Last news in Fakti

3 Януари, 2023 23:46 3 518 16

Ирландия беше беднякът на Европа. Днес е сред най-богатите.

  • брекзит-
  • ирландия-
  • великобритания-
  • с-
  • ес-
  • европа-
  • дъблин-
  • католическа църква-
  • инвестиции

Някогашната аграрна страна, разтърсвана от големи обществени конфликти, сега е една от най-богатите в ЕС

Ирландия беше беднякът на Европа. Днес е сред най-богатите. - 1
Снимка: Shutterstock

Социологическите проучвания редовно потвърждават, че ирландците имат много положително отношение към Европейския съюз. Между 70% и 90% от анкетираните подкрепят членство на страната в ЕС. Това отношение се усеща веднага, когато човек разговаря с ирландци. Те оценяват свободата на пътуване също толкова високо, колкото и възможността да се учи и работи в чужбина. Мнозина са наясно и с икономическите ползи от членството в Общността. Със средства на Европейската икономическа общност (EИО) и ЕС, са построени магистрали и са модернизирани пристанища. Инфраструктурата на Ирландия като цяло се е подобрила значително.

32-годишният Дейвид от Дъблин казва, че желае страната да остане част от Европейския съюз. „Много по-полезно е да си в единния пазар, отколкото извън него“, коментира той, посочвайки за пример проблемите на Великобритания след Брекзита. А Шейн, който е на 46 години, отива дори и по-далеч: "Нуждаем се от подкрепата на ЕС. Ние дори не бихме могли да оцелеем сами. Твърде малки сме като държава."

Възходът през 1990-те години

Ирландия е искала да се присъедини към Европейската икономическа общност доста по-рано, но официалното ѝ влизане става факт едва през 1973 година. Професор Кийрън Маккуин от Института за икономически и социални изследвания (ESRI) в Дъблин оценява този ход като изключително полезен за страната. Той ѝ позволява да отвори допълнително своята икономика и да привлече директни чуждестранни инвестиции. Присъединяването помага на Ирландия и да се еманципира от икономическите отношения с Великобритания, които Маккуин определя като "клаустрофобични".

Въпреки всичко нещата не тръгват веднага нагоре за страната, която по онова време все още е почти изцяло аграрна. Тя не понася добре сътресенията с цените на петрола през 70-те години на миналия век. Много ирландски стоки не са били и конкурентоспособни на международния пазар по онова време. Това води до висок държавен дълг и масова безработица. През 80-те години Ирландия все още се е смятала за бедняшката държава на Европа. Това се променя едва през следващото десетилетие, отчасти благодарение и на огромната подкрепа от ЕС. Кохезионните и структурни фондове стимулираха икономиката, а страната стъпи по-стабилно на краката си.

Ръст въпреки пандемията

Ирландия инвестира и в образователната си система. Това повиши значително квалификацията на работната сила. В продължение на много години страната постоянно намаляваше ставката на корпоративния данък, която в крайна сметка спадна до 12,5 процента. И особено от средата на 90-те години на миналия век в Ирландия започнаха да постъпват значителни по обем преки чуждестранни инвестиции.

Днес мощта на ирландската икономика се формира основно от компаниите за информационни и комуникационни технологии, както и от фармацевтичните концерни. Дори по време на пандемията Ирландия успя да отбележи значителен икономически ръст. Международните корпорации са работодатели на повече от 300 000 души в Ирландия – а това са около 12% от работещото население.

Католицизъм, модернизация и либерализация

Преди 50 години животът в Ирландия беше силно повлиян от конфликта в Северна Ирландия, много наподобяващ гражданска война – и от каноните на католическата църква. До 1980 г. противозачатъчните средства бяха напълно забранени, а чак от 1992 г. презервативите стават свободно достъпни в търговската мрежа. В началото на 70-те години на миналия век жените, работещи в държавния сектор, са били принудени да се отказват от работата си, след като се омъжат – за да се грижат за семейството и да отглеждат децата.

С присъединяването към Европейската икономическа общност в Ирландия настъпват сериозни промени. Създава се Комисия за статута на жените - орган, който проучва причините за липсата на равни права за жените. Като резултат забраната за работа на омъжените жени се смекчава – това е първият сигнал за създаването на равноправие в законите.

Влиянието на ЕС

Причините за това са ясни, казва Орла О'Конър от Националния съвет на жените в Ирландия – една организация, бореща се за правата на жените: "Фактът, че Ирландия беше член на ЕИО, имаше огромно значение. Така например средства от Европейския социален фонд бяха използвани за финансиране на грижите за децата - важна предпоставка за това жените да могат да работят.“

„Радикалните реформи, проведени в Ирландия - през 2015 г. бяха разрешени хомосексуалните бракове, а през 2018 г. бе отменена и забраната за аборти - не могат да бъдат свързвани пряко с ЕС. Въпреки всичко членството в Общността оказа значително косвено влияние за промените“, казва Лиъм Херик от Ирландския съвет за граждански свободи. "Все повече разбираме същността на европейските норми, както и това, че сме специален случай", казва Херик. „Информираността повлия върху обществения дебат“, подчертава той.

