Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Декември, 2022 13:40 3 078 25

Вашингтон и Техеран се сблъскаха в ООН заради иранските дронове над Украйна

  • иран-
  • сащ-
  • украйна-
  • дрон-
  • оон

Посланикът на Москва в ООН Василий Небензя нарече твърденията за доставки на ирански дронове в Русия за използване в Украйна явно измислени и неверни

Вашингтон и Техеран се сблъскаха в ООН заради иранските дронове над Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати и техните съюзници влязоха в конфликт с Иран и Русия заради твърденията на Запада, че Техеран доставя на Москва дронове, които атакуват Украйна, като САЩ обвиниха генералния секретар на ООН, че "се е поддал на руските заплахи" и не е започнал разследване, предава Associated Press.

На оспорвано заседание на Съвета за сигурност в понеделник относно резолюцията, одобряваща ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и шест велики сили, Съединените щати и Иран също се обвиниха взаимно в отговорност за забуксувалите преговори относно повторното присъединяване на администрацията на Байдън към споразумението, от което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от през 2018 г.

Още новини от Украйна

Посланикът на Иран в ООН Амир Саид Иравани настоя, че преговорният екип на Иран е проявил "максимална гъвкавост" в опитите си да постигне споразумение и дори е въвел "иновативно решение на оставащите проблеми, за да се излезе от задънената улица". Но той твърди, че "нереалистичният и твърд подход" на Съединените щати е довел до настоящия застой в преговорите по споразумението от 2015 г., известно като Съвместен всеобхватен план на действие (СВПД).

"Нека изясним: натискът, сплашването и конфронтацията не са решения и няма да доведат до никъде", каза Иравани.

Що се отнася до това, което той нарече "неоснователно обвинение", че Иран е прехвърлил дронове на Русия в нарушение на резолюцията от 2015 г., Иравани подчерта, че всички ограничения за трансфер на оръжия към и от Иран са били прекратени през октомври 2020 г. Така той каза, че западните твърдения са, че Техеран се нуждае от предварителна одобрението "няма правни основания".

Иравани също така настоя, че безпилотните самолети не са били прехвърлени на Русия за използване в Украйна, като каза, че "дезинформационната кампания и неоснователните обвинения ... не служат за друга цел, освен да отклонят вниманието от западните държави прехвърляне на огромни количества модерни, усъвършенствани оръжия на Украйна с цел удължаване на конфликта.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя нарече твърденията за доставки на ирански дронове в неговата страна за използване в Украйна "явно измислени и неверни". Русия е наясно, че украинските представители "не са били в състояние да предоставят на Техеран двустранно никаква документация, която да потвърждава използването от руски военен персонал на безпилотни самолети с ирански произход", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Одмърдяла се лудакрава

    73 29 Отговор
    Значи говедарите могат да продават ракети на фашистите, а персите не могат да продават на РФ? Хич не са нагли наглосаксонските евреи.
  • 2 ЛИЛИ

    38 20 Отговор
    НЮЗ БГ ЕДНАМНОГО ПРОДАЖНА КОЗЯШКА МЕДИЯ КАК ДА И ВЯРВА ЧОВЕК
  • 3 Абе

    53 23 Отговор
    що НАТО доставя оръжие на Окрайна, а Иран на Русия да не може??
  • 4 Яне Сандански

    48 23 Отговор
    Че кои са Сащ да казват на света кое може и кое не .Да си гледат обора и да спрат да се месят навсякъде.Не разбирам останалия свят защо го е страх ,сега или никога .Обедиюединете се всички недоволни срещу Сащ ,сега е момента .
  • 5 Келеш

    30 21 Отговор
    Хайде бе ,в България чалга певиците ,къде сте .Една песен със заглавие ;кравите си отиват или обора се сгромолясва .Дайте нещо ново и интересно .
  • 6 Ахааа

    34 21 Отговор
    Хамерика може а Иран - не. Еее вече ФАЩ ще трябва друга песен да запее.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Е на палячото

    14 16 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    мястото е в цирка! Що си тук да ни драскаш глупости?
  • 9 Съвет

    21 21 Отговор
    А бе бай Дънеее, бай Дъне, гледайте си там наглосаксонския миризлив свят и не се бъркайте на силните на деня, да не се "опарите".
  • 10 Русенец

    25 21 Отговор
    А ракетни системи Пейтриът може. Те се изстрелват демократично.

