която трупа газ

  • газ-
  • газпром-
  • европейски съюз-
  • втечнен газ

Усилията на Европа за таван на цените на газа в Европейския съюз биха могли допълнително да възпрепятстват опитите на ЕС да осигури товари, твърдят държави като Германия, които не харесват плана

Най-трудната част тепърва предстои за Европа, която трупа газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европа е изправена пред много по-трудна задача да възстанови запасите от газ през следващата година в сравнение с тази зима, което означава, че сметките за енергия вероятно ще останат високи и правителствата може да трябва да прилагат болезнени мерки за ограничаване, които досега са избягвали, пише в анализ на "Ройтерс".

Доминиращите преди доставки на газ от Русия са значително намалени от края на август, което означава, че задачата за презареждане на хранилищата ще бъде много по-трудна, когато нивата бъдат изчерпани до началото на следващата година.

Разходите за закупуване на газ на свободния пазар, а не чрез договори, договорени на изгодни цени, също ще бъдат по-трудни за поемане от правителствата, отслабени от месеци на резки енергийни разходи, които доведоха инфлацията до върхове от няколко десетилетия.

Тази година Европейският съюз успешно напълни резервите до пика си от 96% през ноември, за да се опита да осигури достатъчни зимни запаси.

Страните също успяха да ограничат употребата по време на необичайно меко време, но продължително застудяване този месец съсредоточи умовете върху мащаба на предстоящата задача.

"Много от обстоятелствата, които позволиха на страните от ЕС да запълнят своите хранилища преди тази зима, може и да не се повторят през 2023 г.", каза миналата седмица Фатих Бирол, изпълнителен директор на базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ).

МАЕ каза, че Европа може да се сблъска с недостиг от почти 30 милиарда кубични метра (bcm) следващата зима, което се равнява на близо 7% от търсенето през 2021 г.

Тръбопроводи срещу LNG

Преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари, предизвиквайки западните санкции, Русия осигуряваше около 40% от газа за Европа.

От тях около 65% от доставките по тръбопроводи в Европа идват през тръбопровода "Северен поток" до Германия, а останалите през тръбопроводи през Украйна.

Доставките през Украйна продължават, но са изложени на риск, тъй като войната с Русия не показва признаци за край, докато доставките на газ през Северен поток са спрени от края на август.

Предполагаемият саботаж оттогава повреди връзката, която не се очаква да се върне в експлоатация в близко бъдеще.

Анализатори от Wood Mackenzie прогнозират до 25 милиарда кубически метра по-малко руски газ да достигнат до Европа за сезона на зареждане през 2023 г. от април до края на септември, когато летните температури намалят търсенето на отопление.

Това означава, че нивата, останали в складовете в края на тази зима, ще определят мащаба на предизвикателството за следващата зима.

Анализаторът на Energy Aspects Леон Избицки очаква запасите в Европа да бъдат около 55 милиарда кубични метра, или малко над половината до края на март в сравнение с нива около 84% сега.

Европейската комисия каза, че тези резервоари трябва да бъдат пълни на 90% до 1 ноември 2023 г.

Въз основа на прогноза за средна цена на газа от 95 евро за мегаватчас (MWh) за 2023 г., Избицки каза, че ще струва около 58 милиарда евро на Европа, за да постигне целта, подобно на разходите за зареждане, изчислени от анализаторите за тази година.

Времето и цената определят търсенето

Цената на енергията насочи умовете към намаляване на потреблението на газ, което спадна с около една четвърт през октомври и ноември на годишна база, казаха анализатори, чрез широк набор от мерки като смяна на гориво, ефективност и ограничаване на производството.

"Фокусът ще продължи да бъде върху намаленията от страна на търсенето през следващата година, като мащабът на предизвикателството зависи отчасти от това къде се намират акциите след зимата", каза Люк Котел, старши анализатор в Timera Energy.

Германският автомобилен гигант Mercedes-Benz например заяви, че може да намали потреблението на газ с до 50% тази година, като използва повече възобновяема електроенергия, докато търговците на дребно в цяла Европа са намалили светлините и са изключили рекламните екрани.

Голяма пробив дойде и от индустриалните сектори, принудени да ограничат производството, тъй като високите цени на газа правят производството неикономично, като някои фирми пренасочват производството към региони с по-евтина енергия.

"Ние все още виждаме намаляването на промишленото търсене на газ, дължащо се на по-ниската икономическа активност, като почти обратимо през 2023 г., ако цените спаднат, но колкото по-дълго цените останат високи, толкова по-вероятно е предприятията да преместят трайно офшорното си производство с интензивно използване на газ", каза Избицки.