Автор: Имке Кьолер


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТръмпЛин

    14 22 Отговор
    Само на русофилите ЕС им е като Трън в петата!

    Коментиран от #2

  • 2 Дъблин-бира Гинес

    11 12 Отговор

    До коментар #1 от "ТръмпЛин":

    Те затова искат да разрушат ЕС, но няма да им се отвори парашутът.
  • 3 Вярно

    25 2 Отговор
    Написаното е напълно вярно, Ирландия е отлична страна-чисто, спокойно, вечно зелено, силно земеделие,
    чисти храни, напитки, усмихнати хора, ред и чистота. И много туристи.

    Коментиран от #12

  • 4 Жълто джудже

    17 5 Отговор
    Не преувеличавайте способностите на ирландците. Основната причина за неговия просперитет е географското му положение, мекият климат и абсолютната адаптация към англосаксонския модел на световен ред.

    Коментиран от #14

  • 5 Европейски съюз.

    20 17 Отговор
    Сега България е беднъкят на Европа.И с население, което не вярва на Европа, защото е изначално против Европа, затова тъне в мизерия.

    Коментиран от #7

  • 6 тома

    21 2 Отговор
    Ако в Ирландия имаше партии като герб бсп и дпс това никога нямаше да се случи
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Джон

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Жълто джудже":

    Въх,тоз даже не са му превели опорката...
  • 9 Жълто джудже

    14 8 Отговор
    Американците като че ли отрязаха Европа от Русия, настроиха европейците срещу руснаците. Защо биха го направили? Защото Европа в съюз с Русия може да бъде силен блок политически, икономически, културно и социално. Общо в ЕС и Руската федерация живеят до 500 милиона души. След войната във Виетнам и последвалите я икономически кризи американците винаги са се опитвали да компенсират загубата на своето икономическо и политическо влияние със сила, хитрост, подкупи и други нечестни средства, въпреки че това е било неизбежно. Американците се опитват да забавят загубата на долара от статута му на единствена в света, тоест монополна разменна валута. И тази политика продължава.

    Коментиран от #10

  • 10 Дочоолу

    7 13 Отговор

    До коментар #9 от "Жълто джудже":

    Бре, бре, бре, бре..."Голям анализатор" се извъди. Американците били виновни за всичко, а руснаците са света вода ненапита- по твоята комунистическа логика. Понеже има доста такива у нас, затова сме на това дередже и така ще е поне още сто години.Иди да видиш в Ирландия как е- по улиците им е по-чисто от всеки руски или наш дом на село.Българинът все другите "оправя", а себе си не оправил- не си умил очите, не си почистил къщата, а одумва другите, особено западняците.

    Коментиран от #11

  • 11 Жълто джудже

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дочоолу":

    Поне един от западните вестници публикува отказ от разширяване на НАТО на изток?
  • 12 Рошко

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вярно":

    Защото са независими от короната
  • 13 Ние също бяхме бедняка на Европа

    7 0 Отговор
    и виж сега къде сме.
    Пак бедняка на Европа.
    Благодарение на най-богатия футболист на света, който беше и министър председател.
  • 14 Те и в Севрна Ирландия имат

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жълто джудже":

    адаптация ама не живеят така.
  • 15 Забравихте

    3 2 Отговор
    Да кажете че Ирландия не е член на НАТО , неутрална държава , също забравихте да кажете че не са колония на сащ като всички източно европейски държави а точно обратното , получава огромна подръжка от там . И най важното , полицейска държава , полицейщина , за тези които се чувстват овце е идеална за живот с тълпи африканци и такива с пижами и чалми
  • 16 Ирландия

    8 3 Отговор
    Стига писа статии за деца. Вярно е че Англичаните са ползвали Ирландците като роби стотици години наред.
    Растеж, подем, ирландци???
    Това са глупости, ирландците не са в нищо по-еобри от англичаните.
    Отговора е друг.
    Почти всичките световни корпорациите ползват малката робска Ирландия за пране на пари.
    Данъкът там е 1%, обаче само за корпорации.
    Самите Ирландци плащат 20% и нагоре данъци.

    Ще може ли да има НОВ магазин или бизнес собственост на Ирландец в Ирландия?
    Няма как да стане понеже Ирландеца плаща данъци, а местната корпорация плаща 1%. Така фашизма вирее в Европа.
    Фашизъм- Частния бизнес е над държавите.
    Всеки Български собственик на бизнес да се замисли дали ще може да конкурира с фашистки фирми които плащат 1%. Това е фашизма, замислете се.
Новини по държави: