Last news in Fakti

21 Декември, 2022 18:41 1 047 5

Ще отмени ли Иран смъртното наказание?

  • иран-
  • аятолах али хаменей

През 80-те години на миналия век хиляди демонстранти и политически опоненти бяха екзекутирани от същите сили, които управляват днес

Ще отмени ли Иран смъртното наказание? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранските власти вече издадоха две смъртни присъди на протестиращи. Но недоволството срещу смъртното наказание в страната расте. Според проучване 70% са за неговата отмяна.

Досега Иран е издал две смъртни присъди срещу участници в протестите в страната, които продължават вече четвърти месец. Осъдени са двама мъже на около 20 години - Мохсен Шекари и Маджид Реза Рахнавард. Според Революционния съд Рахнавард е убил с нож двама представители на силите за сигурност и е ранил други четирима. Шекари пък е обвинен, че е ранил с нож член на паравоенните милиции "Басидж" и е блокирал път.

И двамата мъже са осъдени за "война срещу бога". Всяка заплаха за обществения ред, независимо дали е било използвано оръжие или не, може да се причисли към това престъпление. По подобен начин се наказва и престъплението "поквара на Земята", в което се числи дори "разпространяването на лъжи". Тези две престъпления позволяват бързо осъждане и налагане на смъртно наказание от революционните съдилища.

Недоволството срещу смъртните присъди и революционните съдилища расте

В случая с Мохсен Шекари разнасяването на нож на публично място е достатъчно, за да бъде осъден на смърт, тъй като предизвиква "страх сред населението", казва Махмуд Реза Амири-Могадам, основател и говорител на базираната в Осло неправителствена организация "Ирански човешки права". Той припомня един случай, който илюстрира колко произволно се вземат подобни решения. Преди няколко години, казва той, член на вътрешния кръг на религиозния лидер Хаменей стрелял с пистолет по кола след пътнотранспортно произшествие. Въпреки това съдът не повдига обвинения срещу него.

Институцията на революционните съдилища в Иран е подложена на критика, пише и "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Според вестника последните смъртни присъди са предизвикали дискусия за това защо революционните съдилища все още съществуват 43 години след революцията. Те са незаконни и трябва да бъдат премахнати, смятат юристи. Лидерът на иранското правосъдие Голам Хосеин Мохсени Еджеи отхвърля подобен вариант: "Още през 1980 г. някои критикуваха съществуването на революционните съдилища, като твърдяха, че след победата на революцията няма нужда от тях. Но времето показа колко ефективни и жизненоважни са те", казва Мохсени Еджеи, цитиран от ФАЦ.

Според документи, получени от иранска хакерска група, иранските власти досега са повдигнали обвинения на около 80 задържани за "война срещу Бога" или "поквара на Земята". По данни на "Амнести Интернешънъл" към средата на декември поне 26 задържани във връзка с протестите са заплашени от екзекуция.

Критики се чуват и от близки до системата

"Файненшъл таймс" цитира неназован вътрешен източник, запознат с работата на апарата за сигурност, който казва: "Трябва да разрешим тази криза, не трябва да се позволява на движението да се разпространява. На някои от протестиращите ще бъде показан адът, но те няма да бъдат вкарани в него (т.е. да бъдат екзекутирани). Но тези, които убиха представители на силите за сигурност, със сигурност ще бъдат екзекутирани." По данни на организацията "Активисти за човешките права в Иран" досега са убити около 500 демонстранти и 60 служители на силите за сигурност.

Както показват предишните смъртни присъди и екзекуции обаче, не се прави разлика дали обвиняемите действително са убили служители на силите за сигурност или само са участвали в събитие или демонстрация, по време на които служителите на силите за сигурност са били ранени или са загинали. Не се взема предвид и евентуална самозащита.

Този подход вече се критикува дори в среди, близки до системата в Иран. "Подобно на международните гласове, които се застъпват за осъдените на смърт, критичните гласове в Иран също могат да увеличат политическите последствия от екзекуциите", казва правозащитникът Амири-Могадам. Критиките от страната и чужбина могат да подхранят гнева на протестиращите за екзекуциите, което ще постигне обратния ефект, а именно сплашване на населението, което иска реална промяна. Международното внимание също така намалява опасността за хората в Иран да се застъпват за осъдените на смърт.

70 процента са против смъртното наказание

През 80-те години на миналия век хиляди демонстранти и политически опоненти бяха екзекутирани от същите сили, които управляват днес, казва Амири-Могадам. Днес обаче ситуацията е различна: "Тогава режимът се ползваше с подкрепата на значителна част от обществото. Днес това не е така. Някои от протестиращите сега дори са от среди, които традиционно са сред най-лоялните към управляващите."

И още нещо се е променило, казва Амири-Могадам: отношението към смъртното наказание като цяло. "Когато организацията "Ирански човешки права" започва своята работа през 2005 г., смъртното наказание не е голяма тема сред населението, особено в неполитизирани случаи. Но през 2020 г. проучване сред 20 000 души в Иран показва, че над 70% от тях подкрепят пълното премахване на смъртното наказание или използването му единствено в специфични случаи като геноцид."

Според правозащитникът днес в Иран вероятно има най-голямото движение за премахване на смъртното наказание в Близкия изток и Западна Азия. "След този режим Иран може да стане първата страна в региона, която ще отмени смъртното наказание", изразява надежда Амири-Могадам.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    3 0 Отговор
    Вкъщи имам едни налъми от дядо. Е те кога цъфнат тия налъми, задължително ще го отменят и ще станат демократична държава.
  • 2 Смъртно Наказание

    3 1 Отговор
    Пък може би Иран чакат първо люлката на демокрацията отвъд океана да го стори?
  • 3 Анавв

    5 1 Отговор
    Питайте кога САЩ ще отмени смъртното наказание и затвор 150 год! Това е табу !

    Коментиран от #4

  • 4 Е не е ли така

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анавв":

    Тебе ако по руската пропаганда ти кажат че са го отменили. В твоята глава ще се отмени веднага. Нищо че примерно там си ги екзекутират. Схващаш ли колко ти е акъла.
  • 5 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    2 1 Отговор
    Нека да видят в България като премахна смъртното наказание, в какво се превърна за 33 години на див грабеж и беззаконие!