Колко търсенето може да бъде намалено зависи силно от времето, както и от цената.

Тъй като температурите в Европа се понижиха по-рано този месец, германският енергиен регулатор Федералната мрежова агенция заяви, че най-големият потребител на газ в Европа не е изпълнил целите си за пестене на газ за първи път.

Борба за доставки

Очевидният начин за увеличаване на доставките е чрез втечнен природен газ (LNG).

Държави като Германия, Полша и Холандия изградиха или разшириха терминали за LNG, които приемат превозвани по море товари с LNG от цял свят и го подгряват отново, за да го изпомпват в местни газови мрежи.

Капацитетът за внос на LNG в Европа и Великобритания ще се увеличи с около 25% до края на 2023 г. в сравнение с нивата от 2021 г., показват данните, събрани от Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Но наличието на капацитет не е гаранция за доставки.

Тази година по-ниското търсене и високите цени означаваха, че китайските купувачи до голяма степен избягваха спот пазара на LNG и някои товари, предназначени за азиатски купувачи, бяха отклонени към Европа.

Това може да не се случи през следващата година, което означава, че Европа ще се сблъска с ожесточена конкуренция за LNG, което ще повиши цената.

"Потреблението в Азия може да се измести от попътен вятър за Европа към основен насрещен вятър за европейски покупки", каза Шон Морган, директор на американската банкова фирма Evercore ISI.

Усилията на Европа за таван на цените на газа в Европейския съюз биха могли допълнително да възпрепятстват опитите на ЕС да осигури товари, твърдят държави като Германия, които не харесват плана.

Рекордно високите цени в Европа, макар и болезнени, помогнаха на региона да си осигури рекордни обеми на внос на LNG през тази година.

Базовите европейски цени на газа достигнаха връх през август от над 300 евро/MWh.

Ако Европа не успее да се споразумее и да задържи таван на цените, повечето анализатори прогнозират, че цените ще останат високи в диапазона от 90-200 евро/MWh през 2023 г. в сравнение с цени под 20 евро/MWh през 2020 г.

"Следващата година ще бъде постоянно главоболие за цените", каза Хенинг Глойщайн, директор в консултантската компания Eurasia.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да видим накрая

    69 6 Отговор
    кой ли ще пикаегаз
  • 2 ЕВРОПА СВАЛИ ГАШИ

    71 7 Отговор
    И ДОГОДИНА КОЯ ВЛАСТ ЩЕ Я УПРАВЛЯВА - НА ЗЛОТО ИЛИ НА ДОБРОТО
  • 3 Германец

    18 105 Отговор
    Запада си решава проблемите. Руските ушанки създават проблеми и след това мизерстват.

    Коментиран от #8, #14

  • 4 Токсик

    112 16 Отговор
    Затворете и останала част от индустрията и другия месец ще можете да се изкъпете! Така смърдите, че се не траете вече! Евроатлантизмът и дебилизмът са синоними на едно и също заболяване!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мдааа

    95 10 Отговор
    С Европа и гейсъюзът приключи, шалтерът е дръпнат! Простите хора не разбират тези неща , защото са утрепани от безсмислен , зле платен труд, за господарите си!
  • 7 СПОКО

    93 7 Отговор
    Ще пратим простото киро и лъжливото асан в Брюксел да оправят положението - същия руски газ, но с 30-40% по-скъпа и демократична цена. И за радост на сoроcнята, ще е втечнен! За диверсификация ще сключим договор с Азербайджан, нищо че уж сме против насилието и диктатурата, а те там малко тормозят едни свои хора... ще си затворим очите за такива дребни неща. Важното е да диверсифицираме.

    Коментиран от #22

  • 8 Турчин

    45 10 Отговор

    До коментар #3 от "Германец":

    А ти къде си в схемата?Гастербайтер на парлинЗите?

    Коментиран от #10

  • 9 резюме

    86 4 Отговор
    Първо действаме, после мислим. Първо санкции с надеждата, че като намалим количеството руски газ ще прецакаме Путин и руската икономика. И понеже сме много умни, не предвиждаме че по-малкото предлагане ще вдигне цените. Заради високите цени търсенето на газ намалява, защото индустрията спира работа. И какво правят в ЕССР - слагат таван с надеждата да си запазят производството. Другия момент са въглеродните акцизи, които обявиха миналата седмица, ама тях ще ги плащат и местните производители. Значи ще си работим в най-добрия случай за местния пазар, а международните пазари ги подаряваме на държави, които не въртят зелени схеми и санкции срещу доставчиците си, .т.е. не си режат клона, на който стоят.

    Коментиран от #11

  • 10 Браво бе!

    25 8 Отговор

    До коментар #8 от "Турчин":

    Научил си прекрасно бащиния си език, я сега напиши същия коментар и на майчиния ти да видим дали ще го докараш така добре!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Яне Сандански

    82 6 Отговор
    Европа се превръща в латинска Америка.Няма как да си васал и да си добре .Силна икономика със скъпи ресурси не се прави .САЩ нито имат намерение нито ще продават газта си на цените продавани някога от Русия .Жалко за малките и бедните държави,големите все някак ще оцеляват ограбвайки такива като нас .

    Коментиран от #13

  • 13 Германец

    7 61 Отговор

    До коментар #12 от "Яне Сандански":

    "Силна икономика със скъпи ресурси не се прави" Япония е доказателство за обратното. А Просия е доказателство, че евтините ресурси не са гаранция за силна икономика.

    Коментиран от #17, #30

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Яне Сандански

    59 4 Отговор
    Номера със санкциите можеше и да мине ,но държави като СА ,Китай ,Индия ,Турция ,,,Иран ,Венецуела където са суровините са на страната на Русия и това е и тяхното спасение да не бъдат изядени от световния търтей който ограбва навред.Такс ,че спасение за запада и обора този път няма .Проблема е един ,че англосаксите са злобен народ и ще предизвика и ядрена война ,но не позволявайки да и отнемат правото да е световен търтей .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 мдаааа

    14 6 Отговор
    Сега па било лошо , че Европа трупа газ ...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ха ха

    44 1 Отговор

    До коментар #7 от "СПОКО":

    Пропусна и Катар.Нищо,че тормозят жените си и са корумпирали няколко джендъра от ЕС.
  • 23 ...

    10 46 Отговор
    Ужас.
    Путинската пропагнда ни плашеше със сташна и студена зима...
    Сега почна да ни плаши със страхотно лято.
    Голям Ужас.

    Коментиран от #37

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пешо

    30 3 Отговор

    До коментар #20 от "Германец":

    Точно Япония не е много добър пример. Дефицитът им последните месеци е много сериозен. Особенно лоши бяха показателите август месец. Централната банка взе някой мерки, които уталожиха нещата, но ще им се наложи да предприемат мерки различни от печатането на пари.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 резюме

    28 3 Отговор

    До коментар #13 от "Германец":

    Не си съвсем прав с примера за Япония. Първо, доста япоски фирми затвориха местните производства последните 10-15г заради скъпия труд, а може би и вносните суровини. Второ, Япония не предизвиква сама поскъпване на енергоносителите, които използва, дори и свое производство, като тока. Както направи ЕС за последните години с тези безумия, наречени зелени сделки, въглеродно-неутрални производства и т.н.

    Коментиран от #31

  • 31 Германец

    5 21 Отговор

    До коментар #30 от "резюме":

    Ти забрави за какво говореше, бе, другарю. Говорехме за силата на икономиката базирана на имането и нямането на суровини. В главата ти е пълна мътеница.
  • 32 ГАЗ ИМА АМА ИМА И ТЕРОРИСТИ

    27 2 Отговор
    И КАТО ГРЪМНЕ ГАЗЪТ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ДЕТО КАТО НЯМА КАКВО ДА ЯДАТ ЯДАТ БОБ И ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ ИЗГЪРМИ ОТ БОБА
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Вирус

    29 2 Отговор
    1000% хаха зануляването продължава някий да не мисли че не е точно определен план първо ковид после война

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Германец

    5 24 Отговор

    До коментар #34 от "Вирус":

    Кажи и за ГМО, кемтрейлс, Ротшилд, НСО, и другите конспирации. Да не ти мине деня напразно де. :))))
  • 37 Ха ха

    34 2 Отговор

    До коментар #23 от "...":

    Не страхуйся.Зимата ще е мека и топла.Лятото прохладно,абе вечна пролет.Климатични промени,ако не знаеш.Или и от тях трябваше да се страхуваш? Вече не знам какво да ти кажа за да си спокоен.Сетих се- Урсула мисли за теб.Ваксинирай се .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 УжасЕн

    24 2 Отговор
    "Европа е изправена пред много по-трудна задача да възстанови запасите от газ през следващата година в сравнение с тази зима, което означава, че ц.... Как пък не се научихте на обективна журналистика? Или просто са ви забранили такава? Какво е това " сметките за енергия вероятно ще останат високи"???? Сметките за зимата сега са базирани на резерви, натрупани почти изцяло с евтина руска газ. Как следващата година сметките ще са пак "високи", а не с пъти по-високи, щом ще ги пълнят с ЧЕТРИ пъти по-скъпа газ от САЩ? А газта от Норвегия едва ли ще задоволи и текущите нужди. Какво им пречи да пуснат пак руската газ- цената ще падне и Русия няма да печели кой знае колко повече, но ще напълнят резерва си и запазят индустрията си, която няма да избяга в Индия за по-евтина руска газ. Или в САЩ!?
    с

    Коментиран от #46

  • 46 ....

    6 29 Отговор

    До коментар #45 от "УжасЕн":

    "Какво им пречи да пуснат пак руската газ" Не разбрахте ли бе, ушанки, повече "руска газ" няма да тече към Европа освен при условията на Европа. А в близко бъдеще ИЗОБЩО.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Германец

    8 12 Отговор

    До коментар #48 от "ааа неее":

    Я кажи, Путин фашистки диктатор ли е?

    Коментиран от #52, #61, #65

  • 51 ааа неее

    25 4 Отговор

    До коментар #47 от "Един":

    "ЕС е на принципа на желанието на страните да членуват" Какви бяха резултатите от референдума за ЕС в България , че не помня! И това беше още когато ЕС бе нормален. Не кукуво гнездо като сега!
    След като отговориш познай, какви ще са резултатите ако се проведе сега такъв?!!!! И не само в Бъпгария! Ако все още идват от третия свят имигранти, то не е заради демокрацита или свободното слово, а защото въпреки привършването на парите, все още има за раздаване. Има още време до пълния колапс.
  • 52 ааа неее

    23 2 Отговор

    До коментар #50 от "Германец":

    Я кажи Азов, Айдар, Залужни и т.н. фашисти ли са? И ако отговориш правилно...... ЕС, Австралия, Н. Зеландия, Санада демокрации ли са? Питам за сега, а не преди какви бяха!

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хаха

    20 1 Отговор
    Тези са лудиАбе кой си продава стоките по договори с таван на цените?Няма такиваидиътс
  • 55 дръж здраво бръснича

    7 32 Отговор
    Сега, когато Русия загуби войната, ще трябва да плаща репарации и газа ще потече по-евтин отвсякога. Баламите ще се набутат. Човек трябва да си прави сметката и да не купува при условие че цените ще паднат.

    Коментиран от #56

  • 56 Зеленко Победител?

    15 3 Отговор

    До коментар #55 от "дръж здраво бръснича":

    Урааааа...Винаги след ДОЗАТА е такъв!
  • 57 Ама тя каква стана

    8 19 Отговор
    Уж отдавна всичко щеше да е умряло без ушански нефт и газ ?????
    А то и цените паднаха
    Ко стана ушанки ?????
    Нещо май цапано дупе с тиква
  • 58 Котка ученият

    15 3 Отговор
    Что Какво кара Европа да се самоубие?
  • 59 емо 73 канар

    4 20 Отговор
    Другари копейковци, има недостиг на войници за фронта в Украйна. Моля ви отивайте там и заработете и малко рубли.

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 не плашой ся

    3 12 Отговор
    Руските пак плашат с липсата на газ..за следващия сезон :)))))

    Коментиран от #66

  • 64 Антифашист

    5 0 Отговор
    Трябва да се сложи край на санкционната политика която европейските марионетни "лидери" наложиха под давление на САЩ в тяхна полза и в ущърб на всички европейци, които сега са "длъжни" да търпят, студ, глад и лишения за просперитета на Америка... Незабавно отстраняване на Урсула като шеф на еврокомисията и разследване на финансовите и машинации и злоупотреби! Незабавно нормализиране отношенията с Русия, спиране военните доставки на Украйна и осъждане на фашистката хунта на Зеленски!!! Това са мерките които трябва да се приложат за да се предотврати понататъшното разрастване на кризата в Европа, която води единствено като резултат до разпада и на самия ЕС...
  • 65 Сибирячка

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Германец":

    У Путина отец с фашизмом воевал и он антифашист,а Болгария на стороне Гитлера была и русских убивала,так кто фашист то?
  • 66 Сибирячка

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "не плашой ся":

    ну ну,а у нас газ по 500 рублей за тысячу куб,а у вас? А,вы же дровами топите...ХиХи