    Коментиран от #20, #22

  • 11 Лицемерие от класа

    28 15 Отговор
    на най големият интригант и вредна нация за света САЩ!!!
  • 12 ха ха хааа

    6 9 Отговор
    Кои дронове ?! ХЕРАНЬ ли ...🤭😁

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Урюрвкос

    14 8 Отговор
    Беларус има десетина модела бойни дронове но Русия ще купува от Иран
  • 14 Живко

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха хааа":

    не бе - Укрань ...
  • 15 Урюрвкос

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха хааа":

    ХЕРВАМ
  • 16 Номад

    21 10 Отговор
    Напълно прав е човекът за това което казва, а именно че сащ чрез заплахи натиск ,сплашване и конфронтация налагат геополит и икономически интереси в цял свят. Не говоря само за икономическата война срещу Китай, Турция Русия а още по зле. Що за политика трябва да имаш за да прецакаш почти готова сделка на французите, или пък да слухтиш съюзниците си макарона и баба меркел
  • 17 нема начин

    17 12 Отговор
    Краварите могат да изнасят за Окрайна , обаче Иран за Русия не може .

    Коментиран от #19

  • 18 Ционист

    8 11 Отговор
    Ако искате демокрация - слушкайте и не се обаждайте да изказвате мнение , бачкайте на три места по 13 часа в денонощие и не гласувойте на изборите ний Шъ оправим работата ....
  • 19 да питам

    10 9 Отговор

    До коментар #17 от "нема начин":

    Това означава ли , че Иран воюва с НАТО ?! 🤭 ХЕРСВАМ
  • 20 Аааа

    2 10 Отговор

    До коментар #10 от "Русенец":

    не бъркай нещата, те са хуманитарни.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Башкå бõлит

    18 4 Отговор

    До коментар #10 от "Русенец":

    Ракетните системи Пейтриът са за защита, товарищ! Те няма да бъдат изстреляни по твоята Ruzzia! Хората по целия свят разчитат на системи за противовъздушна отбрана. Те са сред най-сложните военни системи. Важните компоненти включват пусковата установка, командния център и радарните единици. VINCORION е лидер на пазара на захранвания за системи за противовъздушна отбрана. Системата Patriot може да изпълни своята животоспасяваща роля само когато трите компонента на радар, ракета-носител и комуникационна система работят заедно безпроблемно.

    Коментиран от #23

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 14 Отговор

    До коментар #22 от "Башкå бõлит":

    И кой вярва че с ракети за по
    500 000 $
    ще свалят дронове за по
    100$
    ‼️
    Айде малко по-сериозно ‼️
    Може нещо и за танковете със Zeварени люкове да споменеш 🤔

    Коментиран от #24

  • 24 Башкå бõлит

    15 2 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Сансер “Соваж” Совиньон Блан. Цена: само 84.90 лв. за бутилка! ХЕСА "Шахед 136" е на въоръжение от 2021ва година. Дронът е с дължина 3.5 метра и размах на крилете 2.5 метра. Скорост- 185км/ч. Тежи 200 килограма. Цена (не е твоите 100 долара), а 20000 долара!

    Коментиран от #25

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 9 Отговор

    До коментар #24 от "Башкå бõлит":

    Буквоядец,
    Пейтриът фъркат по двойки-
    Цена между
    1 ООО ООО $ и 3 ООО ООО $
    🤔🤔🤔
    С три милиона ще сваляш нещо за
    2О ООО $
    Дори и 200 000$ да е 🤔🤔🤔
    А нещо за бройката Пей Три Ът
    срещу бройката Шах Ед
    🤔🤔🤔🤔