Last news in Fakti

20 Декември, 2022 15:05 3 509 31

Напрежение! Индия ударно трупа войски по границата с Китай

  • индия-
  • китай-
  • ладакх

През май 2020 г. сблъсъци между страните на границата в планинския район Ладакх доведоха до жертви и от двете страни, Индия и Китай разположиха тежка артилерия, танкове и авиация в района

Напрежение! Индия ударно трупа войски по границата с Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Индия е разположила повече войски от всякога на границата си с Китай. Това заяви индийският външен министър Субраманям Джайшанкар, цитиран от ТАСС.

"Към днешна дата на китайската граница имаме разполагане на индийската армия, каквото никога досега. Това се прави с цел противопоставяне на китайското разполагане на войски, което се увеличи значително от 2020 г. насам", обясни той.

Изявлението на Джайшанкар беше в отговор на критиките от опозиционната партия Индийски национален конгрес, която обвини правителството, че не е предприело никакви действия по границата с Китай.

Задължение е на индийската държава и това е ангажимент на индийската армия, че няма да позволим на никоя страна, в този случай Китай, да промени едностранно линията на действителен контрол, подчерта той. Въпросната линия разделя двете държави, които нямат ясно дефинирана граница.

По-рано беше съобщено, че на 9 декември е имало сблъсъци на оспорваната граница близо до Таванг между китайски и индийски войски. Според информацията китайските войски са се приближили до линията на действителен контрол, но са били спрени от индийските сили. Няколко военнослужещи от двете страни са били ранени.

Впоследствие индийският министър на отбраната заяви, че Народноосвободителната армия на Китай се е опитала да промени "статуквото". Той допълни, че Пекин е бил помолен по дипломатически канали да поддържа мира по границата.

През май 2020 г. сблъсъци между страните на границата в планинския район Ладакх доведоха до жертви и от двете страни. Индия и Китай разположиха тежка артилерия, танкове и авиация в района. Последваха военни и дипломатически преговори, като миналата година и Пекин, и Ню Делхи започнаха да изтеглят силите си от границата.

Лошо дефинираната граница между Индия и Китай в Хималаите предизвиква напрежение от десетилетия. През 1959 г. Индия обяви, че Китай е анексирал част от щата Аруначал Прадеш. През 1962 г. избухва въоръжен конфликт между страните, в резултат на който Китай поема контрола над около 38 000 хиляди квадратни метра индийска територия в Ладак и Аксай Чин.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чай срещу Чалга

    20 15 Отговор
    Вовата печели,като ги сдобри..
  • 2 Говедар

    36 10 Отговор
    Иде фалита, значи палим целия свят!

    Коментиран от #22

  • 3 И там

    26 4 Отговор
    ли пламва ?
  • 4 ЧУДЕНКА

    28 4 Отговор
    И всичко това, за 38 000 м/2 (38 декара)? Не ми звучи превдоподобно , вероятно е грешка на автора ...
  • 5 БСП за България и Радев

    6 21 Отговор
    Индия е стратегически партньор на другаря Путин и е 2 милиарда срещу само милиард и половина на Китай. Ясно е при евентуален сблъсък, кой ще победи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ром Бакарди

    8 4 Отговор
    Уткрай времи тоз баир-хималай, е проблем за мойти прародители индусити, и унез другити-чайна таунити. Дър.вят са пустуянно, а третите-пакитата, зяпат сеир. Ша стани нещу там- някуй ша са изтарве и ша фърли идна бомба, другити да ни устанат назад-и те, и кот има да става ша става. Жалту.рити са виновни-искат да барнат ощи тиритории, щот тяхното население вече изкльопаха де що фърчащи, палзящи гадини имат вав китай.
  • 8 Сунак :

    6 5 Отговор
    Индийците са мои хора
    От Делхи до Стара Загора
    Ще ядем патица по пекински
  • 9 Индия и Китай

    12 13 Отговор
    Ще укопират Русия. Само за 24часа.

    Коментиран от #29

  • 10 Индия се подчинява на

    8 12 Отговор
    Англия сещайте се за какво иде на реч, Ще ударят Руснаците, а Китай ще седи мирно.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Путин в паника

    15 12 Отговор
    Почва да става горещо за джуджето.
  • 13 Че Индия

    14 10 Отговор
    Имат по голям военен потенциал от Русия.
  • 14 Псевдоним

    7 8 Отговор
    Тия пък се бият за някакви голи чукари.
  • 15 ДДРОнег

    8 9 Отговор
    Преди няколко години се говореше за уж мощния съюз, който щял да се противопоставя на "гнилия запад" - русия , Турция и иран .Та този съюз беше мъртвороден и не се реализира изобщо, Турция и иран са с враждуващи фракции на исляма.
    От известно време пак се тиражира за уж нов мощен съюз между русия, китай и Индия . Както показва статията и този съюз е мъртвороден, Индия и китай имат ожесточени гранични спорове !!!
    Принципно САЩ допуснаха геостратегичска грешка, като се захванаха с непредвидимия, но комунистически китай, вместо да приемат за съюзник по-миролюбивите индийци

    Коментиран от #24

  • 16 Англия е задействала

    12 6 Отговор
    Колониите си, сега Китай ще даде задна.
  • 17 Индия и Китай

    12 10 Отговор
    Ще слушат Америка иначе технологии през крив макарон завоите затварят завинаги.
  • 18 Половин Русия

    13 12 Отговор
    За Китай, другата за Индия. Това е зделката на века, Америка е съгласна. Русия в паника.
  • 19 Пеци

    16 3 Отговор
    Индийците да дойдат да съберат славна войска с техни братя от Факултета, Столипиново, Сливен, Пазарджик........Ще ги изпратиме с ромска чалга и отлежал алкохол на цар Киро
  • 20 Хаха

    10 7 Отговор
    Време е да има сблъсък в Азия Китай и Индия е добра алтернатива малко да намалят населението .....
  • 21 Мдаа

    18 2 Отговор
    Проблема между Индия и Китай е много по сериозен и е заради водата която Китайците пренасочват от Тибет към своя територия. Цяла Индия се изхранва и ползва питейната вода идваща от Китай.
    Тази бомба със закъснител трябваше да гръмне все някога .....
  • 22 Читател

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Говедар":

    За съжаление си прав, навсякъде по света правят едно и също.
  • 23 пламен

    9 7 Отговор
    Китайската армия е по голям фейк даже и от руската. За индийската....даже не е нужен коментар

    Коментиран от #25

  • 24 Българин

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "ДДРОнег":

    И как са се захванали с Китай той им е враг номер 1 .Какви ги бръщолевиш

    Коментиран от #26

  • 25 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "пламен":

    Абе малко си далечко от действителността ,ама карай.Ако може да не се изхождаш тук.Двете държави са ядрени и двете имат космически програми трайси ,че си смешен
  • 26 ДДРОнег

    1 7 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Вие май не сте много наясно със световните дела !!!
    Образовайте се поне малко, не сме в русия, имаме свободен достъп до информация !!!
  • 27 Екстра

    3 5 Отговор
    Ще провалят схемите на другаря Владимирович путин друго няма да стане
  • 28 Нищо ново.

    3 1 Отговор
    Това е от много години и от време на време изпускат парата. После затишие. Същото е и по границата с Пакистан.
  • 29 Добре бе стратег.

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Индия и Китай":

    Но по - добре е да се върнеш в училище да се доограмотиш.
  • 30 Вашингтон

    0 1 Отговор
    Абе бой бе какво се чакате, каквото и да стане Запада печели така че не спирайте
  • 31 Хан Аспарух

    1 1 Отговор
    Три тоталитарни и авторитарни държави са заплаха за световния мир и риск за човечеството и те са Китай, Иран и Русия. Хем са с бедно население, хем корумпирани, хем много агресивни, непризнаващи правовия и международен ред.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания